انگلهای روده ای انواع و اقسام مختلفی دارند. کرم حلقوی، کرم نخی، کرم قلاب دار، کرم نواری و فلوک کبدی رایج ترین نوع انگلهای روده ای هستند. در این مطلب بصورت تصویری آنها را می شناسید:
کرم حلقوی (Roundworms)
کرمهای حلقوی (از نوع آسکاریس) گرد و دراز هستند و طولشان به 20 سانتیمتر می رسد. رنگ این کرمها قهوه ای روشن یا صورتی و انتهایشان هم تیز است. کرمهای حلقوی در روده کوچک انسان زندگی می کنند و تخمشان همراه مدفوع دفع می شود. خوردن غذای آلوده به تخم انگل و همینطور تماس پوست با خاک آلوده باعث انتقال انگل می شود.
کرم نخی (Pinworms)
کرم نخی که به آن کرمک، کرم سنجاقی و کرم نشیمن گاهی هم گفته می شود با حدود یک سانتیمتر طول سفید رنگ و شبیه تکه های کوتاه نخ است. کرهای نخی در روده بزرگ انسان زندگی می کنند و شبها برای تخم گذاری به مقعد می روند. همین مساله باعث خارش موضعی مقعد می شود؛ بنابراین انگشت بیمار موقع خاراندن موضع آلوده می شود و اگر قبل از مصرف غذا دستها را به طور کامل نشوید دیگران را هم در معرض ابتلا به این آلودگی قرار می دهد. معمولا کودکان بیشتر از بقیه به عفونت کرم نخی مبتلا می شوند.
کرم قلابدار (Hookworms)
کرمهای قلابدار تقریبا 1 سانتی متر طول دارند و گرد و منحنی شکل هستند. این کرمها در روده انسان زندگی میکنند و با چسبیدن به دیواره روده شروع به خونخواری می کند و همین مساله باعث کم خونی میزبان می شود. تخم کرم قلابدار با مدفوع از بدن انسان خارج می شود و لارو آنها در خاک شروع به رشد می کند. تماس با خاک آلوده مثل کار کردن با پای برهنه در مزارع باعث ورود این لاروها در پوست و ابتلای انسان به عفونت می شود.
کرم نواری (Tapeworms)
کرمهای نواری صاف هستند و طولشان به 6 متر هم می رسد. این کرمها به صورت بند بند شده و به رنگ سفید یا زرد کمرنگ هستند. کرمهای نواری در روده کوچک انسان زندگی می کنند و تخمشان با مدفوع دفع می شود. وقتی گاو و گوسفندها این تخمها را می بلعند، کرم نواری در بدنشان شروع به رشد می کند و به شکل کیست به گوشت این حیوانات می چسبد. لارو کرم نواری می تواند در بدن ماهیهای آب شیرین و ماهیهای دریایی هم رشد کند. بنابراین مصرف گوشت دام یا ماهی خوب نپخته و آلوده به تخم کرم نواری باعث ابتلا به عفونت انگلی در انسان می شود.
فلوک کبدی (Liver flukes)
فلوکهای کبدی هم نوع دیگری از انگلهای روده ای هستند که شکلی صاف دارند و طولشان به 1 تا 2 سانتیمتر می رسد. این فلوکها در مجرای صفراوی انسان در کبد زندگی می کنند و تخمشان همراه با مدفوع از بدن خارج می شود. مصرف ماهیهای نپخته و آلوده به این انگل باعث بروز عفونت در انسان می شود.
حتما بلد باشید: بهترین قرص های درمان انواع انگل
علائم عفونت انگلی
علائم و نشانه های عفونت انگلی به نوع انگل ایجاد کننده اش بستگی دارد. اگر تعداد انگلها در بدن کم باشند ممکن است عفونت بدون علامت ظهور کند. در مواردی که عفونت علامت دار است معمولا نشانه های زیر بروز می کنند:
- استفراغ، اسهال، ناراحتی و اتساع شکم
- کاهش وزن
- مشاهده کرمهای نواری در مدفوع در موارد ابتلا به این نوع انگل
در صورتی که تعداد انگلها در بدن زیاد باشند فرد به علائم شدیدتری مثل انسداد روده، کم خونی، انسداد و التهاب مجاری صفراوی دچار می شود.
د.وره نهفتگی عفونت یعنی دوره ای که عامل بیماری زا وارد بدنتان شده اما هنوز علامتی ندارید هم بسته به نوع انگل متفاوت است. اکثر عفونتهای انگلی با مصرف دارو به طور کامل ریشه کن می شوند.
حتما بخوانید: رنگ و بافت مدفوع تان چه هشداری راجب سلامتی می دهد؟
پیشگیری از ابتلا به عفونت انگلی
1- بهداشت فردی را رعایت کنید
- مرتب دستهایتان را بشویید، به خصوص قبل از دست زدن به غذا، غذا خوردن و بعد از دستشویی رفتن.
- دستهایتان را با آب و صابون و حداقل به مدت 20 ثانیه بمالید. بعد کاملا آبکشی کنید و با دستمال کاغذی یا خشک کن آنها را خشک کنید. اگر آب در دسترستان نیست از الکل برای تمیز کردن دستها استفاده کنید.
- ناخنهایتان را به طور منظم کوتاه کنید.
- اجازه ندهید کودکتان انگشتش را بمکد یا مقعدش را بخاراند.
- موقع کار در مزرعه کفش بپوشید.
2- بهداشت مواد غذایی را رعایت کنید
- فقط آب کاملا مطمئن یا آب جوشیده بنوشید.
- مواد غذایی تازه و خام را از منابع بهداشتی و مطمئن بخرید. هیچ وقت از دستفروشهای نامطمئن خرید نکنید.
- از مصرف غذاهایی مثل گوشت خام یا نیم پز، به خصوص گوشت گاو و ماهی خام خودداری کنید.
- مواد غذایی را به خوبی بشویید و تمیز کنید.
- همه مواد غذایی را قبل از مصرف کاملا بپزید؛ مخصوصا موقع درست کردن کباب یا خورش مطمئن شوید که گوشت کاملا پخته است.
- مواد غذایی خام سالم را انتخاب کنید. دستها و ظروف غذا خوری را تمیز و پاک نگه دارید. مواد غذایی خام و پخته را از هم جدا نگه دارید. مواد غذایی را کاملا طبخ کنید و خام و نیم پز نخورید. همه مواد غذایی را در دمای مناسب نگه دارید تا جلوی ابتلا به بیماریهای مختلف را بگیرید. (منبع)