فتق شکم

فتق شکم (معده)- تشخیص، علایم، روشهای درمان و نکات مهم

فتق شکم یک برآمدگی یا تورم است. هنگامی که برخی از محتویات داخل شکم (چربی شکم) مانند چربی یا روده، از طریق یک ضعف در دیواره شکمی ایجاد می شود، اتفاق می افتد. در این مطلب با کمک جدیدترین تحقیقات پزشکی شما را با همه نکات ضروری فتق شکم یا معده آشنا می شوید.

ممکن است بدون درد باشد یا با درد و به صورت برآمده ظاهر شود، به خصوص زمانی که سرفه می کنید یا فشار می آورید و هنگام دراز کشیدن امکان دارد ناپدید شود.

احتمالا به جراحی نیاز داشته باشید، هرچند که هرکسی که فتق شکم دارد نیاز به عمل جراحی ندارد، بستگی به علائم و خطر ابتلا به عوارض آن دارد.

حتما بخوانید: 15 تا از بدترین و بهترین غذاها برای سلامت معده (تحقیقات جدید)

اگر فتق ناگهان دردناک یا نازک شود، به ویژه اگر نمی توانید آن را به عقب بر گردانید، باید فورا به اورژانس مراجعه کنید. ممکن است برخی از فتق ها در داخل گیر کنند که در اسرع وقت به جراحی نیاز دارید.

انواع فتق شكمي

دیوار شکم از لایه های عضلات و تاندون های سخت که بین ران ها و کشاله ران (قسمت بالای پاها) می باشند تشکیل شده است. گاهی اوقات ضعف دیواره شکمی می تواند آن را باز کند. اگر این اتفاق بافتد، هر چه داخل آن است (مانند بافت چربی یا بخشی از روده تان) با فشار بیرون می زند.

فتق های شکمی به واسطه موقعیت ضعف در دیواره شکمی نامگذاری می شوند. شایع ترین فتق شکم در زیر آورده شده است.

1-فتق اینگیونال (کشاله ی ران). برآمدگی در کشاله ی ران ظاهر می شود و زمانی که دچار ضعف در کانال بیضه شدید اتفاق می افتد. ناحیه ای در کشاله ران جایی که اعصاب و رگ های خونی از ناحیه تناسلی حفاظت می کنند از میان لایه های عضلانی عبور می کند. فتق های بیضه در مردان بیشتر است. آنها از شایع ترین فتق ها هستند، از هر چهار نفر سه نفر مبتلا به فتق هستند.

2- فتق فمورال. به صورت برآمدگی در کشاله ران ظاهر می شود، اما کمی پایین تر است. زمانی اتفاق می افتد که بافت چربی یا روده به داخل کانال فمورال (که از طریق آن رگ های خونی بزرگ به داخل و خارج پای تان حرکت می کنند) فشار می آورند. زنان به احتمال زیاد فتق فمورال نسبت به مردان بیشتر دارند.

3- فتق برشی. زمانی است که برآمدگی در نزدیکی زخم جراحی قبلی ظاهر می شود. زمانی اتفاق می افتد که دچار ضعف دیواره شکمی ناشی از جراحی قبلی می شوید. فتق برشی ممکن است چندین سال بعد از جراحی رخ دهد. از هر 10 جراحی ممکن است در یکی از آنها این اتفاق رخ دهد.

4- فتق بطنی (همچنین به نام فتق پارامبلیکال) شناخته می شود. زمانی که برآمدگی در اطراف ناف به دلیل ضعف در لایه عضلانی در اطراف آن ظاهر می شود. فتق های بطنی در نوزادان بسیار رایج است، اما اغلب قبل از سن سه سالگی ناپدید می شوند. بزرگسالان، در زنان در طول بارداری و پس از آن و در افرادی که اضافه وزن دارند، رایج است.

5- ممکن است اصطلاح “فتق هیاتوس ” را شنیده باشید. برخلاف فتق های ذکر شده در بالا، به دلیل ضعف دیواره شکم تان نیست. این اتفاق می افتد زمانی که بخشی از شکم تان به سینه می رسد.

حتما بخوانید: عمل فتق بیضه-علایم، تاثیر بر ناباروری مردان و نکات بسیار مهم

علائم فتق شكمي

  • علائم اصلی فتق شکمی این است که جسمی برآمده در شکم یا در کشاله ران ظاهر می شود
  • اغلب هنگام دراز کشیدن یا فشار دادن روی آن ناپدید می شود و هنگامی که می ایستید یا فشار می آورید، مثلا اگر سرفه یا عطسه کنید دوباره ظاهر می شود
  • ممکن است احساس ناراحتی و سنگینی یا درد در شکم داشته باشید
  • اگر هر کدام از این علائم را دارید، با پزشک تان تماس بگیرید.

گاهی اوقات محتویات فتق ممکن است در داخل گیر کنند (فتق گیر افتاده) و جریان خون می تواند قطع شود (خفگی فتق). اینها وضعیت جدی پزشکی هستند. فورا به اورژانس مراجعه کنید اگر:

  • فتق تان به طور فزاینده ای دردناک می شود
  • معمولا می توانید فتق را به آرامی به عقب فشار دهید اما اکنون قادر به انجام این کار نیستید
  • برآمدگی فتق حساس است (با لمس کردن آسیب می بیند)
  • پوست روی برآمدگی فتق قرمز می شود

علل فتق شكمي

هر چیزی که فشار را در شکم تان زیاد کند احتمال ایجاد فتق شکم را افزایش می دهد. از جمله:

  • سرفه، به ویژه اگر سرفه مزمن (طولانی مدت) دارید
  • فشار بر روی توالت (برای مثال اگر یبوست داشته باشید)
  • بلند کردن اجسام سنگین (به عنوان مثال، تمرین وزنه برداری)
  • داشتن اضافه وزن زیاد
  • حاملگی های چندگانه (برای مثال دوقلو) یا زایمان سخت

خطر ابتلا به فتق شکم با بالا رفتن سن افزایش می یابد، زیرا با مسن تر شدن، عضلات دیوار شکم تان ضعیف تر می شوند.

عوارض فتق شکمی

اگر باز گرداندن فتق به عقب غیر ممکن باشد فتق گیر افتاده یا غیرقابل تقلیل نامیده می شود وقتی این اتفاق می افتد، یک خطر کوچک ایجاد می شود که خون رسانی به روده یا بافت چربی قطع می شود که فتق خفگی نامیده می شود و عارضه ای جدی است که نیاز به جراحی فوری دارد.

به اورژانس مراجعه کنید اگر:

  • فتق تان به طور فزاینده ای دردناک می شود
  • معمولا می توانید فتق را به آرامی به عقب فشار دهید اما اکنون قادر به انجام این کار نیستید
  • برآمد ی فتق حساس است (با لمس کردن آسیب می بیند)
  • پوست روی برآمدگی فتق قرمز می شود

تشخیص فتق شکمی توسط پزشک

برای تشخیص فتق شكمی، پزشک تان در مورد علائم سوال می كند و شما را معاینه می کند. او درباره سابقه پزشکی تان نیز سوال می پرسد.

پزشک شکم تان را هم ایستاده و هم زمانی که دراز می کشید معاینه خواهد کرد. بررسی می کند که آیا برآمدگی را می توان به عقب برگرداند، او انگشت خود را روی فتق قرار دهد و از شما می خواهد تا سرفه کنید، برای اینکه ببیند آیا در تورم تغییری ایجاد می شود یا نه.

حتما بخوانید: عمل جراحی فتق، تصاویر، فیلمها و مراقبتهای قبل و بعد از عمل

پس از معاینه، اغلب فتق ها می توانند توسط پزشک تان شناسایی شوند. با این حال، بسته به علائم، پزشک ممکن است شما را به یک جراح ارجاع دهد. جراح آزمایش های بیشتری جهت تأیید تشخیص انجام می دهد.

درمان فتق شكمي

فتق های بطنی در کودکان معمولا خودشان همانطور که شکمی قوی تر می گردند بهتر می شوند. اگر فتق بزرگ است یا از بین نرفته است، پزشک ممکن است ترمیم از طریق جراحی را توصیه کند.

با این حال، فتق شکم در بزرگسالان ممکن است با گذشت زمان بزرگ تر شود و بدون درمان از بین نرود.

امکان دارد پزشک بگوید که جراحی تنها گزینه برای شماست. البته بستگی به علائم، سلامت عمومی و نوع فتق و اینکه آیا بزرگ تر می شود دارد.

1-صبر کردن

اگر فتق تان نشانه های زیادی را ایجاد نکند، پزشک ممکن است نظارت بر وضعیت تان را پیشنهاد دهد و اینکه درمان فوری برای فتق تان نیاز نیست که به عنوان “انتظار مراقبت ” شناخته می شود. انتظار مراقبت به معنی خودداری از انجام عمل جراحی مگر در صورت لزوم. در صورت مشاهده ی هر گونه تغییرات با پزشک تان تماس بگیرید.

2- عمل جراحی

عمل ترمیم فتق پایین شکم مستلزم فشار دادن فتق به داخل شکم و ترمیم عضلات ضعیف است که می توان با روش سوراخ کلید انجام داد، جایی که عملیات از طریق برش های کوچک در پایین شکم انجام می شود. به طور خلاصه، عمل ممکن است با جراحی باز انجام شود، در صورتی که یک برش بزرگ تر ایجاد شود. جراح به می گوید که کدام عمل برای تان مناسب تر است.

نحوه انجام جراحی باز ترمیم فتق فمورال

این ویدئو روش جراحی که انجام می شود را نشان می دهد. عمل شما ممکن است به نوعی متفاوت باشد. جراح در مورد نحوه ی عمل توضیح و به هر سوالی که دارید پاسخ می دهد.

نحوه عمل جراحی ترمیم فتق فمورال با کلید سوراخ (لاپاروسکوپی)

این ویدئو روش جراحی که انجام می شود را نشان می دهد. عمل شما ممکن است به نوعی متفاوت باشد. جراح در مورد نحوه ی عمل توضیح و به هر سوالی که دارید پاسخ می دهد.

نحوه انجام عمل جراحی باز ترمیم فتق بیضه

این ویدئو روش جراحی که انجام می شود را نشان می دهد. عمل شما ممکن است به نوعی متفاوت باشد. جراح در مورد نحوه ی عمل توضیح و به هر سوالی که دارید پاسخ می دهد.

چگونگی انجام عمل جراحی ترمیم فتق بیضه کلید سوراخ (لاپاروسکوپی)

این ویدئو روش جراحی که انجام می شود را نشان می دهد. عمل شما ممکن است به نوعی متفاوت باشد. جراح در مورد نحوه ی عمل توضیح و به هر سوالی که دارید پاسخ می دهد.

کلیپی از جراحی فتق شکم

 

پیشگیری از فتق شکم

هر چیزی که باعث فشار در شکم تان شود احتمال افزایش فتق شکم را ایجاد می کند. مواردی در زیر آورده شده است که با انجام آنها می توانید ایجاد فتق را کاهش دهید.

  • اگر سرفه مکرر دارید، علائم آن را جستجو کنید و آن را درمان کنید. به عنوان مثال، سیگار کشیدن دلیل شایع سرفه دائمی است. برای خودداری از مصرف سیگار با داروساز یا پزشک عمومی صحبت کنید.
  • در توالت به خودتان فشار می آورید، برای کمک به کاهش حرکت روده تان، میوه و سبزیجات به اندازه کافی بخورید و مصرف فیبر تان را افزایش دهید. همچنین مایعات به اندازه کافی بنوشید.
  • سعی کنید وزن تان را متعادل نگه دارید و اگر اضافه وزن دارید، آن را کم کنید.
  • برداشتن اشیاء سنگین، مطمئن شوید که از روش صحیح بلند کردن استفاده می کنید و در صورت امکان سعی کنید راه هایی برای کاهش بار سنگین پیدا کنید.

 


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
فتقفتق شکم

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up