در مقاله ای که اخیرا در مجله کشاورزی و شیمی مواد غذایی منتشر شده است، دانشمندان تأثیر مصرف آبجو غیرالکلی را بر میکروبیوتای روده تجزیه و تحلیل کردند.
پیش زمینه
عصاره تخمیر شده دانه های جو یا همان آبجو یا دلستر (مالت)، پر مصرف ترین نوشیدنی در سطح جهان است. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که نوشیدن مقادیر کم تا متوسط آبجو خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.
با این وجود، سرطان زا بودن نوشیدنی های الکلی ، فواید نوشیدنی های الکلی بر دیابت و بیماری ایسکمی قلبی را رد می کند. پس با این که مطالعات پیش بالینی و مولکولی متعددی مزایای سلامتی نوشیدنی های تخمیر شده را ثابت می کنند، باز هم باید اثرات آبجو بدون الکل بررسی و ارزیابی شود. (منبع)
علاوه بر این، پلی فنول های آبجو مثل سایر مواد فنلی ، ممکن است وارد روده یعنی همان جایی شوند که می توانند رشد باکتری ها را به تعادل برسانند. میکروب های تخمیر زنده هم ممکن است در برخی از آبجو ها وجود داشته باشند.
پروژه فلمیش روده فلورا نشان داد که مصرف آبجو به طور قابل توجهی بر آرایش کلی میکروبیوتا تأثیر می گذارد. با توجه به نقش میکروبیوتای روده در پاتوژنز یا ایجاد بیماری های قلبی عروقی، چاقی و دیابت، تنظیم میکروبیوتای روده می تواند یکی دیگر از فواید سلامتی آبجو برای روده باشد.
جزئیات تحقیق
انگیزه این تحقیق، عدم وجود مطالعات بالینی برای بررسی اثرات مصرف آبجو غیر الکلی و الکی در حد بسیار کم بر خطر قلبی عروقی و میکروبیوتا شدن روده بود. این پژوهش آزمایشی با هدف ارزیابی چگونگی تأثیر آبجو بدون الکل، بر آرایش میکروبیوتای روده و نشانگر های قلبی متابولیک در مردان سالم انجام شد.
در تحقیق دیگری که به موازات این تحقیق انجام شد ، محققان 22 مرد سالم را که هر روز 330 میلی لیتر یا یک بطری از یک نوشیدنی غیر الکلی، یعنی 0.0 درصد، آبجو یا مشروب الکلی 5.2 درصد مصرف کردند را به مدت چهار هفته زیر نظر گرفتند . نمونه خون و مدفوع قبل و بعد از مداخله تهیه شد. علاوه بر این، توالی ژن 16S rRNA برای بررسی میکروبیوتای روده مورد بررسی قرار گرفت.
افراد سالم از منطقه شهری لیسبون از طریق تبلیغات رسانه های اجتماعی جذب شدند. از متقاضیان خواسته شد تا برای معاینه فیزیکی و پر کردن یک پرسشنامه در مورد سوابق پزشکی شان به دانشکده پزشکی NOVA مراجعه کنند تا واجد شرایط بودن آن ها برای شرکت در تحقیق ارزیابی شود.
10 دلیل درد روده و 3 روش بهبود و سلامت کامل آن
افراد مورد نیاز برای شرکت در این آزمایش، مردان سالم ، افراد الکلی در حد متعادل، افراد 18 تا 65 ساله و کسانی که بیماری های مزمن با عواقب قابل توجه گوارشی ندارند، بودند. افراد مبتلا به بیماری قلبی عروقی، دیابت یا سایر اختلالات متابولیک مرتبط، بیماری های عفونی ، افرادی که در چهار هفته قبل آنتی بیوتیک و کسانی که در دو هفته گذشته ملین مصرف کرده اند، و کسانی که سابقه سوء مصرف الکل و مواد مخدر داشتند، همگی از این تحقیق کنار گذاشته شدند.
نتایج
محققان دریافتند که مصرف آبجو غیر الکلی یا الکلی آن هم هر روز به مدت چهار هفته باعث افزایش توده یا وزن چربی بدن نمی شود. آن ها همچنین دریافتند که آبجو خیلی تغییری روی شاخص های قلبی متابولیک سرم را ایجاد نمی کند . با این وجود ، به نظر می رسد که آبجو الکلی و غیر الکلی عملکرد آلکالین فسفاتاز مدفوعی (ALP) که معیاری برای عملکرد بازدارنده روده است را افزایش می دهد. علاوه بر این، آبجو باعث تنوع میکروبیوم روده شد که با اثرات مفید سلامتی مرتبط است.
ترکیبات فنلی موجود در آبجو مثل اسید های فنولیک و فلاونوئید ها، ممکن است به افزایش ناهمگنی باکتریایی که در میکروبیوتای روده مصرف کنندگان آبجو غیر الکلی و الکلی مشاهده می شود، کمک کنند. این یافته ها با سایر تحقیقات اخیر که نشان می دهد که نوشیدن آبجو غیر الکلی به مدت 30 روز تنوع آلفا میکروبی روده را افزایش می دهد، مطابقت داشت.
این تیم به این مسئله هم اشاره کرد که مواد خاصی مثل مخمر ، پلی فنول ها و اجزای مخمر را می توان در طول تولید آبجو، به ویژه در طی فیلتراسیون آبجو حذف کرد و در نتیجه، آبجو هایی با محتوای مخمر و پلی فنل بالاتر ممکن است تأثیر قوی تری بر روی فلور روده نسبت به آبجو های Lager مورد استفاده در این تحقیق داشته باشند.
کلام آخر
به طور کلی، یافته های این تحقیق نشان داد که نوشیدن آبجوغیر الکلی، تنوع باکتری های روده را بدون تأثیر بر توده چربی بدن، وزن بدن یا شاخص های متابولیک قلبی سرم افزایش می دهد. در واقع طبق نتایج این بررسی، مصرف این نوشیدنی ها روشی امیدوار کننده برای افزایش تنوع میکروبیوتا به حساب می آید.
حتما بخوانید: 10 ماده ی مغذی موجب تقویت سلامت روانی
علاوه بر این، دانشمندان اظهار کردند که عامل ایجاد کننده کاهش فعالیت ALP سرم و این که آیا با بهبود عملکرد استخوان، قلب یا کبد مرتبط است یا خیر، تحقیقات بیشتری را می طلبد. از طرفی هم، تأثیرات آبجو بر اصلاح میکروبیوتای روده و عملکرد ALP مزیت دیگری را برای سلامتی به ارمغان می آورد که باید روی گروهی که اختلالات متابولیک دارند ، بررسی شود.