واریس زمانی ایجاد میشود که رگ های خونی بزرگ تر از حالت معمول شوند. که این عارضه در پاها بیشتر دیده میشود به همین دلیل در این مقاله به بررسی این نوع از واریس پرداختیم. ایستادن های طولانی، آسیب ها و فشارهای وارده بر رگ های پا موجب بروز واریس میشود. زمانی که رگ ها متورم و بزرگ شوند احتمال انسداد جران خون و دیگر عارضه های مربوط به اختلال جریان خون به وجود خواهد آمد لذا در درمان آن باید جدیت به خرج داد. در این مقاله علل اصلی ایجاد واریس را بررسی کرده ایم و بهترین روش های درمان آن را ذکر خواهیم کرد.
علائم واریس پا
انواع ورید های واریسی
1- واریس ورید صافن واریس ورید صافن به زمانی گفته می شود که ورید صافن در پا ها به طرز قابل توجهی بزرگ تر از اندازه طبیعی خود شده و پوست را برجسته کرده است. این ورید ها ظاهری بسیار بزرگ و طناب مانند داشته و می توانند بدون رنگ اما نمایان باشد.
2- ورید های واریسی رتیکولار ورید های واریسی رتیکولار همانند یک تور بوده و سطح وسیع تری از پوست را می پوشانند. این ورید ها معمولا ضخیم تر بوده و به رنگ قرمز، سبز یا بنفش می باشند. ورید های رتیکولار با اینکه الزاما برجسته نیستند اما می توانند ظاهری نامطلوب داشته باشند.
3- ورید های عنکبوتی ورید های عنکبوتی اندازه کوچک تری داشته، به رنگ قرمز یا آبی بوده و هر جای بدن دیده می شوند. ورید های عنکبوتی معمولا به شکل یک تور عنکبوت انتشار یافته و نسبت به دیگر ورید های واریسی نازک تر و کوچکتر هستند.
علل ایجاد واریس پا
ضعیف بودن دریچهها | بارداری |
آسیب دیدن سیاهرگها | آسیب دیدن پا |
سن | یبوست |
جنسیت | نارسایی عروقی مزمن |
شغل | زندگی بدون تحرک |
سابقه خانوادگی | استفاده از لباس تنگ |
اضافه وزن و چاقی | بلند کردن اشیای سنگین |
عوارض واریسی شدن رگها
نحوه تشخیص واریس پا
1- پزشک ابتدا به معاینه فیزیکی بیمار پرداخته و علائم رگ های واریسی را بررسی می کند.
2- در روش سونوگرافی داپلر از اولتراسوند (امواج فراصوت) برای بررسی جریان خون و فشار خون استفاده می شود.
3- در اسکن دو طرفه وجود لخته های خون در رگ های عمیق تر را بررسی می شود.
4- از ونوگرام برای معاینه دقیق رگ های خونی استفاده شود، در این روش با استفاده از اشعه ایکس وریدها بررسی می شود.
روش های درمان واریس پا
روش اول: روغن تراپی
روش استفاده از روغن ها برای واریس پا
1- یک پارچه را در ظرفی حاوی ترکیبی از یک لیتر آب و 5 قطره روغن ضروری قرار دهید. کمپرس را در این محلول خیسانده و هر گونه آب اضافی را با فشار از آن خارج کنید. سپس در حالی که پاهای خود را بالا نگه داشته اید کمپرس را به مدت 15 دقیقه بر نواحی مورد نظر قرار دهید.
2- از اعمال مستقیم هر گونه روغن ضروری خالص بر پوست خود اجتناب کنید. به جای به کار گیری مستقیم روغن بر روی پوست می توان این روغن را با 30 قطره روغن حامل ترکیب کرد.
معرفی بهترین روغن ها برای واریس پا
1- مالیدن پنج قطره از روغن درخت سرو روی ناحیه مبتلا به واریس دو مرتبه در روز و به مدت چند هفته میتواند بسیار مؤثر باشد.
2- روغن بابونه و روغن ارگانیک نارگیل را ترکیب کرده و قبل از خواب روی پای خود بمالید.
3- روغن گل بیمرگ در درمانی خانگی رگهای واریس و رگهای عنکبوتی بسیار عالی است2 تا 3 قطرهای این روغن میتواند درد و تورم رگهای مبتلا به واریس را کاهش دهد و گردش جریان خون را در رگها بهبود بخشد.
4- روغنهای اسطوخودوس و رزماری خاصیت ضدالتهابی و مسکن دارند و میتواند علائم همراه با بیماری واریس را کاهش دهد.
5- روغن آواکادو در عمق پوست نفوذ میکند، این روغن تولید کلاژن را تحریک کرده و روند بهبودی بیماری واریس را تسریع میکند.
6- روغن جوجوبا به بهبود زخمها کمک کرده و تولید کلاژن را تحریک میکند. این روغن خاصیت ضدالتهابی دارد و برای درمان التهاب و در برخی موارد درد رگها به کار برده میشود.
7- روغن لیمو خاصیت قابضی و مخمری دارد. این روغن باعث بهبود گردش جریان خون شده و دیواره رگها را سفت میکند بنابراین رگها تقویت میشوند.
8- روغن بومادران برای درمان رگهای واریسی بسیار عالی است زیرا گردش جزیان خون را بهبود بخشیده که میتواند خون راکد را در رگهای به حرکت درآورد.
روش دوم: روش میکرو فلبکتومی
این روش برای درمان رگ های شاخه ای و با بیحسی موضعی و به طور سرپایی انجام میپذیرد. در این روش برشی کوچک به اندازه یک عدس ایجاد می شود و برای برطرف کردن ظاهر برجسته رگها نزذیک سطح پوست از این روش استفاده میشود.
روش سوم: درمان با تخریب به وسیله امواج رادیویی
در این روش یک برش کوچک در بالا و پایین زانو ایجاد شده و به کمک اسکن امواج فراصوت یک کاتتر (لوله نازک) به درون رگ هدایت می شود. جراح یک میله به درون کاتتر وارد کرده که از خود امواج رادیویی ساطع میکند. انرژی امواج رادیویی سبب حرارت دادن به ورید، فروپاشی دیواره های آن و بسته شدن آن بطور کامل میشود.
روش چهارم: روش لیگاسیون و استریپینگ
در این روش، دو برش ایجاد می شوند. اولین برش بر روی کشاله ران، بیمار و بالای ورید، مورد نظر و دومین برش بر روی قسمت پایینی پا و در نزدیکی مچ یا زانو ایجاد میشود. قسمت بالایی ورید مورد نظر بسته خواهد شد. یک سیم نازک و منعطف از قسمت پایینی سیاهرگ به درون آن هدایت می شود که در هنگام بیرون کشیده شدن، سیاهرگ رانیز به همراه خود بیرون می آورد.
روش پنجم: رادیوفرکانسی
یکی از بهترین راه درمان واریس پا روش رادیوفرکانسی یکی از بهترین روش های درمانی جایگزین جراحی درمان واریس پا است که بدون نیاز به برش جراحی، بدون هیچ جای بخیه و با دوره نقاهت کوتاه یک روش ایده آل برای درمان واریس پا است.
روش ششم: لیزر داخل وریدی
رگهای واریسی بزرگتر با استفاده از کاتتر یا عمل جراحی لیزر داخل وریدی درمان میشوند که شامل قرار دادن یک پروب یا کاتتر در یک ورید بزرگ در ناحیه ی ساق پا و استفاده از اسکن اولترا سوند برای هدایت آن به موقعیت صحیح و بسته شدن رگ آسیب دیده با استفاده از حرارت تولید شده از طریق لیزر است.انرژی لیزر موجب گرمایش ورید و بسته شدن آن میشود. لیزر به آهستگی در طول ورید با استفاده از اسکن اولتراسوند، هدایت شده تا کل طول رگ بسته شود.
روش هفتم: اسکلروتراپی
در این روش که با کمک سونوگرافی انجام می گیرد، مایع (اسکلروسانت) در داخل رگ گرفتار واریس تزریق می شود که باعث تخریب جداره رگ می گردد. رگ تخریب شده به مرور زمان توسط بدن جذب و حذف میشود.
روش هشتم: جراحی
بستن و سوزاندن عروق واریسی یک درمان جراحیست که نیاز به، بیهوشی دارد. اگرچه با وجود تغییرات به روز شده در جراحی سوزاندن وریدی توسعه یافته است، اما این روش به ندرت انجام میشود.
روش نهم: جوراب واریس
این جوراب ها بگونهای طراحی شده اند که خون را به سمت بالا هدایت میکنند. استفاده از این موارد میتواند به تسکین علایمی همچون تورم و سفتی کمک کند و جریان خون را در اندام تحتانی بهبود ببخشد.
روش دهم: چسب واریس
در این روش با چسب واریس مخصوصی که درون رگ تزریق میشود رگ واریسی بسته میشود.
روش یازدهم: اصلاح رژیم غذایی
- مواد غذایی حاوی آنتوسیانین مانند انجیر، شاه توت، کلم قرمز، بادمجان، توت فرنگی، آلو و یا موردصحرایی به پیشگیری و درمان واریس کمک زیادی میکند.
- ویتامین C موجود در مرکبات به دلیل تاثیر مثبتی که در بهبود خاصیت ارتجاعی مویرگ ها دارد باعث بهبود و جلوگیری از واریس می شود. پرتقال، لیموترش، کیوی، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی انبه، توت فرنگی و جعفری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- یبوست مشکلی است که باعث بروز و تشدید واریس می گردد. بنابراین موادغذایی حاوی فیبر بیشتر مانند سبوس گندم یا برنج را به رژیم خود اضافه کنید.
- جذب بیشتر پتاسیم با مصرف سبزیجاتی مانند موز در درمان واریس پا نقش زیادی دارد.
- چربی های اشباع شده که در لبنیات پر چرب، کره، خامه، گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس وکالباس و شیرینی های صنعتی را تا حد امکان از رژیم غذایی خود حذف کنید.
روش دوازدهم
نتیجه
شاید به نظر برسد که واریس پا فقط در ظاهر پوست تاثیر میگذارد، اما همانگونه که گفتیم عدم درمان آن میتواند عارضه های خطرناکی نیز به دنبال داشته باشد. توصیه ما به شما این است که سبک زندگی خود را تغییر دهید. سیگار کمتری بکشید، موادغذای حاوی نمک کمتری بخورید و ورزش کنید.
در ادامه بخوانید: 9 غذای برتر برای تقویت سیستم ایمنی بدن