لورازپام و کلونازپام هر دو از خانواده بنزودیازپین ها هستند هر دوی آن ها در طب بالینی مرتبا مورد استفاده قرار می گیرند. با این که نوع ساخت، خواص و کاربردهای شان اساسا یکی است، اما تفاوت هایی از نظر تاثیر روی بدن، شکل دارویی و موارد مصرف دارند که باید بدانید. هنگام مقایسه لورازپام و کلونازپام، برخی از این تفاوت ها را بیان می کنیم.
اشکال دارویی
لورازپام علاوه بر قرص، به دو صورت مایع هم عرضه می شود. لورازپام را میتوان به صورت آمپول داخل وریدی (IV) یا عضلانی (IM) استفاده کرد. لازم به ذکر است که مایع لورازپام بسیار غلیظ است و کشیدن آن با سرنگ می تواند دشوار باشد، به همین خاطر کمی صبر می طلبد. فرم مایع یا شربت این دارو اغلب برای بیماران آسایشگاهی و سایر افرادی که ممکن است قادر به قورت دادن قرص نباشند، استفاده می شود . کلونازپام فرم مایع یا شربت ندارد. لازم به ذکر است که کلونازپام دارای قرص حل شونده در دهان است و در بیمارانی که در بلع کامل قرص ها مشکل دارند، می تواند مفید باشد.
شکل تزریقی لورازپام برای تشنج حاد استفاده می شود. از آن جایی که کلونازپام نوع تزریقی ندارد، احتمالا خیلی مورد توجه قرار نخواهد گرفت.
نیمه عمر دارو
نیمه عمر کلونازپام در بیماران بزرگسال عادی بیشتر از لورازپام در نظر گرفته می شود. نیمه عمر لورازپام اغلب در حدود 12 ساعت است، در حالی که نیمه عمر کلونازپام می تواند بین 20 تا 30 ساعت به بالا باشد. معمولا به همین دلیل بیشتر برای افراد مسن، لورازپام تجویز می شود تا کلونازپام.
معمولا احتمال این که لورازپام به مدت طولانی در جریان خون باقی بماند و خطر عوارض جانبی و تداخلات دارویی را افزایش دهد، کم تر است.
قرص کلونازپام چند روز در بدن میماند؟ جایگزین قرص کلونازپام
در موارد نادر دیده شده است که کلونازپام برای کاهش تعداد دفعات تشنج استفاده می شود. این دارو به علاوه برای مواقعی که درمان های سنتی تر ضد تشنج شکست خورده اند، هم مناسب است. منطقی است در مواردی که لازم است سطح پایدار دارو حفظ شود، از بنزودیازپین با نیمه عمر طولانیتر استفاده کنید. لورازپام باید به طور مکرر مصرف شود و در صورت فراموشی یک دوز، خطر عود تشنج بیشتر خواهد شد.
موارد مصرف
حالا که مشخص شد نیمه عمر لورازپام به طور قابل توجهی کوتاه تر از کلونازپام است، می توان انتظار داشت که از هر یک از آن ها برای شرایط مختلف استفاده شود. برای بیمارانی که نیاز دارند به طور موقت یا برای کل روز اضطراب شان برطرف شود، ممکن است دارویی با اثر طولانیتر مثل کلونازپام تجویز شود.
این کار باعث می شود که نیاز به مصرف دوز مجدد از بین برود. اگر بیمار قصد دارد از بنزودیازپین به خاطر خاصیت آرام بخشیاش برای درمان بی خوابی استفاده کند، احتمالا کلونازپام برایش تجویز نمی شود زیرا اثرات آن تا روز بعد باقی می ماند. اگر لورازپام قبل از خواب مصرف شود، احتمالا نیمه عمر آن تا روز بعد می ماند، اما نسبت به کلونازپام خیلی چشم گیر نیست. برای مشکلِ بی خوابی هم احتمالا بنزودیازپین کوتاه اثر تجویز می شود زیرا لورازپام و کلونازپام به عنوان دارو هایی با اثر متوسط در نظر گرفته می شوند.
7 بهترین داروی دلهره و اضطراب و دلشوره (خارجی)
مصرف همزمان لورازپام و کلونازپام؟
استفاده از لورازپام همراه با کلونازپام ممکن است عوارض جانبی مثل سرگیجه، خواب آلودگی، گیجی و مشکل شدن تمرکز را به وجود بیاورد. برخی از افراد، به ویژه افراد مسن، ممکن است در کار هایی مثل فکر کردن، تشخیص و هماهنگی حرکتی دچار اختلال شوند.
هنگام مصرف این دارو باید از فعالیت هایی مثل رانندگی یا کار با ماشین های خطرناک که نیاز به هوشیاری ذهنی دارند، تا زمانی که بدانید دارو ها چه تاثیری روی تان می گذارند، خودداری کنید. در صورت داشتن هر گونه سوال یا نگرانی با پزشک تان صحبت کنید. به علاوه باید در مورد سایر دارو هایی که استفاده می کنید، از جمله ویتامین ها و گیاهان دارویی، به پزشک تان اطلاع دهید. بدون مشورت با پزشک هم مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید. (منبع)