خواص و مضرات تخمه آفتابگردان

10 خواص و مضرات تخمه آفتابگردان و روش مصرف

تخمه آفتابگردان از جمله مغزهای چربی بود که مصارف گوناگونی دارد، شاید یکی از پرکاربردترین مصارف آن استفاده از روغن آن برای پخت و پز و استفاده به عنوان یکی از تنقلات پرطرفدار است. این مغز پرچرب دارای ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است و عملکرد سیستم قلب و عروق، مغز و اعصاب را بهبود میبخشد. همچنین با وجود چرب بودن تخمه آفتابگردان روغن های موجود در آن کاملا طبیعی و سالمند و نیاز بدن به چربی های اشباع نشده را تامین می کنند در این مقاله خواص و عوارض تخمه آفتابگردان را بررسی کردیم.

حقایق تغذیه ای تخمه آفتابگردان

تخمه های آفتابگردان فقط یک میان وعده نیستند. آن ها مقدار قابل توجهی از ویتامین E (آلفا توکوفرول) و B6 را به بدن می رسانند. بر طبق گزارش USDA، آن ها همچنین حاوی آنتی اکسیدان ها و کاروتنوئید های مختلفی که از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی می کنند، هستند. مقدار متوسطی تیامین، سدیم، منیزیم، سلنیوم، منگنز و فسفر در تخمه های آفتابگردان وجود دارد، در حالی که پوسته بیرونی فیبر غذایی را فراهم می کند.

همچنین مقدار کمی روی، مس و آهن نیز همراه با ویتامین های خانواده B در آن ها وجود دارند. شاید مهم ترین چیز در تخمه های آفتابگردان، میزان چربی های غیر اشباع با نام فیتواسترول باشد. یک چهارم فنجان تخمه آفتابگردان خشک، حاوی بیش از 200 کالری می باشد.

حتما بخوانید: تخمه آفتابگردان –خواص، عوارض، طرز مصرف اصولی و نکات مهم دیگر

مزایای تخمه آفتابگردان

تخمه آفتابگردان مزایای سلامتی بسیاری مانند تقویت سلامت قلب و پوست، تحریک رشد مو، کمک به کاهش وزن، کاهش کلسترول، جلوگیری از سرطان های خاص و متعادل کردن سطح هورمونی فراهم می کند.

ارزش غذایی دانه، تخمه آفتابگردان خشک شده
100 گرم: مقدار مصرف
ارزش مواد غذایی
4.73 آب [g]
584 انرژی [kcal]
20.78 پروتئین [g]
51.46 لیپیدکل (چربی) [g]
20 کربوهیدرات، با تفاوت [g]
8.6 فیبر، کل رژیم غذایی [g]
2.62 قند کل [g]
78 کلسیم، Ca [mg]
5.25 آهن، Fe [mg]
325 منیزیم، Mg [mg]
660 فسفر، [mg] P
645 پتاسیم، [mg] K
9 سدیم، Na [mg]
5 روی، Zn [mg]
1.4 ویتامین C، اسید آسکوربیک کل [mg]
1.48 تیامین [mg]
0.36 ریبوفلاوین [mg]
8.34 نیاسین [mg]
1.35 ویتامین B-6 [mg]
227 فولات، DFE [μg]
0 ویتامین B-12 [μg]
3 ویتامین A، RAE [μg]
50 ویتامین A، IU [IU]
35.17 ویتامین E (آلفا توکوفرول) [mg]
0 ویتامین D (D2 + D3) [μg]
0 ویتامین D [IU]
0 ویتامین K (فیلوکینون) [μg]
4.46 اسیدهای چرب، اشباع شده [g]
18.53 اسیدهای چرب، تک غیر اشباع [g]
23.14 اسیدهای چرب، چند غیر اشباع [g]
0 کلسترول [mg]
0 کافئین [mg]
USDA: منبع

تخمه آفتابگردان در طب سنتی

طبع تخمه آفتابگردان گرم و خشک میباشد.

word image 181

خواص تخمه آفتابگردان

1- بهبود سلامت قلب

تخمه آفتابگردان منبع غنی آنتی اکسیدان محلول در چربی یعنی ویتامین E است. ویتامین E رادیکال های آزاد را که می توانند به مولکول های حاوی چربی مثل غشاهای سلولی، سلول های مغزی و کلسترول آسیب برسانند را از بین می برد. تخمه آفتابگردان نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ایفا می کند.

2- کاهش کلسترول خون

تخمه آفتابگردان سرشار از مواد مغذی بنام فیتو استرول است. دریافت مقادیر زیاد فیتواسترول از طریق رژیم غذایی مناسب باعث کاهش کلسترول خون، افزایش عملکرد سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به سرطان های مختلف می شود. دریافت کافی فیتو استرول باعث کاهش کلسترول خون، عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن و حتی حفاظت از سلول ها در برابر سرطان می شود.

3- درمان سردرد

تخمه آفتابگردان سرشار از منیزیم است و به جلوگیری از سردردهای میگرنی کمک می کند و خطر بروز حمله قلبی و سکته مغزی را نیز کاهش می دهد. اگر دچار فشار خون بالا، اسپاسم یا گرفتگی عضلانی (از جمله اسپاسم عضله قلب یا گرفتگی های دستگاه تنفسی ناشی از آسم)، سردرد میگرنی، گرفتگی عضلات، تنش، درد و خستگی هستید حتما از منابع غنی منیزیم مثل تخمه آفتابگردان استفاده کنید.

4- استحکام استخوان ها

تخمه آفتابگردان سرشار از منیزیم است وجود منیزیم برای سلامت استخوان ها و تولید انرژی ضروریست. حدود دو سوم منیزیم بدن در استخوان ها یافت می شود. منیزیم به ایجاد ساختار فیزیکی استخوان ها کمک می کند و وجود آن برای رشد و کشیدگی استخوان ها لازم است.

منیزیم متعادل کننده کلسیم است بنابراین در تنظیم سیستم عصبی و حجم عضلات دخالت دارد. منیزیم در سوخت و ساز انرژی، ایجاد DNA جدید، تولید آنتی اکسیدان گلوتاتیون، ایجاد ساختار استخوانی و غشای سلولی، انتقال یون ها در سراسر غشای سلولی و سیگنالینگ بین سلولی نقش دارد.

5- پیشگیری از سرطان

تخمه آفتابگردان مقدار زیادی سلنیوم دارد که برای سلامتی بدن ضروریست. با خوردن یک فنجان تخمه آفتابگردان می توانید 34% از نیاز روزانه تان به سلنیوم را تامین کنید. گلوتاتیون پراکسیداز یکی از قوی ترین آنزیم های آنتی اکسیدانی بدن است که برای از بین بردن طیف وسیعی از مولکول های مضر استفاده می شود. سلنیوم از DNA سلول ها در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کند و مانع از بروز سرطان میشود.

6- پیشگیری از زوال عقل و بیماری های عصبی

تخمه آفتابگردان حاوی مس زیادی است، وجود مس برای عملکرد مناسب سیستم عصبی نیز ضروریست. کمبود مس خطر ابتلا به آلزایمر، پارکینسون و سایر بیماری های عصبی را افزایش می دهد. علاوه بر این وجود مس برای عملکرد درست و مناسب قلب نیز بسیار مهم است. هر فنجان تخمه آفتابگردان 80% از نیاز روزانه بدن به مس را تامین می کند.

7- سلامت جنین

اسید فولیک نوعی ویتامین B است که به‌طور طبیعی در غذا وجود دارد. این ویتامین به ساخت سلول‌های جدید DNA و RNA می‌پردازد. همچنین اسید فولیک برای زنانی که در دوران بارداری به‌سر می‌برند هم لازم است و به رشد و تکامل جنین کمک می‌کند.

8- تنظیم هومون های زنانه

تخمه آفتابگردان یکی از منابع غنی فیتوستروژن است. فیتوستروژن ها متابولیسم کننده با پایه گیاهی هستند. این فیتوستروژن ها از لحاظ ساختاری و عملکردی به هورمون ها شبیه هستند به خصوص استروژن و تستوسترون وموجب تعادل های هورمونی میشود.

9- سلامت پوست

تخمه آفتابگردان حاوی مقدار زیادی از آنتی اکسیدان های محلول در چربی در درجه اول ویتامین Eو بتا کاروتن است. هر دوی ویتامین های A و E توانایی گذر از سد فسفولیپید سلول های پوست و خنثی سازی رادیکال های آزاد را دارند. با حفاظت از این ترکیبات سلولی و بیو مولکولی، این ویتامین ها نقش مهمی را در فعالیت های ضد التهابی دارند. بنابراین به کاهش علائم قرمزی، اگزما، پسوریازیس و دیگر حالت های التهابی کمک می کنند.

10- کنترل ریزش مو

تخمه آفتابگردان حاوی گاما لینولنیک اسید و ویتامین هایی که از نازک شدن و ریزش مو جلوگیری می کند. ویتامین E از سلامت پوست سر حمایت می کند و به رشد مو کمک می کند. آنتی اکسیدان ها و ویتامین E از تضعیف فولیکول های مو جلوگیری می کنند که رشد سریعتر و ضخیم تر مو را افزایش می دهد.

عوارض تخمه آفتابگردان

  • تخمه آفتابگردان حاوی چربی بالایی است و مصرف زیاد آن موجب چاقی میشود.
  • تخمه آفتابگردان نمکی موجب افزایش فشارخون میشود.
  • مصرف زياد تخمه آفتاب‌گردان مي‌تواند سبب افزايش تري‌گليسريد شود.
  • چرب شدن بدن و موی سر از عوارض تخمه آفتابگردان است و موجب ایجاد جوش و آکنه میشود.

استفاده از تخمه آفتابگردان

1- تخمه آفتابگردان را می توانید به سالاد ماهی تن، مرغ و گوشت بوقلمون اضافه کنید.

2- از این تخمه های خوشمزه در انواع سالادهای سبز هم می توانید استفاده کنید.

3- برای سوخاری کردن گوشت ها به جای استفاده از آرد سوخاری از پودر تخمه آفتابگردان استفاده کنید.

4- تخمه های آفتابگردان را روی غلات گرم یا سرد بریزید و نوش جان کنید.

سالاد کاهو با تخمه آفتابگردان

مواد مورد نیاز:

1 عدد کلم بنفش کوچک کنسرو ذرت به میزان لازم
کلم سفید خلالی خرد شده جعفری خرد شده به میزان لازم
1 بسته تخمه آفتابگردان پاک شده 2 قاشق مرباخوری سس خردل
خیار شور به میزان لازم 4 قاشق غذاخوری سرکه
کشمش به میزان لازم 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون

روش تهیه

  • کلم قرمز و سفید را خلالی خرد کنید و در یک کاسه بریزید، خیار شور خرد نگینی خرد شده و تخمه آفتابگردان و ذرت و جعفری را اضافه کنید.
  • سس خردل را در ظرفی بریزید سرکه و نمک و فلفل و روغن زیتون را اضافه کنید سس را روی سالاد ریخته و مخلوط کنید و بگذارید تا کلم ها نرم شوند.
  • سالاد شما آماده سرو است.

نتیجه

به علت وجود باکتری در تخمه جوانه زده خام بهتر است آن را به صورت بوداده و بدون نمک استفاده کنید. با اینکه حرارت خشک تاثیری بر خواص آن ندارد اما افزودن نمک به آن موجب افزایش فشارخون میشود و ممکن است مضر باشد. مصرف تخمه جوانه‌دار به هیچ عنوان توصیه نمی شود و در این شرایط بهتر است قبل از مصرف، آن را در در دمای بالا خشک کنید.

10 تا از خواص تخمه هندوانه


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
تخمه آفتابگردانخواص آجیل

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up