از متوکاربامول 500 (Methocarbamol) برای درمان ناراحتی حاد و دردناک اسکلتی عضلانی و به عنوان مکمل در دوره استراحت و فیزیوتراپی استفاده می شود. مقدار مصرف این دارو در این شرایط به صورت زیر است:
میزان مصرف برای درمان اسپاسم عضلانی بزرگسالان
خوراکی:
- دوز اولیه: 1500 میلی گرم خوراکی 4 بار در روز.
- دوزهای 600 میلی گرمی روزانه معمولا برای 48 تا 72 ساعت اول تجویز می شود.
- در مواردی که بیماری شدید باشد تا 8000 میلی گرم در روز تجویز می شود.
دوز نگهدارنده:
- قرص 500 میلی گرم: 1000 میلی گرم 4 بار در روز به صورت خوراکی
- قرص 750 میلی گرم: 750 میلی گرم هر 4 ساعت یکبار یا 1500 میلی گرم 3 بار در روز به صورت خوراکی
تزریقی:
- برای درمان علائم متوسط: 1 گرم به صورت تزریق وریدی یا عضلانی 1 بار. سپس درمان با قرص خوراکی ادامه پیدا می کند.
- برای درمان علائم شدید یا شرایط بعد از جراحی: 1 گرم به صورت تزریق وریدی یا عضلانی هر 8 ساعت.
- حداکثر دوز تزریقی: 3 گرم در 24 ساعت
- حداکثر مدت: 3 روز متوالی. ممکن است بعد از یک فاصله 48 ساعته بدون دارو، مجددا دوز دارو تکرار شود.
تا حد امکان باید از قرص خوراکی متوکاربامول استفاده کرد و درمان با شکل تزریقی این دارو نباید بیشتر از 3 روز پشت سر هم و بدون فاصله 48 ساعته ادامه پیدا کند.
از دست ندهید: اسید لاکتیک– تاثیر بر عضلات، روش دفع، نحوه تست و همه نکات مهم
میزان مصرف برای درمان کزار بزرگسالان
- دوز اولیه: 1 تا 2 گرم تزریق وریدی و سپس 1 تا 2 گرم بیشتر به صورت انفوزیون وریدی.
- حداکثر دوز اولیه: 3 گرم
برای درمان کزار دوز اولیه دارو هر 6 ساعت یکبار و تا زمانی که بتوان بیمار را با لوله NG (لوله بینی معده) و یا داروی خوراکی درمان کرد تکرار می شود. وقتی لوله ان جی کار گذاشته شد می توان قرصها را خرد کرده در آب یا آب نمک حل کرد و از طریق وریدی به بیمار تزریق کرد. بر اساس پاسخ بیمار به درمان ممکن است تا 24 گرم دوز خوراکی متوکاربامول تجویز شود.
شواهد بالینی نشان می دهند که متاکاربامول در کنترل تظاهرات عصبی عضلانی کزاز اثر مفیدی دارد. البته این دارو نباید جایگزین روش معمول درمان کزار یعنی دبریدمان زخم، آنتی توکسین کزاز، پنی سیلین، تراکئوتومی، توجه به تعادل مایعات و مراقبت های حمایتی شود.
میزان مصرف برای درمان کزاز کودکان
- دوز اولیه: mg/kg 15 یا mg/m2 500 تزریقی. در صورت نیاز هر 6 ساعت دوز اولیه تکرار می شود. حداکثر دوز تزریقی g/m2 8.1روزانه برای 3 روز متوالی است. دوز نگهدارنده دارو نیز از طریق تزریق داخل لوله یا انفوزیون وریدی با مقدار مناسب مایعات داده می شود.
همانطور که قبلا هم گفتیم، متوکاربامول می تواند تظاهرات عصبی عضلانی کزار را کنترل کند؛ اما این دارو نباید جایگزین روشهایی مثل دبریدمان زخم، آنتی توکسین کزاز، پنی سیلین، تراکئوتومی، توجه به تعادل مایعات و مراقبت های حمایتی دیگر شود که به طور معمول برای درمان کزاز انجام می گیرند.
اگر مصرف یک نوبت متوکاربامول را فراموش کردیم چه کار کنیم؟
به محض اینکه زمان مصرف دارو را یادتان آمد آن را مصرف کنید؛ اما اگر تقریبا نوبت بعدی دارو رسیده بود از نوبت فراموش شده بگذرید و فقط همان یک نوبت را مصرف نمایید. هیچ وقت برای جبران نوبت فراموش شده دو دوز دارو را با هم مصرف نکنید.
کاربرد قرص متوکاربامول، عوارض جانبی و روش مصرف اصولی
عوارض جانبی متوکاربامول
مصرف متوکاربامول می تواند باعث بروز برخی عوارض جانبی شود. در صورتی که عوارض زیر شدید بودند یا از بین نمی رفتند به پزشک مراجعه کنید:
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- تاری دید
- تب
- ناراحتی معده
- سیاه، آبی یا سبز شدن ادرار
در صورت بروز هر یک از عوارض زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- کهیر
- خارش
به جز این عوارض ممکن است دچار عارضه های دیگری هم بشوید. اگر در حین مصرف این دارو عوارض غیر عادی برایتان ایجاد شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
نحوه نگهداری متوکاربامول
دارو را در ظرف خودش و به صورت دربسته و دور از دسترس کودکان، در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت اضافی (بیرون حمام) نگه دارید. داروهای اضافی یا منقضی شده را در سینک دستشویی یا سطل زباله نریزید. آنها را به داروخانه ها تحویل بدهید تا به شکل صحیحی دفع شوند.
حتما باید همه داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید. خیلی از داروها مثل قطره های چشمی، قرصها، کرمها و موارد دیگر بسته بندی سفت و محکمی ندارند و بچه ها به راحتی می توانند آنها را باز کنند. برای جلوگیری از هر نوع مسمومیت در کودکان همیشه داروها را به صورت ایمن بسته بندی کنید و در جایی بالاتر از دسترس و دید کودکان قرار بدهید.
آمپول methocarbamol+ نحوه تزریق آمپول متوکاربامول
در صورت مصرف بیش از حد متوکاربامول یا هر داروی دیگری فورا با اورژانس (115) تماس بگیرید.