پانکراس

سرطان پانکراس (لوزالمعده)، انواع، طول عمر و حقایقی بسیار مهم

هنگامی که سلولها به طور غیر طبیعی رشد می کنند، می توانند به سرطان تبدیل شوند. سلول های سرطانی به سیگنال های رشد، تقسیم و مرگ سلول به طور منظم پاسخ نمی دهند. این تومورها رشد می کنند و ممکن است به بافت های اطراف یا سایر قسمت های بدن گسترش یابد. انجمن سرطان آمریکا برآورد می کند که هرسال حدود 55،000 نفر در ایالات متحده آمریکا به سرطان لوزوالمعده مبتلا میشوند.

پانکراس چیست؟

پانکراس در شکم، پشت معده قرار گرفته است. این اندام توسط روده کوچک، کبد و طحال احاطه شده است. اکثر پانکراس از سلولهای برون تراوا تشکیل شده است. این سلولها آنزیم هایی تولید و ترشح می کنند که به تجزیه مواد غذایی کمک می کند.

بخش کوچکی از پانکراس شامل سلول های درون ریز است. این سلول ها هورمون های زیر را تولید و ترشح میکنند:

  • گاسترین که باعث آزاد شدن اسید در معده می شود
  • انسولین که باعث کاهش سطح قند خون می شود

word image 103

انواع سرطان پانکراس

تشخیص وجود سرطان در سلولهای برون ریز یا درون ریز پانکراس اهمیت زیادی دارد چون برای هر کدام استراتژی های درمان متفاوتی وجود دارد. انجمن سرطان آمریکا برآورد می کند که هرسال حدود 55،000 نفر در ایالات متحده آمریکا به سرطان لوزوالمعده مبتلا میشوند.

1-سرطان پانکراس برون ریز

این سرطان در بخشهای برون ریز پانکراس ایجاد میشود و 85 درصد کل موارد ابتلا به سرطان را تشکیل میدهد. شایع ترین نوع این سرطان، آدنوکارسینوم پانکراس است.

سرطان پانكراس اغلب در مراحل بعد تشخیص داده می شود، زمانی كه سرطان در اطراف رگ های خونی بزرگ یا به سایر اعضای بدن گسترش یافته است. حتی پس از آن هم روشهایی برای کنترل نشانه ها و افزایش طول عمر وجود دارد.

2- سرطان پانکراس درون ریز (نورواندوکرین)

سایر سلول های پانکراس هورمون هایی را ترشح می کنند که به صورت مستقیم وارد جریان خون (سیستم درون ریز) می شوند. تومور های سرطانی ناشی از این سلول ها تومور نورواندوکرین پانکراس یا تومور سلول های جزیره ای نامیده می شوند.

این سرطان میتواند خوش خیم یا بدخیم باشد. تومور نورواندوکرین پانکراس بسیار نادر هستند و حدود 1 درصد از سرطان های تازه تشخیص داده شده پانکراس را تشکیل می دهند. سرطان پانکراس درون ریز بسته به نوع هورمونی که آن بخش تولید می کند، به همان نام خوانده می شوند:

  • Insulinomas (از سلول های تولید کننده ی انسولین به وجود می آید)
  • Glucagonomas (از سلول های تولید کننده ی گلوکاگون به وجود می آید)

این سرطان اغلب قابل درمان است. درمان به فاکتورهای مختلفی ازجمله محل قرار گیری سرطان، میزان گسترش آن و سلامت عمومی بدن بستگی دارد.

حتما بخوانید: پانکراتیت -علائم، نحوه درمان و سایر نکات مهم (تحقیقات جدید)

علائم سرطان پانکراس

اکثر سرطان های پانکراس تا زمان گسترش و بزرگ شدن تومور، علایمی از خود نشان نمیدهند.

  • یکی از علائم معمول، درد در قسمت فوقانی شکم و پشت است.
  • سرطان ممکن است موجب ورم کیسه صفرا شود.
  • از آنجا که 80 درصد سرطان لوزالمعده در سر پانکراس رخ می دهد، می توانند مجرای صفرا را مسدود کنند و باعث ایجاد زردی شوند (زرد شدن پوست یا سفیدی چشمها و تیره شدن ادرار).
  • هنگامی که سرطان با پردازش مواد غذایی تداخل ایجاد کند، می تواند باعث کاهش وزن، کم رنگ شدن مدفوع و تهوع و استفراغ پس از غذا شود.

word image 104

تشخیص توسط پزشک

اگر علائم یا نشانه هایی از سرطان پانکراس وجود داشته باشد، پزشک تاریخچه پزشکی، سابقه خانوادگی و انجام معاینه فیزیکی را شروع خواهد کرد.

اگر پزشک مشکوک به سرطان لوزالمعده برون ریز باشد، ممکن است یک یا چند مطالعه تصویری مانند موارد زیر توصیه کند:

  • سی تی اسکن (CT scan)- برای مشاهده ی هر گونه رشد غیر طبیعی در پانکراس و سرطان هر جای دیگر در بدن.
  • سونوگرافی اندوسکوپیک- برای ایجاد تصاویری از لوزالمعده‌، از یک دستگاه سونوگرافی استفاده می‌ کند. این دستگاه از طریق لوله ‌‌ای نازک و انعطاف ‌پذیر (اندوسکوپ) وارد مری و سپس معده‌ می ‌شود و تصاویری از آنها ارائه می ‌دهد.
  • ام آر آی – برای تصویربرداری از پانکراس و رگهای خونی که مورد حمله ی سرطان قرار گرفته اند و همچنین مشاهده ی کبد برای مشخص کردن وجود یا عدم وجود سرطان در آن.
  • آندوسکوپی رتروگراد کلانژیوپانکراتوگرافی (ERCP) – در ERCP زير هدايت مستقيم يک دئودنوسکوپ، سوندى در درون اسفنکتر اُدى گذاشته مى‌شود. معمولا در اين روش مجارى پانکراس نيز همانند مجارى صفراوى مشخص مى‌شوند.

علل

مشخص کردن علل دقیق سرطان پانکراس مشکل است اما ریسک فکتورها (عوامل خطر) آن به شرح زیر است:

  • سیگار کشیدن – آدنوکارسینوم ها در افراد شدیدا سیگاری دو تا سه برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است.
  • سن – اگرچه سرطان پانكراس بیشتر در جوانان دیده می شود اما بیشتر در افراد بالای 60 سال رایج است.
  • جنسیت – مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا هستند.
  • نژاد– آفریقایی-آمریکایی ها و هاوایی های بومی بالاترین میزان سرطان پانکراس را دارند. آسیایی ها و اسپانیایی ها پایین ترین نرخ ابتلا را دارند.
  • رژیم غذایی – رژیم غذایی پر از گوشت و چربی با افزایش خطر ابتلا به سرطان پانکراس مرتبط است.
  • محیط – سرطان پانکراس در افرادی که در طولانی مدت در معرض آفت کش ها، رنگ ها، پتروشیمی و دیگر مواد سرطان زا هستند، شایع است.
  • سابقه خانوادگی – افرادی که والدین یا خواهر یا برادرشان دارای سرطان پانکراس هستند، سه برابر بیشتر احتمال دارد که به این بیماری مبتلا شوند. سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ یا سرطان تخمدان هم خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهد.

میزان بقا (کشندگی)

در زیر نرخ بقای 5 ساله برای بیماران مبتلا به سرطان پانکراس آورده شده است. این اطلاعات توسط پایگاه داده ملی سرطان (NCDB) برای بیماران بین سالهای 2003 و 2006 جمع آوری شده است. این فقط نشان دهنده میزان بقا برای بیماران مبتلا به مرحله II و IV مرحله IV پانکراس است.

از دست ندهید: سوء هاضمه چیست؟ تنها درمانهای خانگی موثر و همه نکات مهمی که باید بدانید!

مطابق آمار بین المللی از 15 درصد مبتلایان به بیماری های پانکراس که تحت عمل جراحی قرار می گیرند، طول عمر 5 ساله در آنها کمتر از 5 درصد است. لازم به ذکر است طبق آمار در صورت تشخیص دیرهنگام، 71 درصد از مبتلایان به سرطان پانکراس در اولین سال تشخیص جان خود را از دست می دهند.

ویدیوی زیر را از دست ندهید

 

دانلود ویدیو


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
پانکراتیتپانکراسدرمان سرطانسرطان پانکراس

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up