امروزه افراد بسیاری علاقه مند به پخت انواع کیک هستند، اما با مشکل بزرگ گنبدی شدن یا ترک خوردن کیک مواجه میشوند. همین امر باعث می شود که کار تزئین کیک، برایتان سخت شود. تزیین کیک یک شکل هنری است که شادی و جشن را به هر مناسبتی به ارمغان میآورد. حتما قبل از پخت کیک بهترین لوازم قنادی مرتبط را تهیه کنید تا خروجی بهتری بگیرید.
فرقی نمیکند تولد، عروسی یا هر رویداد خاصی باشد، تزئین یک کیک به عنوان بخش مرکزی جشن عمل خواهد کرد. با این حال، حتی کیک هایی که با دقیق ترین جزئیات تزئین می شوند نیز میتوانند با ترک یا شکل گنبدی آسیب ببینند. در ادامه به بررسی علت گنبدی و ترک خوردن کیک خواهیم پرداخت و به روشهای جلوگیری از آن می پردازیم.
علت برآمدگی و ترک روی کیک
قبل از اینکه به روش های جلوگیری از ترک روی کیک بپردازیم با دلایل آن آشنا شوید :
- دمای بالای فر : در دمای بالا، خمیر کیک به سرعت میپزد و بهطور نامتناسبی در مرکز کیک بالاتر میآید، در حالی که لبهها ممکن است کمتر پخته شوند.
- مقدار زیاد مواد مخمری : استفاده از مقدار زیادی از مواد مخمری در خمیر کیک میتواند باعث پخته شدن بیشتر مرکز کیک و گنبدی شدن آن شود.
- تناسب نامناسب ترکیبات : استفاده از نسبت نامناسبی از مواد از جمله آرد، شکر، تخم مرغ، و روغن ممکن است منجر به گنبدی شدن کیک شود.
- اختلاف در ضخامت خمیر : اگر خمیر کیک در مرکز قالب کیک ضخیمتر از لبهها باشد، میتواند در طول پخت به صورت ناهموار پخته شده و باعث گنبدی شدن کیک شود.
- استفاده از قالبهای نامناسب : استفاده از قالبهایی که شکل و اندازه مناسبی ندارند نیز میتوانند باعث گنبدی شدن کیک شوند.
نحوه ی جلوگیری از کیک گنبدی شکل
ابتدا این نکته را یادآوری می کنم که دلیل اصلی گنبدی شدن کیک این است که اطراف کیک از وسط کیک زودتر پخته می شود و جلوی پف آن گرفته می شود و بعد از پف کردن وسط کیک حالت گنبدی پیدا می کند.پس سادهترین روش این است که به جای استفاده از دمای 180الی 190 و پخت آن در 30 دقیقه دمای کیک را به 170 الی 180 تغییر دهید تا زمان 35 تا 40 دقیقه پخته شود و باید حداکثر 30 دقیقه قبل از پخت فر روشن شده باشد.
سعی کنید دما کل قالب را به یک اندازه کنید و برای این کار شما باید حتما از طبقه وسط فر استفاده کنید و هم اینکه از یک حوله قدیمی را به خوبی تمیز کنید و به اندازه قالب خود برش دهید و با آب سرد بخیسانیم و اطراف قالب ببندید و با یک سنجاق آن را محکم کنید و با قرار دادن آن درون سینی فر از رسیدن حرارت مستقیم به حوله جلوگیری کنید با این کار دما در تمام قالب به صورت یکسان تقسیم می شود.
پخش یکنواخت مواد کیک درون قالب بسیار مهم است و هنگام ریختن مواد درون قالب باید دقت کنید که مواد به صورت یکسان پخش شود و بعد از ریختن مواد قالب را چند بار به یک سطح صاف بزنید تا حباب های هوا درون کیک خارج شود و این کار باعث می شود کیک صافی داشته باشید.
نحوه تناسب مواد کیک با قالب
باید مواد کیک با قالب تناسب داشته باشد یعنی شما نباید برای مواد کیک کم یک قالب بزرگ را انتخاب کنید این کار باعث می شود کیک گنبدی شود و حتما باید مواد کیک 1/3 تا نصف قالب را پوشش دهد و اگر کمتر باشد کیک صاف نمی شود.
گنبدهای کیک به این دلیل تشکیل می شوند که لبه های بیرونی خیلی سریع پخته می شوند و قسمت میانی شما را پشت سر می گذارند. خبر خوب این است که اکنون می دانید چگونه آن را متوقف کنید – و آن را برطرف کنید! در اینجا چند سوال مرتبط دیگر برای بررسی وجود دارد.
اگر گنبد کیک خود را بریده اید، لازم نیست آن را بردارید. اگر گنبد به اندازه کافی بزرگ است، می توانید آن را به چیز دیگری تغییر دهید. به عنوان مثال، می توانید آن را با بستنی مخلوط کنید تا یک میلک شیک درست کنید، آنها را به کیک پاپ تبدیل کنید یا کوکی های کوچک درست کنید.
معرفی چند تکنیک جلوگیری از ترک روی کیک:
جلوگیری از گنبدی شدن کیک میتواند از طریق رعایت تکنیکهایی در فرآیند پخت آن انجام شود.
- استفاده از مواد مناسب و به میزان دقیق
استفاده از مواد با کیفیت و به میزان دقیق در تهیه خمیر کیک از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مثال، استفاده از مقدار مناسبی از پودر کاکائو، روغن، شکر و تخم مرغ میتواند به پایداری خمیر کمک کند. اینگونه از ترک خوردن آن جلوگیری نماید.
- تکنیکهای مخلوطکردن مناسب
مخلوط کردن خمیر کیک به صورت دقیق و بهینه نیز از عوامل مهم در جلوگیری از ترک خوردن آن است. مخلوط کردن مواد خشک و مایع با استفاده از حرکات نرم و ملایم میتواند از ایجاد حباب هوا در خمیر جلوگیری کند که این حباب ها میتوانند منجر به ترک خوردن کیک شوند.
- تنظیم دقیق دمای فر
تنظیم درست و دقیق دمای فر و حرارت ثابت آن از دیگر موارد حائز اهمیت در جلوگیری از ترک خوردن کیک است. انتخاب دمای مناسب و پایدار برای پخت کیک و جلوگیری از تغییرات ناگهانی دما میتواند به ایجاد یک سطح یکنواخت برای کیک کمک کرده و از ترک خوردن آن جلوگیری نماید.
- استفاده از تکنیکهای خاص در طول پخت
استفاده از تکنیکهایی مانند چرخش کیک در فر میتواند به پخت یکنواخت کیک و جلوگیری از ترک خوردن آن کمک کند.
- خنک کردن صحیح کیک
خنک کردن کیک در قالب برای مدت زمان کوتاه لازم است. سپس خارج کردن و قرار دادن آن بر روی یک سینی خنککننده میتواند از ترک خوردن آن جلوگیری نماید.
تکنیک های تزئینی برای ترک کیک
پس از بررسی علت ترک خوردن و گنبدی شدن کیک، اکنون با کیک ترک خورده یا گنبدی چه کنیم و آن را چگونه تزئین کنیم؟ برای تزئین این کیکها میتوان از تکنیکهای زیر استفاده کرد:
- پوشش با فراوردههای خامهای: با استفاده از خامه یا فراوردههای خامهای سفید یا رنگی، میتوانید ترکها یا گنبدهای کیک را مخفی کرده و سطح آن را صاف و زیبا کنید.
- استفاده از میوهها: با قرار دادن توت فرنگی، خرما، کیوی و… بر روی کیک، میتوانید ترکها یا گنبد کیک را مخفی کرده و ظاهر جذابی به کیک ببخشید.
- تزئین با گاناش و شکلات: با استفاده از گاناش یا شکلاتهای متنوع، طرحهای زیبا و متنوعی بر روی سطح کیک ایجاد کرده و ترکها یا گنبد آن را مخفی کنید.
- استفاده از فرآوردههای قندی: با استفاده از فرآوردههای قندی مثل بستنی، آبنبات، شیرینی، مارشمالو و… تزئینات جذابی بر روی کیک خود ایجاد و ترکها یا گنبد آن را مخفی کنید.
نتیجه گیری
با چند روش برای تزئین کیک ترک خورده آشنا شدیم. هنر پخت کیک کاری لذت بخش است به شرطی که فرد قناد مجهز به دانش مخلوط کردن مواد اولیه و حفظ تناسب باشد. علاوه بر این، استفاده از وسایل قنادی با کیفیت مانند قالبهای کیک و همچنین میکسر قنادی نیز نقش بسیار مهمی در نتیجه نهایی پخت کیک دارند.