زونا یک وضعیت و مشکل تنفسی ناراحت کننده است که به خاطر وجودِ ویروس اتفاق می افتد؛ ویروسی که با آبله مرغان یکسان است. هیچ درمانی برای زونا وجود ندارد اما یک سری راهکارهای طبیعی خانگی می توانند علائم را بهبود ببخشند.
زونا یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد حساسیت های دردناک می شود. این ویروس عامل ایجاد عفونت می گردد. دقیقاً همان ویروسی که عامل آبله مرغان است؛ زونا را هم به وجود می آورد.
اگر در کودکی آبله مرغان گرفته باشید، ویروس زونا در بدن شما خاموش باقی می ماند. این ویروس می تواند بعداً در زندگی فعال شود و باعث ایجاد حساسیت ها گردد. این حساسیت ها ممکن است در هر جایی از بدن اتفاق بیفتند اما معمولاً فقط روی بخش های کوچکی تاثیر می گذارند.
4 بهترین روش درمان بیماری زونا در منزل+ عوارض زونا بر بدن
اولین علامت زونا معمولاً احساس درد است. حساسیت و وجود جوش های پر از ترشح، دو روز بعد از شروع درد اتفاق می افتد. بعضی از افرادِ مبتلا به زونا ممکن است تب، حساسیت به نور و خستگی را نیز احساس کنند.
طبق اطلاعات سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها از هر سه نفر یک نفر در طول زندگی زونا را تجربه می کند.
ویروس زونا می تواند بین دو تا ۶ هفته دوام بیاورد. زونا زندگی و جان فرد را تهدید نمی کند اما بعضی از افراد ممکن است درد عضلانی شدید را تجربه کنند. زمانی اتفاق می افتد که فیبر های عصبی آسیب می بینند و باعث می شوند که درد زونا چند هفته تا چند ماه بعد از بهبودی حساسیت ها توسط فرد احساس شود.
هیچ درمانی برای زونا وجود ندارد اما پزشک می تواند داروی ضد ویروس تجویز کند تا طول عمر ویروس کم شود.
اگر چه داروی ضد ویروس یک درمان تاثیرگذار برای زونا است اما تنها گزینه نیست. راهکار های خانگی هم می تواند به کاهش این درد و ناراحتی کمک کند.
1- دوش حمام
پاکسازی روزانه جوشها باعث کاهش خطر پخش شدن عفونت می شود. حتماً دوش آب خنک را برای آرام کردن پوست تان انجام دهید. خنکی آب می تواند درد حاصل از جوش زونا را بهبود ببخشد و خارش را کم کند.
همچنین می توانید برای کاهش علائم در طول این بیماری دوش بگیرید.
حتما بخوانید: این 6 روش درمان اگزمای پوستی به جای متدهای بی فایده
از طرفی یک الی دو فنجان پماد مخصوص و نشاسته ذرت را داخل آب ولرم در وان یا لگن بریزید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آن بمانید.
از آب داغ استفاده نکنید. آب داغ جوش های زونا را بدتر می کند، زیرا گرما باعث افزایش جریان خون خواهد شد. بعد از این که دوش گرفتید، بدن خود را به طور کامل خشک کنید و حتماً حوله را بشویید تا ویروس به دیگران انتقال پیدا نکند.
2- کمپرس سرد و خیس
علاوه بر دوش گرفتن برای از بین بردن درد و خارش، حتماً از کمپرس سرد و خیس هم استفاده کنید. چند بار در روز این کار را تکرار کنید تا علائم بهبود بخشیده شوند. یک پارچه را داخل آب سرد فرو ببرید. آب آن را بچلانید و به جوش ها و حساسیت ها بزنید. خنکی کمپرس باعث کاهش درد می شود؛ تا جایی که نیاز دارید این پروسه را تکرار کنید و یخ را به صورت مستقیم روی این ناحیه قرار ندهید.
3- خمیر نشاسته ذرت و جوش شیرین
نشاسته ذرت یا جوش شیرین را همراه با آب به شکل خمیر در بیاورید و به قسمت های آسیب دیده اعمال کنید تا خارش حاصل از زونا برطرف شود. دو سوم فنجان را از نشاسته ذرت یا جوش شیرین پر کنید. یک سوم آن آب بریزید تا به بافت مورد نظر برسد. ترکیب را روی ناحیه حساسیت قرار دهید. بعد از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه آن قسمت را با آب شستشو دهید. چند بار در طول روز این کار را تکرار کنید.
آیا بیماری زونا واگیردار است؟ روش پیشگیری از آن
چه کسانی در معرض بیماری زونا قرار دارند؟
- افرادی که بیشترین خطر ابتلا به زونا را دارند، کسانی اند که در 50 یا 60 سالگی به عنوان کودکان مبتلا به آبله مرغان شناخته می شوند.
- مثلا عفونت ناشی از ویروس نقص ایمنی بدن (HIV) موجب ضعف سیستم ایمنی بدن و افزایش ابتلا به زونا میشود.
- مصرف داروهایی مانند شیمی درمانی سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.
- کودکان نیز ممکن است به زونا مبتلا شوند. خوشبختانه، زونا در کودکان زیر 10 سال نادر است، و کسانی که به بیماری مبتلا می شوند علائم خفیف تری نسبت به بزرگسالان دارند. كودكاني كه تا قبل از یک سالگی مبتلا به آبله مرغان شده اند يا آن هایی که مادرانشان در طي سه ماهه سوم بارداري دچار آبله مرغان بوده اند بيشتر در معرض خطر زونا هستند.
- استرس گاهی اوقات نقش مهمی در ابتلا به زونا دارد. و می تواند با تنش یا اضطراب فراوان و یا فقط یک رویداد ناراحت کننده، مثل از دست دادن شغل و یا عزیزان ایجاد شود.