یکی از چیزهای ترسناکی که در مورد افراد خجالتی وجود دارد این است که دیگران را پس می زنند و با وجود اینکه تنهایی را ترجیح می دهند اما به نظر می رسد نیروی محرک تنهایی به آنها فشار می آورد. یافته های جدید متخصصان و روانشناسان به کمک ما آوده تا در این مطلب چند نکته آموزنده در زمینه راهنمایی برای آدمهای خجالتی و نحوه برقراری ارتباط دوستانه با دیگران ارائه دهیم.
مواجهه با احساس شرم و تنهایی
انسان موجودی اجتماعی است. وجود روابط اجتماعی و ارتباطات دوستانه باعث شادی ما میشود. با این وجود برخی از انسانها نسبت به محیط اطرافشان احساس شرم دارند و نمیتوانند بخوبی با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند. این امر میتواند موقعیت اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار داده و فرد روابطش را با اطرافیانش از دست دهد و به مرور زمان دچار انزوا شود. تنهایی یک شرایط رایج و معمول است که ممکن است برای هر فردی و در هر سنی اتفاق بیفتد. نیازی به احساس شرم نیست. گاهی اوقات این تنهایی ناشی از یک عامل بیرونی است: مثلا اینکه به یک محله جدید نقل مکان کردهاید. در این موارد به راحتی میتوانید با افراد جدیدی آشنا شوید و ارتباط دوستانه برقرار کنید.
همچنین بخوانید: کم توجهی/عدم تمرکز در بزرگسالان، نکات مهمی که باید انجام دهید!
علایم احساس شرم
- از این که در اجتماع یک فرد احمق به نظر برسید هراس دارید.
- نسبت به آنچه دیگران درباره شما فکر میکنند اهمیت بسیار زیادی میدهید.
- از حضور در اجتماع پرهیز میکنید.
- هنگامیکه فردی از شما دوری میکند تصور میکنید که شما مقصر هستید.
- بعد از حضور در اجتماع احساس بدی نسبت به خود دارید.
یاد بگیرید که خودتان را بپذیرید
به یاد داشته باشید که هیچگاه اطرافیانتان هر کلمه و رفتار شما را زیر ذره بین قضاوت قرار نخواهند داد و نیازی نیست که همواره نگران تصورات دیگران نسبت به خودتان باشید.
خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید. نیاز نیست فرد فوقالعادهای باشید. گاهی اوقات وجود نقاط ضعف میتواند باعث نزدیکی شما به دیگران شود. اگر بتوانید نقاط ضعف و قوت خود را به صورت همزمان بپذیرید احتمالا توسط اطرافیانتان بصورت بهتری پذیرفته خواهید شد.
مطلب مشابه: روش اصولی ترک وابستگی به گوشی تلفن همراه و اینترنت (همه سنین)
خود را بخاطر اشتباه کردن سرزنش نکنید. هر انسانی ممکن است خطا کند. هنگام اشتباه کردن خود را سرزنش کنید، به دنبال یافتن علت این اشتباه باشید و تلاش کنید بار دیگر این اشتباه از شما سر نزند.
هیچگاه درباره خودتان افکار منفی نداشته باشید مثلا اینکه با خود فکر کنید فرد احمقی هستید و یا اینکه باید این کار را انجام دهید و یا اینکه اینکار را انجام ندهید.
ایجاد مهارت های اجتماعی
برای افزایش مهارات اجتماعی خود باید تلاش کنید. همانطور که بدون تمرین و ممارست نمیتوانید یک گیتاریست خوب شوید، برای افزایش اعتماد به نفس در جامعه نیاز به تمرین و ممارست دارید. بصورت گام به گام مهارات اجتماعی خود را افزایش دهید:
- هنگامیکه فردی در خیابان از کنار شما رد میشود به او لبخند بزنید.
- از افرادی که در طول روز ملاقات میکنید تعریف کنید.
- از طرف مقابلتان سوالات رایج بپرسید (مثلا اینکه غذا چطور است؟)
مواجهه با ترسهای اجتماعی
بصورت تدریجی با ترسهایتان مواجه شوید. به ترس خود به چشم یک نردبان نگاه کنید که هر قدم که از آن بالاتر میروید ترس شما بیشتر میشود اما هنگامیکه به بالای پله میرسید ترس شما از بین میرود. برای مثال اگر صحبت کردن با افراد جدید در یک مهمانی برای شما سخت است میتوانید از راهنمای زیر استفاده کنید:
- به مهمانی بروید و به افراد لبخند بزنید.
- سوالات ساده بپرسید (مثلا اینکه میدانید ساعت چند است؟) پس از جواب دادن از فرد تشکر کرده و جدا شوید. مکالمه شما باید کوتاه و شیرین باشد.
- به فردی که احساس میکنید میتواند برای شما مناسب باشد نزدیک شوید و خود را معرفی کنید.
حتماٌ بخوانید: چند نکته کاملا موثر برای توقف کامل نگرانی دائمی (راهنمای خود درمانی)
راههایی برای آغاز کردن صحبت با دیگران
- از طرف مقابل سوالی بپرسید که علاوه بر بله یا خیر نیاز به توضیح داشته باشد؛ مثلا اینکه: کی به اینجا نقل مکان کردید؟ سرتان را با چه چیزی گرم میکنید؟ غذا چطور است؟
- از طرف مقابل تعریف کنید؛ مثلا بگویید که ساعت شما بسیار زیبا است؛ میتوانم بپرسم کجا ساعتتان را خریدهاید؟
- در مکالمه از جملات کوتاه استفاده کنید. از به کار بردن جملات طولانی یا بیان موضوعات سنگینی مثل سیاست و دین پرهیز کنید. صحبت خود را پیرامون مسائل ساده مثل هوا، ورزش و فیلم و موسیقی انجام دهید.
- شنونده خوبی باشید. به صحبت های فرد مقابل بخوبی گوش دهید. گاهی به او لبخند بزنید و حالت چهرهتان را به گونهای نگهدارید که شما را نسبت به سخنان وی مشتاق نشان دهد.
هنگامیکه از موقعیتهای اجتماعی خسته شدیم چکار کنیم
بسیار طبیعی است که گاهی فرد از مهمانی رفتن زیاد خسته میشود. این به معنای این نیست که توانایی حضور شما در اجتماع کاهش یافته است. بلکه به این معناست که شما به یک مدت استراحت نیاز دارید. خیلی طبیعی است که گاهی اوقات دعوت به حضور در یک مهمانی را رد کنید. هنگامی که نیاز به استراحت و تنهایی دارید این موضوع را با خانواده و دوستان خود مطرح کنید. نیازی به احساس شرمساری نیست. دوستان خوب همواره شرایط شما را درک کرده و به خواستههای شما احترام میگذارند.
همچنین بخوانید: چه غذاها و خوراکی هایی برای افسردگی مضر هستند؟ (تحقیقات جدید)
مواجهه با قضاوتهای اجتماعی
گاهی اوقات احساس میکنید که توسط اطرافیانتان مورد قضاوت قرار گرفتهاید و یا اینکه شما را رها کردهاند. ممکن است بخواهید با دوستتان صحبت کنید او نسبت به شما روی خوشی نشان ندهد. گامهای زیر میتواند به شما کمک کند:
- سعی کنید همه چیز را به خودتان ارتباط ندهید. ممکن است طرف مقابل روز خوبی نداشته باشد و یا اینکه حس و حال صحبت کردن نداشته باشد.
- شما آن چیزی نیستید که دیگران درباره شما فکر میکنند. اگر رابطهتان با یک دوست به هم خورد به این معنا نیست که دیگر کسی حاضر به دوستی با شما نیست.
- روی اشتباهات خود مانور ندهید. اگر اشتباهی انجام دادهاید نیاز نیست این اشتباه را مکررا به یاد آورید. همواره مثبت باشید.
نظر پروفسور علی محمدی
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
شناخت عمیق و درستی از خودتان داشته باشید چون پی بردن به توانایی های بزرگ و پنهان خودتان یکی از راه های مهم و موثر افزایش اعتماد به نفس است؛ بنابراین ذره بین به دست بگیرید و کوچکترین استعدادهای خود را کشف کرده و جدی بگیرید. از طرف دیگر حواستان به تعریف هایی که دوستان تان از شما ارائه می دهند باشد، شاید لازم باشد خیلی هایشان را باور کنید. خیلی وقت ها با توجه به چیزی که در موردتان می گویند می توانید به بخش های پنهان وجود خود پی ببرید و آنها را جدی بگیرید