قرصهای NIZORAL باید فقط زمانی استفاده شود که دیگر درمانهای ضدقارچی موثر نباشد و مزایای بالقوه ی آن از معایب آن بیشتر باشد. در این مطلب نتیجه جدیدترین تحقیقات پزشکی راجب قرص کتوکونازول و تاثیرات آن را در اختیارتان قرار می دهیم.
با استفاده از کتوکونازول خوراکی احتمال سمیت کبد و نیاز به پیوند کبد و مرگ وجود دارد. در برخی از بیماران ریسک فاکتورهایی در مورد بیماری کبد وجود ندارد. بیمارانی که کتوکونازول را مصرف میکنند باید از نزدیک توسط پزشک معاینه شوند.
کتوکونازول در درمان برخی عفونتهای قارچی سیستمیک ازجمله: بلستومیکوز، کوکسییدونیدومیکوزیس، هیستوپلاسموزیس، کرومیکوز و پاراکوکودیویودیکوزیس در بیمارانیکه به روشهای دیگر درمان مقاومت ندارند استفاده میشوند.
این قرصها نباید برای مننژیت قارچی استفاده شوند چون به سختی در مایع مغزی نخاعی نفوذ میکند.
دوز مورد نیاز
قبل از شروع درمان با کتوکونازول باید اسناد بالینی عفونت قبلی موجود باشد. دوره ی معمول درمان برای عفونتهای سیستمیک 6 ماه است. درمان باید تا زمان غیرفعال شدن عفونتهای قارچی ادامه پیدا کند.
بزرگسالان: دوز معمول توصیه شده قرصهای کتوکونازول روزانه یک قرص 200 میلی گرمی است. اگر این مقدار در زمان مورد انتظار کافی نبود، مقدار 400 میلی گرم دو بار در روز استفاده میشود.
کودکان: در کودکان بالای 2 سال دوز 3.3 تا 6.6 میلی گرم/کیلوگرم یکبار در روز استفاده میشود. مطالعات کافی برای استفاده از این دارو برای کودکان زیر 2 سال انجام نشده است.
حتما بخوانید: شامپو کتوکونازول- عوارض، قیمت، نحوه استفاده اصولی و نکات مهم
نگهداری
- کتوکونازول در دمای اتاق 15-25 درجه ی سانتیگراد نگهداری شود.
- از رطوبت دور نگه داشته شود.
- دارو را دور از دسترس اطفال نگهداری کنید.
عوارض جانبی
عوارض جانبی مشاهده شده در مورد کتوکونازول در کارآزمایی بالینی بصورت زیر بوده است:
- اختلالات سیستم ایمنی: واکنش آنافیلاکسی
- اختلال در غدد درون ریز: ژنیکوماستی
- اختلالات متابولیسم و تغذیه ای: عدم تحمل الکل، بی اشتهایی، افزایش اشتها
- اختلالات روانپزشکی: بیخوابی، نگرانی
- اختلالات سیستم عصبی: سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی
- اختلالات چشم: فوتوفوبی (نورهراسی)
- اختلالات قلبی: فشار خون آرتواستاتیک
- اختلالات تنفسی و قفسه ی سینه: اپیستاسیس
- اختلالات دستگاه گوارش: استفراغ، اسهال، تهوع، یبوست، درد شکمی، درد شکم بالا، خشکی دهان، دیسژیا، دیس پپسی، نفخ شکم، تغییر رنگ زبان
- اختلالات کبد: هپاتیت، زردی، عملکرد غیرطبیعی کبدی
- اختلالات پوستی: بثورات پوستی، درماتیت، التهاب، خارش، آلوپسی، کسرودرم
- اختلالات اسکلتی-عضلانی: فیبرومیالژیا
- اختلالات سیستم تولید مثل و پستان: اختلال قاعدگی
- اختلالات عمومی: آستنیا، خستگی، گرگرفتگی، کاهش تعداد پلاکتها
واکنش های جانبی زیر بعد از استفاده ی طولانی مدت گزارش شده است:
- اختلالات سیستم خون و لنفاوی: ترومبوسیتوپنی
- اختلالات سیستم ایمنی: بیماری های آلرژیک، از جمله شوک آنافیلاکتیک، واکنش آنافیلاکتیک، ادم ناشی از آنژیوتنونید
- اختلالات غدد درون ریز: نارسایی غددفوق کلیه
- اختلالات سیستم عصبی: فشار داخلی جمجمه افزایش می یابد
- اختلالات سیستم کبدی: سمیت کبدی جدی شامل هپاتیت، نکروز کبدی، سیروز، نارسایی کبدی و مواردی که باعث پیوند کبد یا مرگ می شوند
- اختلالات پوستی: پاستولوز اگزامتماتوزی عمومی، حساسیت به نور
- اختلالات اسکلتی عضلانی: آرترالژی
- اختلالات سیستم تولید مثل و پستان: اختلال نعوظ در دوز بالاتر از مقدار توصیه شده درمانی 200 یا 400 میلی گرم روزانه، آسوزپرمی.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی زمانی اتفاق می افتد که نحوه عملکرد دارو تغییر میکند یا خطر عوارض جانبی جدی افزایش میابد. لیستی از داروهای مورد استفاده (ازجمله داروهای تجویزی، غیرتجویزی و داروهای گیاهی) تهیه کنید و به پزشک یا دارو ساز نشان دهید. بدون مشورت با پزشک دوز مصرفی را کم یا زیاد و یا قطع نکنید.
کتوکونازول میتواند با انواع داروهای تجویزی و غیرتجویزی تداخل داشته باشد. درصورت تغییر در نوع داروهای مصرفی حین استفاده از کتوکونازل، حتما به پزشک اطلاع دهید. داروهایی که میتوانند با کتوکونازول تداخل داشته باشند عبارتنداز:
داروهایی که میتوانند بر دفع کتوکونازول از بدن تاثیر بگذارند عبارتنداز: ایزونیازید، نویراپین، ریفامایسین (مانند ریفابوتین، ریفامپین)، مخمرسنت جان و غیره.
داروهایی هستند که میتواند موجب آهسته شدن دفع داروهای دیگر از بدن شوند. مثالهایی از این داروها عبارتنداز: بنزودیازپین (مانند آلپرازولام، میدازولام، تریازولام)، دومپریدون، التریپتان، اپلرنون، داروهای ضدمیگرن (مانند ارگوتامین)، نیسولدیپین، داروهای مورد استفاده برای درمان اختلال نعوظ ED یا فشار خون ریوی (مانند سیلدنافیل، تادالافیل) بعضی از داروهای مورد استفاده برای درمان تشنج (مانند فنی توئین)، بعضی از داروهای استاتین (مانند آتورواستاتین، لووستاتین، سیمواستاتین) و غیره.
داروهایی که مقدار اسیدمعده را کاهش میدهند بر آن اثر میگذارند. از جمله ی این داروها عبارتنداز: آنتی اسیدها، داروهای سوزش سر دل / داروهای زخم (مسدود کننده های H2 مانند سایمتیدین، فاموتیدین، رانیتیدین)، سوکرالفیت یا داروهایی که سرعت حرکت روده را کاهش می دهند (آنتی کولینرژیک هایی مانند دی سیکلومین، پروپانتلین)، کتوکونازول را حداقل 2 ساعت قبل از مصرف هر یک از این داروها استفاده کنید. اگر از مهارکننده های پروتون پمپ (PPI ها مانند لانسوپرازول، آمپرازول) استفاده می کنید، از پزشک یا داروساز در مورد چگونگی کاهش یا اجتناب از این تداخلات مطلع شوید.
حتما بخوانید: جدیدترین روش برای رشد سریع مو و تقویت پیاز با روغن زیتون (تایید شده)