امروزه، دندانپزشکی فقط به جراحی های ساده یا ترمیم های رایج محدود نمی شود و در حوزه خدمات زیبایی نیز بسیار پیشرفت کرده است. اگر به دنبال لبخندی هستید که بازتابی از شخصیت و زیبایی درونی تان باشد، وقت آن است که به ارتودنسی و بلیچ به عنوان دو روش مکمل و موثر نگاه کنید. این دو درمان می توانند به صورت متوالی انجام شوند و نتیجه ای فوق العاده را برای شما رقم بزنند.
ارتودنسی: راهی به سوی دندانهای مرتب
ارتودنسی روشی برای بهبود قوس دندان ها و ایجاد لبخندی زیباتر است. این روش درمانی می تواند برای افراد در سنین و شرایط مختلف انجام شود. ارتودنسی انواع گوناگونی دارد و روش های اجرا و شرایط آن نیز با توجه به نیازهای افراد متفاوت است.
تعریف ارتودنسی
ارتودنسی یکی از زیرشاخه های دندانپزشکی برای اصلاح موقعیت چینش دندان ها و فک های نامناسب است. دندان هایی که در مکان نامناسبی قرار گرفته و شکل غیر متعارفی دارند، می توانند مشکلات بهداشتی متعددی ایجاد کنند. نگهداری و تمیز کردن این دندان ها دشوارتر می شود و افراد با این مشکلات، بیشتر در معرض خطر پوسیدگی دندان و بیماری های لثه قرار دارند.
همچنین، وجود دندان های نامنظم می تواند فشار بیشتری بر دندان هایی که مسئول جویدن غذا هستند، وارد کند و در بلند مدت عوارض مختلفی ایجاد کند. اگر بیمار به موقع برای درمان مراجعه کرده و همکاری مناسبی داشته باشد، بیشتر این مشکلات با استفاده از ارتودنسی قابل حل هستند.
انواع روشهای ارتودنسی
ارتودنسی به سه روش اصلی تقسیم می شود: ثابت، متحرک و نامرئی (لینگوال). هر یک از این روش ها بر اساس سن بیمار و میزان ناهنجاری دندان ها توسط متخصص ارتودنسی انتخاب می شود. ارتودنسی نامرئی که به آن ارتودنسی پشت دندانی نیز گفته می شود، معمولا هزینه بیشتری نسبت به دیگر روش ها دارد.
۱. ارتودنسی ثابت (بریس)
ارتودنسی ثابت، رایج ترین نوع ارتودنسی است و معمولاً از فلز نقره ای ساخته می شود. این نوع ارتودنسی شامل براکت های فلزی است که به کمک چسب به دندان ها متصل می شوند. مدت زمان درمان با این نوع ارتودنسی معمولا یک تا دو سال به طول می انجامد و بستگی به شرایط و شدت ناهنجاری دندان دارد.
۲. ارتودنسی متحرک
با ارتودنسی متحرک بیمار می تواند در زمان غذا خوردن یا نظافت دندان ها، دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج کند. این نوع ارتودنسی بیشتر برای اصلاح مشکلات فکی و ناهماهنگی های جزئی دندان ها استفاده می شود. جنس این دستگاه غالباً پلاستیک و فلز است و فشار ملایمی به دندان ها وارد می کند.
۳. ارتودنسی نامرئی (لینگوال)
ارتودنسی نامرئی یا لینگوال شامل قرار دادن براکت ها در سطح پشتی دندان هاست. این روش به دلیل ایجاد فضا در پشت دندان و احتمال آسیب بیشتر، گزینه ای مناسب برای رفع ناهنجاری های دندانی به شمار نمی آید. همچنین، هزینه ارتودنسی نامرئی بیشتر از دو روش دیگر است و ممکن است صرفه اقتصادی نداشته باشد.
مزایای ارتودنسی
پس از مراحل درمان ارتودنسی و رسیدن به دندان های مرتب و لبخند زیبا، شما همچنین از مزایای دیگری بهره مند خواهید شد:
- بهبود عملکرد جویدن
وقتی دندان ها کج و نامرتب هستند، تکه های غذا که بین دندان ها گیر می کنند، میکروب ها را جذب می کنند و باعث پوسیدگی و ایجاد پلاک می شوند. ارتودنسی سبب توزیع یکنواخت نیرو در هنگام جویدن به ریشه دندان ها شده و باعث می شود تا آسیبی به آنها نرسد و دندان ها در طول سال ها سالم و بدون مشکل باقی بمانند.
- پیشگیری از مشکلات فکی
در صورتی که فک شخصی کوچک باشد یا به دلیل عادات نامناسب، همیشه با دندان های یک سمت غذا بجود، ممکن است به مرور زمان عضلات یک طرف صورت بزرگ تر از سمت دیگر شوند. در این راستا ارتودنسی باعث می شود دندان ها هنگام جویدن به صورت متوازن عمل کنند و فرد دارای آناتومی طبیعی صورت و فک باشد.
- افزایش زیبایی لبخند
درمان زود هنگام ارتودنسی می تواند ظاهر و اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. دندان های مرتب نشانه ای از سلامتی دهان و لبخند زیبا هستند. استفاده از ارتودنسی نامرئی یا سرامیکی در بزرگسالی سبب می شود تا در جامعه و محیط کار احساس اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
بلیچینگ: درخشندگی دوباره دندان ها
پس از اتمام درمان ارتودنسی، بسیاری از افراد به امید داشتن دندان هایی زیبا و سفید، با واقعیت از دست رفتن درخشندگی دندان ها مواجه می شوند. در این حالت بلیچینگ دندان برای بازگرداندن سفیدی و درخشندگی دندان ها پیشنهاد می شود.
تعریف بلیچینگ
بلیچینگ دندان، راهی سریع و موثر برای داشتن لبخندی درخشان تر است. این روش زیبایی در دندانپزشکی، به منظور اصلاح رنگ دندان ها و رفع تیرگی های جزئی انجام می شود و دوره نقاهت خاصی ندارد. در این فرایند، از ژل های سفید کننده بی خطری استفاده می شود که بدون آسیب رساندن به مینای دندان، رنگ آنها را روشن تر می کنند.
روشهای بلیچینگ
برای انجام بلیچینگ دندان، ضروری است که لثه ها و دندان ها سالم و بدون التهاب باشند تا از واکنش های منفی نسبت به مواد شیمیایی جلوگیری شود. قبل از شروع این فرآیند، دندانپزشک وضعیت دهان و دندان های شما را بررسی می کند تا تعیین کند که آیا شما کاندیدای مناسبی برای بلیچینگ هستید یا خیر. به طور کلی، دو روش اصلی برای بلیچینگ وجود دارد:
بلیچینگ در مطب دندانپزشکی
این نوع بلیچینگ در مطب، توسط دندانپزشک انجام می شود و سریع تر و مؤثرتر از روش خانگی است. اگرچه بلیچینگ در مطب نتایج سریع تری دارد، اما ممکن است ماندگاری آن کمتر باشد. این روش یکی از ایمن ترین گزینه ها بوده و شامل استفاده از پراکسید هیدروژن با غلظت بالا است. برای دستیابی به بهترین نتایج، ممکن است نیاز باشد که این فرآیند در دو یا سه جلسه انجام شود.
بلیچینگ خانگی تحت نظر دندانپزشک
روش بلیچینگ خانگی به سبب طولانی تر بودن دوره درمان، معمولاً ماندگاری بیشتری نیز دارد و هزینه آن کمتر است. با این حال، این روش نیاز به نظارت دندانپزشک دارد. شما یکبار به مطب مراجعه کرده و دندانپزشک قالب دندان شما را می گیرد که ظرف ۲ تا ۳ روز یک قالب پلاستیکی شفاف تحت عنوان «تری» برای شما ساخته می شود.
مزایای بلیچینگ
آیا تا به حال به قدرت یک لبخند فکر کرده اید؟ بلیچینگ دندان، علاوه بر اینکه یک روش درمانی برای رفع تغییر رنگ دندان هاست، در شکل دهی به برداشت دیگران از شما نیز نقش دارد.
- افزایش جذابیت لبخند
با بلیچینگ، دندان هایی سفیدتر و یکدست تر خواهید داشت. این تغییر ظاهری، جذابیت لبخند شما را به افزایش می دهد؛ لبخندی که از شما چهره ای شاداب و پر انرژی می سازد.
- افزایش اعتماد به نفس
وقتی از لبخند خود راضی باشید، اعتماد به نفستان نیز افزایش می یابد. لبخند درخشان، پیام آور سلامت و مراقبت از خود است. بلیچینگ دندان، فرصتی برای درخشیدن در تمام جنبه های زندگی است.
ترکیب ارتودنسی و بلیچینگ برای لبخندی ایدهآل
وقتی دندان های صاف و مرتبی را به دست می آورید، چرا نگذارید این زیبایی با درخشندگی نهایی بلیچینگ تکمیل شود؟ ترکیب ارتودنسی و بلیچینگ برای داشتن لبخندی بی نقص معجزه می کند.
ترتیب مناسب انجام ارتودنسی و بلیچینگ
دندان هایتان صاف و مرتب شده اند، درست همانطور که همیشه آرزو داشتید؟ اما صبر کنید! آیا در طول دوره ارتودنسی، لکه ها و تغییر رنگ هایی روی دندان هایتان جا خوش کرده اند؟ نگران نباشید! بعد از اتمام ارتودنسی، برای از بین بردن لکه ها، بلیچینگ دندان توصیه می شود. این فرآیند، تمام آن لکه ها و رنگدانه هایی را که ممکن است در طول درمان ارتودنسی ایجاد شده باشند، از بین می برد.
فاصله زمانی مناسب بین ارتودنسی و بلیچینگ
بلیچینگ دندان، راه حل نهایی برای داشتن یک لبخند بی نقص و درخشان بعد از ارتودنسی است. بهتر است 6 ماه پس از برداشتن براکت ها صبر کنید تا دندان ها استحکام خود را بازیابند. در این دوره، بزاق دهان نیز به حالت طبیعی خود باز می گردد که در نتیجه، بلیچینگ با اثر بخشی بیشتری انجام خواهد شد.
مراقبتهای پس از ارتودنسی و قبل از بلیچینگ
اگر به تازگی دوره ارتودنسی را پشت سر گذاشته اید و در فکر بلیچینگ دندان ها هستید، چند نکته مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
- حفظ بهداشت دهان و دندان
مسواک زدن روزانه، حداقل دو بار در روز، با خمیردندانی که حاوی فلوراید است خیلی مهم است. همچنین حتماً از نخ دندان و دهانشویه استفاده کنید. بعد از ارتودنسی، دندان ها ممکن است کمی حساس تر باشند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند، پس تا آنجا که می توانید به بهداشت دهان و دندان تان توجه کنید.
- مراجعه منظم به دندان پزشک
حتماً به طور منظم برای انجام ویزیت های دوره ای به دندان پزشک مراجعه کنید. در این صورت اگر مشکلی باشد، دندان پزشک می تواند به موقع آن را تشخیص داده و درمان لازم را انجام دهد.