درد و التهاب گلو به خاطر یک عفونت ویروسی یا باکتریایی ایجاد و معمولا در اثر تماس مستقیم با سطوح آلوده و یا مواجهه با قطرات ویروسی یا باکتریایی موجود در هوا از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. اغلب اوقات این نوع عفونتها منجر به التهاب لوزه یا فارنژیت می شوند. برای درمان گلودرد ناشی از باکتری که با علائمی مثل درد و سوزش گلو، تب، سردرد و مشکل در بلع بروز می کند آنتی بیوتیکهایی مثل آموکسی سیلین (Amoxicillin)، آزیترومایسین (Azithromycin)، اریترومایسین (Erythromycin)، کلیندامایسین (Clindamycin) و سفالکسین (Cephalexin) تجویز می شود.
در اکثر موارد گلودرد در عرض 3 تا 5 روز خودبخود و بدون نیاز به مصرف آنتی بیوتیک برطرف می شود؛ ولی در برخی شرایط و برای جلوگیری از عوارض بیشتر پزشک برای شما آنتی بیوتیک مصرف می کند.
آنتی بیوتیک چه زمانی تجویز می شود؟
به طور کلی آنتی بیوتیک برای درمان گلودرد ناشی از عفونت باکتریایی مثل فارنژیت باکتریایی و التهاب لوزه های باکتریایی تجویز می شود. پزشک برای اینکه مطمئن شود گلودرد به خاطر عفونت باکتریایی است با سواب از ته گلوی شما نمونه برداری می کند. در صورت مثبت بودن تست، برایتان آنتی بیوتیک تجویز می شود.
5 آنتی بیوتیک معروف برای گلودرد
رایج ترین آنتی بیوتیک هایی که برای درمان گلودرد تجویز می شوند عبارتند از:
1- آموکسی سیلین
به طور کلی آموکسی سیلین برای درمان عفونتهایی مثل فارنژیت و عفونت لوزه تجویز می شود که عاملشان باکتری استرپتوکوک گروه A است. مقدار و مدت زمان مصرف آموکسی سیلین به سن و وزن بدن بیمار بستگی دارد؛ ولی به طور کلی آموکسی سیلین برای بزرگسالان و کودکان بالای 40 کیلوگرم بین 250 تا 1000 میلی گرم 3 بار در روز تجویز می شود.
موارد منع مصرف: مصرف آموکسی سیلین برای بیمارانی که به آموکسی سیلین، پنی سیلین و سفالوسپورین حساسیت دارند ممنوع است. علاوه بر این، خانمهای باردار یا شیرده و افرادی که سابقه بیماری کلیوی دارند باید با پزشک صحبت کنند تا داروی دیگری برایشان جایگزین شود.
عوارض جانبی احتمالی: مصرف آموکسی سیلین ممکن است باعث اسهال، استفراغ، قرمزی و خارش پوست شود. با اینکه آموکسی سیلین با داروهای ضد بارداری خوراکی تداخلی ندارد، اما اسهال و استفراغ ناشی از مصرف این دارو می تواند اثر داروهای پیشگیری از بارداری را کم کند. بنابراین توصیه می شود در طول مصرف آموکسی سیلین و در صورت بروز این عوارض از سایر روشهای پیشگیری از بارداری مثل کاندوم استفاده شود.
چگونه به بهبود سرماخوردگی سرعت بخشیم؟ (9 راه حل موثر)
2- آزیترومایسین
آزیترومایسین آنتی بیوتیک دیگریست که هم به شکل قرص موجود است و هم شربت. از این دارو برای درمان التهاب گلوی ناشی از یک عفونت باکتریایی مثل فارنژیت یا التهاب لوزه و همچنین درمان عفونت های ویروسی مانند مونونوکلئوز استفاده می شود. مونونوکلئوز نوعی عفونت ویروسی است که توسط ویروس اپشتین بار ایجاد می شود و علائمی مثل تب، گلودرد و تورم گلو دارد.
آزیترومایسین معمولا بین 250 تا 1000 میلی گرم در روز برای بزرگسالان تجویز می شود. مقدار مناسب این دارو برای کودکان توسط پزشک و بر اساس سن و وزن آنها محاسبه می شود.
موارد منع مصرف: افرادی که به آزیترومایسین حساسیت دارند و همینطور بیمارانی که سابقه بیماری های کبدی، کلیوی یا قلبی دارند نباید این دارو را مصرف کنند. خانمهای باردار یا شیرده نیز فقط باید تحت نظر پزشک و با دستور متخصص زنان و زایمان آزیترومایسین مصرف نمایند.
عوارض جانبی احتمالی: مصرف این دارو ممکن است باعث تهوع، سردرد، خواب آلودگی، استفراغ، اسهال، یبوست، بی اشتهایی و یا نفخ شود.
3- اریترومایسین
اریترومایسین جلوی رشد باکتریها را می گیرد و برای همین گزینه ای عالی برای درمان عفونت های تنفسی و التهاب گلو است. این آنتی بیوتیک به صورت قرص، شربت و کپسول عرضه می شود و به صورت کلی باید 2 تا 4 بار در روز و با فواصل زمانی 6 تا 12 ساعته مصرف شود. دوز مناسب اریترومایسین به نوع بیماری، وزن و سن بیمار بستگی دارد؛ بنابراین حتما قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت کنید.
موارد منع مصرف: کسانی که به اریترومایسین و آزیترومایسین حساسیت دارند نباید این دارو را مصرف کنند. در صورتی که در حال مصرف داروهای دیگری هستید قبل از شروع درمان با اریترومایسین حتما پزشکتان را در جریان قرار بدهید تا تداخل دارویی بروز نکند. علاوه بر این، افرادی که سابقه آریتمی یا بیماری کبدی دارند و همینطور خانمهای باردار و شیرده قبل از مصرف این دارو باید با پزشک مشورت کنند.
عوارض جانبی احتمالی: اسهال، استفراغ، بی اشتهایی و معده درد شایعترین عوارض جانبی احتمالی اریترومایسین هستند. علاوه بر این، مصرف این دارو در برخی افراد می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک شدید مثل آنافیلاکسی شود که با علائمی مانند تنگی نفس، تورم زبان، دهان و صورت بروز می کند. در این صورت فورا باید با اورژانس (115) تماس گرفت.
حتما بخوانید: علل اصلی سوزش گلو و 5 تا از جدیدترین راه های درمان
4- کلیندامایسین (Clindamycin)
کلیندامایسین رشد باکتریها را متوقف می کند و به همین دلیل برای درمان عفونتهای باکتریایی گلو مثل فارنژیت، لارنژیت و التهاب لوزه به کار می رود. این دارو به صورت کپسول موجود است و دوز توصیه شده آن برای بزرگسالان 600 تا 1800 دو تا چهار بار در روز است. مقدار و دفعات مصرف این دارو برای کودکان به وزن کودک بستگی دارد و توسط پزشک تجویز می شود.
موارد منع مصرف: مصرف کلیندامایسین برای افرادی که به این دارو حساسیت دارند ممنوع است. علاوه بر این، خانمهای باردار و شیرده و همچنین کسانی که سابقه بیماری کبدی، کلیوی و یا مشکلات معده و روده دارند قبل از مصرف این دارو باید پزشک را در جریان شرایطشان قرار بدهند.
برای افراد مبتلا به مننژیت کلیندامایسین تجویز نمی شود. در ضمن قبل از مصرف این دارو باید پزشک را از تمام داروهایی که در حال مصرفشان هستید مطلع کنید تا تداخل دارویی ایجاد نشود.
عوارض جانبی احتمالی: مصرف کلیندامایسین ممکن است باعث تهوع، استفراغ، احساس مزه تلخ در دهان، درد مفاصل، حالت تهوع و لکه های سفید در دهان شود. علاوه بر این برخی افراد بعد از مصرف این دارو دچار واکنش آلرژیک شدید می شوند که با علائمی مثل کهیر، مشکل در بلع، تورم گلو و تورم لب ها یا زبان بروز می کند. در این شرایط فورا باید به پزشک مراجعه کرد یا با اورژانس (115) تماس گرفت.
5- سفالکسین
سفالکسین داروییست که با از بین بردن باکتریها و توقف رشدشان عمل می کند. از این دارو برای درمان التهاب گلوی ناشی از باکتری مثل بیماری فارنژیت استفاده می شود. سفالکسین به صورت کپسول، قرص و شربت موجود است و اکثرا برای مصرف 7 تا 14 روز هر 6 تا 12 ساعت تجویز می شود. مقدار و مدت زمان مناسب مصرف سفالکسین به سن و نوع بیماری فرد بستگی دارد.
موارد منع مصرف: بیمارانی که به آنتی بیوتیک حساسیت دارند قبل از مصرف سفالکسین باید پزشک را مطلع کنند. خانمهای باردار و شیرده و همچنین کسانی که سابقه تشنج، مشکلات معده، بیماری مری، مشکلات روده، بیماری کلیوی یا کبدی دارند هم حتما باید پزشکشان را در جریان شرایطشان قرار بدهند.
عوارض جانبی احتمالی: اسهال، استفراغ، حالت تهوع، درد معده، بی قراری، سرگیجه و خستگی از جمله عوارض احتمالی سفالکسین هستند. اگر بعد از مصرف این دارو دچار علائم خطرناکی مثل مثل مدفوع خونی، تب در حین درمان یا بعد از آن، سوزش یا خارش پوست، مشکل در تنفس یا بلع و یا توهم شدید فورا باید به پزشک مراجعه کنید.
حتما بلد باشید: درمان عفونت گلو (چرک) با چند داروی گیاهی دم دست