وجود خون در ادرار (Hematuria) می تواند واقعا نگران کننده باشد که البته واکنش طبیعی است. وقتی خون می بینیم، ممکن است فکر می کنیم که چه مشکل بزرگ پیش آمده است در صورتی که اینطور نیست. با این حال، خون در ادرار یکی از شایع ترین مسائلی است که بیماران جوان و مسن به خاطرش به کلینیک های اورولوژی مراجعه می کنند.
در جوان ها، شایع ترین علل خون در ادرار وجود سنگ یا عفونت دستگاه ادراری (UTI) است. در بیماران مسن بیشتر احتمال سرطان مثانه یا کلیه وجود دارد، به خصوص اگر خون در ادرار بدون درد باشد و بیمار سابقه مصرف سیگار داشته باشد.
چه زمانی وجود خون در ادرار جدی نیست؟
برخی از دارو ها از جمله آسپرین، هپارین یا وارفارین (رقیق کننده خون) و داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید، باعث ایجاد خون در ادرار می شوند.
گاهی اوقات، وجود خون را فقط می توان زیر میکروسکوپ تشخیص داد که به آن هماچوری میکروسکوپی می گویند. خونی که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است، هماچوری ناخالص نامیده می شود. احتمال وجود بیماری های اورولوژیک در بیماران مبتلا به هماچوری وخیم و شدید بسیار بیشتر از نوع میکروسکوپی است.
به غیر از دارو، برخی غذا ها مثل چغندر، ریواس و انواع توت ها که به مقدار زیاد مصرف می شوند هم می توانند تا چند روز باعث قرمز شدن ادرار شما شوند. حتی ورزش شدید هم می تواند باعث هماچوری شدید شود که البته علت آن مشخص نیست.
همیشه بهتر است با مشاهده خون در ادرارتان به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی خون در ادرار می تواند جدی باشد؟
بیماری هایی که کلیه، حالب، مثانه یا پروستات را تحت تاثیر قرار می دهند هم می تواند منجر به خون در ادرار شوند.
کلیه
هماچوری ممکن است در اثر التهاب کلیه (بیماری که به نام گلومرولونفریت شناخته می شود) یا در اثر عفونت کلیه ایجاد شود، مخصوصا اگر با تب و درد کمر هم همراه باشد.
یکی دیگر از علل احتمالی خون در ادرار سنگ کلیه است، اما شاید اصلی ترین علت سرطان کلیه باشد. در سرطان کلیه، ممکن است مقدار زیادی خون و لخته در ادرار وجود داشته باشد، اما معمولا بدون درد است.
حالب و مثانه
هنگامی که خون ادرار از حالب نشات بگیرد، علت احتمالی وجود سنگ ادراری است. در این صورت بیمار معمولا در ناحیه کمر درد خواهد داشت. تومور در حالب اگر چه نادر است، اما معمولا بدخیم است و عموما باعث هماچوری بدون درد می شود.
با این حال، اگر خون در ادرار با درد (هنگام تخلیه)، تکرر ادرار و تب همراه باشد، ممکن است به دلیل عفونت ادراری باشد. عفونت های دستگاه ادراری با آنتی بیوتیک های خوراکی یا در موارد جدی تر، با آنتی بیوتیک های تزریقی درمان می شوند.
سنگ مثانه یکی دیگر از علل شایع هماچوری است. با این حال، اگر بیمار مرد سیگاری با سن 50 سال به بالا باشد و خون بدون درد در ادرارش را تجربه کند، احتمال ابتلا به سرطان مثانه وجود دارد.
پروستات
هماچوری ناشی از خون ریزی پروستات می تواند نشانه عفونت پروستات، بزرگ شدن خوشخیم پروستات یا سرطان پروستات باشد. به طور معمول، بیماران مبتلا به بیماری پروستات با مشکل در ادرار کردن یا تکرر ادرار و همین طور جریان ضعیف ادرار مواجه می شوند.
نکاتی برای پیشگیری از هماچوری
پیشگیری از وجودِ خون در ادرار ممکن است دشوار باشد، اما اقداماتی هست که می توانید برای کاهش خطر انجام دهید.
- اگر سنگ کلیه دارید، مایعات کافی بنوشید، میزان نمک مصرفی تان را کنترل کنید و مصرف غذا های غنی از اگزالات و پروتئین حیوانی را کاهش دهید.
- اگر نقرس دارید، مصرف غذا های سرشار از پورین را کاهش دهید تا اسید اوریکتان را کنترل کنید.
- اگر سیگاری هستید، برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به سرطان کلیه یا مثانه، بهتر است سیگار را ترک کنید. خطر ابتلا به سرطان مثانه در افراد سیگاری 4 تا 5 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است. علاوه بر این، افراد سیگاری دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند.
سایر روش های درمان هماچوری کدامند؟
دارو های خانگی متعددی برای هماچوری وجود دارد که درست کردن شان ساده است و به کارگیریِ آن ها کاملا ایمن و بدون خطر عوارض جانبی و مقرون به صرفه است. برخی از دارو های خانگی محبوب برای هماچوری که از دیرباز مورد استفاده قرار می گیرند و در بسیاری از موارد کاملا مؤثر بوده اند، عبارتند از:
یکی از موثرترین درمان های خانگی برای هماچوری نوشیدن آب توت خرس یا مصرف مقداری آب اسفناج و مخلوط کردن آن با آب نارگیل است. این مخلوط با اثر مدری که دارد، عفونت های مثانه را درمان می کند.
بلد باشید: 10 علت عفونت ادراری و 5 درمان خانگی موثر
کدو تلخ یکی از موثرترین درمان های خانگی برای هماچوری است. تنها کاری که باید انجام بدهید این است که کدو تلخ را به صورت روزانه مصرف کنید. یا حتی می توانید نوشیدن آب آن که به همان اندازه مفید است را امتحان کنید.
جوش شیرین هم برای درمان هماچوری بسیار مفید است. تنها کاری که باید انجام بدهید این است که به 28 میلی لیتر آب نصف قاشق غذاخوری جوش شیرین اضافه و خوب مخلوط کنید و بعد بنوشید. این داروی خانگی با عفونت های قارچی و عفونت مجاری ادرار مبارزه می کند. یادتان باشد که آن را به طور منظم بنوشید.
یک فنجان آب را بجوشانید و سپس یک قاشق چای خوری آب لیمو را به آن اضافه کنید. اجازه دهید این مخلوط کمی خنک شود و سپس آن را در طول روز با فواصل ثابت دو ساعته بنوشید.
مصرف سوپ گوشت به مقدار متوسط به صورت روزانه هم می تواند در درمان هماچوری بسیار موثر باشد. هیچ ادویه یا روغنی به آن اضافه نکنید.
آب انار برای درمان هماچوری هم بسیار مفید است. نوشیدن این آب انار را به یک عادت روزانه تبدیل کنید تا نتیجه بگیرید.
از مواد غذایی غنی از ویتامین C استفاده کنید زیرا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش اسیدیته ادرار می شود. این ویتامین از تکثیر باکتری ها برای ایجاد عفونت بیشتر جلوگیری می کند.
یک لیوان آب نارگیل تازه را بردارید و سپس دو قاشق چای خوری آب گل چوب طبل تازه را به آن اضافه کنید. آن ها را خوب با هم مخلوط کنید و دو بار در روز از این مخلوط بنوشید. این داروی خانگی طبیعی کمک تان می کند تا از شر عفونت ها خلاص شوید.
یک کدو تنبل را بردارید و آن را له کنید تا به شکل خمیر دربیاید. حالا آن را با آب نیشکر مخلوط کنید و بلافاصله بنوشید. این مخلوط به سرعت هماچوری را بهبود می بخشد.
چه درمان خانگی خون در ادرار را متوقف می کند؟ (درمان سنتی)
دقت کنید هیچ درمان خانگی و سنتی خاصی برای ادرار خونی وجود ندارد زیرا برخی از دلایل به وجود آمدن آن ریشه ای هستند و درمان شان با دارو های خانگی اصلا ممکن نیست پس به هیچ وجه برای موارد با این جدیت، دنبال روشهای فیک و سطحی نباشید!
با این حال، برخی از علل مثل عفونت های دستگاه ادراری، سنگ کلیه یا سایر تغییرات رژیم غذایی ممکن است با درمان های خانگی مثل اضافه کردن مایعات بیشتر به رژیم غذایی و پرهیز از خوردن پرنمک سرخ شده یا غذا های ادویه دار درمان شوند.
حتما اینو بخونید: ۱۰ دلیل خون در ادرار و ۵ درمان خانگی موثر
خلاصه این که درمان های خانگی یکی از ساده ترین و در دسترس ترین روش ها برای مدیریت هر مشکلی به حساب می آیند. درمان های خانگی زیادی وجود دارد که می تواند برای مقابله با ادرار خونی مفید باشد.
خون موجود در ادرار می تواند به شکل لخته یا مایع باشد و ادرار شما را قرمز یا صورتی کند. ممکن است مشکل جدی نباشد، اما می تواند نشانه وجود عوارض جدی پزشکی باشد، بنابراین در صورت قرمز شدن ادرار، مراجعه به پزشک ضروری است.