هنوز کاملا مشخص نیست که آیا بالا رفتن پرولاکتین باعث ریزش مو می شود یا خیر. برخی معتقدند که هایپرپرولاکتمی طولانی مدت ممکن است آندروژن را در افرادی که مستعد هستند افزایش دهد و باعث ریزش موی در زنان شود. این مسئله هنوز جای بحث و نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
شواهد فعلی نشان می دهد که اکثر بیماران با افزایش خفیف پرولاکتین زیر 40 نانوگرم در میلی لیتر، ریزش موی قابل توجهی را تجربه نمی کنند. مطمئنا زنان دارای استروژن پایین و هیپوگنادیسم که مستقیما ناشی از افزایش پرولاکتین است، ممکن است دچار ریزش مو شوند.
این افراد معمولا کسانی هستند که سطح پرولاکتین شان بالاتر از 200 میکرو گرم در لیتر است. در غدد فوق کلیوی، پرولاکتین باعث ترشح آندروژن ها (از جمله دهیدرواپی آندروسترون) کورتیزول و آلدوسترون می شود. پرولاکتین هم به عنوان یک ماده القاکننده فاز کاتاژن معروف است.
علاوه بر این، پرولاکتین در برخی مدل ها مهار کننده رشد است و همین احتمال این که هایپرپرولاکتمی طولانی مدت بر رشد مو تأثیر منفی بگذارد را بالا می برد. با این حال، طبق برخی از مطالعات، پرولاکتین می تواند ردوکتاز 5 آلفا را مهار کند، بنابراین رابطه دقیق آن مشخص نیست.
مطالعات کمی در مورد رابطه بین پرولاکتین و ریزش مو انجام شده است. تا به امروز، تنها چند مطالعه سعی در پرداختن به این موضوع داشته اند. (منبع)
بالا بودن پرولاکتین در زنان و مردان، دلایل، روشهای نرمال کردن و نکات مهم
چه مقدار پرولاکتین خطرناک است؟
افزایش خفیف پرولاکتین، بین 25 تا 50 نانو گرم در میلی لیتر، معمولا باعث تغییرات قابل توجهی در چرخه های قاعدگی نمی شود، اگر چه ممکن است توان کلی باروری را کاهش دهد. مقادیر بالاتر پرولاکتین بین 50 تا 100 نانوگرم در میلی لیتر ممکن است که باعث نامنظم شدن دوره های قاعدگی شود و باروری زنان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. سطح پرولاکتین بیش از 100 نانوگرم در میلی لیتر می تواند عملکرد طبیعی دستگاه تناسلی زنان را تغییر دهد و باعث علائم یائسگی (پریود نشدن، گر گرفتگی، خشکی واژن) و ناباروری شود. (منبع)
علل سطح بالای پرولاکتین
شرایط زیر می تواند باعث افزایش سطح پرولاکتین شود:
- کم کاری تیروئید
- سطح پایین دوپامین
- تومورهای هیپوفیز
سطح بالای پرولاکتین توسط تومور تولید می شود. معمولا این تومورها خوش خیم هستند و می توانند بزرگ یا کوچک باشند. آنها همچنین غیرسرطانی هستند. اگر تومورها بزرگ شوند، ممکن است موجب مشکلات بینایی، سردرد و در بعضی موارد هر دو شوند. این وضعیت در زنان شایع تر از مردان است و به ندرت در کودکان اتفاق می افتد. سطح بالای پرولاکتین همچنین ممکن است به علت برخی داروهای تجویزی افزایش یابد. داروهای زیر ممکن است سطح پرولاکتین را افزایش دهد:
- داروهای فشارخون بالا مانند مسدود کننده های کانال کلسیم
- داروهای افسردگی مانند داروهای ضد افسردگی SSRI و ضد افسردگی های سه حلقه ای
- داروهای بیماری ریفلاکس معده و سوزش سر دل
- داروهای استفراغ و حالت تهوع
- مواد مخدری که از تریاک مشتق شده است
- داروهای اختلالات روانی مانند داروهای ضد روانپزشکی که حاوی هالوپریدول و ریسپریدون هستند