زردی-نوزاد.jpg

بیلی روبین چیست؟ معنای بالا یا پایین بودن آن و رژیم غذایی مناسب

بیلی روبین توسط تجزیه گلبول های قرمز در بدن تشکیل شده است. در واقع کبد به تخریب آن کمک می کند. سطح بالایی از بیلی روبین می تواند منجر به زردی شود. این اختلال با علامت زرد شدن پوست و چشم به راحتی قابل تشخیص است. چون در هنگام تولد، کبد هنوز قادر به پردازش بیلی روبین نیست، بسیاری از نوزادان با بیلی روبین بالا متولد شده و باعث ایجاد بیماری زردی نوزاد می شوند. این وضعیت موقت است که معمولا ظرف چند هفته به طور خودبه خود حل می شود. بر طبق اطلاعات جدید چندین مجله معتبر پزشکی در سراسر دنیا در این مطلب می خواهیم بگوییم که بیلی روبین چیست؟ همچنین معنای بالا یا پایین بودن آن و رژیم غذایی مناسب برای درمان آنرا معرفی می کنیم.

زردی یا یرقان چیست؟

کودکان مبتلا به زردی پوست، چشمان زرد رنگی دارند. این امر به خاطر وجود مقدار زیاد بیلی روبین در خون آنهاست. بیلی روبین ترکیبی زرد رنگ است که از شکست طبیعی سلول های خون به جود می آید. کبد بیلی روبین را از خون پاک کرده و آنرا به روده ها منتقل میکند تا از بدن خارج شود.

کبد نوزاد تازه متولد شده به خوبی کبد یک بزرگسال بیلی روبین را از خون او پاک نمیکند. زردی زمانی روی میدهد که تولید بیلی روبین سریعتر از قدرت کبد برای شکستن و دفع آن اتفاق بیافتد. اکثر انواع بیلی روبین به خودی خود درمان میشوند. انواع دیگر نیاز به درمان جهت کاهش سطح بیلی روبین دارند.

حتما بخوانید: روش ساده و جدید درمان خانگی اسهال نوزاد (کاملا موثر و قطعی)

نشانه ها و علائم زردی چیست؟

نوزادی که مبتلا به زردی است پوست زرد رنگی دارد. ابتدا از صورت شروع شده، سپس به سمت سینه، شکم و بعد از آن پاها میرود. سفیدی چشم نوزاد نیز به زرد تبدیل میشود. کودکانی که سطح بیلی روبین آنها بالاست ممکن است خواب آلوده، نا آرام، سست، باشند و شیر دادن به آنها دشوار است. زردی ممکن است به سختی قابل دیدن باشد، مخصوصا اگر کودک پوست تیره ای داشته باشد. اگر مطمئن نیستید، به آرامی بینی یا پیشانی کودک را فشار دهید. اگر مبتلا به زردی باشد، بعد از برداشتن انگشتتان پوست به رنگ زرد دیده میشود. اگر موارد زیر را مشاهده کردید با پزشک تماس بگیرید:

  • اگر ظاهر یا رفتار کودک به بیمار ها شبیه شد.
  • اگر به خوبی غذا نمیخورد.
  • بیشتر از حد معمول خواب آلوده است.
  • مبتلا به زردی است و بیماری او تشدید شده است.

چه چیزی در نوزادان باعث زردی میشود؟

اکثر نوزادانی که سالم متولد میشوند مبتلا به زردی فیزیولوژیک (طبیعی) هستند. این موضوع به این خاطر است که نوزادان نسبت به بزرگسالان سلول های خون بیشتری دارند. این سلول ها عمر زیادی ندارند، لذا بیلی روبین بیشتری در از بین رفتن آنها به وجود می آید. این نوع زردی 2 تا 4 روز بعد از تولد کودک به وجود آمده و 2 هفته بعد از تولد کودک از بین میرود. امکان ابتلای کودک در شرایط زیر بیشتر است:

  • بچه نارس به دنیا آمده باشد. کودکانی که نارس به دنیا آمده باشند از کودکان کامل هم در امر دفع بیلی روبین ناتوان ترند. آنها حتی با سطوح پایین تر بیلی روبین نیز مشکل دارند. پزشکان آنها را زودتر درمان میکنند.
  • به اندازه کافی شیر مادر نمیخورد. این امر معمولا در چند روز اول اتفاق می افتد زیرا یا مادر هنوز شیر ندارد یا نوزاد شیر نمیخورد. اگر کودک این نوع زردی را داشته باشد (به آن زردی شیرخوارگی میگویند)، بهترین کار این است که بیشتر شیر مادر بخورد. یک مشاور میتواند در امر شیردهی به نوزاد کمک کند.
  • شیر مادر میخورد. شیر مادر جلوی کبد را در دفع سریع بیلی روبین میگیرد. این موضوع زردی شیر مادر نام دارد و در هفته اول بعد از تولد رخ میدهد و سطح بیلی روبین در 3-12 هفته آینده از بین میرود.
  • گروه خونی وی و مادر متفاوت هستند. اگر مارد و بچه از گروه های خونی متفاوتی باشند بدن مادر آنتی بادی هایی تولید میکند که به سلول های خونی نوزاد حمله میکنند. این امر زمانی اتفاق می افتد که:
    • گروه خونی مادر o و گروه خونی نوزاد A و یا B باشد
    • Rh مادر منفی و Rh نوزاد مثبت باشد.
  • مشکل ژنتیکی داشته باشد و سلولهای خونی بسیار آسیب پذیر باشند. سلولهای قرمز خون در زمان بیماری زودتر از بین موجب اسفروسیتوسین و کمبود G6PD میشود.

زردی چطور تشخیص داده میشود؟

بیلی روبین.jpg

پزشکان میتوانند بر مبنای زرد رنگ بودن پوست و سفیدی چشم، زردی را تشخیص دهند. تمامی نوزادان قبل از ترک بیمارستان یا مرکز زایمان برای زردی آزمایش میشوند. از نوزادان مبتلا به زردی آزمایش خون میگیرند تا سطح بیلی روبین را مشخص کنند. بعضی اوقات، دستگاه ساده ای که بیلی روبین در پوست را بررسی میکند نیز استفاده میشود؛ اما اگر سطح بیلی روبین بالا باشد تنها آزمایش خون باید نتایج را تایید کند. سطح بالای بیلی روبین میتواند منجر به مشکلات زیادی شود. لذا پزشکان نوزادان را بسیار دقیق در مورد زردی مراقبت میکنند.

حتما بخوانید: زنان شیرده این 36 غذا را مصرف کنند تا نوزادشان آرام و سالم بماند!

زردی چطور درمان میشود؟

درمان زردی بستگی به نوع زردی، سطح بیلی روبین و سن نوزاد دارد. زردی خفیف بعد از 1 یا 2 هفته با دفع بیلی روبین مازاد به خودی خود خوب میشود. برای نوزادانی که زردی شیرخوارگی دارند، مادر باید بیشتر به او شیر بدهد. اگر نوزاد به اندازه کافی شیر نمیخورد، دکتر ممکن است مکملی غنی شده را معرفی کند.

برای موارد شدیدتر زردی، باید درمان را در اسرع وقت شروع کرد. کودکان ممکن است این موارد را دریافت کنند:

  • مایعات: کمبود مایعات (دهیدراته شدن) باعث افزایش سطح بیلی روبین میشود.
  • نوردرمانی (فوتوتراپی): نوزاد زیر نور با حداقل لباس دراز میشکد تا به طور حداکثری در معرض نور باشد. نور بیلی روبین را طوری تغییر میدهد که به راحتی از بدن دفع میشود. از ملحفه های نوردرمانی نیز ممکن است استفاده شود.
  • ایمونوگلوبین وریدی (IVIg): نوزادانی که ناهمگنی گروه خونی دارند، این ترکیب را به صورت وریدی (درون رگی) دریافت میکنند. IVIg جلوی آنتی بادی ها در حمله به سلول های قرمز گرفته و نیاز به تزریق تغییری را از بین میبرد.

حتما بخوانید: علت کار نکردن شکم نوزاد چیست؟+ یک درمان خانگی سریع و موثر

دیگر چه چیزهایی باید بدانم؟

اگر زردی نوزاد از بین نمیرود با پزشک تماس بگیرید. نوزادانی که بیش از 2 هفته به زردی مبتلا باشند باید برای دیگر عواملی که باعث زردی میشوند مورد آزمایش قرار بگیرند. این موارد شامل عفونت و دیگر مشکلات کبد یاسیستم صفرا، متابولیسم یا ژن ها باشد.

توضیحات بیشتر در ویدیوی زیر (فوق تخصص)

 

دانلود ویدیو


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
بیلی روبینزردی

مطالب مشابه

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up