با خواندن این مطلب با بررسی نتایج یک مطالعه به پاسخ این سوال پی میبرید که آیا مصرف مکمل ویتامین D برای بزرگسالان مبتلا به بیماری های مزمن کبدی مفید است یا مضر؟
زمینه
شواهد موجود در مورد ویتامین D و بیماری های مزمن کبدی در بزرگسالان قطعی نیست. هدف از این مطالعه مرور سیستماتیک (خلاصه ای از نتایج کارآزمایی های موجود)، تجزیه و تحلیل فواید و مضرات اشکال مختلف ویتامین D در افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی بود.
ویژگی های مطالعه
نتایج بیست و هفت آزمایش با 1979 شرکت کننده بزرگسال داده هایی را برای این مطالعه ی مروری ارائه کردند. شرکت کنندگان این مطالعات به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند که یکی از آنها ویتامین D مصرف می کردند و گروه های دیگر به گروه دارونما و گروه بدون درمان تقسیم بندی شدند. 11 بررسی در کشورهای با درآمد بالا و 16 بررسی در کشورهای با درآمد متوسط انجام شد.
محدوده سنی شرکت کنندگان 28 سال تا 61 سال بود و به طور متوسط 44 درصد از آنها زن بودند. ده بررسی شامل افراد مبتلا به هپاتیت C مزمن، پنج بررسی با افراد مبتلا به سیروز کبدی، 11 بررسی با افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی و یک بررسی شامل گیرنده پیوند کبد بودند. هیچ بررسی در مورد افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن یا بیماری های کبدی ارثی انجام نشد. تجویز ویتامین D به طور متوسط شش ماه طول کشید و اکثر آزمایشات از ویتامین D3 استفاده کردند.
حتما بخوانید: خواص ویتامین D- کمبود، عوارض، دوز و بهترین غذاهای خانگی
نتایج مطالعه
شواهد کافی برای تعیین این موضوع که ویتامین D دارای اثرات مفید یا مضر است یا تأثیر کمی بر بیماری های مزمن کبدی در بزرگسالان دارد، وجود ندارد. در کارآزمایی های فردی و همچنین در ترکیب شواهد تعداد شرکت کنندگان کم بودند. علاوه بر این به دلیل درصد بالای خطا نمی توان ارزیابی منصفانه ای در مورد فواید و مضرات ویتامین D در این جمعیت داشته باشیم. بطور کلی نمی توان نتیجه ی قطعی فواید و مضرات مکمل ویتامین D در افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی را مشخص کرد. علاوه بر این هیچ بررسی بر روی افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن و بیماری های کبدی ارثی انجام نشد.