سردرد بعد از خواب

سردرد بعد از خواب (10 علت اصلی و درمانهای موقت و دائم)

اگر صبح ها با سردرد از خواب بیدار می شوید بدانید که شما تنها نیستید. تقریباً از هر 13 نفر 1 نفر دچار سردرد صبحگاهی می شود. این سردردها معمولاً خانمها را بیشتر از آقایان درگیر می کند و بیشتر در افراد بین 45 تا 64 سال دیده می شود.

بعضی از اختلالات خواب، بیماری ها و همینطور عادت های شخصی خود فرد می توانند باعث ایجاد سردرد بعد از خواب شوند. آپنه یا وقفه تنفسی در خواب، میگرن و کم خوابی از عوامل اصلی این بیماری هستند. البته دندان قروچه، مصرف الکل و داروهای خاص هم می توانند باعث سردرد بعد از بیدار شدن از خواب بشوند. گاهی اوقات نیز سردرد صبحگاهی شما به خاطر ترکیبی از اختلالات یا عادتهاست.

حقایقی راجب سردرد

  • نتیجه نظرسنجی جهانی سال 2010 (GBD 2010) به روشنی نشان داد كه سردرد شایع ترین علل بسیاری از ناتوانی ها در سراسر جهان است.
  • براساس این بررسی، سردردهای تنشی و میگرن دومین و سومین اختلال شایع در جهان هستند. علاوه بر این میگرن هفتمین علت ناتوانی در سراسر جهان است.
  • تخمین زده می شود که دو سوم افراد در طول زندگی خود در برخی مواقع دچار سردرد می شوند: 14 تا 16 درصد در اثر میگرن و 46 تا 78 درصد ناشی از سردرد تنشی هستند.
  • بیماران مبتلا به سردرد 4.5 درصد از مراجعین به بخش اورژانس ED را تشکیل می دهند.
  • سردرد یکی از شایع ترین دلایلی است که افراد از داروهای ضد درد (OTC) مانند پاراستامول (استامینوفن)، آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک استفاده می کنند.
  • در حالی که این داروها معمولا ایمن و موثر هستند، اما استفاده از آن ها با خطرات خاصی همراه بوده است.

10 علت اصلی سردردهای صبحگاهی

همانطور که از مرحله خواب به بیداری عبور می کنید، بخش هایی از مغز شما نیز شروع به “بیدار شدن” می کند. در این حالت مغز شما به تغییرات حالت بدن، لمس و صدا واکنش نشان می دهد. در طول این دوره که حساسیت مغز بیشتر می شود بیشتر هم در معرض سردرد قرار می گیرید.

علاوه بر این، غده هیپوتالاموس در مغز نیز هم در فرایندهای خواب و هم در فرایند احساس درد نقش دارد. هیپوتالاموس ریتم های طبیعی شبانه روزی و چرخه خواب شما را تنظیم می کند و همچنین باعث تعدیل احساسات و درد در بدن شما می شود. اختلالات هیپوتالاموس در طول خواب روی توانایی شما در تحمل در تاثیر می گذارد. در نتیجه، با اینکه ممکن است موقع خواب دردی احساس نکرده باشید؛ اما صبح که از خواب بیدار شدید آن درد را حس کنید.

word image 63

معمولا اختلالات خواب باعث سردرد صبحگاهی می شوند ولی به جز این مورد، دلایل متعدد دیگری هم برای سردرد بعد از بیدار شدن وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

1-آپنه خواب

افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب (OSA)، وقتی خواب هستند دچار دچار اختلال یا توقف تنفس می شوند. 2 تا 9 درصد از بزرگسالان به آپنه خواب مبتلا می شوند. یکی از علائم شایع این عارضه، سردرد صبحگاهی است. در یکی از تحقیقات انجام شده روی افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب (OSA)، مشخص شد که 29% از آنها از سردردهای صبحگاهی رنج می بردند.

با اینکه علت دقیق سردردهای ناشی از آپنه خواب مشخص نیست اما اغلب اوقات این سردردها به دلیل خروپف بلند و شدید که یکی دیگر از علائم آپنه است نسبت داده می شود. شما می توانید آپنه خوابتان را با استفاده از دستگاه CPAP درمان کنید. درمان آپنه خواب باعث کاهش یا از بین رفتن سردرد صبحگاهی تان می شود.

2-خروپف

همه افرادی که خروپف می کنند دچار اختلال آپنه خواب نمی شوند اما خروپف به تنهایی می تواند علت بسیاری از سردردهای صبحگاهی باشد. تحقیقات انجام شده روی 268 نفر که به طور مکرر خروپف می کردند نشان داد که 23.5 درصد آنها مرتبا صبح ها با سردرد بیدار می شدند.داشتن سابقه میگرن، بی خوابی یا ناراحتی روانی باعث افزایش احتمال ابتلا به سردرد صبحگاهی در این گروه افراد می شود.

3-بی خوابی

همانطور که کم خوابی علت شایع سردردهای صبحگاهی است، افراد مبتلا به بی خوابی هم در معرض خطر بالایی برای ابتلا به سردردهای صبحگاهی قرار دارند. افراد مبتلا به اختلال بی خوابی در به خواب رفتن یا خواب ماندن با مشکل مواجه می شوند. برای همین اغلب اوقات این افراد خواب کافی ندارند و در طول روز احساس ناراحتی و بی حالی می کنند. رفع مشکلات بیخوابی با این چند ترفند ساده

4-اختلالات ریتم شبانه روزی

افراد مبتلا به اختلالات ریتم شبانه روزی نسبت به افراد سالم بیشتر دچار سردرد صبحگاهی می شوند. ختلالات ریتم شبانه روزی زمانی ایجاد می شود که بدن شما با ریتم های استاندارد خواب و بیداری در 24 ساعت شبانه روز هماهنگ نباشد. به خاطر وجود این ناهماهنگی، شما خواب کافی ندارید و همین باعث می شود موقع بیدار شدن سردرد بگیرید.

5-خواب بیش از حد

پر خوابی یا خواب بیش از حد هم می تواند باعث ایجاد سردرد صبحگاهی شود. هم کم خوابی و هم خواب بیش از حد در وقوع سردردهای شدید بعد از خواب موثر است. اگر زیاد بخوابید احتمال اینکه به سردرد صبحگاهی دچار شوید بالا می رود.

6-میگرن

میگرن، یا سردردهای مکرر متوسط و شدید اغلب در هنگام صبح اتفاق می افتند. معمولاً میگرن با سردرد شروع می شود و سپس گستره این درد در نقاط دیگر بدن خود را نشان می دهد. حدود 12 درصد از مردم آمریکا دچار میگرن می شوند و این بیماری در بین زنان و افرادی که خواب نامنظمی دارند، شایع تر است. در واقع بیشتر افرادی که میگرن می گیرند از مشکلات بی نظمی در خواب رنج می برند، و در صورت تکرار این روند شرایط بیماری آنها وخیم تر هم می شود. شیوع این سردردهای شدید در میانسالان به دلیل احتمال وجود غدد سرطانی بدخیم، حتماً باید با دقت و مراقبت بیشتری در این افراد مورد بررسی قرار بگیرد. بهترین رژیم غذایی میگرن

7-بروکسیم (Bruxism) یا دندان قروچه (در خواب)

بروکسیم یا دندان قروچه در خواب، می تواند به بیداری همراه با سردرد شما منجر شود. این موضوع همچنین در صورت تشدید و تکرار بیش از حد می تواند باعث سایش دندان ها، دردهای عضلانی و آسیب های لثه شود. عوامل بروز بروکسیم در زمان خواب شامل بد فرم بودن شکل استخوان فک، استرس و اضطراب، اختلال در خواب، مصرف مشروبات الکلی و قهوه هستند.

word image 64

برای تشخیص ابتلا به بروکسیم باید به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان رایج این اختلال معمولاً استفاده از یک محافظ دندان قبل از خواب است. همچنین دندانپزشک امکان دارد داروهایی برای تسکین درد شما تجویز کند و به منظور کاهش اضطراب و استرس استفاده از روش های رفتار درمانی را توصیه کند.

8-تنش (فشار عصبی)

شرایط و وضعیت خوابیدن شما می تواند منجر به فشار عصبی، کم خوابی های احتمالی و سردرد شود. استفاده از یک بالش مناسب یا تغییر وضعیت و شکل خوابیدن می تواند در بهبود این تنش بسیار موثر باشد. انواع و درمانهای اضطراب در اینجا

9-هنگ اور (خماری اول صبح به دلیل افراط در مصرف مشروبات الکلی)

زیاده روی در مصرف مشروبات الکلی به میزان حداقل 6 وعده در عصر ارتباط مستقیمی با سردردهای صبحگاهی دارد. البته مصارف پایین تر از این مقدار الکل هم روی خواب تاثیرگذار است و به شکلی دیگر می تواند منجر به سردردهای صبحگاهی شود. پس از مصرف مشروبات الکلی خیلی سریع تر از حالت همیشگی احساس خواب به شما دست می دهد، اما این خواب آشفته و به هم ریخته است و شما زودتر از حالت عادی از خواب بیدار می شوید. مصرف الکل همچنین باعث افزایش ادرار و از دست دادن بیش از حد مایعات می شود که می تواند منجر به کم آبی خفیف بدن گردد.

سردرد از جمله عوارض جانبی شایع کم آبی بدن محسوب می شود. ضمن اینکه استفاده از مشروبات الکلی عاملی خطرآفرین برای ابتلا به میگرن به شمار می رود.

10-دارو و مکمل های دارویی خاص

یکی از علت های سردرد می تواند عوارض جانبی استفاده از داروها بدون تجویز پزشک و یا حتی عوارض داروهای تجویزی باشد. شاید وقتی که از دارویی برای تسکین سردرد خود استفاده می کنید به شکلی ناخواسته چرخه ای از سردردهای مزمن را ایجاد کنید. از سوی دیگر، اعتیاد به مصرف دارویی خاص در شب هم می تواند عاملی برای بروز سردردهای صبحگاهی محسوب شود.

داروهایی که می توانند منجر به بروز سردرد شوند شامل این موارد هستند:

  • اُپیودها یا مسکن های خیلی قوی
  • تریپتان ها (داروهای میگرن حاد)
  • داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID ها)
  • آسپیرین
  • انواع استامینوفن
  • قرص های ضد اضطراب

سردرد استرسی چگونه است؟ روش درمان و پیشگیری

درمان سردردهای صبحگاهی

اگر از سردردهای مکرر یا روزانه صبحگاهی رنج می برید، موضوع را با مراکز بهداشتی درمانی در میان بگذارید و علت آن را جویا شوید. ساعت های خواب و بیداری خود را یادداشت کنید و بررسی کنید که علائم یا عادت های نادرست خوابیدن دارید یا نه و در خصوص این گزارش ها با دکتر خود مشورت کنید. آنها می توانند علت دقیق مشکل یا مشکلاتی که باعث سردرد صبحگاهی شما می شوند را تشخیص دهند و برای درمان آن برنامه ریزی کنند.

غیر از موارد درمانی خاصی که برای رفع این مشکل وجود دارد، شما می توانید با سالم سازی عادت های خواب خود نیز برای درمان آن اقدام کنید.

  • برنامه زمانی منظمی برای خوابیدن داشته باشید: هر روز در ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید.
  • تمرین روزانه منظم: سعی کنید هر شب قبل از خواب حداقل چند ساعتی نرمش کنید. هر چه فاصله زمانی این نرمش ها با ساعت خواب شما کمتر باشد استراحت بیشتری خواهید داشت و دیرتر بیدار می شوید.
  • مصرف قهوه (کافئین) و مشروبات الکلی را کاهش دهید: نوشیدن یک فنجان قهوه عصرانه یا یک لیوان مشروب قبل از خواب، زمان بیدار شدن شما را بیش از حد طولانی کرده و موجب آشفتگی خوابتان می شود.
  • شرایط مناسبی برای محیط خواب خود ایجاد کنید: شما برای اتاق خواب خود نیاز به فضایی تاریک، با دمایی مطبوع و کمترین سر و صدای ممکن احتیاج دارید. سعی کنید از اتاق خواب فقط برای سکس و خوابیدن استفاده کنید.
  • از یک برنامه روزانه مداوم برای ریلکس کردن استفاده کنید: سیگنال هایی که در پایان روز به شما علامت می دهند بدنتان نیاز به استراحت و خواب دارد را شناسایی کنید. سعی کنید در این زمان یک دوش ملایم بگیرید، مطالعه کنید یا مدیتیشن انجام دهید.
  • با ایجاد شرایط مناسب برای سلامت خواب و درمان مشکلاتی که منجر به بروز سردرد می شوند، می توانید تا حد زیادی از شدت سردردهای صبحگاهی خود کم کنید یا آنها را به طور کلی از بین ببرید. با مسئول مرکز خدمات بهداشتی درمانی خود در این مورد مشورت کنید تا روش درمانی صحیحی برای حل مشکلتان پیدا کنید.

منبع1 منبع2


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
اختلالات خوابدرمان سردرد

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up