زولوفت یا آسنترا (سرترالین) اگر 6 ماه تا 1 سال استفاده شود، می تواند باعث افزایش وزن از چیزی حدود 1٪ تا 1.6٪ وزن اولیه بدن شود. به عنوان مثال، برای یک فرد 68 کیلوگرمی این اضافه وزن می تواند چیزی حدود 0.7 تا 1.1 کیلوگرم باشد. درمان کوتاه مدت در بزرگسالان معمولا منجر به افزایش وزن قابل توجهی نمی شود، اما لازم است بیشتر بیماران آسنترا را برای مدت طولانی مصرف کنند.
در کودکان، کاهش وزن با آسنترا احتمالا به خاطر عوارض جانبی مثل حالت تهوع یا کاهش اشتها است. در بین 281 کودک تحت درمان با آسنترا، حداقل 2 درصد کاهش وزن را گزارش کردند که این مقدار دو برابر یک دارونما (یک قرص غیر فعال) بود.
آسنترا یک مهارکننده انتخابی باز جذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان بیماری های زیر مناسب است:
- افسردگی
- اختلال وسواس فکری – عملی
- اختلال هراس
- اختلال استرس پس از سانحه
- اختلال اضطراب اجتماعی
- اختلال ناخوشی پیش قاعدگی
افزایش وزن با آسنترا در مقایسه با سایرSSRI ها چگونه است؟
از بینSSRI ها، زولوفت (سرترالین) و پروزاک ( فلوکستین ) کم ترین میزان افزایش وزن را به همراه دارند.
افزایش وزن با درمان SSRI می تواند متفاوت باشد. به طور کلی افزایش وزن با این دارو ها به صورت زیر است:
- کم ترین مقدار با فلوکستین
- با سرترالین (زولوفت )، سیتالوپرام (سلکسا)، سیتالوپرام (لکساپرو ) و فلووکسامین (لووکس) کمی بالاتر است.
- بالاترین مقدار با پاروکستین (پاکسیل) به وجود می آید.
در یک مطالعه دو سو کور 26 تا 32 هفتهای، 284 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی جدی به طور تصادفی تحت درمان طولانی مدت با فلوکستین (پروزاک)، سرترالین (زولوفت) یا پاروکستین (پاکسیل) قرار گرفتند.
- از بین سه داروی SSRI، بیماران تحت درمان با پاروکستین افزایش وزن قابل توجهی داشتند، بیماران تحت درمان با سرترالین افزایش وزن متوسط اما غیرقابل توجهی داشتند و افرادی که فلوکستین مصرف می کردند، کاهش وزن جزئی را تجربه کردند.
- تعداد بیمارانی که وزن آن ها از شروع مطالعه 7 درصد یا بیشتر افزایش یافته بود، یعنی بیماران تحت درمان با پاروکستین، به طور قابل توجهی بیشتر از بیماران مصرف کننده فلوکستین یا سرترالین بود.
حتما بخوانید: عوارض قطع سرتالین و سایر داروهای ضد افسردگی
در یک مطالعه 2.5 ساله دیگر که بر روی 138 بیمار تحت درمان اختلال وسواس فکری – عملی انجام شد، تغییرات وزن برای چندین داروی SSRI مثل سیتالوپرام، فلوکستین، فلووکسامین ، پاروکستین یا سرترالین و همین طور داروی ضد افسردگی سهحلقهای کلومیپرامین (TCA) ارزیابی شد.
- در همه گروه ها به جز فلوکستین، افزایش وزن قابل توجه بود. مصرف کنندگان کلومیپرامین بیشترین افزایش وزن را داشتند. به خوبی مشخص است کهTCA ها باعث افزایش وزن بیشتری نسبت به SSRIها می شوند.
- از بین SSRIها، فلوکستین (پروزاک) و سرترالین (زولوفت) کم ترین افزایش وزن را داشتند.
- مصرف کنندگان آسنترا و پروزاک هم با افزایش وزن 7٪ یا بیشتر نسبت به وزن اولیه بدن، کم ترین درصد را داشتند (4.5٪ برای آسنترا و 8.7٪ برای پروزاک).
آیا همه دارو های ضد افسردگی باعث افزایش وزن می شوند؟
درمان با دارو های ضد افسردگی و مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین در صورت درمان طولانی مدت (بیش از یک سال) باعث افزایش وزن می شود. تغییرات وزن کلی بستگی به این دارد که از کدام داروی ضد افسردگی استفاده می کنید. اکثر دارو های ضد افسردگی فقط منجر به افزایش وزن اندکی می شوند که با رژیم غذایی و ورزش قابل کنترل است.
- دارو های ضد افسردگی قدیمی مثل دارو های ضد افسردگی سه حلقهای آمی تریپتیلین یا دوکسپین، باعث افزایش وزن بیشتری نسبت بهSSRI ها می شوند، اما در حال حاضر به ندرت برای افسردگی تجویز خواهند شد.
- میرتازاپین (رِمِرون)، یک داروی ضد افسردگی چهار حلقهای است که با افزایش وزن قابل توجهی همراه است. در مطالعات، افزایش اشتها در 17٪ از بیماران تحت درمان با رِمِرون گزارش شد و 7.5٪ از بیماران افزایش وزن حداقل 7٪ را نسبت به شروع مطالعه داشتند.
- اما بوپروپیون ( وِلبورتین ایکس اِل، ولبورتین اِس آر ) یک داروی ضد افسردگی غیر رایج است که مصرف آن اغلب با کاهش وزن همراه است. بررسی نشان داده است که بین 14 تا 19 درصد از بیمارانی که بوپروپیون مصرف می کنند، حداقل 2.2 کیلوگرم در مقایسه با 6 درصد از دارو نماهای غیرفعال از دست می دهند.
بررسی معروف کوهورت که 136762 مرد و 157957 زن را در بریتانیا مورد بررسی قرار داد به ارزیابی ارتباط بین تجویز دارو های ضد افسردگی و افزایش وزن در طولانی مدت پرداخت. بیش از 90 درصد بیماران افسردگی داشتند.
داروی مشابه: ریتالین -کاربرد، عوارض جانبی، تداخلات
محققان داده های یک دوره 10 ساله را بررسی کردند تا میزان افزایش حداقل 5 درصد وزن بدن و تعداد افرادی که (بر اساس شاخص توده بدنی) دچار اضافه وزن یا چاقی بودند را تعیین کنند.
- در سال اول مطالعه، برای 13 درصد از مردان و 22.4 درصد از زنان (میانگین سنی 51.5 سال) دارو های ضد افسردگی تجویز شد که البته ممکن بود بیماری های دیگری غیر از افسردگی داشته باشند.
- در طول دوره پیگیری، افرادی که داروی ضد افسردگی برای شان تجویز شده بود، در مقایسه با کسانی که هیچ وقت داروی ضد افسردگی مصرف نکردند، افزایش حداقل 5 درصدی وزن بدن را تجربه کردند.
- افزایش وزن به طور قابل توجهی در سال دوم و سوم درمان افزایش یافت. در طول سال دوم درمان، خطر افزایش وزن 5 درصدی، 46.3 درصد بیشتر از گروه مقایسه جمعیت عمومی بود. افرادی که در ابتدا وزن شان در دسته طبیعی طبقهبندی میشد، بیشتر احتمال داشت که به دسته دارای اضافه وزن یا چاق ملحق شوند.
- محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف دارو های ضد افسردگی با خطر افزایش تدریجی و مستمر بالا رفتن وزن در طی حداقل 5 سال مرتبط است.
چرا آسنترا باعث افزایش وزن می شود؟
- کاملا مشخص نیست که افزایش وزن ناشی از داروهای ضد افسردگی مثل آسنترا به دلیل افزایش اشتهایی است که پس از بهبودی از یک اختلال روانی رخ می دهد یا دلیلش مصرف دارو یا عوامل دیگر است.
- دارو های ضد افسردگی می توانند با مختل کردن علکرد انتقالدهندههای عصبی سروتونین یا هیستامین در مغز که اشتها را کنترل می کنند، باعث افزایش وزن شوند.
- برخی از دارو های ضد افسردگی ممکن است باعث خواب آلودگی یا خستگی شوند که نهایتا میزان فعالیت را کاهش می دهد و منجر به افزایش وزن خواهد شد.
قرص آسنترا 100 برای چیست+ عوارض قرص آسنترا 100