زردچوبه ، ریشه گیاهی است با نام علمی”Curcuma Longa” که به نام “TurmericRoot” در جهان مشهور است. زردچوبه گياهي است علفي، پايا و داراي ريزوم هايي که از آن ساقه ي هوايي به ارتفاع يک تا يک و نيم متر خارج مي شود.
گیاه شناسی زردچوبه
- برگ هاي اين گياه در قاعده ي ساقه، تقريباً غلاف دارد و در بالاي ساقه، بدون غلاف هستند.
- ساقه ي گل دار از بين برگ ها خارج شده و به رنگ سبز مايل به زرد يا زرد است. قسمت مورد استفاده، ريزوم ها است که کشت کاران پس از کندن و بيرون آوردن آن از زمين، ريشه هاي فرعي را جدا کرده و پس از شست و شو، در آفتاب، خشک مي کنند؛ سپس به مصرف مي رسانند.
- زردچوبه در نواحی گرم آسیا و آفریقا کشت می گردد. بیشترین صادرات این محصول از کشورهای هند، اندونزی و چین صورت می گیرد.
- زمان کاشت زردچوبه با توجه به شرایط اقلیمی و محل رویش آن متفاوت است. در هندوستان کاشت زردچوبه در اواخر فروردین تا اوایل تیر صورت می پذیرد، این گیاه کم و بیش مقاوم به آفتها و بیماریهاست، زمان برداشت گونه های مختلف زردچوبه متفاوت است. معمولا هفت تا نه ماه بعد از سبز شدن ریزوم می توان اندامهای زیرزمینی زردچوبه را برداشت کرد، این زمان تقریبا اواسط پاییز تا اواخر زمستان است.
- قبل از برداشت باید اندامهای رویشی گیاه (ساقه و برگها) را از ناحیه نزدیک به زمین قطع کرد و برای ساده شدن برداشت باید زمین را آبیاری کرد و بعد از برداشت ریزومها باید آنها را خشک کرد.
حتما بخوانید: بهترین روشهای لاغری و کاهش وزن بدون عوارض
ترکیبات شیمیایی زردچوبه
زردچوبه دارای اسانسی مرکب از اسیدهای والرینیک، کاپرلیک و فلاندون می باشد و همچنین دارای سابی نین، سینئول، بورنئول و الکل تورمرول و ماده کورکومین می باشد که رنگ زرد زردچوبه به علت همین ماده کورکومین می باشد.
املاح معدنی و ویتامین های موجود در زردچوبه
- ویتامینB-6
- نیاسین
- ویتامین C
- ویتامین E
- پتاسیم
- آهن
- منگنز
- روی
خواص درمانی زردچوبه
1-خواص زردچوبه برای پوست و مو
- با توجه به خواص ضد التهابی و ضد باکتری می توان از زردچوبه برای درمان جوش و آکنه استفاده کرد.
- به گفته محققان زردچوبه می تواند آنزیمهای التهابی مرتبط با پسوریازیس را مختل کند.
- آنتیاکسیدانها در بدن با اثرات مخرب رادیکال های آزاد میجنگند. زرد چویه دارای آنتی اکسیدان کورکومین است. کورکومین بهواسطهی ساختار شیمیایی خود نقش خنثی کردن رادیکالهای آزاد را در بدن ایفا میکنند. و از آنجایی که وجود رادیکال های آزاد در پیری موثر است لذا مصرف این ادویه به جوان ماندن پوست کمک می کند.
- زردچوبه یک عامل ضد عفونی کننده طبیعی و ضد باکتری است و می تواند به عنوان یک ضد عفونی کننده موثر استفاده شود. زردچوبه درمان زخم ها و التهابات پوستی را تسریع می کند
- همچنین با توجه به خواص آبرسانی زردچوبه می توان از آن برای درمان ترک کف پا به همراه روغن کرچک و نارگیل استفاده شود.
- برای از بین بردن سیاهی دور چشم می توان از زردچوبه استفاده کرد.
- با توجه به کورکومین موجود در زردچوبه از ریزش مو جلوگیری می کند و با ترکیب روغن زیتون می تواند شوره سر را از بین ببرد.
2-بهبود عملکرد کبد
زردچوبه برای سلامت کبد بسیار مفید است. این گیاه یک سم زدای طبیعی است.کبد از طریق تولید آنزیمها، خون را تصفیه میکند و زردچوبه تولید این آنزیمهای حیاتی بدن را افزایش میدهد. این آنزیمها تجزیهشده و سموم داخل بدن را کاهش میدهند. مصرف منظم زردچوبه باعث مبارزه با چندین مشکل جدی کبدی مانند سیروز، هپاتیت و زردی میشود.
حتما بخوانید: بهترین ماسک های صورت برای جوانسازی پوست صورت
3-پیشگیری از سرطان و درمان آن
محققان معتقدند کورکومین در درمان سرطان مؤثر است. کورکومین میتواند در مقیاس سلولی بر رشد و گسترش سرطان تأثیر بگذارد. مطالعات نشان میدهند که کورکومین میتواند در کاهش رگزایی (فرایندی که مبنای تغییر شکل تومورها از حالت خفته به بدخیم است)، متاستاز (گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از یک بافت به بافتهای دیگر) و نابودی سلولهای سرطانی مؤثر باشد.
4- تقویت سیستم ایمنی
زردچوبه حاوی مادهای به نام لیپو پلی ساخارید است که به تحریک سیستم ایمنی بدن کمک میکند. عوامل ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس زردچوبه نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. با داشتن یک سیستم ایمنی قوی احتمال ابتلا به سرماخوردگی، آنفلوانزا و سرفه کمتر خواهد شد.
5-پیشگیری از بیماری آلزایمر
یکی از علل اصلی بیماری آلزایمر ، داشتن پلاکت های بتای آمیلوئید است که می تواند مغز را تقویت کند . تحقیقات اخیر نشان می دهد که کورکومین توانایی جلوگیری از ایجاد چنین پلاکت در حدود 40% دارد. زردچوبه با کمک به از بین بردن پلاکهایی که در مغز ایجاد میشود و بهبود جریان اکسیژن. به سلامت عمومی مغز کمک میکند. این ماده میتواند ایجاد یا پیشرفت بیماری آلزایمر را نیز کاهش دهد.
حتما بخوانید: بهترین و بدترین غذاها برای سلامت پوست
6-تاثیر زردچوبه بر جنین
- تحقیقات پزشکی نشان داده، مصرف زردچوبه، به ویژه در سه ماه اول بارداری، می تواند جنین شما را در برابر تهدید به آسیب های ژنتیکی محافظت کند.
- همچنین زردچوبه از جنین شما در برابر سندرم الکل جنینی محافظت میکند.
7-کنترل کردن دیابت
به دلیل اینکه زردچوبه به حفظ شدن انسولین خون کمک می کند می توان برای درمان بیماری دیابت هم از ان استفاده کرد. همچینین مصرف زردچوبه باعث می شود که کنترل گلوکز تقویت شود و داروهای دیابت تاثیر بهتری داشته باشند. زردچوبه تواند از طریق کمک به کاهش مقاومت انسولین از بروز بیماری دیابت نوع ۲ جلوگیری و پیشگیری کند.
8-لاغری
پودر زردچوبه برای حفظ وزن سالم بسیار مفید است. کورکومین موجود در زردچوبه می تواند به لاغری و کاهش وزن کمک کند، زیرا باعث افزایش سرعت متابولیسم بدن می شود.
9-کاهش سطح کلسترول
تحقیقات ثابت کرده است که مصرف زردچوبه بهعنوان چاشنی در غذاها میتواند سطح کلسترول را پایین بیاورد. حفظ سطح سالمی از کلسترول از بسیاری بیماریهای قلبی – عروقی جلوگیری خواهد کرد.
10-بهبود سلامت قلب
تحقیقات نشان دادهاند که زردچوبه میتواند باعث بهبود عملکرد لایه درون رگی شود. یکی از این تحقیقات نشان داده است که کورکومین زردچوبه میتواند به اندازه ورزش کردن برای قلب مفید باشد. تحقیقات دیگری هم نشان دادهاند که زردچوبه میتواند به خوبی داروی آتورواستاتین باعث بهبود عملکرد لایه درون رگی میشود. همچنین زردچوبه باعث کاهش التهاب میشود و دارای خواص آنتیاکسیدان قوی است و هر دوی این موارد برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مفید است.
11-درمان افسردگی
افسردگی با کاهش فاکتور نورونزایی مشتقشده از مغز و کمکاری هیپوکمپوس یا اسبک مغز که مرکز یادگیری در مغز است، مرتبط است. کورکومین موجود در زردچوبه با افزایش میزان فاکتور نورونزایی مشتقشده از مغز این تاثیرات را خنثی میکند. علاوه بر این شواهدی وجود دارد که کورکومین میتواند پیامرسانهای عصبی عامل سروتونین و دوپامین را تقویت کند.
12- قاعدگی
استروژن یکی از هورمونهای جنسی زنان است که برای چرخه قاعدگی و باروری زنان ضروری است. زردچوبه فعالیتی مشابه استروژن دارد و به عنوان یک استروژن ضعیف است. در نتیجه مصرف آن می تواند اختلالات هورمون ها و اختلال در تولید مثل را بهبود بخشد. یکی دیگر از فواید زرد چوبه برای زنان، ضد اسپاسم بودن آن است. زردچوبه می تواند به گرفتگی های قاعدگی کمک کند و درد های قاعدگی را بهبود بخشد.
روش استفاده از زردچوبه
1- آب زردچوبه (تقویت مغز و سلامت کبد)
یک روش عالی برای بهره مند شدن از مقدار کافی کورکومین در روز ، می توانید این روش را امتحان کنید .
موادلازم:
- یک تا دو فنجان آب
- یک چهارم قاشق چایخوری زردچوبه
طرزتهیه:
1- آب را بجوشانید و و زرد چوبه را اضافه کنید تا ده دقیقه دیگر در آب بجوشد.
2-بعد از اینکه خنک شد می توانید از آن استفاده کنید.
همچنین بخوانید: ماسک زردچوبه را چطور تهیه کنیم؟ 3 ترکیب جدید و فوق العاده موثر برای پوست
2-ماسک صورت زردچوبه و آرد نخودچی
مواد لازم:
- 1 قاشق غذاخوری آردنخودچی
- نصف قاشق غذاخوری زردچوبه
- 1 قاشق غذاخوری گلاب
طرزتهیه:
- همه ی ترکیبات را با هم مخلوط کنید تا یک خمیر سفت بدست بیاید.
- آن را برروی صورت و گردنتان قرار دهید.
- بمدت 15 دقیقه بگذارید بماند و سپس بشورید.
3- نوشیدنی عسل و زردچوبه ( ضد التهاب)
با این روش آب لیمو صبحانه خود را با مقداری عسل و زردچوبه به منظور کاهش التهاب، مبارزه با اسیدیته و تغذیه میکروبیوم ها ارتقا دهید.
مواد لازم:
- 2 قاشق چای خوری زردچوبه
- 1 قاشق غذاخوری عسل خام ارگانیک
- 1 فلفل قرمز، خرد شده
- 3 فنجان آب خالص، گرم
- 2 قاشق غذا خوری آب لیمو تازه
طرزتهیه:
- عسل و زردچوبه را به یک کاسه اضافه کنید و با یک قاشق خوب مخلوط کنید.
- فلفل قرمز را اضافه کنید و هم بزنید تا ترکیب شود.
- مخلوط را به لیوان ها اضافه کنید و مقادیر برابر آب گرم و آب لیمو به آن ها اضافه کنید.
- بعد از خنک شدن با معده خالی مصرف کنید.
حتما بخوانید: خواص مخلوط زردچوبه و عسل، نحوه تهیه و بهترین زمان مصرف آن
عوارض زردچوبه
- زردچوبه احتمالا ایمن است هنگامی که از آن به عنوان انما یا دهانشویه در کوتاه مدت استفاده می شود.
- زردچوبه معمولا عوارض جانبی قابل توجهی ایجاد نمی کند؛ با این حال برخی افراد ناراحتی معده، حالت تهوع، سرگیجه یا اسهال را تجربه می کنند.
- زردچوبه بدن را گرم می کند و موجب التهاب در معده می شود پس ممکن است منجر به ایجاد درد شکم و گرفتگی آن شود.
- زردچوبه حاوی اگزالات است که ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. این اگزالات با بهم چسپاندن کلسیم، باعث تشکیل اگزالات کلسیم نامحلول که علت اصلی سنگ کلیه است، می شود.
- کورکومین، ترکیب فعال موجود در زردچوبه، تمایل به ایجاد مشکل برای دستگاه گوارش دارد؛ بنابراین مصرف بیش از حد سبب اسهال و حالت تهوع می شود.
- ممکن است به ترکیبات خاصی که در زردچوبه وجود دارد، آلرژی داشته باشید. این ترکیبات می توانند باعث ایجاد خارش، شیوع بیماری و حتی تنگی نفس شود. واکنش های آلرژیک می تواند از طریق خوردن و یا تماس زردچوبه با پوست، رخ دهند.
موارد منع مصرف ادویه زردچوبه
۱- زردچوبه یک عامل رقیق کننده خون است. از مصرف آن در صورت مصرف هر گونه داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین یا آسپیرین اجتناب کنید.
۲-در موارد التهاب معده ،کبد و اثنی عشر مصرف نشود.
۳- زردچوبه ممکن است لخته شدن خون را کاهش دهد. حتی ممکن است باعث خونریزی بیش از حد در طول و بعد از جراحی شود. استفاده از زردچوبه را حداقل 2 هفته قبل از عمل جراحی برنامه ریزی شده متوقف کنید.
۴-در خانم های حامله و شیرده و کودکان حتما با مشورت پزشک مصرف شود.
۵-افرادی که از سنگ کلیه رنج می برند باید از مصرف زیاد این ادویه خودداری کنند چون میزان اسید اگزالیک ادرار را بالا می برد.
۶-افرادی که بیماری صرع دارند کمتر زردچوبه بخورند.
۷-افرادی که به انسداد کیسه صفرا مبتلا هستند کمتر از زردچوبه استفاده کنند.
۸- افرادی که بیماریهای خاص و یا تحت شیمی درمانی هستند هرچند کپسول زرچوبه برای انها مفید میباشد ولی لطفا پزشک خود را در جریان بگذارید.
حتما بخوانید: خواص و عوارض زردچوبه، طرز مصرف اصولی و سایر نکات مهم (تحقیقات جدید)
۹- زردچوبه ممکن است سطوح تستوسترون را کاهش داده و باعث کاهش حرکت اسپرم شود. این امر ممکن است باروری را کاهش دهد. در افرادی که قصد باروری دارند، زردچوبه باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد.
10- زردچوبه می تواند باعث ناراحتی معده در برخی افراد شود. بعلاوه ممکن است مشکلات معده مانند GERD بدتر شود. اگر زردچوبه علائم GERD را بدتر کرد، از آن استفاده نکنید.
نکات تکمیلی درباره زردچوبه
- اسانس و مواد موثره تمام ادویهها به حرارت حساس هستند و هرچه زمان و دمای طبخ بالاتر باشد، تخریب آنها هم بیشتر میشود بنابراین برای به حداقل رساندن تخریب ترکیبهای مفید ادویهها، بهتر است آنها را در اواخر پخت به غذا اضافه کرد.
- زردچوبه حاوی 5 درصد روغن و 5 درصد اسانس است و به گرما، اکسیژن، رطوبت هوا و نور مستقیم حساس است و اگر در شرایط نامناسب نگهداری شود، عطر و طعمش دچار تغییر میشود بنابراین برای نگهداری ادویههایی مانند زردچوبه، استفاده از ظرفهای غیر قابل نفوذ به هوا، نور و رطوبت توصیه میشود.
- زردچوبه خوب باید به صورت پودر نرم و یکنواختی باشد؛ به طوری که 98 درصد آن از الک 300 میکرونی عبور کند و عاری از ذرات خارجی مثل برگ، خاشاک، حشره و تخم حشره باشد. به صورت کلوخه شده و به هم چسبیده نباشد، رنگ زرد یکنواختی داشته باشد و بوی نا و کهنگی ندهد.