آفت های دهان زخم آفتی نیز نامیده می شود. شبیه به زخم های گوارشی که در معده اتفاق می افتد، آنها تاول های دردناک دهان هستند. اغلب در داخل لب ها، همچنین داخل گونه و لثه ها نیز یافت می شود. معمولا مرکز آنها سفید یا زرد که توسط حلقه ی قرمز و بافت نرم ملایم احاطه شده اند.
بیماران مبتلا به زخم های ناشی از آفت معمولا وضعیت های استرس زا را در خانه یا محل کارشان گزارش می دهند. زنان نسبت به مردان بیشتر دچار آفت دهان می شوند. ممکن است ارثی باشند. اگر عضوی از خانواده زخم دهان داشته باشد احتمال اینکه شما نیز در معرض ابتلا قرار گیرید زیاد است.
حتما بخوانید: علت اصلی آفت دهان چیست؟ درمان های خانگی علمی و نکات مهم دیگر
علت آفت های دهان چیست؟
1-استرس
وضعیت عاطفی ما واقعا می تواند بر سلامتی مان تأثیر بگذارد. استرس بیش از حد در زندگی سیستم ایمنی بدن تان را تضعیف می کند. عدم تعادل گوارشی می تواند منجر به رفلاکس اسید شود که با زخم دهان مرتبط است.
2-آسیب های جزئی
لثه ها و لب های تان به راحتی کبود یا بریده می شوند. هنگامی که دندان های تان را مسواک می زنید، باید مراقب باشید. مسواک زدن خشونت آمیز منجر به ایجاد آفت می شود؛ بنابراین آسیب دیدن هنگام ورزش ها یا گاز گرفتن داخل گونه در حال خواب یا خوردن می تواند باعث ایجاد آن شود.
3-سدیم لوریل سولفات
افزودنی شیمیایی به خمیر دندان و دهانشویه است که موجب زخم های دهان می شود. اگر شما از آفت رنج می برید، باید خمیر دندان های حاوی SLS را استفاده نکنید.
4-حساسیت غذایی و آلرژی
اگر حساسیت یا آلرژی به غذایی داشته باشید، سیستم ایمنی به صورت ناراحتی در دهان واکنش نشان می دهد. شایع ترین خوراکی ها عبارتند از توت فرنگی، تخم مرغ، شکلات، آجیل، قهوه و پنیر.
5-کمبود ویتامین
اگر در معرض کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در رژیم غذایی روزانه تان هستید، این کمبود به صورت آفت در دهان تان ظاهر می شود، مخصوصا کمبود اسید فولیک، آهن و ویتامین B-12.
6-تغییرات هورمونی
بسیاری از زنان از افزایش آفت دهان قبل و یا در طول قاعدگی رنج می برند.
حتما بخوانید: آفت دهان نشانه چیست؟ هشدارها و بهترین روشهای درمان خانگی
علائم آفت دهان
- یک زخم کوچک بیضی شکل سفید یا زرد در دهان
- به وجود آمدن یک یا چند زخم در داخل دهان و بر روی زبان، بر روی نرم کام (بخش عقبی سقف دهان) و یا بر روی گونه ها (از داخل دهان)
- گزگز کردن و سوزش قبل از بروز زخم آفت دهان
- به وجود آمدن یک زخم گرد سفید یا خاکستری رنگ با لبه و یا مرز قرمز رنگ
- احساس سوزن سوزن شدن در دهان
- تورم غدد لنفاوی
- تب
- احساس ضعف
انواع آفت دهان
1-آفت ساده: در آفت دهان ساده فرد ممکن است در طول یک سال، سه تا چهار بار به آفت دهان دچار شود و بعد از چند روز (معمولاً یک تا دو هفته) درمان خواهد شد.
2-آفت پیچیده: آفت پیچیده شدت بیشتری دارد و دوره درمانی آن طولانی است و بیشتر در افرادی ظاهر میشود که قبلاً سابقه این نوع آفتها را داشته باشند.
حتما بخوانید: جدیدترین روش درمان آفت دهان با کمک جوش شیرین (قطعی و سریع)
درمان خانگی آفت دهان با رب انار
خواص رب انار برای آفت دهان
پلی فنولها و اسید آلایژیک موجود در رب انار خاصیت آنتیاکسیدانی دارند که میتواند بر روی آفت دهان تأثیر گذاشته و آن را درمان کند. البته طبق نظر پزشکان جوشاندن آب انار، ویتامین سی آن را از بین میبرد؛ اما همین پلی فنولها و اسید الایژیک میتواند با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی خود بر روی آفت دهان تأثیر گذاشته و بهمرور باعث درمان آن شوند. اسید الایژیک در کمتر میوهای بافت میشود؛ اما انار سرشار از اسید آلایژیک است که در صورت جوشاندن نیز از بین نمیرود.
طرز استفاده از رب انار برای درمان آفت دهان
- روزی یک یا دوبار مقداری رب انار بر آفت دهان قرار دهید و چند دقیقه صبر کنید.
- سپس با یک دستمال تمیز آن را از روی زخم آفت پاک کنید.
- این کار را تا زمان بهبودی کامل آفت ادامه دهید.
- تانن موجود در رب انار نیز خاصیت ضدعفونی دارد و از رشد میکروب در زخم جلوگیری کرده و شرایط زخم را استریل میکند و درنهایت بعد از چند بار استفاده از رب انار، افت دهان شما بهبود پیدا خواهد کرد.
حتما بخوانید: یک ترکیب فوق العاده موثر و جدید خانگی برای رفع بوی بد دهان و بهبود گوارش
وقتی آفت دهان دارید:
- با نوک زبان تان آن را فشار ندهید.
- محدود کردن غذاهای تند و اسیدی.
- مقدار زیادی آب بنوشید و هیدراته شوید.
- غذاهای مغذی بخورید.
- ورزش های آرام بخش و مدیتیشن انجام دهید تا استرس محدود شود.
- ویتامین ها را به طور منظم مصرف کنید.
- هنگام مسواک زدن دندان ها و خوردن مراقب باشید.