گیاه گون گونه های مختلفی دارد که به صورت درختچه یا گیاهان علفی چند ساله و یکساله می باشند. تعداد گونه های آن به 200 نمونه نیز میرسد. این گیاه عموماً در مناطق استپی و کوهستانی ایرانی می رویند و غالب آنها خاردار هستند . در ایران به طور کلی آنها را «گون» می نامند و در کتب طب سنتی این گیاهان با نام عربی «محلب العقاب» و «اصابع العروس» آمده است.
کتیرا چیست؟
شیره و صمغ کتیرا از ریشه و ساقههای گیاه گون گرفته میشود و با ایجاد خراش و حفره آن را استخراج میکنند. خراشی که روی سطح ساقه و ریشه ایجاد میشود، باید عمق ۵ سانتیمتری داشته باشد. صمغ این گیاه به شکل نوارهای پیچخورده و فلس مانند خارج میشود.
شیره یا صمغی که از ریشه و ساقه کتیرا خارج میشود را جمعآوری و به شکل ورقه یا قطعات کوچک سنگریزهای شکل خشک میکنند. این شیره آب جذب میکند تا به شکل ژل در بیاید یا با هم زدن حالت خمیری پیدا کند.
حتما بخوانید: جدیدترین روش برای رشد سریع مو و تقویت پیاز با روغن زیتون (تایید شده)
اصلیترین ماده موجود در کتیرا تراگانتین است که کلوئید محلول در آب است و از نظر شیمیایی با ماده دیگری به نام باسورین در ارتباط است که محلولیت کمتری دارد ولی برای اینکه به شکل ژل در بیاید، در آب حل میشود.
طبیعت کتیرا
عدة زیادی آن را از نظر گرمی و سردی معتدل و از نظر رطوبت آن را مرطوب و حتی مرطوب تر از صمغ عربی می دانند، ولی عدة دیگری از حکما معتقدند که طبیعت کتیرا سرد و خشک است.
ترکیبات شیمیایی کتیرا
- آب
- مواد معدنی
- نشاسته
- تراگاکانتینکه
- صمغ کتیرا، حاوی مقادیری سولز و پروتئین نیز است.
خواص کتیرا برای مو
۱- حالت دهندگی قوی
۲- تقویت کننده ی مو
۳- ضد موخوره
۴- ضد ریزش مو
5-درمان شوره
مکانیسم اثر کتیرا بر مو
- صمغ کتیرا مترشحه گیاه آستراگالوس گومیفر (گون) است که با جذب آب تولید مسیلاژی کاملاً طبیعی وبی ضرر می نماید. صمغ کتیرا با نفوذ درون ساختار درونی مو، ذخائر تهی شده پروتئین درون تار مو را از نو تأمین می نماید و ضمن نرم کردن، تغذیه و پوش دادن مو بر ضخامت تارهای مو می افزاید.
- فرآیند بیرنگ کردن مو که به لایه های کوتیکول آسیب می رساند میزان تخلخل مو را افزایش می دهد. گیاه کتیرا به لحاظ جذب فوق العاده آب وتشکیل مسیلاژ هنگامیکه به موهای خیس مالیده میشود با تشکیل یک لایه نازک و پیوسته امکان حالت پذیری و شانه خوری بهینه موها راپدید می آورد.
- همچنین کتیرا با نفوذ به درون ساقه مو کمک به ترمیم مو نموده و مانع پیشرفت مو خوره در طول ساقه مو می گردد.
- یکی از مهمترین خواص کتیرا استفاده از آن به عنوان یک شوینده طبیعی و گیاهی برای موهاست. کتیرا به حالت دادن و نرم کردن موی سر و درمان شوره کمک میکند.
روش تهیه ژل کتیرا
روش اول
برای تهیه ژل کتیرا باید مقدار ۵ گرم کتیرا صدفی را به همراه یک لیوان آب جوش مخلوط کرده تا کاملا آب آن جذب و سفت شود . در مرحله بعدی ژل بدست آمده را پس از خنک شدن در ظرفی ریخته و استفاده کنید.
حتما بخوانید: 6 تا از بهترین و جدیدترین داروهای جلوگیری از ریزش مو و تقویت ریشه آن
روش دوم
در یک ظرف کوچک مانند شیرجوش چند تکه کتیرا را به همراه آب بر روی شعله با حرارت کم بگذارید. بعد از اینکه کتیرا ها حل شد، مواد را از روی گاز برداشته و بگذارید خنک شود، بعد آن را در یک ظرف اسپری دار بریزید. بعد از حمام کتیرا را به مویتان اسپری کنید و نتیجه ی خوب آن را ببینید.
نکته: اگر غلظت کتیرا زیاد باشد، بعد از خشک شدن، ممکن است روی مویتان سفیدک بزند. پس به هنگام درست کردن کتیرا دقت کنید که اگر مواد غلیظ بود، مقداری آب اضافه کنید.
روش تهیه شامپو کتیرا
مواد لازم
- 2قاشق غذاخوری پودر صابون زیتون
- 1 عدد زرده تخم مرغ
- 1 لیوان آب مقطر
- 3قطره اسانس به دلخواه
- 1 قاشق غذاخوری پودر کتیرای سفید
طرز تهیه و مصرف
پودر صابون را در آب مقطر ریخته بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا خوب حل شود در همین حال مخلوط را هم بزنید. پودر کتیرا را به آرامی داخل ظرف ریخته به هم زدن ادامه بدهید تا حالت فرنی به خود بگیرد. از حرارت برداشته یک ساعت صبر کنید. پس از سرد شدن زرده تخم مرغ و اسانس را بدان اضافه نموده. اکنون شامپو طبیعی کتیرا را تهیه نموده اید و می توانید برای شستن سر از آن استفاده نمائید.
عوارض جانبی ژل کتیرا برای مو
- تاکنون گزارشی از عوارض جانبی کتیرا به چاپ نرسیده است.
- استفاده از ژل های طبیعی مثل ژل کتیرا برای مو و پوست سر ضرری ندارد اما باید توجه کنید که ژل بر پوست سرتان مالیده نشود و فقط به ساقه ی مو زده شود. زیرا باعث می شود که پوست سر به خوبی تنفس نکند و باعث تضعیف و ریزش مو می شود.
- افرادی که موهای بسیار حساس و نازکی دارند، بهتر است از هیچ ژلی استفاده نکنند.
- پس از استفاده از ژل های طبیعی حتما بعد از چند ساعت موهای خود را بشویید.
حتما بخوانید: موثرترین روشهای تقویت مو با سس مایونز و نکات مهمی که باید بدانید!
نکاتی درباره کتیرا
- هرچه کتیرا شفاف و بیرنگتر باشد، کیفیت بهتر و قیمتی گرانتر دارد.
- از انواع مختلف کتیرا که در اشکال و رنگهای مختلف وجود دارد، نوع ورقهای بیرنگ یا سفید بهترین، مرغوبترین و گرانترین نوع کتیراست.
- با توجه به اینکه ژل تهیه شده از کتیرا و آب ممکن است پس از مدتی خراب شود، بهتر است اولا آن را دور از گرما نگه داشت ثانیا تازه تهیه کرد.
7 دیدگاه. همین الان خارج شوید
سلام . ژل کتیرا حدودا بعد از چه مدت در یخچال ماندن فاسدمیشود؟
دوستان عزیز ژل موی کتیرا برای پوست سر هم مفید است و باعث میشود پوست مرطوب و همیشه اماده برای تبادل موادی ازجمله اکسیژن میشود شما بعد از زدن کتیرا نیاز به شستن سر هم ندارید و حتی بعد از خشک شدن سرتون میتوانید دستتون رو کمی با آب مرطوب کنید و روی سرتون بکشید و معجزه کتیرا را ببینید .هرچه خداوند در طبیعت گذاشته است جز خواص چیز دیگه ای ندارد الهی شکرت.
بله فرمایشتون درسته ممنون
الهی شکر همه نعمتهات
۱) آیا کتیرا از،سفید شدن مو هم جلوگیری نی کنه ؟ ۲) برای رشد ابرو هم خوبه ؟
سلام وقتتون بخیر . آیا باید کیترا رو به کف سر هم بزنیم که یه وقت موجب ریزش مو نشه ؟ و سوال بعدی اینکه کتیرا بنده بو نسبتا ناخوشایندی داره ، این طبیعیه ؟
میگه اگ به کف سر بزنی پوست تنفس نمیکنه و مو نازک میشهععع
سلام خسته نباشد ببخشید سوالم این بود که میخواستم بدونم کتیرایی که توی اب داغ حل شده بعد چند وقت فاسد میشه اگه توی یخچال باشه بعد چند وقت و اگه بیرون از یخچال باشه بعد چند وقت فاسد میشه