سرترالین 50 یک داروی تجویزی مورد تایید FDA است که برای درمان افسردگی، اختلال وسواس فکری – عملی و سایر بیماری های روان پریشی مورد استفاده قرار می گیرد. قرص خوراکی سرترالین 50 مادهای بازدارنده برای جذب مجدد سروتونین است که با افزایش سطح سروتونین یا همان هورمون احساس خوب در مغز عمل می کند.
- شرکت سازنده:Pfizer
- نام تجاری: زولافت
- ژنریک: سرترالین 50 HCL
- دسته دارویی: SSRI
- دوز های موجود: 25، 50 و 100 میلیگرم
نکات مهم
- سرترالین 50 یک ماده کنترل شده است که فقط با نسخه برای درمان افسردگی، اختلال وسواس فکری -عملی، اضطراب و سایر بیماری های روان پریشی تجویز می شود.
- سرترالین 50 فکر خودکشی را به خصوص در بزرگسالان جوان و کودکان افزایش می دهد.
- بیمارانی که از سرترالین 50 استفاده می کنند باید به طور ویژه تحت نظر قرار گیرند زیرا مصرف این دارو عوارض جانبی مرگ باری دارد.
- دوز سرترالین 50 به صورت دوره ای مشخص یا اصطلاحا تیتر می شود. از قطع ناگهانی دارو بدون نظر پزشک خودداری کنید.
کاربرد سرترالین 50 چیست؟
قرص سرترالین 50 برای مشکلات زیر تجویز می شود:
- افسردگی: سروتونین هورمونی است که باعث ایجاد احساس خوب در شما می شود. کاهش یا تغییر سطح این هورمون در مغز منجر به افسردگی می شود. سرترالین 50 با بازگرداندن مقادیر سروتونین در مغز افسردگی را درمان می کند.
- اختلال اضطراب اجتماعی (SAD): سرترالین 50 علائم اضطراب و ترس را درمان می کند. همچنین شدت علائم اضطراب را کاهش خواهد داد. سرترالین 50 سطح انرژی را افزایش می دهد و مود و روحیه را هم بهتر می کند.
- اختلال استرس بعد از سانحه : سرترالین 50 علائم اختلال استرس پس از سانحه یا PTSD را تقریبا در 50 درصد بیماران کاهش می دهد. این دارو تغییرات به وجود آمده در میزان هورمون را هم به حالت اولیه برمی گرداند.
- اختلال وسوساس فکری – عملی: قرص خوراکی سرترالین 50 برای اختلال وسواس فکری – عملی (OCD) نشان داده شده است زیرا میل به انجام کار های تکراری مثل شستن دست ها، تمیز کردن و غیره را کمتر می کند.
- اختلال پانیک (PD): تعداد حملات پانیک و شدت آن ها توسط سرترالین 50 کنترل می شود. این دارو همچنین ترس، استرس و اضطراب مرتبط با آن ها را هم کاهش می دهد.
- اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD): سرترالین 50 برایPMDD ، به عنوان یک داروی ثابت یا برای روز های قبل از قاعدگی تجویز می شود. این دارو وقتی در فاز لوتئال استفاده شود، تأثیر قابل توجهی بر PMDD دارد.
حتما بخوانید: عوارض قطع سرتالین و سایر داروهای ضد افسردگی
چگونه از سرترالین 50 خوراکی استفاده کنیم؟
- قرص را طبق برنامه و دوز توصیه شده مصرف کنید.
- کل قرص یا کپسول را با آب میل کنید.
- سرترالین 50 را می توان با غذا یا بدون غذا مصرف کرد.
- قرص را له نکنید، نجوید یا نشکنید.
- برای این که بیشترین بهره را از این دارو ببرید، آن را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید.
- مصرف دارو را فورا بدون نظر پزشک قطع نکنید زیرا ممکن است باعث ایجاد علائم ترک در شما شود.
- از مصرف دارو بیشتر از زمان توصیه شده خودداری کنید. استفاده طولانی مدت می تواند باعث اعتیاد و وابستگی شود.
- از مصرف یا قطع دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
دوز توصیه شده قرص سرترالین 50 چقدر است؟
سرترالین 50 در ابتدا در دوز های پایین تر و برای ارزیابی تحمل بیمار تجویز می شود.
دوز این دارو با توجه به بیماری و شرایط مختلف به این صورت است:
- افسردگی: ابتدا دارو به میزان 50 میلی گرم یک بار در روز تجویز و برای کاهش علائم تا 200 میلی گرم تعیین دوز یا تیتر می شود.
- اختلال هراس: 25 میلیگرم خوراکی در روز و تا 200 میلی گرم تیتر می شود.
- اختلال وسواس فکری – عملی: 50 میلی گرم خوراکی یک بار در روز و تا 200 میلی گرم تیتر می شود.
دوز دارو های ضد افسردگی مثل سرترالین 50 بسته به علائمی که برای آن تجویز می شود، متفاوت است. دوز هر هفته بسته به سطح تحمل هر بیمار تیتر می شود.
حتما بخوانید: اثرات آسنترا در کوتاه مدت و بلند مدت که باید بدانید
قبل از قطع کامل دارو، دوز دارو را کاهش دهید زیرا می تواند باعث ایجاد علائم ترک در شما شود.
قبل از مصرف قرص سرترالین 50 با روان پزشک مشورت کنید.
عوارض قرص سرترالین 50 چیست؟
سرترالین 50 در ابتدا در دوز های پایین برای ارزیابی واکنش و عوارض جانبی در بیماران تجویز می شود. عوارض جانبی احتمالی هنگام مصرف قرص سرترالین 50 عبارتند از:
- رفتار خودکشی گرایانه: استفاده از سرترالین 50 می تواند فکر کردن به خودکشی را به خصوص در بزرگسالان جوان و بیماران اطفال افزایش دهد. این اثر بیشتر در مراحل اولیه درمان یا پس از تغییر دوز مشاهده می شود.
- اپیزود مانیک: در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی، سرترالین 50 می تواند منجر به طولانی تر شدن دوره یا اپیزود های مانیک یا هیپومانیا که یک سری رفتار های بیش فعالانه دورهای یا سرخوشی غیر طبیعی است، شود. بیماران با سابقه خانوادگی اختلال دوقطبی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این عارضه جانبی هستند.
- سندرم سروتونین: استفاده همزمان از مهارکننده های جذب مجدد سروتونین مثل سرترالین 50 و سایر دارو های سروتونرژیک می تواند باعث سندرم سروتونین شود. به صورت تغییرات در وضعیت روانی، توهم، تپش قلب و لرزش گزارش می شود. این عارضه جانبی همچنین می تواند زمانی رخ دهد که سرترالین 50 به تنهایی برای مدت طولانی در دوز های بالاتر استفاده شود.
- خون ریزی: سرترالین 50 میتواند خطر خون ریزی را افزایش دهد. هنگامی که این دارو همراه با دارو های ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل آسپرین استفاده شود، این خطر بیشتر خواهد شد. خونریزی می تواند شدید باشد.
- اختلال در عملکرد جنسی: استفاده از قرص سرترالین 50 باعث تغییرات جنسی خاصی در بیماری های روان پریشی شده است. این قرص میل جنسی را در تعدادی از بیماران کاهش می دهد. سرترالین 50 همچنین بر روی انزال در مردان تأثیر می گذارد و منجر به انزال طولانی مدت تقریبا 4 ساعت می شود. از طرفی هم انزال ممکن است دردناک شود.
- قلبی – عروقی: سرترالین 50 باعث طولانی شدن مدت سندروم QT می شود و همچنین بر ریتم قلب تأثیر می گذارد. این دارو برای بیماران قلبی با احتیاط تجویز می شود زیرا می تواند باعث آریتمی دهلیزی و کُند تپشی شود.
- دستگاه گوارش: از عوارض جانبی که سرترالین 50 روی دستگاه گوارش میگذارد می توان به تهوع، استفراغ و ناراحتی در ناحیه شکم اشاره کرد. هضم دارو در برخی افراد هم ممکن است دشوار باشد.
- وابستگی: سرترالین 50 مثل سایر دارو های ضد افسردگی یک داروی کنترل کننده است و با مصرف طولانی مدت آن می تواند منجر به ایجاد اعتیاد و وابستگی شود. علائم وابستگی زمانی آشکارتر می شود که دارو به یک باره قطع شود.
سایر عوارض جانبی این دارو عبارتند از:
- تشنج
- سر درد
- تغییر الگوی خواب یا خواب آلودگی
برخی از عوارض جانبی بسیار جدی استفاده از سرترالین 50 عبارتند از:
- خون در مدفوع
- تغییر بینایی
- مشکل در تنفس
حتما بخوانید: عوارض قرص سرترالین و تداخل آن با داروهای دیگر
مصرف همزمان سرترالین 50 با چه دارو هایی تداخل دارد؟
- مهارکننده های MAO (مونوآمین اکسیداز).
- دارو های ضد التهاب استروئیدی
- کلوپیدوگرل
- مصرف همزمان سایر دارو های سروتونرژیک با سرترالین 50