باکلوفن (Baclofen) – با نام تجاری Lioresal- نام داروییست که از آن برای درمان درد، گرفتگی و سفتی عضلات در افراد مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (multiple sclerosis) یا همان ام اس و درمان بیماری یا آسیب نخاعی در بزرگسالان و کودکان 12 سال به بالا استفاده می شود. از این دارو ممکن است برای اهداف دیگری که در این مطلب به آنها اشاره نشده هم استفاده شود.
از باکلوفن در چه مواردی استفاده می شود؟
- اسپاستیسیتی (گرفتگی غیر طبیعی عضلات)
- اسپاستیسیتی مغزی
- اسپاستیسیتی ستون فقرات
هشدارها و اطلاعات مهم درباره باکلوفن
اگر به داروی باکلوفن حساسیت دارید نباید آن را مصرف کنید. علاوه بر این، مصرف باکلوفن خطر ابتلای خانمها به کیست تخمدان را افزایش می دهد؛ بنابراین قبل از استفاده از این دارو می توانید درباره این خطر با پزشکتان صحبت کنید.
اگر باردار یا شیرده هستید یا قصد باردار شدن و شیردهی دارید حتما باید پزشکتان را در جریان این موضوع قرار بدهید. مصرف این دارو در دوران بارداری یا شیردهی منجر به بروز علائم ترک مصرف مثل لرزش، سفت شدن ماهیچه ها یا تشنج در نوزاد می شود.
8 بهترین داروهای درمان گرفتگی عضلات+ درمان در طب سنتی
همچنین در صورتی که سابقه ابتلا به هر یک از موارد زیر را دارید قبل از مصرف باکلوفن حتما باید پزشکتان را در جریان بگذارید:
- بیماری روانی یا روان پریشی
- صرع یا اختلالات تشنجی دیگر
- مشکلات مربوط به تعادل
- فشار خون بالا یا ضربان قلب تند
- سکته مغزی یا لختگی خون
- بیماری کلیوی
آیا می توان در دوران بارداری و شیردهی باکلوفن مصرف کرد؟
مصرف باکلوفن در دوران بارداری و شیردهی مضر است و معمولا تجویز نمی شود؛ مگر در موارد خاص. در صورتی که پزشک در بارداری برایتان باکلوفن تجویز کرده باشد، نوزاد ممکن است پس از تولد علائم ترک مصرف دارو مثل لرزش، سفت شدن عضلات و یا تشنج را از خودش نشان بدهد. علاوه بر این، باکلوفن در شیر مادر نیز ترشح می شود و مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی شود.
بنابراین اگر باردار یا شیرده هستید به هیچ عنوان بدون مشورت با پزشک هیچ دارویی مصرف نکنید.
در طول استفاده از باکلوفن از مصرف کدام داروها و مواد غذایی باید پرهیز کرد؟
- از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید.
- تا زمانی که کاملا مطمئن نشده اید این دارو چه تاثیری روی هوشیاری شما دارد از رانندگی یا انجام کارهای خطرناک خودداری کنید، چون ممکن است موقع مصرف باکلوفن واکنشهای طبیعی شما مختل شوند.
- این دارو را به دیگران توصیه نکنید، حتی اگر علائمی کاملا مشابه با شما داشتند.
اقدامات احتیاطی مهم درباره مصرف باکلوفن
خیلی مهم است که شما تحت نظر پزشک باشید و به طور منظم ویزیت شوید. با این کار پزشک متوجه می شود که آیا دارو درست عمل می کند یا نه و تصمیم می گیرد که شما باید مصرف آن را ادامه بدهید یا خیر.
یادتان باشد هیچ وقت مصرف باکلوفن را ناگهانی و بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. ممکن است لازم باشد دوز دارو را قبل از قطع کامل آن به آرامی کم کنید و این کار را هم پزشک انجام می دهد. با قطع مصرف ناگهانی باکلوفن شما دچار عوارض جانبی ناخواسته مثل توهم، تشنج، تب بالا و سندروم له شدگی عضلات یا رابدومیولیز می شوید.
حتما بخوانید: اسید لاکتیک– تاثیر بر عضلات، روش دفع، نحوه تست و نکات
باکلوفن اثر الکل و داروهای تضعیف کننده CNS (داروهایی که سرعت سیستم عصبی را پایین می آورند و باعث خواب آلودگی می شوند) را افزایش می دهد. بنابراین توصیه می شود که از مصرف مشروبات الکلی و داروهای تضعیف کننده CNS به همراه باکلوفن خودداری شود. از جمله این داروها می توان به آنتی هیستامین، داروهای درمان تب یونجه، داروهای ضد حساسیت، سرماخوردگی و آلرژی، آرام بخشها و مسکنها، داروهای خواب آور، داروهای ضد تشنج یا باربیتوراتها، شل کننده های عضلانی و بی حس کننده ها مثل برخی از بی حس کننده های دندان اشاره کرد.
بنابراین در صورتی که باکلوفن مصرف می کنید قبل از استفاده از هر یک از موارد بالا حتما با پزشک مشورت کنید.
مصرف باکلوفن در برخی افراد باعث بروز سرگیجه، خواب آلودگی، مشکلات بینایی و عدم تعادل و ثبات می شود. بنابراین توصیه می کنیم موقع مصرف باکلوفن از رانندگی، کار با ماشین آلات و یا انجام هر کاری که به هوشیاری نیاز دارد و در صورت عدم وجود تعادل و توانایی دید خوب خطرساز می شود خودداری کنید.
این دارو می تواند روی میزان قند خون شما هم اثر بگذارد؛ بنابراین اگر در آزمایش قند خون یا ادرار دچار تغییراتی شدید با پزشک مشورت کنید.
مصرف باکلوفن در دوران بارداری می تواند باعث بروز علائم ترک در نوزاد پس از بدنیا آمدن شود. اگر کودکتان دچار لرزش، تشنج و یا افزایش تون عضلانی شد فورا به پزشک مراجعه کنید.
در طول مصرف باکلوفن از مصرف هر نوع داروی دیگر خودداری کنید؛ مگر اینکه پزشک برایتان تجویز کرده باشد. وقتی می گوییم هر داروی دیگر، منظورمان انواع مکملها، داروهای گیاهی، داروهای بدون نسخه و با نسخه است. (منبع)
عوارض جانبی مصرف باکلوفن
هر دارویی در کنار اثرات مفیدی که دارد می تواند باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته ای هم ایجاد کند. با اینکه ممکن است تمام این عوارض جانبی با هم رخ ندهند، اما برخی از آنها جدی هستند و در صورت مشاهده باید به پزشک مراجعه کنید.
عوارض نادر جدی
در صورت بروز عوارض زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- ادرار خونی یا تیره رنگ
- درد قفسه سینه
- دست و پا چلفتی شدن، عدم تعادل، لرزش و مشکلات دیگر مربوط به کنترل عضلات
- غش کردن
- احساس سلامتی کاذب
- افسردگی یا سایر تغییرات خلقی
- تپش قلب
- احساس صدای زنگ یا وزوز در گوش
- دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعی نیستند
- بثورات پوستی یا خارش
- نامفهوم حرف زدن یا سایر مشکلات گفتاری
- ورم مچ پا
- سفتی عضلانی بدون دلیل
- احساس شور و هیجان غیر عادی
عوارض مصرف بیش از حد دارو
در صورت بروز عوارض زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- تاری دید
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- نفس کشیدن نامنظم، سریع یا آهسته و یا کم عمق
- احساس سبکی سر
- از دست دادن احساس قدرت و انرژی
- ضعف یا درد عضلانی
- آبی یا رنگ پریده شدن لبها، ناخنها و پوست
- تشنج
- خواب آلودگی یا خواب آلودگی غیر عادی
- مشکل تنفسی
- احساس ضعف غیر عادی
داروی مشابه: داروی هیوسین – کاربرد، عوارض، نحوه استفاده و سایر نکات مهم
عوارض رایج
بعضی از عوارض جانبی مصرف باکلوفن هم نیازی به مراجعه به پزشک ندارند و به تدریج که بدن شما با دارو سازگار می شود از بین می روند. علاوه بر این، پزشک راههایی برای پیشگیری و یا کاهش این عوارض جانبی در اختیارتان می گذارد. اما می توانید در صورت ادامه دار شدن یا آزار دهنده بودن هر کدام از موارد زیر، با پزشک مشورت کنید:
- احساس گیجی
- یبوست
- سرگیجه، غش یا سبکی سر موقع بلند شدن ناگهانی از حالت درازکش یا نشسته
- سردرد
- افزایش دفعات ادرار کردن
- حالت تهوع
- افزایش میزان ادرار
- تعریق
- مشکلات خواب
- احساس خستگی یا ضعف غیر عادی
عوارض نادر غیر جدی
این عوارض به ندرت رخ می دهند و در صورت بروز به تدریج از بین می روند؛ اما اگر آزاردهنده بودند می توانید با پزشک مشورت کنید:
- اسهال
- بی اشتهایی
- درد عضلات یا مفاصل
- بی حسی یا گزگز شدن دستها و پاها
- ناراحتی یا درد معده
- گرفتگی بینی
- افزایش وزن
برخی بیماران نیز ممکن است با عوارضی روبرو شوند که در این مطلب به آنها اشاره نشده است. اگر متوجه عارضه جانبی دیگری شدید به پزشک مراجعه نمایید. (منبع)
قرص باکلوفن برای چیست؟ عوارض جانبی و روش مصرف آن