تمیز کردن گوش

مراقبت از گوش با 10 ترفند روزانه موثر

ما با گوش های خود صدای جهان را می شنویم و آن را تفسیر می کنیم. گوش ها اعضای مهمی برای برقراری ارتباط با دنیای پیرامون ما هستند که نقش اصلی در حفظ تعادل بدن را هم به عهده دارند. رمزگشایی امواج صوتی به گفتار و زبان تنها بخش کوچکی از نقش گوش است. بدون سلامتی این عضو مخفی و عملکرد درست آن، برقراری ارتباط و تعامل با دیگران سخت می شود.

با توجه به حساسیت این عضو مهم در بدن، مراقبت سالیانه و منظم گوش توصیه شده است که نه فقط به خاطر توانایی شنوایی (چون همه نمی توانند بشنوند)، بلکه به دلیل تحرک و برقراری ارتباط با دنیای پیرامون ما از اهمیت خاصی برخوردار است. در ادامه، شش روش درست مراقبت از گوش را با هم می خوانیم.

1- گوش پاک کن و محافظ گوش

مردم معمولاً برای تمیز کردن گوش های خود از سواب پنبه ای به نام گوش پاک کن استفاده می کنند، اما در واقع نمی دانند که چنین تمیز کردن نادرست و غیر ضروری مشکلاتی برای گوش به وجود می آورد و این کار توصیه نمی شود. خوب است بدانید که گوش های شما مدام در حال تمیز کردن خود هستند به طوری که موم اضافی گوش را به طور مرتب از گوش داخلی به گوش خارجی منتقل می کنند و این امر باعث می شود که بتوانید به راحتی فقط با یک دستمال مرطوب و نه هیچ چیز دیگری باقیمانده آن را از گوش پاک کنید.

تمیز کردن گوش

در واقع استفاده از گوش پاک کن که در مجرای گوش قرار داده شده و داخل مجرا پیچ می خورد، می تواند منجر به بروز مشکلاتی شود از جمله این که ممکن است در اثر این کار به گوش ضربه وارد شود. گوش پاک کن می تواند مقداری از جرم گوش را پاک کند، اما عمدتا جرم را به داخل مجرای گوش هل داده و آن را در مجرا قرار می دهد که منجر به انسداد، کاهش شنوایی و عفونت احتمالی می شود.

بدین منظور برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی، بهتر است که توجه خود را روی گوش خارجی متمرکز کنید و برای تمیز کردن از یک دستمال مرطوب با آب گرم استفاده کنید. اگر احساس کردید که گوشتان جرم گرفته است برای تمیز کردن گوش و برداشتن ایمن جرم به پزشک یا متخصص شنوایی سنجی مراجعه کنید. همچنین می توانید با مشاوره یک دکتر دارو ساز از قطره های بدون نسخه که به روند روان کاری طبیعی گوش برای دفع جرم کمک می کند، استفاده کنید.

2- اشیای خارجی و جلوگیری از صدمات وارده

خیلی از افراد عادت دارند اشیای خارجی از گوش پاک کن گرفته تا محافظ گوش (گوش گیر) را تا جایی که می توانند داخل گوش فرو کنند. ممکن است بعضی از این اشیا کار مراقبت از گوش را انجام دهند، اما اگر خیلی ریز باشند یا بیش از حد وارد مجاری گوش شوند، احتمال آسیب دیدگی این عضو افزایش می یابد.

قانون کلی درباره این اشیا به این صورت است که اندازه آنها نباید کوچک تر از آرنج شما باشد، در واقع این سایز تقریبی نشان می دهد که اندازه این اشیای خارجی نباید به شکلی باشد که بیش از اندازه وارد گوش شود. البته، تنها نگرانی در این مورد وارد شدن عمقی اشیا به داخل گوش نیست. استفاده از هدفون های توگوشی هم می تواند آسیب هایی مانند کم شنوایی یا صدمات دیگری به گوش وارد کند، خصوصاً برای افرادی که عادت دارند با صدای بلند موسیقی گوش کنند. برای حفظ و مراقبت از گوش های خود، در هنگام استفاده از اشیای خارجی و وارد کردن آنها به داخل گوش جانب احتیاط را رعایت کنید.

حتما بخوانید: نام 6 تا از بهترین آنتی بیوتیک و قطره های عفونت گوش (بدون عوارض)

3- سطح صدا و مراقبت های شنیداری

جوان تر ها علاقه دارند موسیقی را با صدای خیلی بلند گوش کنند، اما این نادیده گرفتن میزان شدت صدا می تواند منجر به کم شنوایی زودرس شود. گوش دادن عادی یا مداوم به موسیقی با شدت 85 دسی بل یا بیشتر احتمال قریب به یقین مشکلات شنیداری از جمله تینیتوس (زنگ زدن گوش) یا کم شنوایی های قابل توجه را در پی خواهد داشت. در صورت ادامه دار شدن این مشکلات، آسیب های جبران ناپذیری به بافت های گوش وارد می شود، پس برای حفظ هر چه بیشتر سلامتی این بافت ها، مراقبت های شنیداری باید به عنوان بخش مهمی از فرآیند محافظت از گوش مدنظر قرار بگیرد.

4- سمعک و پیشگیری از عفونت

اگر از سمعک استفاده می کنید، رعایت نظافت گوش ها و خود سمعک الزامی است. عرق و جرم تشکیل شده داخل مجاری گوش می تواند در کارکرد سمعک اختلال ایجاد کند و احتمال دارد آسیب های شنیداری هم به گوشتان وارد کند.

علاوه بر دقت در حفظ و نگهداری از سمعک، باید مراقب سلامتی گوشتان هم باشید. استفاده از یک سمعک آلوده خطر ابتلا به عفونت های گوش را افزایش می دهد. در نظر داشته باشید وقتی سمعک را داخل گوش خود قرار می دهید، تمام میکروب ها و باکتری های سطح آن می توانند وارد گوش شوند. رعایت نظافت این دستگاه کار چندان سختی نیست، اما در صورتی که نیاز به تمیزکاری اصولی تر دارید، سمعک خود را به یک متخصص شنوایی نشان دهید.

5- کرم ضد آفتاب و جلوگیری از آفتاب سوختگی

به آخرین باری که از کرم های ضد آفتاب استفاده کردید، فکر کنید. بعد از مالیدن کرم روی دست ها، صورت و گردن، آیا روی گوش هایتان هم کرم زدید؟ چیز عجیبی نیست، چون اکثر افراد این موضوع را فراموش می کنند و از کرم ضد آفتاب برای گوش های خود استفاده نمی کنند، در حالی که بد نیست بدانید گوش ها، از جمله اعضای تاثیر گذار بدن برای ابتلا به سرطان پوست هستند.

گوش ها در اطراف سر قرار گرفته اند و قرار دادن آنها در معرض تابش مستقیم نور خورشید و بدون استفاده از پوشش یا کلاه، می تواند منجر به ایجاد خطرات و آسیب های پوستی شود. پس دفعه بعدی که از کرم ضد آفتاب استفاده می کنید، مقدار کمی از آن را روی گوش هایتان بمالید.

6- پزشکان و متخصصان شنوایی سنجی

با وجود مفید بودن توصیه های گفته شده برای مراقبت های سالانه از گوش، مراجعه به پزشک و متخصصان شنوایی سنجی را نباید فراموش کنیم. البته نیازی نیست این مراجعه هر سال انجام شود، برای یک انسان بالغ بهترین زمان برای ویزیت شدن هر 3 الی 5 سال است و این موضوع با افزایش سن باید در فواصل زمانی کوتاه تری صورت پذیرد. برای حفظ سلامت عمومی بدن، از جمله گوش ها، برنامه ای برای معاینه سالانه با یک پزشک هماهنگ کنید.

تمیز کردن گوش

هرگز سلامتی گوش ها را دست کم نگیرید. همین اعضای شگفت انگیز هستند که در تعامل شما با دوستان، خانواده و محیط پیرامون نقش مهمی ایفا می کنند. شش نکته ای که گفته شد، اگر رعایت شوند، به حفظ سلامت و طول عمر گوش های شما کمک می کنند، اما به خاطر داشته باشید که علم بدون عمل فایده ای ندارد؛ برای داشتن گوش هایی سالم، باید به درستی از آنها مراقبت کنید.

5 ترفند تکمیلی

1- از فرو کردن اشیا نوک تیز به داخل گوش پرهیز کنید. از آن جایی که ساختمان گوش بسیار ظریف و حساس است، فرو کردن اشیای مختلف به داخل آن می تواند منجر به آسیب دیدگی این عضو شود. این اشیای ممنوعه شامل گوش پاک کن هم می شود. غیر از آسیبی که استفاده از گوش پاک کن به گوش شما می رساند، احتمال این خطر هم وجود دارد که جرم های گوش را بیشتر به سمت داخل ببرد.

2- گوش هایتان را تمیز کنید. آیا می دانستید مجاری گوش به صورت خود به خود تمیز می شوند و جرم گوش اصلاً در قسمت های عمیق این مجاری تشکیل نمی شود؟ پس زمانی که از یک گوش پاک کن استفاده می کنید، در واقع اوضاع را خراب تر خواهید کرد. برای اطمینان از تمیز بودن گوش ها، به آرامی قسمت های بیرونی آن را با آب و صابون شست و شو دهید. بعد از این کار، با یک حوله آنها را خشک کنید.

حتما بخوانید: وزوز یا سوت کشیدن گوش، درمان قطعی خانگی، داروهای مفید و نکات مهم

برای جلوگیری از آسیب به مجاری گوش، هیچ وقت گوش های خود را زیر دوش حمام نگیرید. به ندرت پیش می آید که توده زیادی از جرم، داخل گوش شما انباشته شود و نیاز به تمیز کردن اصولی توسط یه پزشک متخصص داشته باشید، معمولاً انجام یک شست و شوی ساده به شرحی که گفته شد، برای تمیز نگه داشتن این عضو کافی است.

3- صدا را کم کنید. خیلی از افراد برای این که صدای بیرون مزاحم آنها نشود از هدفون استفاده می کنند. در هنگام استفاده از هدفون، خصوصاً هدفون های توگوشی، دقت داشته باشید که صدای آن در سطح مناسبی قرار داشته باشد، تا از خطر کم شنوایی در اثر سر و صدای زیاد اجتناب کنید. هر زمان که قرار است وارد محیط هایی شوید که سر و صدای زیادی در آنجا وجود دارد مانند کنسرت، مسابقات موتورسواری یا کلوپ های شبانه، حتماً از یک محافظ گوش استفاده کنید. اگر در جایی هستید که برای مدت طولانی در معرض صداهای بلند قرار دارید، حتماً هر از گاهی به گوش هایتان استراحت بدهید تا قبل از مواجه مجدد با فعالیت های گوش خراش ریکاوری شوند.

4-گوش هایتان را چک کنید. اگر در مکالمات خود دچار مشکل شنوایی هستید، یا وقتی دیگران با شما صحبت می کنند، متوجه بخشی از حرف های آنها نمی شوید و باید دائماً بخواهید که صحبت هایشان را تکرار کنند، احتمال دارد در حال ابتلا به کم شنوایی به صورت تدریجی باشید. سعی کنید در طول سال حتماً به مراکز ارائه دهنده خدمات مراقبت های اولیه بزنید تا پزشکان این مراکز (PCP) سلامتی گوش هایتان را چک کنند.

پزشکان این مراکز بعد از معاینه شما، تشخیص می دهند که برای آزمایش های تکمیلی باید به یک متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص شنوایی سنجی مراجعه کنید یا خیر. اگر این کم شدن شنوایی را نادیده بگیرید، می تواند منجر به عوارض و آسیب های دیگری از جمله افسردگی و آلزایمر شود. در صورتی که در ناحیه گوش خود احساس درد دارید، یا متوجه تغییری در شنوایی خود شده اید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

10 روش ساده پاک کردن گوش در منزل (بطور کامل و بدون خطر)

5- استرس نداشته باشید. استرس زیاد می تواند منجر به عارضه تینیتوس یا اصطلاحاً زنگ زدن گوش شود. غیر از مشکلات و عوارض بی شمار استرس برای سلامتی انسان، زنگ زدن گوش ها ممکن است عوارضی نظیر مشکل شنیداری، عدم تمرکز، اختلال در خواب، و کم شنوایی را در پی داشته باشد. چنانچه زنگ زدن گوش بیش از حد تکرار شود، نیاز است تا تغییری در سبک زندگی خود بدهید و مدتی از فعالیت های استرس زا دور باشید، همچنین از رفتن به محیط های پر سر و صدا اجتناب کنید. در صورت تکرار زیاد این عارضه، حتماً موضوع را با پزشک مراقبت های اولیه خود در میان بگذارید.

منبع1 منبع2


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


linkتمیز کردن گوش

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up