اگر این ژن معیوب باشد، بیماری هموفیلی رخ می دهد مگر اینکه کروموزوم X مقابل از نظر عملکردی سالم باشد. بیماری ارثی وابسته به کروموزوم X هموفیلی نامیده می شود. این نقص در مردان بیشتر از زنان شایع است. در این مطلب به صورت مفصل به توضیح این بیماری می پردازیم و اینکه در صورت ازدواج با یک فرد مبتلا به هموفیلی باید خود را برای چه چیزهایی آماده کنید.
چه فردی ناقل بیماری هموفیلی است؟
فرزند دختر یکی از کروموزوم های X خود را از مادر و دیگری را از پدرش به ارث می برد. حال فرض کنید که کروموزوم X مربوط به مادر از نظر انعقادی وضعیت مطلوبی دارد و کروموزوم مربوط به پدر ژن معیوب هموفیلی را داراست. از آنجاییکه کروموزوم X مادر ژن غالب می باشد، اجازه انتقال ژن هموفیلی را نمی دهد و بنابراین این دختر به بیماری هموفیلی مبتلا نمی شود. در این صورت این دختر ناقل بیماری هموفیلی است زیرا ژن هموفیلی را در یکی از کروموزوم های X خود داشته است و می تواند آن را به فرزندان خود منتقل کند. آیا این بدین معنی است که فقط مادر در انتقال این بیماری نقش دارد؟
جواب خیر است. مادر در حقیقت یکی از دو فردی است که ژن هموفیلی را منتقل می کند. با این حال، اسپرم های پدر در تعیین جنسیت فرزند تعیین کننده می باشد. این خطای هیچ کدام از والدین نیست زیرا هر دو در تولد فرزندشان مشارکت دارند. همه ما دارای ژن های غیر طبیعی هستیم که از بیشتر آنها بی اطلاعیم. این اتفاق کاملاً اتفاقی است که ژن هموفیلی در یک فرد خاص منتقل می شود.
حتما بخوانید: روشهای استفاده از آب کرفس برای لاغری، فشار خون، دیابت، قوای جنسی و سم زدایی
احتمال تولد نوزاد با بیماری هموفیلی چقدر است؟
- هیچ یک از فرزندان پسراز یک مرد مبتلا به بیماری هموفیلی به این بیماری مبتلا نخواهند شد.
- همه فرزندان دختر مرد مبتلا به بیماری هموفیلی ناقل این بیماری خواهند بود.
- اگر ناقل بیماری هموفیلی دارای فرزند پسر باشد، 50 درصد احتمال دارد که او به بیماری هموفیلی مبتلا باشد.
- اگر ناقل بیماری دارای فرزند دختر باشد، 50 درصد احتمال دارد که او به بیماری هموفیلی مبتلا باشد.
این 4 نکته در زیر توضیح داده شده اند. درصد و یا ریسک بر اساس تعداد بالای موالید است؛ به عبارت دیگر، اگر هر کدام از 500 شخص ناقل دارای دو فرزند پسر باشند که در جمع 1000 نفر می شود انتظار داریم حدوداً 500 فرزند پسر مبتلا به بیماری هموفیلی باشند؛ اما در این جمع، برخی از زنان دارای 2 فرزند هموفیلی، برخی دیگر دارای 1 فرزند هموفیلی و دیگران هم دارای فرزندان سالم خواهند بود. ژنی که یک کودک از والدین خود به ارث می برد، کاملاً تصادفی بوده و هیچ گاه قابل پیش بینی نیست. شانس مبتلا شدن به بیماری هموفیلی در یک کودک به این بستگی ندارد که خواهر یا برادرانش این ژن را دارا هستند یا نه. هر زمان که زنی باردار است، شانس داشتن فرزندی با ژن هموفیلی برای او تفاوتی ندارد. این دقیقاً مشابه تاس ریختن می باشد که نتیجه یک تاس ارتباطی به نتیجه ی تاس بعدی ندارد.
حتما بخوانید: چه غذاها و خوراکی هایی برای فشار خون مضر هستند؟ (چه غذاهایی مفید)
ممکن است خانواده ای دارای فرزندان مبتلا به بیماری هموفیلی و در عین حال دارای فرزندانی سالم نیز باشد. هم چنین امکان دارد که همه فرزندان در خانواده ژن نرمال را به ارث ببرند و یا ژن هموفیلی را بگیرند.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
سلام من ۳تادختردارم وسطی هموفیلی فاکتور۱۳هست من وهمسرم هموفیلی نیستم سالمی