چه آزمایشی برای تشخیص تب مالت انجام می‌شود؟

تب مالت یا بروسلوزیس یک بیماری باکتریایی است که توسط گونه‌های مختلف بروسلا ایجاد می‌شود. تب مالت از طریق تماس مستقیم و غیرمستقیم با حیوانات آلوده به انسان منتقل می‌شود. علائم ابتلا به بروسلوزیس غالبا شامل: تب، درد مفاصل و خستگی است. عفونت با این باکتری معمولا با آنتی بیوتیک قابل درمان است. در این مقاله در خصوص بیماری تب مالت، علائم و آزمایشی که این بیماری از طریق آن قابل تشخیص است؛ صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا پاسخ تمام این سوالات را با شما به اشتراک بگذاریم.

بیماری تب مالت چیست؟

تب مالت یک بیماری عفونی است که توسط نوعی باکتری به نام بروسلا ایجاد می‌شود و توسط آزمایش تب مالت قابل تشخیص است. این باکتری می‌تواند از حیوانات به انسان سرایت کند. برخی از انواع آن‌ها تنها در گاوها و برخی دیگر در سگ، خوک، گوسفند، بز و شتر دیده می‌شود. سه نوع عمده باکتری بروسلا وجود دارد که باعث ایجاد بیماری در انسان می‌شود. این سه نوع باکتری شامل: Brucella suis، abortus و melitensis است.

حتما بخوانید: بهترین متخصصان ریه

باکتری‌های عامل تب مالت می‌توانند از طریق هوا یا از طریق تماس مستقیم با حیوانات آلوده سرایت کنند. بروسلوز سالیانه صدها هزار انسان و حیوان را در سراسر جهان بیمار می‌کند. پرهیز از مصرف لبنیات خام و انجام اقدامات احتیاطی هنگام کار با حیوانات (مخصوصا در آزمایشگاه) می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به بروسلوز کمک کند.

1 3

علائم ابتلا به تب مالت

علائم بروسلوز از چند روز تا چند ماه پس از آلوده شدن فرد به این باکتری ظاهر می‌شود. علائم و نشانه‌های ابتلا به تب مالت مشابه علائم آنفولانزا هستند و عبارتند از:

  • تب
  • لرز
  • از دست دادن اشتها
  • تعرق شدید
  • ضعف
  • خستگی
  • درد مفاصل، عضلات و کمر
  • سردرد

علائم بروسلوز ممکن است برای هفته‌ها یا ماه‌ها ناپدید شده و سپس مجددا عود کند. برخی از افراد مبتلا به تب مالت گاها علائم را حتی سال‌ها پس از درمان نیز نشان می‌دهند. علائم و نشانه‌هایی که ممکن است پس از درمان مجددا عود کنند، غالبا شامل موارد زیر است:

  • خستگی
  • تب‌های مکرر
  • التهاب پوشش داخلی حفره‌های قلب (اندوکاردیت)
  • التهاب مفاصل (آرتریت)
  • آرتریت استخوان‌های ستون فقرات (اسپوندیلیت)
  • آرتریت مفاصل محل اتصال ستون فقرات و لگن (ساکروایلییت)

2 3

تشخیص تب مالت با آزمایش Wright

تست رایت امکان تشخیص بیماری بروسلوزیس حاد را فراهم می‌کند. این آزمایش در طول دوره (تا دو هفته پس از ابتلا به بیماری) مثبت گزارش می‌شود. خوانش نتیجه این بررسی باید به سرعت صورت بگیرد زیرا به دلیل تشخیص آنتی بادی دیگری به نام  IgM نتیجه آزمایش به سرعت منفی می‌شود.

تشخیص بروسلوز با جداسازی آنتی بادی‌های گونه‌های مختلف بروسلا که باعث بروز بیماری در انسان می‌شوند، در کشت خون انجام می‌شود، این روش تنها در ۴۰ تا ۷۰ درصد موارد پاسخ دقیقی می‌دهد. بنابراین برای تشخیص بهتر این بیماری اغلب در کنار بررسی‌ آنتی بادی‌های سرمی، به بررسی‌های بیوشیمیایی نیز احتیاج است.

توصیه می‌شود افرادی که دارای علائمی مانند: درد بدن، تب و ضعف عضلانی هستند و در طی ده روز گذشته با دام و طیور بیماری سروکار داشتند یا اینکه لبنیات سنتی مصرف کرده‌اند، برای انجام آزمایش wright می‌توانند اقدام نمایند.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بروسلوز هستند؟

افراد در معرض خطر ابتلا به بروسلوز عبارتند از:

  • افرادی که لبنیات غیر پاستوریزه مصرف می‌کنند
  • تکنسین‌های آزمایشگاهی که با باکتری‌ها کار می‌کنند
  • کارگران کارخانه‌های بسته بندی گوشت
  • کارگران کشتارگاه
  • دامپزشکان
  • کارکنانی که با حیوانات کار می‌کنند یا در تماس نزدیک با مواد دفعی حیوانات هستند

تفسیر آزمایش wright

در صورتی که نتیجه آزمایش Wright مساوی یا بیشتر از  ۱۶۰/۱ و نتیجه آزمایش Coombs’ Wright مساوی یا بیشتر از ۴۰/۱ باشد، نتیجه آزمایش مثبت گزارش می‌شود. آنتی بادی‌های سرم غالبا در اواخر هفته دوم بیماری به اوج خود می‌رسند. در این بیماری آنتی بادی IgG افزایش و IgM به کمترین میزان خود می‌ر‌سد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم چنانچه در ابتدای بیماری خود آزمایش تب مالت داده‌اید و نتیجه آزمایش شما منفی شده است؛ در صورتی که علائم مرتبط با بیماری در شما شدت یافت، آزمایش را مجددا تکرار کنید.

نکات مهم پیش از آزمایش wright

تست رایت با دریافت نمونه خون انجام می‌شود. اگر برای شما تنها این آزمایش تجویز شده است؛ نیاز به رعایت ناشتایی نیست و می‌توانید قبل از انجام آزمایش به طور معمول غذا و نوشیدنی‌های شیرین مصرف کنید. اما اگر همزمان با آزمایش Wright، آزمایش‌های دیگری مانند: قند، چربی را نیز انجام می‌دهید، لازم است شرایط ناشتایی را رعایت کنید. در ضمن حتماً قبل از انجام آزمایش پزشک خود را در مورد داروها یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید مطلع کنید. شاید نیاز باشد موقتا مصرف بعضی از داروها قطع شود.

تب مالت چگونه درمان می‌شود؟

درمان تب مالت از طریق مصرف آنتی بیوتیک صورت می‌گیرد. معمولاً پزشکان همزمان دو یا چند نوع آنتی بیوتیک تجویز می‌کنند. روند درمان این بیماری حدودا ۶ تا ۸ هفته یا حتی بیشتر طول می‌کشد. انتخاب چند نوع آنتی بیوتیک برای درمان و کاهش خطر مقاومت دارویی و عود مجدد بیماری کمک می‌کند. در خصوص آن دسته از بیماران آلوده که باردار هستند و سیستم ایمنی ضعیفی دارند و همچنین ممکن است به آنتی بیوتیک‌ها حساسیت نشان دهند، پیشنهاد می‌شود که با تیم پزشکی خود در خصوص شرایط و درمان‌های پیشنهادی‌شان صحبت کنند.

3 3

تشخیص تب مالت در منزل با هومکا!

علائم تب مالت غالبا شامل: ضعف، تعریق و درد بدن و تب می‌شود. البته در برخی از موارد نیز ابتلا به آن با علائمی همراه نیست. تشخيص بیماری از طریق كشت خون صورت می‌گیرد. این بیماری دارای عوارض طولانی مدت و خطرناک زیادی است. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند در صورتی که به علت تماس با حیوانات آلوده یا مصرف لبنیات غیرپاستوریزه مشکوک به ابتلا به تب مالت بودید؛ سریعا برای انجام آزمایش تب مالت اقدام بفرمایید.

پیشنهاد ما این است که برای  استفاده از خدمات آزمایش در منزل تبریز، تهران، کرج، مشهد، قزوین، اصفهان، شیراز، اهواز و رشت تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی به مجموعه هومکا اعتماد کنید. برای رزرو خدمات آزمایش در منزل می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته یا به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه فرمایید.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


linkریپورتاژ

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up