oils

لیست کامل روغن های گیاهی

لیست روغن های گیاهی شامل تمام روغن هایی است که با تحت فشار قرار دادن قسمت های مورد نیاز گیاه و گرفتن عصاره و روغن شان به دست می آیند. اگر چه تعدادی از گیاهان کاملا فاقد روغن هستند اما روغن حاصل از مجموعه کوچکی از محصولات روغنی اصلی (مثل آفتابگردان، کانولا و . . .) به صورت گسترده استفاده و عرضه می شود.

روغن ممکن است با حل کرده بخش هایی از گیاه در آب یا سایر حلال ها و تقطیر روغن گرفته شود که در این صورت به این فرآورده ها روغن های اسانسی (Essential oils) می گویند. و یا ممکن است با دم کردن و خیساندن بخش هایی از گیاه در یک روغن پایه یا حامل (که به ماسیراسیون معروف است) گرفته شود. روغن های اسانسی تقطیر شده اغلب دارای خواص و کاربرد های کاملا متفاوتی نسبت به سایر روغن های گیاهی هستند که نامشان در لیست روغن های اسانسی ذکر شده است.

روغن های گیاهی را می توان بر اساس چند فاکتور طبقه بندی کرد:

  • منبع: بیشتر و البته نه همه روغن های گیاهی، از میوه ها یا دانه های گیاهان استخراج می شوند که همین باعث می شود تا این روغن های گیاهی در گروه “روغن های آجیلی” طبقه بندی شوند.
  • کاربرد: روغن های گیاهان در آشپزی، تولید سوخت، لوازم آرایشی، پزشکی و سایر مقاصد صنعتی استفاده می شود.

روغن های گیاهی با توجه به نوع کاربرد در گروه های زیر طبقه بندی می شوند:

روغن های خوراکی (Edible oils)

روغن های اصلی (Major oils)

این روغن ها بخش قابل توجهی از تولید روغن خوراکی در سراسر جهان را تشکیل می دهند. از همه آن ها به عنوان روغن سوخت هم استفاده می شود.

  • روغن نارگیل، روغن مخصوص آشپزی است که چربی اشباع شده بالایی دارد و به صورت ویژه در پخت غذا و تولید لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد .
  • روغن ذرت ، یک روغن پخت و پز معمولی با بو و طعم ضعیف و کم است.
  • روغن پنبه دانه در تولید چیپس سیب زمینی و سایر میان وعده های غذایی استفاده می شود. چربی های ترانس بسیار کمی هم دارد.
  • روغن کانولا (نوعی روغن کلزا)، یکی از روغن های پخت و پز است که به طور گسترده استفاده می شود، و نوعی کولتیوار کلزا به حساب می آید.
  • روغن زیتون که در آشپزی، ساخت لوازم آرایشی، صابون ها و همچنین به عنوان سوخت لامپ های سنتی استفاده می شود.
  • روغن پالم رایج ترین روغن مناطق گرمسیری است. همچنین برای تولید سوخت زیستی استفاده می شود.
  • روغن بادام زمینی (روغن دانه بادام زمینی آسیاب شده) شفاف است و در تهیه سس سالاد استفاده می شود. به دلیل نقطه دود زیادی هم که دارد برای سرخ کردن مناسب است.
  • روغن گلرنگ بیش از 50 سال است که به عنوان روغن صادراتی شناخته می شود. این فرآورده ابتدا در صنعت رنگ کاربرد داشت اما در حال حاضر بیشتر به عنوان روغن پخت و پز تولید می شود.
  • روغن کنجد تولید شده به روش پرس سرد به عنوان روغن آشپزی سبک و روغن کنجد پرس گرم برای شرایطی که به طعم قوی تری از این روغن نیاز است، کاربرد دارند.
  • روغن سویا که به عنوان محصول فرعی فرآوری کنجاله سویا تولید می شود.
  • روغن آفتابگردان ، یک روغن پخت و پز پرکاربرد است که برای تولید سوخت بیودیزل هم استفاده می شود.

روغن دانه های خوراکی یا آجیلی (Nut oils)

روغن های آجیلی به دلیل طعم خوبی که دارند، عموما در پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرند . معمولا به خاطر سختی گرفتن روغن این دانه ها، بسیار گران قیمت هستند.

  • روغن بادام، به عنوان روغن خوراکی استفاده می شود اما در درجه اول در تولید دارو کاربرد دارد.
  • روغن بادام زمینی تا حدودی با روغن زیتون قابل مقایسه است . از نظر پیشگیری از کرم خوردگی و ایجاد سوراخ دندانی هم با ارزش است.
  • روغن فندق عمدتا برای طعم آن استفاده می شود. همچنین به دلیل ماهیت قابض اش در مراقبت از پوست هم کاربرد دارد.
  • روغن ماکادامیا با طعم قوی ای که دارد، فاقد چربی ترانس است و مقادیر متناسبی امگا 3 و امگا 6 دارد.
  • روغن گردوی آمریکایی یا پی کان به عنوان روغن غذایی کاربرد دارد اما برای اینکه این روغن کیفیت خوبی داشته باشد باید حتما از گردوی آمریکایی تازه گرفته شده باشد.
  • روغن پسته، روغنی با طعم قوی است که به ویژه برای سالاد ها استفاده می شود.
  • روغن گردو که معمولا برای طعم آن استفاده می شود، توسط نقاش های دوره رنسانس در رنگ های روغنی استفاده می شده است.

مکمل های غذایی

برخی از روغن ها به دلیل مواد مغذی یا اثرات دارویی که دارند، به عنوان مکمل های غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.

  • روغن آسای، از میوه های چندین نوع نخل (یوترپی) که منطقه آمازون رشد می کنند، گرفته می شود. مشابه روغن هسته انگور است و به عنوان مکمل غذایی و در تولید لوازم آرایشی کاربرد دارد.
  • روغن دانه انگور فرنگی سیاه، به عنوان مکمل غذایی استفاده می شود، زیرا اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 دارد.
  • روغن دانه گاوزبان، هم مشابه روغن دانه انگور فرنگی سیاه، در زمینه دارویی کاربرد دارد.
  • روغن گل پامچال هم به خاطر خواص دارویی که ظاهرا دارد ، استفاده می شود.

سایر روغن های خوراکی

  • روغن آمارانت، سرشار از اسکوالین و اسیدهای چرب اشباع نشده است که در صنایع غذایی و آرایشی استفاده می شود.
  • روغن هسته زردآلو هم مثل روغن بادام است اما خیلی ارزان تر. این روغن فقط از کولتیوار های خاصی گرفته می شود.
  • روغن آرگان، روغن غذایی مراکشی است که اخیرا توجه اروپا را به خودش جلب کرده است.
  • روغن آرتیشو یا کنگر فرنگی از دانه های خرشوف ( نوعی کنگر فرنگی ) گرفته شده و از نظر کاربرد و ترکیب مشابه گلرنگ و روغن آفتابگردان است.
  • روغن آووکادو جایگزین روغن زیتون است. همچنین در لوازم آرایشی هم کاربرد دارد و نقطه دود بسیار زیاد آن حدود 265 است.
  • روغن باباسو، مشابه روغن نارگیل است و به عنوان جایگزین استفاده می شود.
  • روغن بِن از دانه گزهای روغنی یا مورینگا اولیفرا گرفته می شود و بهنیک اسید بالایی دارد. مناسب استفاده به عنوان سوخت زیستی هم هست.
  • روغن دانه پیه بورنئو که از میوه های گونه ای شاروئا گرفته می شود . به عنوان جایگزین کره کاکائو و برای تهیه صابون، شمع، لوازم آرایشی و دارویی هم استفاده می شود.
  • روغن کدو بوفالو از دانه های کدوی فوتیدیسما گرفته می شود. بوی تاک مانندی دارد و بومی جنوب غربی آمریکای شمالی است.
  • روغن غلاف خرنوب (روغن آلگاروبا)، از میوه این درخت گرفته می شود و استفاده دارویی دارد.
  • روغن دانه گشنیز از دانه های این گیاه گرفته می شود و استفاده دارویی دارد. همچنین به عنوان طعم دهنده در صنایع دارویی و غذایی هم استفاده می شود.
  • روغن کتان از دانه های کتان کش یا کاملینا گرفته می شود. این روغن مصارف غذایی و سوختی دارد.
  • روغن شاهدانه نوعی روغن خوراکی است که کیفیت بسیار بالایی دارد.
  • روغن دانه کاپوک، به صورت خوراکی و در تولید صابون کاربرد دارد.
  • روغن بالنگو از دانه های بالنگوی شهری گرفته می شود. این گیاه در بخشهای باستانی شمال یونان کشف شده است.
  • روغن دانه گل مینای کالیفرنیایی یا (Meadowfoam) روغن بسیار پایداری است. بیش از 98 درصد اسید چرب زنجیره بلند دارد. با روغن کلزا هم در کاربرد های صنعتی رقابت می کند.
  • روغن خردل (به روش پرس) در هند در آشپزی استفاده می شود. همچنین به عنوان روغن ماساژ هم کاربرد دارد.
  • روغن دانه بامیه (Hibiscus esculentus) بیشتر از اسید های اولئیک و لینولئیک تشکیل شده است.
  • روغن دانه پریلا سرشار از اسید های چرب امگا 3 است. به عنوان روغن خوراکی و برای مقاصد دارویی، و همین طور در محصولات مراقبت از پوست و به عنوان روغن خشک کننده کاربرد دارد.
  • روغن پیکویی که از دانه های Caryocar brasiliensis در برزیل گرفته شده، به عنوان روغن پخت و پز استفاده می شود و بسیار گران قیمت هم هست.
  • روغن مغز کاج یک روغن خوراکی گران قیمت است که از دانه کاج گرفته می شود و در سالاد و به عنوان چاشنی کاربرد دارد.
  • روغن دانه خشخاش در پخت و پز استفاده می شود.، به عنوان مرطوب کننده پوست و در ترکیبات رنگ ها و جلادهنده ها و صابون هم به کار برده می شود.
  • روغن هسته آلو سیاه به عنوان روغن پخت و پز خوش طعم و لذیذ در بازار عرضه می شود.
  • روغن تخمه کدو یک روغن مخصوص آشپزی است که در اتریش و اسلوونی تولید می شود. این روغن تحمل کمی در برابر درجه حرارت بالا دارد.
  • روغن کینوا از نظر ترکیب و کاربرد مشابه روغن ذرت است.
  • روغن رامتیل از دانه های چند گونه نخود فرنگی نیجریایی (Guizotia abyssinica) بومی هند و اتیوپی گرفته شده است. هم در آشپزی و هم در روشنایی کاربرد دارد.
  • روغن سبوس برنج درجه حرارت بالایی دارد و مناسب برای پخت و پز است. به طور گسترده هم در آسیا استفاده می شود.
  • روغن چای (روغن کاملیا) به طور گسترده در جنوب چین به عنوان روغن پخت و پز استفاده می شود. در ساخت صابون، روغن مو و سایر محصولات آرایشی و بهداشتی هم کاربرد دارد.
  • روغن خار مریم از دانه های Silybum marianum گرفته می شود که نسبتا ناپایدار است. در محصولات مراقبت از پوست هم کاربرد دارد.
  • روغن جوانه گندم که به عنوان مکمل غذایی و به خاطر طعم ” گندمی” اش کاربرد دارد. در صنایع دارویی هم استفاده می شود.

روغن های مورد استفاده برای سوخت زیستی

برخی از روغن های ذکر شده در بالا علاوه بر کاربردهای دیگر، برای سوخت زیستی ( بیودیزل و روغن گیاهی خام) هم استفاده می شوند اما برخی فقط به عنوان سوخت زیستی به کار گرفته می شوند.

اگر چه موتورهای دیزلی (گازوئیلی) اختراع شده اند، اما سوخت دیزل تقریبا فقط بر پایه مواد نفتی است. البته افزایش قیمت بنزین باعث جذابیت بیشتر بیودیزل ها شده است. از طرفی هم برای استفاده از روغن های گیاهی به عنوان سوخت زیستی، فاکتور های زیر در نظر گرفته می شوند:

  • مناسب بودن به عنوان سوخت از نظر نقطه اشتعال، محتوای انرژی ، ویسکوزیته، محصولات احتراق و سایر عوامل
  • به صرفه بودن هزینه روغن بر اساس بازدهی، زحمتی که برای پرورش و برداشت دانه های گیاهی کشیده می شود و هزینه فرآوری و تبدیل دانه ها به سوخت زیستی.

روغن های غیر خوراکی که فقط برای سوخت زیستی استفاده می شوند

این روغن ها از گیاهانی استخراج می شوند که صرفا برای تولید سوخت زیستی کشت می شوند. این روغن ها به علاوه روغن های اصلی که قبلا به آن ها اشاره شد، بیشتر از سایر روغن های گیاهی به عنوان روغن های سوختی مورد توجه قرار گرفته اند.

  • روغن جلبک اخیرا توسط ایزاک برزین ، دانشمند MIT ساخته شده است. این روغن محصول فرعی سیستم کاهش انتشار گاز دودکش است.
  • کوپایبا عصاره نیمه جامد یا اولئورزین است که از نوعی کوپایفرا گرفته شده است. در برزیل هم به عنوان منبع اصلی سوخت بیودیزلی استفاده می شود.
  • روغن دانه درخت راش هندی نوعی سوخت زیستی است که توسط Udipi Shrinivasa در شهر بنگ لر هند ساخته شده است.
  • روغن جاتروفا به طور گسترده در هند به عنوان سوخت استفاده می شود. استفاده از این روغن به عنوان سوخت زیستی افراد زیادی را جذب کرده است.
  • روغن جوجوبا، از میوه نوعی درختچه بیابانی به نام Simmondsia chinensis گرفته می شود.
  • روغن گل فردوس توسط شیمیدان ملوین کالوین در دهه 1950 معرفی شد. در دهه 1980 توسط شرکتPetroBras ، شرکت ملی نفت برزیل هم مورد بررسی قرار گرفت.
  • روغن دانه درخت آجیل نفتی (petroleum nut) بومی کشور فیلیپین است . دولت فیلیپین قبلا استفاده از این دانه نفتی به عنوان سوخت زیستی را مورد بررسی قرار داده است.

خواص روغن آرگان برای پوست و مو + 10 روش استفاده

روغن های خشک شونده (Drying oil)

روغن های خشک شونده روغن های گیاهی هستند که در دمای معمولی کاملا خشک می شوند. چنین روغن هایی به عنوان پایه رنگهای روغنی و برای جلا دادن نقاشی و یا چوب مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر مواردی که در ادامه معرفی می کنیم، روغن گردو، آفتابگردان و گلرنگ نیز جزو روغن های خشک شونده به حساب می آیند.

  • روغن صمغ کاج از گیاهی به نام Canarium strictum گرفته شده و در نقاشی به عنوان عامل خشک کننده کاربرد دارد. همچنین می تواند در لامپ های روغن هم استفاده شود.
  • روغن بذر کتان در نقاشی و همچنین برای مصرف خوراکی انسان هم کاربرد دارد.
  • روغن دانه خشخاش، مشابه روغن دانه کتان است اما از ثبات رنگ بهتری برخوردار است.
  • روغن استیلینگیا که از حلال موجود در دانه های Sapium sebiferum بدست می آید، به عنوان ماده خشک کننده در رنگ و روغن های جلا استفاده می شود.
  • روغن تونگ، در صیقل و جلای چوب استفاده می شود.
  • روغن ورنونیا از دانه های ورنونیا گالامنسیس گرفته می شود . 73 تا 80 درصد آن از اسید ورنیک تشکیل شده است که در ساخت اپوکسی که در تولید چسب، روغن جلا و رنگ و پوشش های صنعتی کاربرد دارد، مفید است.

5 تا از بهترین روغن ها برای تقویت و زیباسازی پوست

روغن های دیگر

یک سری از روغن های گیاهی فشرده به عنوان روغن خوراکی کاربردی ندارند.

  • روغن میوه درخت چوب پنبه آمور، از میوه Phellodendron amurense گرفته شده و به عنوان حشره کش و همین طور در صنایع دارویی کاربرد دارند.
  • روغن دانه سیب به دلیل خاصیت آبرسانی در محصولات آرایشی استفاده می شود.
  • روغن بالانوس از دانه های نوعی بلوط از تیرهBalanites aegyptiaca گرفته شده که در مصر باستان به عنوان پایه عطر استفاده می شده است.
  • روغن دانه گیاه مثانه (Ladderpot) از تیره Lesquerella fendleri و بومی آمریکای شمالی است. سرشار از اسید لیسکرولیک است که از نظر شیمیایی شباهت زیادی به اسید ریسینولئیک موجود در روغن کرچک دارد. در بسیاری از صنایع کاربرد دارد . جایگزین خوبی برای روغن کرچک است زیرا به رطوبت بسیار کمتری نسبت به دانه های کرچک نیاز دارد.
  • روغن میوه جاوا بروسا که از گیاهی به نام Brucea javanica استخراج می شود و در صنایع دارویی کاربر دارد.
  • روغن باباآدم از ریشه گیاه باباآدم استخراج می شود و به عنوان دارو برای درمان بیماری های پوست سر کاربرد دارد.
  • روغن شمعدانی (روغن دانه کوکوئی) در هاوایی تولید می شود و عمدتا در محصولات مراقبت از پوست کاربرد دارد.
  • روغن دانه هویج (فشرده) از بذرهای هویج استخراج می شود و در محصولات مراقبت از پوست کاربرد دارد.
  • روغن کرچک کاربردهای صنعتی و دارویی فراوانی دارد. سم رایسین هم از دانه های کرچک به دست می آید.
  • روغن دانه شول موگرا از گیاهی با نام علمی Taraktogenos kurzliبه دست می آید. قرن ها است که از آن برای درمان جذام به صورت داخلی و خارجی استفاده می شود. همچنین برای درمان سیفلیس ثانویه، روماتیسم، اسکروفولا (سل غدد لنفاوی) و بیماری فتیسیس یا همان سل ریوی کاربرد دارد.
  • روغن کرامب که از دانه های Crambe abyssinica استخراج می شود، به عنوان روان کننده صنعتی، مهار کننده خوردگی و به عنوان عنصری در تولید لاستیک مصنوعی استفاده می شود.
  • روغن کوفیا که از نوعی از گونه های Cuphea گرفته شده، به عنوان منبع تری گلیسیرید های زنجیره متوسط ​​بسیار مورد توجه است.
  • روغن جوجوبا در لوازم آرایشی به عنوان جایگزینی برای روغن موم سر نهنگ استفاده می شود.
  • روغن لیمو ، از نظر عطر مشابه میوه اش است. این مورد یکی از معدود اسانس های پرس سرد به حساب می آید. در صنایع دارویی (به عنوان ضد عفونی کننده) و در لوازم آرایشی استفاده می شود.
  • روغن انبه از هسته میوه انبه استخراج می شود و دارای اسید استئاریک بالا است و می تواند برای تهیه صابون استفاده شود.
  • موره باتر یا روغن موره از دانه های Madhuca latifolia و Madhuca longifolia که هر دو بومی هند هستند گرفته شده است. موره باتر خام به عنوان چربی در ریسندگی پشم، ساخت شمع و صابون استفاده می شود. نوع تصفیه شده این روغن به عنوان چربی خوراکی و روغن نباتی در هند استفاده می شود.
  • روغن چریش در لوازم آرایشی و صنایع دارویی کاربرد دارد و به عنوان حشره کش استفاده می شود.
  • روغن پرتقال مثل روغن لیمو به جای تقطیر، به روش پرس سرد استخراج می شود. حاوی 90 درصد دی لیمونن است. به عنوان عطر در محصولات پاک کننده و در طعم دهنده ها استفاده می شود.
  • روغن هسته خرما چربی اشباع شده بالایی دارد و در کشورهای آفریقای غربی و برزیل برای پخت و پز استفاده می شود.
  • روغن میوه نسترن (رزهیپ) در درجه اول در محصولات مراقبت از پوست مخصوصا کرم های ضد پیری و در درمان آسیب های پوستی کاربرد دارد. این روغن در شیلی تولید می شود.
  • روغن سنجد تلخ که از گیاهی با نام علمیHippophae rhamnoides گرفته شده، در چین شمالی تولید می شود و عمدتا استفاده دارویی دارد.
  • شی باتر عمدتا در محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود .
  • روغن دانه برفی از دانه های گیاهی به نام Viburnum opulusگرفته می شود. توکوفرول کاروتینوئید و اسیدهای چرب اشباع نشده بالایی دارد . از آن در صنایع دارویی هم استفاده می شود.
  • روغن تفاله چوب به عنوان محصول جانبی تولید خمیر چوب تولید می شود. یک محصول جانبی دیگر ، اسید چرب روغن تفاله چوب (TOFA) است که منبع ارزانی برای تامین اسید اولئیک به حساب می آید.
  • روغن تامانو بومی جزیره تاهیتی است ، از گیاهی به نام Calophyllum tacamahaca گرفته شده و برای مراقبت از پوست و مصارف دارویی کاربرد دارد.
  • روغن دانه تانکا ( روغن کومارو ) برای طعم دادن به تنباکو و انفیه استفاده می شود.

5 تا از بهترین روغن های مو برای زیبایی و درخشندگی

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست