بیماری سفلیس یک بیماری مسری و ماندگار است که از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل میشود، این بیماری در 4 مرحله پیشروی خواهد کرد و در هر مرحله علائمی خواهد داشت که در ادامه به طور جامع به آن خواهیم پرداخت. معمولا شروع علائم آن با نوعی زخم به اسم شانکر شروع میشود. این بیماری تنها از طریق تماس مستقیم با شانکر آن منتقل می شود و امکان انتقال آن از طریق توالت مشترک، لباس، حوله و سایر وسایل شخصی وجود ندارد. در این مقاله به بررسی علت این بیماری، علائم، درمان و روش های پیشگیری خواهیم پرداخت.
بیماری سیفلیس چیست؟
سیفلیس (syphilis) یک عفونت باکتریایی است و عامل آن نوعی باکتری به نام Treponema pallidum می باشد.
که معمولا از طریق رابطه جنسی منتقل میگردد. این بیماری با یک زخم بدون درد شروع شده که معمولا روی آلت تناسلی، راست روده (قسمت انتهایی روده بزرگ) یا دهان ایجاد میشود و معمولا از طریق تماس پوست یا غشای مخاطی با این زخمها از فردی به فرد دیگر انتقال مییابد. پس از ایجاد عفونت اولیه و آلوده شدن شخص به این بیماری، باکتری سیفلیس میتواند سالها به صورت غیرفعال و خاموش در بدن فرد باقی بماند.
سیفلیس در نوزادان
نوزادان، مادرانی که سیفلیس دارند می توانند از طریق جفت یا هنگام تولد آلوده شوند. بیشتر نوزادان مبتلا به سیفلیس مادرزادی هیچ علامت ندارند. اما ممکن است عوارضی مانند ناشنوایی، ناهنجاری های دندان ها و شکاف کام را به دنبال داشته باشد. همچنین این بیماری در زمان بارداری ممکن است باعث زایمان زودرس، سقط جنین و یک عفونت جدی در جنین (سیفلیس مادرزادی) هم شود و به همین دلیل در حدود 8-12 هفته بارداری به همه زنان باردار، آزمایش خون توصیه می شود تا از نظر سیفلیس بررسی شوند.
ریسک بیشتر ابتلا به سیفلیس
- انجام رابطه جنسی پرخطر (بدون محافظت و رعایت مسائل بهداشتی)
- رابطه جنسی با چندین شخص مختلف
- مردانی که با همجنس خود رابطه جنسی دارند.
- افرادی که به بیماری ایدز مبتلا هستند.
علائم کلی سیفلیس
مراحل مختلف بیماری سیفلیس
عوارض سیفلیس
تشخیص سیفلیس
آزمایش خون: در صورت بررسی نمونه خون بیمار میتوان آنتیبادیهای ساخته شده توسط بدن برای مقابله با عفونت را مشاهده نمود. آنتیبادیهای ساخته شده توسط بدن برای مبارزه با باکتریهای عامل سیفلیس تا سالها در بدن شما باقی خواهند ماند.
آزمایش مایع مغزی نخاعی: در صورتی که علائم مشکوک در زمینه ابتلای شما به سیفلیس عصبی مشاهده شود، ممکن است پزشک برای شما این آزمایش را تجویز کند. در این آزمایش از مایع مغزی نخاعی بیمار که از طریق روشی به نام پونکسیون کمری انجام میگردد، نمونه برداری خواهد شد.
پس از انجام معاینات لازم، پزشک ممکن است برای شریک جنسی شما نیز آزمایشات لازم را تجویز کند تا هم خیال او از این مسئله راحت گردد و هم اینکه از گشترش این بیماری جلوگیری شود.
درمان سیفلیس
این عارضه در مراحل اولیه و ثانویه با تزریق پنی سیلین درمان می شود. پنیسیلین یکی از آنتی بیوتیک هایی است که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و معمولاً در درمان سیفلیس موثر است. افرادی که به پنی سیلین حساسیت دارند احتمالا با یک آنتی بیوتیک متفاوت درمان خواهند شد، سایر آنتی بیوتیک ها عبارتند از :
- داکسی سایکلین
- آزیترومایسین
- سفتریاکسون
اگر بیمار مبتلا به بیماری سیفلیس عصبی یا اعصاب باشد، دوزهای روزانه پنی سیلین را به صورت داخل وریدی دریافت می کند. این شرایط اغلب نیاز به بستری کوتاه مدت در بیمارستان دارد. متاسفانه، آسیب ناشی از این بیماری قابل بازگشت نیست. اما مصرف دارو به کشتن باکتری ها و کاهش درد کمک می کند. در طول درمان، و تا اطمینان از بهبود کامل زخم ها از تماس جنسی پرهیز کنید. اگر شما از نظر جنسی فعال هستید، شریک جنسی شما نیز باید مورد درمان قرار گیرد.
پیشگیری از بیماری سیفلیس
- در حین رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
- هنگام رابطه جنسی دهانی از کاندوم استفاده کنید
- سفلیس از طریق سوزن آلوده نیز منتقل میشود. بنابراین از سوزنهای مشترک استفاده نکنید.
- در صورتی که با فردی که ممکن است دچار سفلیس باشد، ارتباط جنسی ناسالم داشتهاید. حتما آزمایش های لازم را انجام دهید.
- در دوران بارداری حتما این آزمایش را انجام دهید.
- از داشتن چندین شریک جنسی بپرهیزید.
- اگر جواب آزمایشها مثبت باشد، مهم است که دوره درمان را کامل کنید. مصرف آنتی بیوتیک را تا آخر ادامه دهید.
نتیجه
در صورتی که احتمال ابتلا به این بیماری را در خود مشاهده کردید، با شریک جنسی خود صحبت کنید و با مراجعه به پزشک اقدام به درمان آن کنید. عارضه های این نوع عفونت باکتریایی ممکن است سلامت شما را به خطر بیندازد.