

استرس شایع ترین اختلال سیستم عصبی است. استرس در حالت پیشرفته با از دست دادن کنترل عضلات همراه است که منجر به لرزش دستها می شود. اگر شما از استرس احساس خستگی می کنید، وقت آن است از خودتان محافظت کنید تا سیستم عصبی خود را دوباره به حالت تعادل برسانید. در واقع، علائم استرس ممکن است بر بدن شما، افکار و احساسات شما و رفتار شما تاثیر بگذارد. در این مقاله با کمک نتایج تحقیقات جدید متخصصین دنیا، اثراتی که استرس بر روی ذهن و بدن تان می گذارد را بیان میکنیم.
تاثیرات استرس روی ذهن و بدن
استرس یکی از واکنشهای بدن نسبت به شرایط و تهدیدات موجود است. استرس اگر کم باشد برای فرد خطرناک نیست و تنها هشداری برای فرد محسوب میشود. استرس باعث میشود تا شما با چالشها و مشکلاتتان روبرو شوید؛ اما اگر میزان آن زیاد شود میتواند به شما آسیب بزند.
۱- از بین بردن قدرت تفکر
استرس میتواند روی قدرت حافظه و یادگیری فرد تاثیر منفی بگذارد. میتواند باعث سردرد و بیخوابی و امراض روحی شود. همچنین در برخی موارد فرد برای ریلکسشدن به الکل و سیگار پناه میبرد.
همچنین بخوانید: اتفاقی جدید! خودکشی با قرص ضداسترس و تپش قلب پروپرانولول
۲- عدم توانایی در کنترل احساسات
استرس ممکن باعث عدم توانایی فرد در کنترل احساساتی مثل اضطراب و ترس شود. استرس باعث ترشح هورمون کورتیزول در مغز شده و به همین دلیل فرد قادر به کنترل احساسات خود نخواهد بود.
۳- مشکلات قلبی
استرس شدید میتواند خطر سکته قلبی و دیگر بیماریهای قلبی را افزایش دهد. استرس میتواند باعث آسیب دیدن ماهیچههای قلب شود، ضربان قلب و فشار خون شما را افزایش داده و باعث شود قلب با شدت بیشتری کار کند. همچنین میتواند باعث افزایش سطح کلسترول شود.
۴- ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن
هرچه میزان استرس شدیدتر باشد، سیستم ایمنی بدن بیشتر ضعیفشده و احتمال ابتلا به سرماخوردگی و عفونت در فرد افزایش مییابد. استرس میتواند به بافتهای بدن آسیب وارد کند. برای بازیابی قدرت سیستم ایمنی بدن تان از این ۹ غذا استفاده کنید!
مطلب مشابه: جدیدترین خواص دمنوش به لیمو برای لاغری، استرس و سم زدایی بدن+ طرز تهیه اصولی
۵- افسردگی
یکی از دلایل ایجاد افسردگی در افراد وجود استرس است. استرس باعث عدم توانایی ذهن در مراقبت از خود میشود و همین موضوع باعث ایجاد افسردگی در فرد میشود. از علایم افسردگی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بیخوابی
- ضعیفشدن حافظه
- کاهش توانایی یادگیری
- احساس غم و عدم توانایی در شادی کردن
- گریه بدون دلیل
۶- جلوگیری از تولید سلولهای جدید مغزی
مغز انسان روزانه تعدادی از سلولهای خود را از دست داده و تعدادی دیگر را جایگزین آنها میکند. هرچه میزان استرس در فرد شدیدتر باشد، تولید این سلولهای جدید با سرعت کمتری شکل خواهد گرفت. استرس در گذر زمان میتواند باعث تغییر در ساختار و فنداسیون مغز انسان شود.
حتما بخوانید: رایج ترین انواع اختلالات استرس و اضطراب در ایران که باید بشناسید!
۷- افزایش وزن و مشکلات هاضمهای
استرس شدید میتواند منجر به مشکلات هاضمهای مثل نفخ، یبوست و اسهال شود. همچنین استرس شدید میتواند باعث بی علاقگی فرد به غذاهای سالم شود و فرد رو به مصرف غذاهای ناسالم آورده و در نتیجه به افزایش وزن دچار شود. استرس میتواند روی متابولیسم و نرخ انرژی بدن تاثیر گذاشته و منجر به ایجاد تغییراتی در میل غذایی و هاضمه شود. اگر مشکل هاضمه دارید از این ترکیب موثر استفاده کنید!
۸- از بین رفتن رابطهها
استرس میتواند باعث عدم توانایی فرد در کنترل احساسات شده و توانایی تفکر فرد را با مشکل مواجه کند. استرس میتواند باعث کاهش کیفیت زندگی فرد شود و روی روابط او با دیگران تاثیرات منفی بگذارد.
حتماٌ بخوانید: کم توجهی/عدم تمرکز در بزرگسالان، نکات مهمی که باید انجام دهید!
۹- تاثیر منفی روی پوست، مو و دندان
استرس باعث میشود تا میزان خون کمتری به پوست رسیده و مشکلاتی مثل آکنه و پزوریازیس در پوست ایجاد شود. استرس همچنین باعث ریزش مو نیز میشود. استرس گاهی اوقات باعث میشود فرد دندانهایش را به هم بکشد (دندان قروچه) که این کار میتواند باعث آسیب دیدن دندانها بشود. همچنین مصرف الکل و مواد مخدر برای از بین بردن استرس نیز میتواند روی دندانها تاثیر منفی بگذارد.
۱۰- نداشتن خواب منظم
استرس میتواند باعث بیخوابی و یا کاهش کیفیت خواب شود. از عواملی که روی خواب فرد تأثیر منفی میگذارد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بیش از حد فکرکردن: بیش از حد فکرکردن به مشکلات خانوادگی و یا مسائل کاری میتواند روی خواب فرد تاثیر منفی بگذارد.
- مصرف کافئین: گاهی اوقات افراد برای کاهش استرس به مصرف کافئین روی میآورند که این امر باعث مشکلات در خواب فرد میشود.
- استرس باعث تولید هورمون کورتیزول میشود و این هورمون باعث میشود که ذهن شما در طول شب مغشوش باشد و نتوانید به راحتی بخوابید.
۱۱- استرس باعث افزایش درد میشود
استرس میتواند باعث ایجاد درد در گردن، ماهیچهها، مفاصل و یا سردرد بشود. همچنین استرس میتواند باعث کمردرد و ورم مفاصل بشود.
همچنین بخوانید: چند نکته کاملا موثر برای توقف کامل نگرانی دائمی (راهنمای خود درمانی)
۱۲- ایجاد اعتیاد در فرد
گاهی مواقع استرس باعث میشود تا فرد برای احساس راحتی و رهایی از اعتیاد به مصرف الکل، سیگار کشیدن، قلیان کشیدن و یا غذاهای ناسالم رو بیاورد. این عادت، در طولانی مدت میتواند باعث ایجاد اعتیاد در فرد شود.
۱۳- تاثیر روی روابط جنسی
استرس باعث افزایش تولید هورمون کورتیزول و کاهش تولید هورمون جنسی میشود. استرس باعث ایجاد مشکلات نعوظ در مردان میشود و روی خواستههای یک زن از سکس تاثیرات منفی میگذارد. میتواند روی توانایی حاملهشدن زن تاثیر منفی بگذارد. استرس در دوران بارداری میتواند باعث ایجاد مشکلاتی برای جنین شود.
۱۴- خطور فکر خودکشی به ذهن
گاهی اوقات استرس باعث تغییراتی در تقسیمات سلولی درون مغز میشود و ممکن است فکر خودکشی به ذهن فرد خطور کند.