کلوبتازول https://www.daroobin.com/fa/drug/clobetasol یک داروی موضعی از دسته داروهای کورتیکواستروئید یا همان کورتون است که برای درمان انواع بیماری های پوستی مانند اگزما، درماتیت، آلرژی، بثورات، پسوریازیس، لوپوس اریتما توز مزمن و آلوپسی آره آتا استفاده می شود. این دارو یک داروی کورتونی بیار قوی است که می تواند تورم، خارش، قرمزی که در اثر بیماری های پوستی ایجاد می شود را در کوتاه مدت درمان کند. از پماد کلوبتازول همچنین برای درمان سوختگی های درجه 1 و 2 و آفتاب سوختگی نیز استفاده می شود. این دارو می تواند از طریق جذب بدن شده و در برخی شرایط جدی موجب بروز عوارض جانبی شود.
نحوه مصرف کلوبتازول
نحوه مصرف کرم کلوبتازول در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. اما، باتوجه به آنچه در داروبین عنوان شده است، “مصرف کلوبتازول نباید بیش از 50 گرم در هفته باشد.” ازاین رو، این دارو بیش از میزان توصیه شده توسط پزشک مصرف نکنید.
میزان مصرف پماد کلوبتازول در بزرگسالان به شرح زیر است:
- برای درمان درماتوزهای پاسخگو به کورتیکواستروئیدها، یک لایه نازک از از کرم یا لوسیون 0.05% کلوبتازول را هر 12 ساعت روی ناحیه آسیب دیده مالیده و ماساژ می دهیم.
- برای درمان پسوریازیس پلاکی متوسط تا شدید، اگر ناحیه آسیب دیده کمتر از 10 درصد از کل سطح پوست بدن را درگیر کرده باشد، از کرم کلوبتازول به مدت 2 هفته و از لوسیون آن به مدت 4 هفته استفاده می شود.
هنوز ایمنی و تاثیرپذیری پماد کلوبتازول برای کودکان زیر 12 سال ثابت نشده است اما، کودکان بالای 12 سال، درصورت تجویز پزشک می توانند لایه نازکی از دارو را روی سطح پوست آسیب دیده بمالند.
مصرف پماد کلوبتازول به زمان خاصی نیاز ندارد و مستلزم شرایط تغذیه اس نیست. اما، باید توجه داشته باشید که فاصله زمانی بین مصرف دارو رعایت شود. معمولا پزشکان مصرف پماد کلوبتازول را هر 12 ساعت یکبار تجویز می آید که به نظر می رسد استفاده از آن در صبح و شب مناسب ترین زمان برای مصرف اصولی آن است.
نکات مهم در رابطه با مصرف کلوبتازول
قبل از مصرف پماد کلوبتازول به نکات زیر توجه کنید:
- اگر به این دارو یا سایر داروهای کورتونی حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید
- اگر سابقه بیماری های گردش خون ضعیف، مشکلات سیستم ایمنی و بیماری های پوستی روزاسه و درماتیت اطراف دهان دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- از این دارو و سایر داروهای کورتونی برای مدت طولانی استفاده نکنید. زیرا، در موارد نادر ممکن است که به استرس فیزیکی دچار شوید.
- درطول مصرف اگر نیاز به جراحی پزشکی یا دندانپزشکی داشتید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- توجه نمایید که از پماد کلوبتازول 0.025% بیش از 2 هفته متوالی و بیش از 50 گرم در هفته نباید استفاده شود. زیرا مصرف بیشتر و طولانی تر از این دارو ممکن است به هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) آسیب وارد کند.
- در هنگام مصرف از این دارو، ناحیه مورد درمان را با لباس یا پانسمان نپوشانید.
- هرچند که پزشکان این دارو را برای استفاده طولانی مدت تجویز نمی کنند، اما اگر چنین شد، توجه کنید که ممکن است رشد کودک به طور موقت کند شود. از اینرو، درطول مصرف آن توسط کودک یا در طول شیردهی باید روند رشد کودک مورد بررسی قرار گیرد.
- از پماد کلوبتازول در نواحی زیر بغل یا کشاله ران نباید استفاده کنید.
- این دارو برای درمان روزاسه یا درماتیت اطراف دهان مناسب نمی باشد.
- مصرف پماد کلوبتازول برای پوست های دچار عفونت، شکسته شده، بریده یا خارش توصیه نمی شود.
- اگر ناحیه آسیب دیده در پوست صورت باشد، پزشک معمولا استفاده از پماد کلوبتازول را حداکثر 5 روز توصیه می کنند.
توجه داشته باشید که این دارو یک داروی کورتونی قوی است و میزان و نحوه مصرف آن باید حتما توسط پزشک انجام شود. بنابراین، درهنگام مراجعه به پزشک درمورد تمامی شرایط خود به پزشک اطلاع دهید.
ایا کلوبتازول عوارض دارد؟
اگر از پماد موضعی کلوبتازول به طور دقیق و طبق توصیه پزشک مصرف شود، احتمال بروز عوارض جانبی ناشی از آن کم است. با اینحال، ممکن است برخی افراد با مصرف این دارو برای اولین بار دچار عوارض متداول ازجمله سوزش، خارش، خشکی یا قرمزی در محل استفاد شوند که بعد از مدتی رفع می شود. اما هریک از این اثرات ماندگار یا تشدید شد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
علاوه براین، ممکن است که با مصرف کلوبتازول موضعی عوارض جدی ایجاد شود که برخی از آنها عبارت است از:
- علائم کشش، نازک شدن یا تغییر رنگ پوست
- آکنه
- رشد موی شدید در ناحیه استعمال شده
- برجستگیهای قرمز کوچک روی پوست (فولیکولیت)
- بدتر شدن عفونتهای پوستی
درموارد شدیدتر ممکن است فرد را دچار عوارض زیر کند که در این صورت باید فورا به پزشک مراجعه کند:
- خستگی غیرمعمول یا شدید
- کاهش وزن
- سردرد
- تورم پا یا مچ پا
- افزایش تشنگی
- ادرار بیش از حد
- مشکلات بینایی
مصرف کلوبتازول در بارداری و شیردهی
تاکنون اطلاعات دقیقی درمورد تاثیر پماد کلوبتازول بر زنان باردار به دست نیامده. اما، اطلاعات موجود نشان می دهد که استفاده طولانی مدت یا بیش از 300 گرم از داروهای موضعی کورتونی قوی، احتمال تولد نوزاد کم وزن را افزایش می دهد. از اینرو، توصیه می شود که زنان باردار از پماد کلوبتازول تنها در صورت ضرورت و زمانی که سایر داروهای مشابه تاثیری نداشت، به تجویز پزشک مصرف کنند. همچنین، این دارو را باید در سطوح کوچک پوست و در کوتاه مدت استفاده کنند.
درمورد استفاده از پماد کلوبتازول در دوران شیردهی هم اطلاعات دقیقی موجود نیست. اما، با توجه به ورود سیستماتیک داروهای کورتیکواستروئیدی به شیر انسان و تاثیر آن بر رشد کودک، ممکن است که این دارو نیز موجب ایجاد آثار نامطلوب ازطریق ورود به شیر مادر شود. اما، با این تفاصیر، باز هم مشخص نیست که آیا مصرف پماد کلوبتازول موجب جذب سیستمیک این دارو در شیر مادر می شود یا خیر. از اینرو، بهتر است که برای کاهش احتمال آسیب ناشی از مصرف پماد کلوبتازول در شیردهی، آن را در ناحیه کوچک پوست و در مدت بسیار کم، درصورت تجویز پزشک متخصص استفاده کنیم.
همچنین، توجه داشته باشید که از مصرف مستقیم پماد کلوبتازول در نواحی نوک پستان خودداری کنید. زیرا، این ناحیه مستقیما با دهان نوزاد در ارتباط است و موجب ورود مستقیم دارو به بدن او می شود.