تالاسمی یا کم خونی به سه دسته مینور، اینترمدیا و ماژور طبقه بندی می شود که هر کدام میزان شدت بیماری را توصیف می کنند. بر اساس این صفات می توان فهمید که مثلا یک فرد مبتلا به تالاسمی مینور ممکن است علائم کم خونی خفیف را تجربه کند یا اصلا علائمی نداشته باشد و معمولا نیازی هم به درمان ندارد. تالاسمی ماژور جدیترین شکل است و معمولا نیاز به درمان منظم دارد.
دو نوع تالاسمی وجود دارد؛ تالاسمی آلفا و تالاسمی بتا که به دلیل نقص در زنجیره های آلفا و بتا این طور نام گذاری شده اند. (منبع)
تالاسمی آلفا
شما چهار ژن را به صورت جفت از هر کدام از والدین تان به ارث می برید. این ژن ها زنجیره های پروتئین آلفا گلوبین را می سازند. زمانی که یک یا چند ژن معیوب باشند، به تالاسمی آلفا مبتلا می شوید. تعداد ژن های معیوبی که به ارث می برید تعیین می کند که آیا علائم کم خونی را تجربه می کنید یا خیر و در صورت ابتلا، چقدر شدید است.
- در حقیقت وجود یک ژن آلفا معیوب یا نبود آن به این معناست که علائمی نخواهید داشت. نام دیگر این بیماری آلفا تالاسمی مینیما است.
- وجود دو ژن آلفا معیوب یا نبود آن ها به این معناست که اگر علائم را تجربه کنید، احتمالا خفیف خواهند بود. نام دیگر آن آلفا تالاسمی مینور است.
- وجود سه ژن آلفا معیوب یا نبود آن ها به این معناست که علائم متوسط تا شدید را تجربه خواهید کرد. نام دیگر این بیماری، بیماری هموگلوبین H است.
- وجود چهار ژن آلفا معیوب یا نبود آن ها معمولا منجر به مرگ می شود. در موارد نادری که نوزاد تازه متولد شده زنده می ماند، احتمالا به تزریق خون مادامالعمر نیاز خواهد داشت. نام دیگر این بیماری هیدروپس فتالیس با هموگلوبین بارت است.
7 بهترین قرص برای تالاسمی مینور (درمان قطعی تالاسمی مینور)
تالاسمی بتا
شما دو ژن بتاگلوبین را از هر کدام از والدین تان به ارث می برید. علائم کم خونی و شدت بیماری شما بستگی به این دارد که چند ژن معیوب هستند و کدام قسمت از زنجیره پروتئین بتا گلوبین نقص دارد.
- وجود یک ژن بتا معیوب یا نبود آن به این معناست که علائم خفیفی را تجربه خواهید کرد. نام دیگر این بیماری بتا تالاسمی مینور است.
- وجود دو ژن بتا معیوب یا نبود آن ها به این معناست که علائم متوسط تا شدید را تجربه خواهید کرد. نوع متوسط آن تالاسمی اینترمدیا نامیده می شود. بتا تالاسمی شدیدتر که شامل دو جهش ژنی است، بتا تالاسمی ماژور یا کمخونی کولی نامیده می شود.
مواد غذایی که باید در رژیم افراد مبتلا به تالاسمی گنجانده شوند
- پروتئین ها: به بیماران مبتلا به تالاسمی توصیه می شود که غذاهای سرشار از پروتئین مصرف کنند.
البته این غذاها باید دارای آهن کمی هم باشند.
تخم مرغ، کره بادام زمینی، پنیر و سویا پروتئین های ایدهآلی برای بیماران تالاسمی هستند.
- غذا های سرشار از کلسیم: بیماران تالاسمی ممکن است به کمبود کلسیم دچار شوند.
با گذشت زمان، این مشکل ممکن است باعث تغییر شکل استخوان شود.
شیر، ماست ، پنیر و لوبیا سفید میتوانند از کمبود کلسیم در بیماران تالاسمی پیشگیری کنند.
- غذا های سرشار از ویتامینD : این ماده مغذی برای ایجاد فرم استخوانی درست ضروری است.
شیر غنیشده با ویتامین D می تواند گزینه خوبی برای بیماران مبتلا به تالاسمی باشد.
در صورت ناکافی بودن این ویتامین در رژیم تان، پس از مشورت با پزشک می توان مکمل ها را هم اضافه کرد.
- غذا های سرشار از روی: روی برای سلامت استخوان و ایمنی ضروری است.
خرچنگ ، صدف و بادام زمینی سرشار از روی هستند. (منبع)
حتما بخوانید: تاثیر تالاسمی مینور بر سیستم ایمنی
مواد غذایی که افراد مبتلا به تالاسمی باید از خوردن شان پرهیز کنند
معمولا توصیه می شود بیماران مبتلا به تالاسمی که خون تزریق کرده یا نکرده اند، رژیم غذایی کم آهن را پیش بگیرند. علتش هم این است که تزریق خون می تواند منجر به تجمع آهن در کبد شود.
هنگامی که کبد اشباع شد، آهن در قلب و هیپوفیز جمع خواهد شد. وجود آهن زیاد در رژیم غذایی می تواند منجر به ایجاد مشکلاتی در سلامتی شود. بنابراین لازم است از مصرف آهن بیش از حد در رژیم غذایی خودداری شود.
بیماران باید از گوشت های قرمز سرشار از آهن مثل گوشت گاو و خوک خودداری کنند. از مصرف مواد غذایی سرشار از آهن مثل کشمش، باقالی، کلم بروکلی و سبزیجات سبز برگ هم باید اجتناب شود.
بلد باشید: بهترین و بدترین خوراکی ها برای تالاسمی مینور