تورم صورت و بینی پس از جراحی رینوپلاستی کاملاً طبیعی است، از آن جایی که این نوع جراحی یک روش تهاجمی است بنابراین تورم ناشی از آسیب وارده به بافت ها کاملا طبیعی است. تورم اولیه معمولا بعد از 2 هفته بهبود می یابد. اما تورم ثانویه ممکن است چندین ماه دوام داشته باشد. میزان ورم بینی و ماندگاری آن بستگی به فرد و نوع جراحی دارد. در صورتی که پس از جراحی بینی دچار ورم بینی شده اید این مقاله را تا آخر بخوانید. در این مقاله ما بهترین روش های کاهش ورم بینی پس از جراحی را برای شما آماده کرده ایم.
روند کاهش ورم بینی بعد از جراحی
ورم بینی بعد از رینوپلاستی چقدر طول میکشد؟
ورم اولیه پس از عمل حدود یک هفته طول میکشد و بعد از 10 روز باید از بین برود. با اینحال کمی ورم بدلیل احتباس مایعات پس از چند ماه و حتی یکسال پس از عمل وجود خواهد داشت. این ورم بسیار جزئی است و کمتر کسی متوجه آن خواهد شد. بهتر است این ورم را جدی نگیرید و پس از یکسال نتیجه نهایی عمل را مشاهده کنید.
عوامل تاثیر گذار در میزان ورم بینی بعد از عمل
1- نوع بینی
در بینی استخوانی پوست بینی نازک و بافت غضروفی قوی است. برخی دیگر از بینیها گوشتی هستند و بافت پوست ضخیم و غضروف ضعیف دارند. با توجه به این که در بینی گوشتی بافت پوست ضخیم است، در حین جراحی بینی و بعد از اعمال تغییرات مورد نظر به سختی بر ساختار جدید مینشیند؛ بنابراین در این نوع بینی، ورم بعد از عمل بیشتر خواهد بود.
2- مهارت جراح
تکنیک مورد استفاده و مهارت جراح در میزان تورم بعد از عمل تاثیر گذار است. نحوه برداشتن پوست و میزان زخمها و برشهای جراحی از عوامل موثر بر میزان ورم بینی بعد از عمل است.
3- میزان تغییرات بینی
یکی دیگر از عوامل موثر بر ورم بینی، میزان تغییراتی است که لازم است بر بینی انجام شود. هر چه قدر که تغییرات لازم بیشتر باشد به طبع زخمهای جراحی نیز بیشتر میشود که در نتیجه آن تورم نیز بیشتر خواهد بود.
انواع ورم بعد از عمل زیبایی بینی
ورم التهابی: ورم التهابی یک ورم حاد می باشد و حاصل دستکاری هنگام جراحی است که شامل برش، شکستن استخوان و سوهان زدن می شود. این ورم معمولاً با کبودی و تغییر رنگ روی پوست همراه است و درد مختصری داردو بعد از دو هفته برطرف میشود.
ورم لنفاوی: این ورم در اثر تجمع مایع بین سلولی در بافت زیر پوست و اطراف استخوان ها ایجاد می شود. این ورم معمولاً مثل یک بالشتک اطراف بینی و استخوان ها و غضروف را می گیرد و بدون درد بوده و التیام آن تا حدود یک سال طول می کشد.
روش های درمان ورم بینی
1- سر را بالا نگه دارید
نگه داشتن سر بالاتر از بدن در هنگام دراز کشیدن و استراحت باعث تخلیه مایعات اضافی از بینی میشود. هنگام خوابیدن چند بالشت زیر سرتان بگذارید تا موقعیت سر و گردن بالاتر از بدن قرار بگیرد. همچنین از خم شدن بیش از حد و یا ورزشهای شدید که موجب افزایش فشارخون میشود اجتناب کنید.
2- از کمپرس سرد استفاده کنید
کمپرس سرد روی صورت بعد از جراحی موجب بی حس شدن منطقه دردناک و کاهش جریان خون در آن ناحیه میشود. این موجب کاهش التهاب و کبودی ناشی از عمل میشود.
برای قرار دادن کمپرس سرد، یک حوله ی تمیز را با آب نمدار کنید و پس از قرار دادن در پلاستیک، بمدت 15 دقیقه در فریزر قرار دهید. میتوانید کمپرس را بیش از 20 دقیقه برروی پوست قرار دهید. آن را مستقیما برروی بینی نگذارید چون موجب فشار و درد میشود. کمپرس سرد را برروی پیشانی یا چانه قرار دهید. این روش 48 ساعت پس از جراحی زیبایی بینی بسیار کابردی است و میتوانید 20 دقیقه از آن استفاده کنید و 20 دقیقه بعد آن را کنار بگذارید. یخ را مستقیماً برروی پوست نگذارید چون بر جریان خون اثر میگذارد و موجب آسیب بافتی میشود.
3- رژیم غذایی مناسب
- مصرف الکل را قطع کنید زیرا احتمال خونریزی را بعد از عمل افزایش دهد و ممکن است باعث تورم و کبودی بیشتر شود.
- مصرف کافئین بعد از عمل خودداری کنید؛ زیرا کافئین ممکن است بهبود زخم را به تأخیر بیندازد.
- نوشیدن آب میوههای تازه غیر اسیدی بعد از عمل بینی به خصوص آب کرفس و آب آناناس و آب هلو توصیه میشود. آناناس حاوی آنزیمی به نام برملاین است که به کاهش تورم و کبودی کمک میکند.
- نمک باعث بیشتر شدن تورم و التهاب میشود. به همین خاطر توصیه میشود که در دوره نقاهت (و حتی تا چند ماه پس از عمل) از غذاهای پرنمک و شور اکیدا خودداری شود.
- یکی از بهترین راهها برای کمک به بدن در دوره بهبودی بعد از عمل جراحی زیبایی بینی، اجتناب از مصرف مواد غذایی فرآوری شدهاست؛ زیرا این نوع مواد غذایی سرشار از قند، سدیم و چربیهای اشباعشده هستند.
- غذاهای حاوی چربیهای اشباع نشده مثل آووکادو، ماهی چرب و روغن زیتون، برخی از سبزیجات مانند توت فرنگی، زغال اخته، کلم بروکلی، قارچ، انگور و گوجه فرنگی، شکلات تیره و چای سبز موجب کاهش ورم و التهاب میشوند.
4- چسب زدن صحیح
اگر چسب به طور صحیح زده نشود، در قسمت هایی از بینی ممکن است تورم به مدت زمان زیادتری ماندگار شود. روش تجویز منطقی چسب آن است که در ماه اول تقریباً اکثر مواقع روی بینی باشد ولی از ماه دوم می توان فقط شب ها چسب زد و به مرور هم آن را کم کرد.
5- تزریق کورتون
کاربرد تزریق کورتون کم کردن ورم در سوپراتیپ یا همان نقطه بالای نوک بینی است که به علت تولید اسکار زیاد در فضای مرده بین پوست و قاب غضروفی استخوانی ایجاد می شود. معمولا از محلول تریامسینولون در ترکیب با لیدوکایین در نسبت یک به یک که با سرنگ انسولین به فضای سوپراتیپ تزریق می شود استفاده می کند. این تزریق باید در سطح باشد.
6- خودداری از فعالیت بدنی
بهتر است فعالیت سنگین مانند حرکات ورزشی یا بلند کردن اجسام سنگین را برای مدت حداقل یک ماه انجام ندهید. انجام فعالیت های شدید باعث هجوم خون زیادی به سمت صورت میشود. که این ، خود باعث ورم بینی میگردد.
7- حمام با آب ولرم
حمام کردن با آب داغ باعث افزایش تورم میگردد. بهتر است برای کاهش ورم بینی از آب ولرم استفاده گردد. بهتر است در روزهای پس از جراحی با پزشک خود مشورت کنید تا گچ بینی شما آسیب نبیند.
8- پیاده روی
آهسته راهرفتن در کاهش ورم صورت مؤثر است. هرچه زودتر راهرفتن را شروع کنید، بهتر است. راهرفتن مانع لختهشدن خون و باعث کاهش ورم میشود.
نتیجه
ظاهر واقعی بینی معمولا بعد از چندین ماه خود را نشان میدهد بنابراین لازم است تا صبور باشید و روش های مراقبتی را به طور صحیح انجام دهید. در صورتی که پس از چندماه نتیجه دلخواه خود را نگرفتید با پزشک خود مشورت کنید. توصیه ما به شما این است قبل از جراحی لیست داروهای مصرف خود را به پزشک دهید تا برای مصرف آن ها بعد از جراحیتان تصمیم های لازم گرفته شود.