اصطلاح پزشکی هسته ای می تواند تصورات مختلفی در فرد ایجاد کند. اگر به بخش پزشکی هسته ای ارجاع داده شدید ، به این دلیل است که پزشک می خواهد اطلاعات بسیار دقیقی درباره عملکرد بدنتان بدست آورد. متخصصان بخش پزشکی هسته ای، از تجهیزات رادیولوژی پیشرفته برای مطالعه وضعیت بخش های مختلف بدن استفاده می کنند. برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
پزشکی هسته ای چیست؟
پرتوهای ایکس بدون ایجاد اثری از بافت عبور می کند. بنابراین ، مطالعه روده ، ماهیچه ها و رگ های خونی با استفاده از اشعه X استاندارد دشوار است. پزشکی هسته ای نوع خاصی از رادیولوژی است که از مقدار کمی مواد رادیواکتیو به نام ردیاب هسته ای استفاده می کند تا عملکرد و ساختار بدن را با استفاده از دوربین مخصوص بررسی کند و پیشرفت ردیاب را از طریق بدن بیمار بررسی نماید. در این بخش از مواد رادیو اکتیو برای تشخیص بیماری ها استفاده می شود.
پزشکان متخصص در پزشکی هسته ای را رادیولوژیست هسته ای یا متخصص طب هسته ای می نامند.
ارتوپد (متخصص اسکلتی عضلانی) کیست؟ چه کارهایی برای تان انجام می دهد؟
دلایل مراجعه به رادیولوژیست هسته ای
پزشک مراقبت های اولیه ، شما را براساس علائمتان به رادیولوژیست هسته ای ارجاع می دهد. اینها بعضی از تستهای متداول در این زمینه است:
- اسکن کلیه: اگر پزشک شما مشکوک به مشکلات کلیه باشد ، اسکن کلیه را انجام میدهد تا عملکرد بدن ، جریان خون یا انسدادهای نامنظم را در کلیه ها تشخیص دهد.
- اسکن تیروئید: اگر پزشک شما مشکوک باشد که ممکن است گره تیروئید یا توده وجود داشته باشد ، اسکن تیروئید انجام میدهد.
- اسکن استخوان: این اسکن ها تغییرات غیرطبیعی مفاصل را که ممکن است بدلیل عواملی مانند آرتریت باشد بررسی میکند. از اسکن استخوان برای یافتن بیماریهای استخوانی یا تومورهای سرطانی و تعیین علت التهاب یا درد در استخوانها استفاده می شود.
- اسکن گالیم: در این نوع خاص اسکن هسته ای از ماده رادیواکتیو به نام گالیم استفاده می شود. این اغلب برای تشخیص عفونت ها ، تومورها و آبسه ها استفاده می شود.
- اسکن قلب: اگر پزشک به مشکلات قلبی مشکوک است ، اسکن قلب می تواند جریان غیر طبیعی خون ، میزان آسیب بعد از حمله قلبی و میزان کارایی قلب را اندازه گیری کند.
- اسکن مغزی: این نوع اسکن بیشتر برای یافتن مشکلات مغزی یا گردش خون به مغز استفاده می شود.
- اسکن پستان: اگر ماموگرافی اطلاعات کافی را در مورد بافت غیر طبیعی یا سرطانی در اختیار پزشک نگذارد ، ممکن است اسکن پستان انجام شود.
در بعضی موارد ، رادیولوژیست پزشکی هسته ای ممکن است یک بیماری را درمان کند. به عنوان مثال ، بیمار مبتلا به سرطان غده تیروئید ممکن است با ید رادیواکتیو درمان شود. رادیولوژیست همچنین ممکن است از آنتی بادی های رادیواکتیو برای معالجه انواع خاصی از لنفوم یا سرطان پروستات استفاده کند.
رادیولوژیست هسته ای چه کاری انجام می دهد؟
به طور معمول ، رادیولوژیست هسته ای انواع مختلفی از اسکن ها را انجام می دهد و نتایج را به پزشک ارائه می دهد. رادیولوژیست هسته ای ، اسکن را انجام می دهد ، نتایج را تفسیر می کند و اطلاعات را به پزشک شما ارائه می دهد.
به طور معمول دو نوع اسکن SPECT و PET وجود دارد. هر دو فناوری تصویری سه بعدی از اندامهای داخلی ایجاد می کنند.
Spect آشكار سازها در اطراف بیمار حركت می كند و تغیرات میزان شمارش اكتیویته با توجه به جذب هاى بخشى از تابش توسط بدن را به وسیله نرم افزار كامپیوترى محاسبه میکند و نهایتآ تصویر مربوطه را در صفحه نمایش نشان میدهد. درحالیکه PET با استفاده از تابش های ساطع شده از مواد رادیواکتیو تصاویر قسمتهای مختلف بدن را تولید می کند.
اگر پزشک برای شما اسکن SPECT یا PET را توصیه کند ، تجهیزات خاصی استفاده میشود و احتمالا لازم است موارد زیر را انجام دهید:
- شما رادیودارو را دریافت میکنید. ممکن است قبل از انجام اسکن ، مقدار مشخصی از آن را از طریق دهان مصرف کنید ، یا رادیولوژیست ممکن است آن را به صورت داخل وریدی در روز اسکن به شما تجویز کند.
- متداول ترین روش اسکن موقعیت “استراحت” است ، به این معنی که روی یک تخت دراز میکشید.
- در حین اسکن ، شما باید تا حد امکان دراز بکشید، زیرا هر حرکتی ممکن است کیفیت اسکن را کاهش دهد.
- این دوربین در حالی که متمرکز بر بخشی از بدن است ، یک سری تصاویر را ارایه می دهد.
- در بسیاری از موارد ، شما می توانید بلافاصله پس از اسکن دوباره به فعالیت های عادی خود برگردید ، در صورت وجود محدودیت ، رادیولوژیست به شما اطلاع می دهد.
اسکنهای SPECT و PET بدون درد هستند و عوارض جانبی آن نادر است. بعد از انجام آزمایشات مایعات فراوان بنوشید تا رادیودارو از بدن بیرون برود. برای گفتگو در مورد نتایج آزمایش با پزشکی که دستور اسکن داده است تماس بگیرید.
ارجاع به رادیولوژیست هسته ای
در بیشتر موارد ، پزشک مراقبت های اولیه ، شما را برای آزمایش به رادیولوژیست هسته ای ارجاع می دهد. اگر می خواهید در این مورد اطمینان حاصل کنید ، از مراجعین در مورد تجربه و کار پزشکتان سوال کنید.
نشانه هایی در بدن شما که خبر از سکته مغزی می دهند! (بسیار مهم)
ویدیوی کاربردی
حرف آخر…
از آنجا که این روش بسته به متخصص و روش کار متفاوت خواهد بود اما درمورد مراحل کار در قبل ، حین و بعد از عمل از متخصص خود سؤال کنید. همچنین باید بپرسید که مشخص شدن نتایج آزمایش چقدر طول میکشد.
پزشکی هسته ای از دهه 1950 به نجات جان انسانها کمک کرده است ، اما انجمن پزشکی آمریکا تا دهه 1970 رسماً آن را به عنوان یک تخصص پزشکی به رسمیت نشناخت. این روش امروزه نقش مهمی در تشخیص و معالجه بیماریهای مختلف دارد.