فتق بیضه

عمل فتق بیضه-علایم، تاثیر بر ناباروری مردان و نکات بسیار مهم

فتق بیضه زمانی اتفاق می افتد که محتویات شکم، معمولا چربی یا بخشی از روده کوچک، در ناحیه ای از دیواره ی پایین شکم برآمده می شود. شکم، ناحیه بین قفسه سینه و باسن است. ناحیه دیواره شکمی پایین ناحیه بیضه و یا کشاله ران نامیده می شود.

دو نوع فتق بیضه وجود دارد

  • فتق غیر مستقیم که ناشی از نقص در دیواره شکمی است که مادرزادی یا در هنگام تولد ایجاد می شود
  • فتق مستقیم که معمولا در بزرگسالان مرد رخ می دهد و ناشی از ضعف در عضلات دیواره شکمی است که در طول زمان بوجود می آید

فتق بیضه در کانال بیضه در ناحیه کشاله ران رخ می دهد.

از دست ندهید: فتق شکم (معده)- تشخیص، علایم، روشهای درمان و نکات مهم

کانال بیضه چیست؟

کانال بیضه از طریق دیواره پایین شکمی عبور می کند. افراد دو کانال بیضه دارند، در دو طرف قسمت پایین شکم. در مردان، رشته های اسپرمی از طریق کانال های بیضه ای عبور می کند و به بیضه ها در کیسه ی بیضه، متصل می شود. رشته های اسپرمی حاوی رگ های خونی، اعصاب و مجرا می باشند که مجرای اسپرمی نامیده می شود و آن را از بیضه ها به آلت تناسلی حمل می کند. در زنان، رباط های اطراف که از رحم پشتیبانی می کنند، از طریق کانال های بیضه عبور می کنند.

چه چیزی باعث فتق بیضه می شود؟

فتق بیضه غیر مستقیم. نقص دیواره شکمی که در هنگام تولد رخ می دهد باعث ایجاد فتق های غیر مستقیم می شود.

در طول رشد جنین در رحم، پوشش حفره شکم شکل می گیرد و به داخل کانال وارد می شود. در مردان، رشته های اسپرمی و بیضه ها از داخل شکم و از طریق پوشش داخل شکم به کیسه ی بیضه از طریق کانال بیضه وارد می شوند. بعد از آن معمولا چندین هفته قبل یا پس از تولد وارد کانال بیضه می شود. در زنان، تخمدان ها از داخل شکم پایین نمی روند و پوشش شکمی چند ماه قبل از تولد بسته می شوند.

گاهی اوقات پوشش شکم آن اندازه که باید بسته باشد، بسته نیست، یک سوراخ در دیواره شکم در قسمت فوقانی کانال بیضه ایجاد می شود. چربی یا بخشی از روده کوچک ممکن است از طریق این سوراخ به داخل کانال بیضه برسد و فتق را ایجاد کند. در زنان، تخمدان ها نیز ممکن است به داخل کانال بیضه بروند که موجب فتق می شود.

حتما بخوانید: عمل جراحی فتق، تصاویر، فیلمها و مراقبتهای قبل و بعد از عمل

فتق غیر مستقیم شایع ترین نوع فتق بیضه است. فتق های غیرمستقیم بیضه ممکن است در 2 تا 3 درصد از کودکان پسر دیده شود. با این حال، در کودکان کمتر از 1 درصد رایج می باشد.

فتق مستقیم بیضه. فتق مستقیم بیضه فقط در بزرگسالان مرد به دلیل پیری، استرس یا فشار ضعف عضلات شکمی در اطراف کانال بیضه اتفاق می افتد. جراحی نیز می تواند عضلات شکم را تضعیف کند.

زنان به ندرت مبتلا به فتق بیضه می شوند. در زنان، رباط وسیع رحم به عنوان یک مانع اضافی در پشت لایه عضلانی دیواره شکمی عمل می کند. رباط وسیع رحم یک لایه ی بافت است که از رحم و دیگر اندام های تولید مثل پشتیبانی می کند.

در چه کسی بیشتر فتق بیضه ایجاد میشود؟

احتمالا در مردان بیشتر از زنان فتق بیضه ایجاد می شود. حدود 25 درصد از مردان و حدود 2 درصد از زنان فتق های بیضه دارند که در طول عمر گسترش می یابند. برخی از افراد که فتق بیضه در یک طرف دارند، ممکن است به طرف دیگر گسترش یابد.

افراد در هر سنی ممکن است فتق داشته باشند. فتق های غیر مستقیم ممکن است قبل از 1 سالگی یا قبل از 30 سالگی ظاهر شوند. نوزادان نارس شانس بیشتری برای ایجاد فتق های غیر مستقیم دارند. فتق مستقیم که معمولا در بزرگسالان مرد اتفاق می افتد و در مردان بالای 40 ساله بسیار رایج است، زیرا عضلات دیواره شکم با بالا رفتن سن ضعیف می شود.

حتما بخوانید: فتق کشاله ران، علائم، تشخیص، روشهای جدید درمان و نکات مهم

افرادی که سابقه خانوادگی فتق بیضه دارند، به احتمال زیاد به آن مبتلا می شوند. مطالعات نشان می دهد افرادی که سیگار می کشند بیشتر در معرض خطر ابتلا به فتق های بیضه می باشند.

علائم و نشانه های فتق بیضه چیست؟

اولین علامت فتق، برآمدگی در یک طرف یا هر دو طرف کشاله ی ران، درست در ناحیه ی بالای کشاله ی ران بین پایین شکم و ران است. این برآمدگی می تواند در طول زمان افزایش یابد و معمولا در هنگام دراز کشیدن ناپدید می شود.

علائم و نشانه های دیگر می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ناراحتی یا درد در کشاله ران، به ویژه هنگام فشار دادن، بلند کردن، سرفه کردن یا ورزش که در هنگام استراحت بهبود می یابد
  • احساساتی مانند ضعف، سنگینی، سوزش یا درد در کشاله ران
  • کیسه ی بیضه ی متورم و بزرگ در مردان یا پسران

فتق های بیضه ی مستقیم و غیرمستقیم ممکن است در داخل و خارج از شکم به داخل کانال بیضه حرکت کنند. پزشک متخصص می تواند آنها را به شکم با ماساژ ملایم بازگرداند.

عوارض فتق های بیضه چیست؟

فتق بیضه می تواند عوارض زیر را ایجاد کند:

  • گیر افتاده. فتق گیر افتاده زمانی که بخشی از روده بزرگ یا روده کوچک از داخل شکم در کشاله ران یا کیسه ی بیضه گیر می کند اتفاق می افتد و نمی تواند به شکم بازگردد. پزشک قادر نیست با ماساژ فتق آن را به شکم برگرداند.
  • استرن گولیت. زمانی که فتق گیر افتاده درمان نشود، تأمین خون به روده کوچک مسدود می گردد که باعث “استرن گولیت ” روده کوچک می شود. این فقدان تامین خون یک وضعیت اضطراری است و می تواند بخشی از روده را از بین ببرد.

مراقبت فوری

افرادی که علائم فتق گیر افتاده یا استرن گولیت دارند باید فورا به اورژانس مراجعه کنند. فتق استرن گولیت وضعیت تهدید کننده زندگی است. علائم فتق گیر افتاده یا استرن گولیت شامل موارد زیر است:

  • حساسیت شدید یا قرمزی دردناک در ناحیه ای برآمده در کشاله ی ران
  • درد ناگهانی که به سرعت بدتر می شود و از بین نمی رود
  • عدم توانایی حرکت روده و عبور گاز
  • تهوع و استفراغ
  • تب

نحوه تشخیص توسط پزشک

پزشک می تواند فتق بیضه را تشخیص دهد با:

  • سابقه پزشکی و خانوادگی
  • معاینه ی بدنی
  • آزمایشات تصویربرداری، از جمله اشعه ایکس

سابقه پزشکی و خانوادگی. با در نظر گرفتن سابقه ی پزشکی و خانوادگی ممکن است پزشک فتق بیضه را تشخیص دهد. اغلب علائمی که بیمار توصیف می کند علائم فتق بیضه است.

معاینه بدنی. معاینه بدنی ممکن است به تشخیص فتق بیضه کمک کند. در طول معاینه، متخصص معمولا بدن بیمار را بررسی می کند. او از بیمار می خواهد که بایستد و سرفه کند، بنابراین او می تواند برآمدگی به دلیل بروز فتق در ناحیه کشاله ران یا کیسه ی بیضه را احساس کند. پزشک ممکن است به آرامی آن را ماساژ دهد تا فتق را به موقعیت مناسب خود در شکم برگرداند.

آزمایش های تصویربرداری. یک متخصص معمولا از تست های تصویربرداری، از جمله اشعه ایکس، برای تشخیص فتق بیضه استفاده نمی کند، مگر اینکه او:

  • سعی می کند حبس یا استرن گولیت فتق را تشخیص دهد
  • در طی یک معاینه بدنی، فتق بیضه را نمی توانید احساس کنید، به ویژه در بیمارانی که اضافه وزن دارند
  • فتق موجب تورم در کشاله ران یا سایر علائم می شود که مشخص نیست

تکنسین های متخصص آموزش دیده آزمایشات تصویربرداری را شخصی یا در یک مرکز سرپایی یا بیمارستان انجام می دهند.

رادیولوژیست یا متخصص تصویربرداری، تصاویر را تفسیر می کند. بیمار معمولا به بیهوشی نیاز ندارد.

آزمایش ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • اشعه ایکس شکم. اشعه ایکس تصویری است که در فیلم و یا بر روی یک کامپیوتر با استفاده از مقدار کمی از تابش ثبت می شود. بیمار روی تخت دراز می کشد یا در طول اشعه ایکس می ایستد. تکنسین دستگاه اشعه ایکس را در قسمت شکمی قرار می دهد. بیمار نفس خود را نگه می دارد تا تکنسین عکس بگیرد. او ممکن است از بیمار بخواهد تا موقعیت خود را برای گرفتن عکس های اضافی تغییر دهد.
  • توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن. سی تی اسکن ترکیبی از اشعه ایکس و تکنولوژی کامپیوتر برای ایجاد تصاویر می باشد. برای CT اسکن، تکنسین محلولی به بیمار برای نوشیدن می دهد و یا رنگ خاصی به نام کنتراست به وی تزریق می کند. تزریق باعث می شود که بیمار یک یا دو دقیقه گرم شود. مواد کنتراست اجازه می دهد تا تکنسین رگ های خونی و جریان خون را در اشعه ایکس ببینید. بیمار روی تختی قرار می گیرد و به داخل یک دستگاه تونل شکل می رود تا تکنسین اشعه ایکس را بگیرد. برای کودکان ممکن است آرام بخش استفاده شود و آزمایش در خواب از آنها گرفته شود.

سونوگرافی شکم. سونوگرافی از دستگاهی که مبدل نامیده می شود استفاده می کند، امواج صوتی بی درد و بی صدا را از بین می برد تا یک تصویر از ساختار آنها ایجاد شود.

روش درمان

  • ترمیم فتق بیضه از طریق جراحی تنها درمان می باشد و می تواند مانع فتق گیر افتاده و استرن گولیت فتق شود
  • پزشکان جراحی را برای اکثر افراد مبتلا به فتق های بیضه به ویژه افراد که دارای علایم می باشند توصیه می کنند
  • مردان مبتلا به فتق بیضه که علایم کم یا بدون نشانه می باشند می توانند تا زمانی که علائم آنها افزایش می یابند جراحی را به تاخیر بیاندازند
  • مردانی که جراحی را به تعویق می اندازند، باید مراقب علائم باشند و به طور مرتب به پزشک مراجعه کنند
  • پزشک معمولا جراحی را برای نوزادان و کودکان توصیه می کند تا از فتق گیر افتاده جلوگیری کنند
  • جراحی فوری برای فتق گیر افتاده یا استرن گولیت فتق ضروری است
  • یک جراح عمومی (متخصص جراح شکم) عمل جراحی فتق را در بیمارستان یا مرکز جراحی انجام می دهد که معمولا به صورت سرپایی است
  • زمان ریکاوری بستگی به اندازه فتق، تکنیک استفاده شده و سن و سلامت فرد دارد

دو نوع جراحی اصلی برای فتق وجود دارد:

1-ترمیم باز فتق. در حین ترمیم باز فتق، متخصص بیهوشی محلی را در شکم با آرامش بخش بی حس می کند؛

  • تسکین با مسدود کردن ستون فقرات، به این صورت که متخصص بیهوشی تزریق را در اطراف اعصاب ستون فقرات انجام می دهد تا بدن از کمر به پایین بی حس شود.
  • بیهوشی عمومی

جراح برشی در کشاله ران انجام می دهد، فتق را به داخل شکم حرکت می دهد و دیوار شکم را با بخیه محکم می کند. معمولا جراح منطقه ضعیف را با شبکه یا پرده ی مصنوعی محکم می کند تا حفاظت بیشتری فراهم شود.

2- ترمیم لاپاروسکوپی فتق. جراح ترمیم لاپاروسکوپی فتق بیمار را تحت بیهوشی عمومی قرار می دهد. او چند برش کوچک در پایین شکم ایجاد می کند و لاپاراسکوپ را، لوله ی نازک با یک دوربین کوچک ویدئویی متصل به آن، وارد می کند. این دوربین تصویر بزرگ از داخل بدن را به یک مانیتور ویدئویی می فرستد تا جراح از نزدیک فتق و بافت اطراف آن را ببیند. در حین تماشای مانیتور، جراح فتق را با استفاده از بافت یا “پرده ی ” مصنوعی ترمیم می کند.

بعد از جراحی

افرادی که تحت عمل جراحی لاپاروسکوپی فتق قرار می گیرند عموما زمان بهبودی کوتاه تری نسبت به افرادی که عمل فتق باز می کنند، دارند. با این حال، جراح ممکن است تشخیص دهد که لاپاروسکوپی بهترین گزینه برای افرادی که فتق بزرگ دارند یا قبلا جراحی لگن داشته اند، نیست.

اکثر بزرگسالان پس از ترمیم باز فتق و ترمیم لاپاروسکوپی فتق نیاز به دارو برای درد دارند. فعالیت شدید و بلند کردن اجسام سنگین برای چند هفته محدود می شود. جراح اطمینان خواهد داد که فرد با خیال راحت می تواند به کار بازگردد. نوزادان و کودکان نیز درد دارند؛ با این حال، آنها معمولا بعد از چند روز فعالیت های طبیعی خود را ادامه می دهند.

حتما بخوانید: 15 غذا که شما را جوان نگه می دارد

جراحی برای ترمیم فتق بیضه کاملا بی خطر است و عوارض جانبی برای آن غیرمعمول است. اگر هر یک از علائم زیر ظاهر شود، باید با پزشک تماس بگیرند:

  • قرمزی اطراف برش
  • تب
  • خونریزی از برش
  • درد ناشی از دارو یا دردی که ناگهان بدتر می شود

ممکن است عوارض طولانی مدت شامل موارد زیر باشد:

  • درد طولانی مدت در کشاله ران
  • بازگشت فتق که نیاز به جراحی دوم دارد
  • آسیب به اعصاب نزدیک فتق

پیشگیری

افراد نمی توانند از ضعف دیواره شکم که باعث فتق های غیر مستقیم می شود جلوگیری کنند. با این حال، ممکن است افراد با حفظ وزن سالم و سیگار نکشیدن قادر به جلوگیری از فتق های مستقیم بیضه باشند.

افراد می توانند مانع بدتر شدن یا جراحی مجدد فتق های بیضه شوند با:

خوردن، رژیم غذایی و تغذیه

  • محققان دریافته اند که خوردن، رژیم غذایی و تغذیه نقش مهمی در ایجاد فتق های بیضه ایفا می کند
  • فرد مبتلا به فتق ممکن است قادر به جلوگیری از علائم با خوردن غذاهایی حاوی فیبر بالا باشد
  • میوه های تازه، سبزیجات و دانه های جامد دارای فیبر زیاد هستند و ممکن است به جلوگیری از یبوست و فشار خون منجر شود که سبب بروز برخی علائم دردناک فتق می شود
  • جراح دستورالعمل هایی در مورد خوردن، رژیم غذایی و تغذیه پس از جراحی فتق بیضه ارائه خواهد داد
  • اکثر افراد باید در روز عمل مایعات بنوشند و غذای سبک بخورند و روز بعد طبق معمول همیشه به رژیم غذایی خود ادامه دهند

آزمایشات بالینی

آزمایشات بالینی بخشی از تحقیقات بالینی و قلب همه پیشرفت های پزشکی است. آزمایشات بالینی به روش های جدید به پیشگیری، تشخیص و یا درمان بیماری می پردازد. محققان همچنین از آزمایشات بالینی برای بررسی جنبه های دیگر مراقبت از قبیل بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری های مزمن استفاده می کنند.

در ادامه بخوانید: مهمترین علت های درد پهلوی سمت راست چیست؟ (از نگاه متخصص)

ویدیویی از جراحی فتق بیضه (لاپراسکوپی)

 


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
فتقفتق بیضه

مطالب مشابه

2 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up