ایبوپروفن (Ibuprofen) نام نوعی داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) است که معمولا برای درمان تب، درد و التهاب تجویز می شود. از این دارو به طور خاص برای درمان سردرد یا میگرن استفاده می شود. ایبوپروفن داروی بدون نسخه ایست که با چندین نام تجاری مختلف مثل نوروفن (Nurofen)، ادویل (Advil)، موترین (Motrin) و بروفن (Brufen) عرضه می شود.
از قرص ایبوپروفن 400 برای درمان بیماریهای مختلف مثل دندان درد، سردرد، درد پریود، تب، آرتریت خفیف، آنفولانزا و سرماخوردگی استفاده می شود.
آشنایی با قرص ایبوپروفن ۴۰۰
برای جلوگیری از ناراحتی معده توصیه می شود قرص ایبوپروفن ۴۰۰ همراه با غذا مصرف شود. به طور کلی توصیه می کنیم که برای درمان علائم بیماریتان از این دارو و هر داروی دیگری در کمترین مقدار و کوتاهترین مدت زمان ممکن استفاده کنید. سعی کنید دارو را در یک زمان مشخص و به طور منظم مصرف نمایید و هیچ نوبتی را فراموش نکنید تا اثربخشی آن کم نشود.
معمولا مصرف ایبوپروفن عارضه جانبی خاصی ایجاد نمی کند، ولی ممکن است بعضی افراد پس از مصرف آن دچار استفراغ، معده درد، حالت تهوع و سوء هاضمه شوند. اگر این علائم با گذشت زمان برطرف نشد یا بدتر شدند حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
حتما بخوانید: میدازولام –کاربرد، عوارض، نحوه مصرف و سایر نکات
با اینکه ایبوپروفن موارد مصرف زیادی دارد اما برای همه مناسب نیست. در صورتی که به مشکلات کلیوی، آسم یا اختلالات خونی مبتلا و یا دچار مصرف بیش از حد الکل هستید حتما باید قبل از مصرف این دارو پزشکتان را در جریان بگذارید. علاوه بر این باید پزشکتان را در جریان تمام داروهای با نسخه، بدون نسخه، مکملها و داروهای گیاهی مصرفیتان قرار بدهید تا از هر نوع تداخل دارویی جلوگیری شود. در مدت مصرف ایبوپروفن از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید.
موارد مصرف قرص ایبوپروفن ۴۰۰
این دارو یک مسکن است که برای درمان درد و تب از آن استفاده می شود. بروفن پیام رسانهای شیمیایی در مغز که مسئول احساس درد هستند را مسدود می کند و به این ترتیب درد را تسکین می دهد. درمان سردرد، میگرن، دندان درد، دردهای عصبی، گلودرد، درد پریود، آرتریت و دردهای عضلانی از جمله موارد مصرف قرص ایبوپروفن ۴۰۰ هستند. اگر این دارو به درستی و در دوز مناسبی استفاده شود معمولا عوارض جانبی خاصی ایجاد نمی کند. هیچ وقت ایبوپروفن و هیچ داروی دیگری را کمتر یا بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.
به جز درد، از قرص ایبوپروفن ۴۰۰ برای درمان تب به تنهایی یا همراه سایر داروها هم استفاده می شود. دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
عوارض جانبی قرص ایبوپروفن ۴۰۰
اکثر عوارض جانبی قرص ایبوپروفن ۴۰۰ نیازی به مراجعه به پزشک ندارند و وقتی بدن با دارو سازگار شد خودبخود از بین می روند. اما اگر این عوارض ادامه پیدا کردند یا بدتر شدند باید به پزشک مراجعه کنید. عوارض جانبی این دارو شامل موارد زیر می شوند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- درد شکم
- یبوست
- نفخ شکم
- اسهال
- سردرد
- خستگی
- سوء هاضمه
- کهیر
نحوه مصرف قرص ایبوپروفن ۴۰۰
بهتر است قرص ایبوپروفن ۴۰۰ را همراه غذا یا شیر مصرف کنید تا دچار ناراحتی معده نشوید. قرص را باید به طور کامل و به همراه آب ببلعید. آن را نجوید، له یا خرد نکنید.
حتما بخوانید: قرص ناپروکسن برای چیست؟ مضرات، خواص و سایر نکات مهم
اقدامات احتیاطی درباره قرص ایبوپروفن ۴۰۰
- در طول مصرف این دارو از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید.
- با اینکه مصرف قرص بروفن 400 در دوران بارداری بی خطر به نظر می رسد اما توصیه می کنیم قبل از مصرف این دارو یا هر داروی دیگری طی بارداری حتما با پزشک مشورت کنید.
- از آنجایی که قرص بروفن 400 زیاد در شیر مادر ترشح نمی شود مصرف آن در دوران شیردهی بی خطر است.
- بروفن روی هشیاری و تمرکز شما تاثیری نمی گذارد، بنابراین می توانید بعد از مصرف این دارو رانندگی کنید.
- اگر به بیماری کلیوی مبتلا هستید حتما باید قبل از مصرف این دارو پزشکتان را در جریان قرار بدهید تا دوز مناسب را برایتان تجویز کند.
- مصرف قرص بروفن 400 در بیماران مبتلا به بیماری شدید کلیوی توصیه نمی شود، مصرف طولانی مدت این دارو هم روی عملکرد کلیه تاثیر منفی می گذارد.
- افراد مبتلا به بیماری کبدی قبل از مصرف هر نوع دارویی باید پزشک را از این مساله مطلع کنند. پزشک دوز مناسب بروفن را برای شما تجویز می کند.
- در صورتی که سابقه بیماری قلبی یا سکته دارید قبل از مصرف این دارو به پزشک اطلاع بدهید.
- اگر لازم باشد از قرص ایبوپروفن ۴۰۰ برای مدت طولانی استفاده کنید پزشک برای بررسی عملکرد کلیه، کبد و اجزای خونتان به طور منظم آزمایشاتی برایتان تجویز می کند.
- دارو را فقط تا زمانی که پزشک تجویز کرده مصرف کنید. مصرف بیش از حد قرص ایبوپروفن ۴۰۰ منجر به بروز عوارض جدی مثل خونریزی معده و مشکلات کلیوی می شود.
تداخلات دارویی
مصرف همزمان ایبوپروفن با برخی داروها می تواند اثر داروها را تغییر بدهد و یا باعث بروز برخی عوارض جانبی شود. داروهای زیر نباید همزمان با بروفن مصرف شوند:
- نیمسولید (Nimesulide)
- نیمسون (Nimsun)، نیل (Neil)، سانیم (Sanim)
- اکسی فن بوتازون (Oxyphenbutazone)
- اکسی تریاکتین (Oxy Triactin)، سیوریل (Sioril)
- متامیزول (Metamizole)
- پلارژین (pyralgin)، نووالژین (Novalgin)، آلپاژین (Alpagin)
در ضمن تا 2 ساعت بعد از مصرف قرص ایبوپروفن ۴۰۰ از مصرف داروهای درمان سوء هاضمه یا همان آنتی اسیدها خودداری کنید. مصرف همزمان این داروها خطر ابتلا به مشکلات معده را افزایش می دهد.
مسکن های بدون نسخه
در خانه همه ما داروهای بدون نسخه ای مثل ایبوپروفن، آسپرین، استامینوفن و سایر مسکنها پیدا می شود. این داروها همگی در درمان درد موثرند؛ اما تحقیقات نشان می دهد که ایبوپروفن تاثیر بیشتری در تسکین درد دندان دارد. اگر ایبوپروفن یا هر داروی دیگری را بدون نسخه پزشک می خرید حتما قبل از مصرف راهنمای آن را مطالعه کنید. یادتان باشد مصرف طولانی مدت ایبوپروفن مضر و خطرناک است. اگر دندان درد دارید و با مسکن هم درد آن کاهش پیدا نمی کند حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی ایبوپروفن، مقدار مصرف و نکات مهم برای کودکان و مادران
سوالات رایج
1- آیا قرص بروفن 400 داروی بی خطریست؟
این دارو برای اکثر افراد بی خطر و ایمن است، اما بعضی ها بعد از مصرف ایبوپروفن دچار عوارض جانبی ناخواسته ای مثل تهوع، استفراغ، درد معده، سوزش سر دل و اسهال می شوند. در صورت بروز هر نوع عارضه طولانی مدت حتما به پزشک مراجعه کنید.
2- قبل از شروع درمان با قرص بروفن 400 باید چه اطلاعاتی به پزشک بدهیم؟
در صورتی که به هر نوع بیماری مثل بیماری کبدی یا کلیوی مبتلا هستید و یا اگر باردار یا شیرده هستید یا قصد بارداری و شیردهی دارید قبل از مصرف ایبوپروفن 400 و هر داروی دیگری باید پزشکتان را در جریان بگذارید تا دوز مناسب برای شما تنظیم یا داروی مناسبتری جایگزین شود.
3- اگر یک نوبت قرص ایبوپروفن 400 را فراموش کردم چه کار کنم؟
در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت دارو، به محض اینکه یادتان آمد آن را مصرف کنید. اما اگر تقریبا نوبت بعدی دارو رسیده بود فقط همان یک نوبت را مصرف کنید و از نوبت فراموش شده بگذرید. هیچ وقت برای جبران نوبت فراموش شده دو نوبت دارو را با هم مصرف نکنید چون خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد.
4- آیا می توان با کاهش درد مصرف بروفن 400 را قطع کرد؟
اگر پزشک این دارو را برای مدت مشخصی تجویز کرده حتما طبق دستور پزشک دارو را تا انتهای زمان گفته شده مصرف کنید. اما اگر خودتان برای تسکین درد و به صورت کوتاه مدت بروفن استفاده می کنید با کاهش درد می توانید مصرف آن را قطع نمایید.
5- آیا مصرف قرص بروفن 400 می تواند باعث تهوع و استفراغ شود؟
بله. مصرف این دارو می تواند حالت تهوع و استفراغ ایجاد کند، برای همین توصیه می کنیم آن را همراه غذا یا شیر مصرف کنید. از مصرف غذاهای چرب یا سرخ شده همراه با این دارو خودداری کنید. در صورتی که دچار تهوع و استفراغ شده اید آب یا مایعات دیگر را به صورت جرعه های کوچک و مکرر بنوشید. اگر تهوع و استفراغ ادامه پیدا کرد و دچار علائم کم آبی مثل ادرار تیره، بوی تند ادرار و یا کم ادراری شدید حتما به پزشک مراجعه کنید و بدون مشورت با پزشک هیچ داروی دیگری مصرف نکنید.
6- آیا قرص بروفن 400 منع مصرف خاصی دارد؟
بله. اگر به قرص بروفن 400 یا هر کدام از اجزای تشکیل دهنده آن حساسیت دارید این دارو برای شما ممنوع است. علاوه بر این، ترجیحا بیماران مبتلا به زخم معده یا کسانی که سابقه زخم معده دارند هم نباید از این دارو استفاده کنند. بیمارانی که سابقه نارسایی قلبی، فشار خون بالا و بیماری های کبدی یا کلیوی دارند نیز باید از مصرف قرص بروفن 400 خودداری کنند.
7- آیا قرص بروفن 400 برای تسکین درد معده مفید است؟
خیر. این دارو را نباید بدون مشورت پزشک برای درد معده استفاده کرد. بروفن باعث افزایش ترشح اسید معده می شود و خود همین مساله مشکل معده شما را بدتر می کند.
8- آیا مصرف قرص بروفن 400 می تواند به کلیه ها آسیب برساند؟
بله. مصرف طولانی مدت ایبوپروفن 400 باعث آسیب کلیوی می شود. کلیه سالم ماده ای به نام پروستاگلاندین تولید می کند تا از کلیه ها حفاظت کند. مصرف داروهای مسکن میزان تولید این ماده در بدن را کاهش می دهد و برای همین استفاده طولانی مدت از این داروها آسیب کلیوی در پی خواهد داشت. به طور کلی مصرف قرص بروفن 400 به بیماران کلیوی توصیه نمی شود.
9- آیا مصرف قرص بروفن 400 بیشتر از دوز توصیه شده خطرناک است؟
بله. در صورتی که بروفن 400 را بیش از حد مجاز توصیه شده مصرف کنید دچار عوارض جانبی مثل تهوع، استفراغ، سوزش سر دل، سوء هاضمه و اسهال می شوید. استفاده طولانی مدت از این دارو هم به کلیه ها آسیب می زند. اگر با مصرف بروفن یا هر مسکن دیگری دردتان کمتر نشد، حتما مجددا به پزشک مراجعه کنید و سر خود مقدار دارو را بیشتر نکنید.