متفورمین دارویی است که برای درمان دیابت نوع 2 تجویز میشود. متفورمین با هدف قراردادن کبد میزان مصرف انرژی توسط سلولها را تنظیم می کند و از تشکیل گلوکز زیاد جلوگیری میکند، و هورمون گلوکاژن که باعث افزایش فشار خون میشود را مسدود میکند.
استفاده های متفورمین
- درمان دیابت نوع 2: در افرادی که دیابت نوع 2 دارند، فشار خون فرد به شدت بالا میرود، متفورمین از بالا رفتن فشار خون جلوگیری کرده و از آسیب دیدن اعضای بدن جلوگیری میکند. میتوکندری مسئول تولید انرژی سلولی است. متفورمین با جلوگیری از تولید گلوکز جدید از غیرکربوهیدراتهایی مثل لاکتات و گلیسرول از افزایش فشار خون جلوگیری میکند. اگر دیابت دارید این مطلب را بخوانید!
- افزایش مقاومت انسولین: مقاومت انسولین یکی از دلایل اصلی دیابت نوع2 است. متفورمین میزان حساسیت انسولین در سلول را بهبود میبخشد و خطر دیابت نوع2 را کاهش میدهد. اگر انسولین مصرف می کنید این مطلب را بخوانید!
- درمان علایم PCOS: سندروم پلی کیستیک تخمدان که یک مشکل هورمونی است و به خاطر چاقی در فرد ایجاد میشود. متفورمین برای درمان این سندروم مناسب است. بعلاوه متفورمین به باروری کمک کرده و شانس حاملگی موفق را افزایش داده و از سقط جنین جلوگیری میکند
- پیشگیری و درمان سرطان: در افرادیکه دیابت نوع 2 داردند مصرف متفورمین خطر ابتلا به سرطان کبد را نصف میکند. همچنین متفورمین خطر ابتلا به سرطان ریه و سیستم تنفسی را کاهش میدهد. به نظر میرسد که متفورمین در پیشگیری از رشد تومورهای سرطانی تاثیرگذاری خوبی دارد. اگر به سرطان مبتلا هستید این بخش را بخوانید!
- محافظت از قلب: عدم تعادل در سطح قند خون باعث بیماری قلبی میشود. متفورمین سطح قند خون را پایین آورده و میزان خون ورودی به ماهیچهها را افزایش میدهد. یکی از داروهایی که میتوان پس از حمله قلبی استفاده نمود، متفورمین است. متفورمین میتواند ضربان قلب در افرادیکه دیابت نوع 2 دارند را تنظیم کند. بیماری قلبی دارید؟ این مطلب را بخوانید!
- پایین آوردن کلسترول: متفورمین سطح کلسترول بد را پایین میآورد. این دارو روی کلسترول خوب و فشار خون تاثیر نمی گذارد اما میتواند سطح کلسترول بد را پایین بیاورد. برای کاهش چربی خون این مطلب را بخوانید!
- کاهش وزن: متفورمین به همراه یک رژیم غذایی مناسب میتواند منجر به کاهش وزن در فرد بشود. این دارو به حذف چربیهای بدن کمک میکند. برای کاهش وزن این مطلب را بخوانید!
- جوان ماندن فرد: مصرف متفورمین فرایند پیرشدن فرد را آهسته میکند
عوارض جانبی متفورمین
رایجترین عوارض متفورمین مربوط به ناراحتیهای معده، حالت تهوع، استفراغ و اسهال است. افراد پیرتر بیشتر در معرض عوارض این دارو قرار دارند. از عوارض این دارو میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- از بین رفتن تعادل PH در بدن
- پایین آمدن بیش از حد قند خون
- کمبود ویتامین ب12
- افزایش خطر ابتلا به آلزایمر
نکاتی پیرامون مصرف متفورمین
- مصرف متفورمین روی بارداری تاثیر چندان زیادی ندارد اما باید از مصرف بیش از اندازه آن در زمان بارداری پرهیز شود.
- مصرف متفورمین توسط مادران شیرده تاثیری روی سطح قند خون نوزاد ندارد
- مصرف متفورمین در افرادی که بیماری کلیوی دارند میتواند روی عملکرد کلیه تاثیر منفی بگذارد
واکنشهای دارویی
متفورمین میتواند با داروهای زیر واکنش دهد:
- داروهای دیابت: سیتاگلیپتین، پراندین، مگلیتیناید
- آنتی بیوتیکها
- داروهای سرطان: ایماتینیب، نیلوتینیب، گفیتینیب و ارلوتینیب
- داروهای دیگری مثل: دیزوپیرامید، ایمیپرامین، تاکرین، ارفنادرین و سیمتیدین
میزان مصرف
این دارو به دو فرم تاثیرگذاری سریع و تاثیرگذاری متناوب وجود دارد. میزان مصرف این دارو بین 500 تا 2550 میلی گرم متغیر است و میتوان این دارو را به همراه غذا مصرف نمود. نوع تاثیرگذار سریع روزی یکبار و نوع تاثیرگذار متناوب روزی دوبار باید مورد استفاده قرار بگیرد. این دارو بصورت ترکیبی نیز وجود دارد ( روزیگلیتازون و متفورمین – آواندامت، گلیبورید و متفورمین – گلوکووانس)
بهترین زمان مصرف متفورمین
متفورمین هم مانند داروهای دیگر، باید در زمان مناسب مصرف شود. اول از همه باید بدانید که زمان مصرف دارو بسیار مهم است. با مصرف متفورمین در زمان مناسب، می توانید به اثرات بهتری دست پیدا کنید. متفورمین در دو نوع متفاوت یعنی نوع استاندارد و پیوسته رهش موجود است.
طبق گفته ی کارشناسان، ما می توانیم از متفورمین استاندارد به صورت مایع یا قرص استفاده کنیم. متفورمین استاندارد را می توان دو تا سه بار در روز و به همراه وعده غذایی مصرف کرد. اگر این دارو بهمراه غذا مصرف شود، احتمال بروز عوارض جانبی مانند درد معده کاهش می یابد.
متفورمین هیدروکلراید (HCL) و پیوسته رهش، یک بار در روز مصرف می شود. این نوع متفورمین هم به دو صورت مایع و قرص موجود است. افرادی که با مصرف متفورمین استاندارد علائم نامطلوبی را تجربه می کنند، می توانند از متفورمین پیوسته رهش یا هیدروکلراید استفاده کنند. متفورمین HCL را می توان شب هنگام همراه غذا مصرف کرد.
مصرف متفورمین قبل از غذا بهتر است یا بعد از غذا؟
مردم به طور کلی نگران بهترین زمان مصرف دارو هستند. بروشور دارو، معمولا همراه با دارو موجود است و تمام اطلاعات مربوط به دارو را در اختیار بیماران قرار می دهد. بنابراین قبل از استفاده حتماً باید آن را مطالعه کنید. در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد دارو باید از پزشک بپرسید.
پزشک یک برنامه غذایی ویژه به شما می دهد که باید در طول دوره ی درمان دنبال کنید. مصرف متفورمین در زمان مقرر، برای عملکرد صحیح دارو و کنترل بیماری ضروری است. طبق دستور پزشک باید بطور منظم ورزش کنید و سطح قند خود را آزمایش کنید.
اگر پس از مصرف متفورمین عوارض جانبی خاصی را تجربه کردید، باید دارو را همراه با غذا مصرف کنید تا عوارض جانبی ناشی از آن به حداقل برسد. دارو را با یک لیوان آب ببلعید اما آن را نشکنید، خرد نکنید و نجوید. اگر از حالت مایع دارو استفاده می کنید، برای اندازه گیری، تنها از قاشق خود دارو استفاده کنید و هیچگاه از قاشق غذاخوری برای اینکار استفاده ننمایید.
متفورمین برای دیابت
متفورمین یکی از موثرترین داروهای درمان دیابت نوع 2 است. پس از تشخیص دیابت، بیشتر پزشکان استفاده از این دارو را توصیه می کنند. در صورت کنترل عملکرد کلیه، می توان از متفورمین در طول زندگی یک بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده کرد.
در بیماران دیابتی نوع 2، این دارو با کاهش تولید بیش از حد گلوکز توسط کبد کار می کند. در نتیجه مقاومت انسولین کبد و عضلات را کاهش می دهد و حساسیت آنها را نسبت به انسولین بهبود می بخشد. پزشکان توصیه می کنند متفورمین را همراه با وعده های غذایی مصرف کنید زیرا به نظر می رسد جذب آن افزایش می یابد و از افت قند خون جلوگیری می کند.
متفورمین در دیابت نوع 2، سطح قند خون بیمار را به ویژه هنگامی که با ورزش و رژیم غذایی سالم همراه باشد، کنترل می کند.
متفورمین برای کاهش وزن
طبق مطالعات انجام شده، متفورمین می تواند به کاهش وزن در بسیاری از افراد کمک کند. دلیل اثرات این دارو بر کاهش وزن مشخص نیست. اما یکی از تئوری های بیان شده این است که متفورمین اشتها را کاهش می دهد و فرد را به خوردن غذای کمتر ترغیب می کند.
اگرچه متفورمین در کاهش وزن مفید است، اما یک راه حل سریع محسوب نمی شود. به طور کلی، کاهش وزن ناشی از متفورمین، به تدریج طی یک یا دو سال اتفاق می افتد. میزان کاهش وزن ناشی از متفورمین در افراد مختلف متفاوت است.
میزان متوسط کاهش وزن با استفاده از متفورمین بعد از هفت سال، حدود 3 تا 3 و نیم کیلوگرم است. تاثیر متفورمین بر لاغری، زمانی موثر است که با عادات غذایی سالم همراه باشد و اگر رژیم غذایی سالمی نداشته باشید، از مزایای کاهش وزن آن بهره مند نخواهید شد.
متفورمین میزان کالری سوزانده شدن در زمان ورزش را هم افزایش می دهد. اگر در طول مصرف دارو رژیم غذایی سالم و ورزش منظمی داشته باشید، کاهش وزن سریعتری خواهید داشت. اگر هر روز ورزش نکنید، احتمالا متفورمین تاثیر زیادی بر لاغری نخواهد داشت.
احتمالا کاهش وزن ناشی از متفورمین موقتی است و پس از قطع مصرف دارو، احتمال بازگشت به وزن اولیه وجود دارد.
برای کاهش وزن، متفورمین را چه زمانی در روز مصرف کنیم؟
بهترین زمان مصرف متفورمین برای جلوگیری از مشکلات معده، قبل از غذا یا همراه آن است. لازم به ذکر است که شما نمی توانید از متفورمین به عنوان یک قرص لاغری جادویی استفاده کنید زیرا به آرامی کار می کند. نسبت کاهش وزن با متفورمین در افراد مختلف متفاوت است. اگر متفورمین منجر به لاغری شما نشود، منجر به چاقی هم نخواهد شد.
اگر شما پری دیابت یا دیابت نوع 2 دارید یا از چاقی رنج می برید، متفورمین می تواند بهترین گزینه برای شما باشد. با استفاده از متفورمین می توانید وزن خود را کنترل کنید و خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهید.
برخی پزشکان برای کاهش وزن متفورمین را تجویز می کنند حتی اگر دیابت یا علائم آن در فرد وجود نداشته باشد. اگر فردی به طور منظم ورزش کند و ضمن مصرف متفورمین رژیم غذایی سالمی نیز در پیش بگیرد، احتمال کاهش وزن بیشتر می شود.
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
سلام
دیابت نوع دوم دارم و روزی ۲۵۰۰ میلی گرم متفورمین مصرف میکنم + ۱ تا ۲ عدد قرص ویتامین۳۰۰ ب۱ ٬ متاسفانه بشدت قوای جنسی ام تحلیل رفته
برای خنثی کردن اثر منفی متفورمین دارویی تجویز می کنید؟
بله به شدت سطح تستوسترون رو پایین میاره. تست کنید دارو را در زمانهای دیگری از طول روز مصرف کنید. ضمنا برای گردش بهتر خون تمرین های منظم ورزشی رو (در ابتدای صبح یا عصرها) به برنامه روزانه تون اضافه کنید. اگر هم مشکل خاص دیگری در برقراری ارتباط دارید از لوبریکنت ها استفاده کنید.