بیماری آدیسون نوعی نارسایی در عملکرد غده فوق کلیه است که متخصصان آن را نتیجه اختلال سیستم ایمنی میدانند که باعث حمله به لایه خارجی غده فوق کلیه می شود و تولید هورمون های استروئید، الدوسترون و کورتیزول را به هم می ریزد. این بیماری موجب خستگی، تغییر رنگ پوست، افسردگی و علائمی از این دست میشود. در این مقاله به دلیل ابتلا به این بیماری خواهیم پرداخت و روش های درمان آن را بررسی خواهیم کرد.
بیماری آدیسون چیست؟
بیماری آدیسون نوعی نارسایی غدد فوق کلیه است. غده های فوق کلیه دو قطعه کوچک هستند که روی کلیه ها قرار دارند. که با ترشح هورمون ها، سلامت بافت ها و اعضای بدن را حفظ می کند، بخش خارجی، هورمون هایی به نام کورتیکواستروئید شامل گلوکوکورتیکوئیدها، مینرالوکورتیکوئیدها و هورمون های جنسی مردانه (آندروژن ها) می سازند.
هورمون های ترشح شده از غدد فوق کلیه عبارتند از:
- یکی از این هورمون ها کورتیزول است که موجب تبدیل غذا به انرژی و کاهش استرس شده و در پاسخ سیستم ایمنی بدن نقش ایفا می کند.
- یکی از این هورمون ها آلدوسترون است که موجب حفظ تعادل سدیم و پتاسیم خون می شود و فشار خون و آب بدن را ثابت نگه می دارد.
- آندروژن ها باعث میل جنسی و توسعه توده عضلانی در مردان و زنان می شوند.
- بیماری آدیسون بر روی حدود 1 در 100000 نفر تأثیر می گذارد.
- در همه گروه های سنی اتفاق می افتد و مردان و زنان را به یک اندازه تحت تأثیر قرار می دهد.
- این بیماری با کاهش وزن، ضعف عضلانی، خستگی، فشار خون پایین و گاهی تیره شدن پوست بدن مشخص می شود
حال در بیماری آدیسون، این غدد آسیب دیده و کورتیزول و آلدوسترون کمی ترشح میشود.
علائم بیماری آدیسون
علت بیماری آدیسون
دو دسته بندی کلی برای بیماری آدیسون وجود دارد. نارسایی اولیه آدرنال و نارسایی ثانویه آدرنال. برای درمان این بیماری، پزشک باید دریابد که کدام نوع مسئول وضعیت بیمار است.
1- نارسایی اولیه آدرنال
نارسایی اولیه آدرنال هنگامی رخ میدهد که غدد آدرنال به حدی آسیب میبینند که دیگر قادر به تولید هورمون نیستند. این نوع از بیماری مواقعی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن به غدد آدرنال حمله میکند. به این بیماری خود ایمنی نیز گفته میشود.
دلایل نارسایی اولیه آدرنال
- تجویز طولانی مدت گلوکوکورتیکوئیدها (به عنوان مثال پردنیزون)
- عفونت در بدن
- سرطان و رشد غیر طبیعی (تومور)
- استفاده از داروهای رقیق کننده خون
2- نارسایی ثانویه آدرنال
نارسایی ثانویه آدرنال، هنگامی رخ میدهد که غده هیپوفیز (واقع در مغز) نمیتواند هورمون آدرنرژیک (ATTH) تولید کند. ATTH به غدد فوق کلیوی میگوید، چه موقع هورمونها را آزاد کنند.
دلایل نارسایی ثانویه آدرنال
- تومورها
- داروها
- ژنتیک
- آسیب تروماتیک مغز
افراد در معرض بیماری آدیسون
عوارض بیماری آدیسون
- شوکه شدن
- مرگ
- فشار خون پایین
- کاهش مقاومت عروقی
تشخیص بیماری آدیسون
1- آزمایش خون: در این آزمایش میتوان سطح سدیم، پتاسیم، کورتیزول و هورمون آدرنوکورتیکوتروپین خون را اندازه گیری کرد، همچنین با استفاده از آزمایش خون میتوان مقدار آنتیبادیهای مرتبط با بیماری خود ایمنی آدیسون را اندازه گیری کرد.
2- آزمون تحریک هورمون آدرنوکورتیکوتروپین: این هورمون عامل تولید هورمون کورتیزول از غدهی فوق کلیه است، این آزمون سطح کورتیزول خون را قبل و بعد از تزریق ACTH مصنوعی اندازه گیری می کند.
3- تست هیپوگلیسمی ناشی از انسولین: پزشکان این آزمایش را در صورت شک به نارسایی غدهی هیپوفیز (نارسایی ثانویه غدهی فوق کلیه) درخواست میدهد، این آزمایش شامل بررسی قند خون (گلوکز خون) و سطح کورتیزول پس از تزریق انسولین است، که در افراد سالم سطح گلوکز کاهش و سطح کورتیزول افزایش می یابد.
4- تصویربرداری: از سیتیاسکن جهت بررسی اندازه ی غدهی فوق کلیه و جستجوی سایر اختلالات احتمالی در حفره ی شکمی استفاده میکنند، همچنین در صورت شک به نارسایی ثانویه غدهی فوق کلیه MRI غدهی هیپوفیز را توصیه میکنند.
درمان بیماری آدیسون
روش اول: درمان گیاهی
1- دمنوش سرخارگل ابتدا ریشه گیاه سرخارگل را در فنجان چای قرار دهید و بعد از جوش آمدن آب درون فنجان بریزید.سپس بگذارید تا 15 دقیقه دم بکشد. سپس با استفاده از صافی دمنوش را صاف کرده و آن را میل کنید.می توانید برای طعم دار کردن این دمنوش عسل، زنجبیل را به آن اضافه کنید.
2- دمنوش گون یک کتری آب را جوش کنید. ریشۀ گون را به آب اضافه کرده و بگذارید برای ۳ تا ۴ دقیقه بجوشد. چای را با فیلتر قهوه صاف کنید تا ریشهها خارج شوند. چای را گرم سرو کنید.
3- دمنوش گل گاو زبان داخل قوری که گنجایش سه پیمانه آب جوش را داشته باشد، گل گاوزبان و نبات را ریخته، سپس لیمو امانیها را شسته و با چنگال روی پوست آن چند سوراخ ایجاد میکنیم. لیموها را به محتویات قوری اضافه کرده و قوری را از آب جوش پر مینماییم.سپس روی بخار کتری یا سماور قرار داده و دم نوش را به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه دم میکنیم.
قبل از استفاده از هر داروی گیاهی با متخصص خود مشورت کنید تا از تداخلات دارویی و عوارض دمنوش های گیاهی اطلاع کامل کسب کنید. توصیه ما به شما این است به صورت خودسرانه از هیچ داروی گیاهی استفاده نکنید.
روش دوم: درمان دارویی
تنها راه درمان تضمینی بیماری آدیسون استفاده از دارو است. ممکن است برای جبران کمبود هورمون های استروئیدی، هورمون جایگزین تجویز شود.
کورتیکواستروئیدهای خوراکی که برای درمان این بیماری تجویز می شوند عبارتند از:
- هیدروکورتیزون، پردنیزون یا متیل پردنیزولون به منظور جایگزینی کورتیزول.جهت تقلید نوسانات طبیعی شبانه روزی کورتیزول، این هورمون ها طبق برنامه زمانی خاصی تجویز می شوند.
- فلودروکورتیزون استات برای جایگزینی آلدوسترون
درمان اورژانسی نارسایی اولیهی غدهی فوق کلیه تزریق داخل وریدی است و داروهای زیر تزریق خواهد شد:
- کورتیکواستروئیدها
- محلول سالین
- شکر (دکستروز)
نکات تکمیلی
- معمولا در شرایط استرس زا با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت نیاز دوز داروهای مصرفی شما را زیاد کند.
- همراه داشتن کارت اورژانسی درمان با استروئید و کارت شناسایی هشدار دهنده ی پزشکی به پرسنل درمانی کمک میکند.
- همیشه داروی اضافه در دسترس داشته باشید.
- کیت تزریق گلوکوکورتیکوئید را به همراه داشته باشید.
- اگر همیشه احساس خستگی، ضعف و یا کاهش وزن دارید، با پزشک خود صحبت کنید و راجع به کوچک شدن غدهی فوق کلیه بپرسید.
در ادامه بخوانید: مزایای خوردن حشرات برای سلامتی