بعد از خوردن یک وعده غذایی ، معده شما به اندازه کافی منبسط می شود تا یک واکنش انقباضی ایجاد کند و از روده کوچک شما عبور کند و هر گونه مواد زائد مایع را که در قسمت آخر روده کوچک خود به درون روده بزرگ شما مانده را خارج کند. هنگامی که روده پر از مواد زائد اساسی است، دیواره عضلانی منقبض می شوند و مواد زائد را به بخش بعدی وارد می کنند. واکنش انقباضات اجازه می دهد با تقسیم سیستم عصبی خود مختار کنترل شود.
مراقبت از روده می تواند در بهبود خلق و خو و تجربه خواب خوب تاثیر به سزایی داشته باشد، همچنین توانایی جذب مواد مغذی از مواد غذایی را افزایش میدهد. یکی از مهمترین دلایل اهمیت سلامت روده ها افزایش سیستم ایمنی بدن است. حدود 70 درصد سیستم ایمنی ما به سلامت روده ها بستگی دارد. در این مقاله دلایل دردهای روده ای و روش های افزایش سلامت روده ها را بررسی خواهیم کرد.
دلایل درد روده یکی از اینهاست
1- کولیت زخمی
بیماری کولیت زخمی همانند بیماری کرون، یکی از بیماریهای التهابی روده است. التهاب و زخمهای کوچک در دیواره روده بزرگ باعث این بیماری میشود. التهاب در مقعد و پایینترین قسمت روده بزرگ رخ میدهد، اما میتواند تمام روده بزرگ را درگیر کند. علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
- اسهال خونی
- درد شکم
- تب
- خونریزی مقعد
- خستگی
- کم خونی
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
2- دیورتیکولیت
دیورتیکولیت یکی از شایعترین علل درد شکم در سمت چپ است. دیورتیکولیت زمانی رخ میدهد که دیورتیکول (کیسه های کوچک) در دیواره روده آلوده و ملتهب شود. دیورتیکول در مناطق ضعیف روده بزرگ که اغلب کولون نامیده میشود، شکل میگیرد.
دیورتیکول در بسیاری از بزرگسالان وجود دارد. همانطور که فرد پا به سن میگذارد، تعداد دیورتیکول افزایش مییابد و احتمال دارد که یکی از آنها پاره و یا متورم شود. در نتیجه دیورتیکولیت در سالمندان شایعتر است، هرچند که در افراد جوان نیز این وضعیت میتواند توسعه یابد.علائم دیورتیکولیت عبارتند از:
- رطوبت در شکم
- تب
- حالت تهوع
- استفراغ
- احساس باد کردن
3- بیماری سلیاک
بیماری سلیاک بیماری مزمن که در دستگاه گوارش (زمانی که فرد نمیتواند گلوتن هضم کند) ایجاد میشود. گلوتن پروتئین موجود در گندم، غذاهای مختلف و محصولات بهداشتی است. در فرد مبتلا به بیماری سلیاک، سیستم ایمنی بدن آنها به پروتئینهای روده حمله میکند و موجب مشکلات زیادی در زمینههای گوارشی و کمبود ویتامین میشود. علائم بیماری سلیاک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فشار و گاز
- نفخ
- درد شکم
- خستگی
- کاهش وزن
- اسهال
4- گاز
گاز اغلب در دستگاه گوارش به دام می افتد، زمانی که فرد در هنگام غذا خوردن و همچنین از طریق فرآیندهای هضم طبیعی هوا را میبلعد. به طور معمول، گاز نگرانی ندارد و از طریق رکتوم یا مری عبور میکند زیرا به طور موقت در دستگاه گوارش جا داده شده و میتواند درد و ناراحتی ایجاد کند تا زمانی که از سیستم خارج شود. گاز میتواند توسط موارد زیر ایجاد شود:
- هضم غذاهایی که مستعد تولید گاز هستند
- سیگار کشیدن
- آدامس جویدن
- پرخوری
- غذاهای غیر قابل هضم
- باکتریها
- کاهش وزن زیاد
- یبوست
- خون در مدفوع
5- عدم تحمل لاکتوز
کسی که لاکتوز را تحمل نمیکند، مشکلاتی برای هضم محصولات لبنی مانند پنیر و ماست دارد. به این دلیل که فرد مقدار کافی آنزیم لاکتاز ندارد. لاکتاز، لاکتوز را در شیر تجزیه میکند که شامل گلوکز و گالاکتوز میباشد. عدم تحمل لاکتوز ممکن است سبب درد شکم در سمت چپ شود.
هنگامی که فردی سطح بالایی از لاکتوز در جریان خونش وارد میشود، ممکن است علائم مرتبط با عدم تحمل لاکتوز گسترش پیدا کند. این علائم عبارتند از:
- مدفوع شل یا اسهال
- درد در شکم
- نفخ
- درد گاز
- حالت تهوع
- صدا کردن شکم
6- بیماریهای التهابی روده
بیماری کرون و کولیت زخمی، وضعیت مزمنی است که میتواند باعث التهاب دردناک در هر جایی از دستگاه گوارش شود. بیماری کرون بیشتر در روده کوچک است و کولیت زخمی در روده بزرگ شایع است. هنوز علت بیماری کرون یا کولیت زخمی مشخص نیست. شايعترين علايم:
- درد شکم
- اسهال خوني
- تب و کاهش وزن نامطلوب
7- سوء هاضمه
سوء هاضمه ناشی از افزایش اسید بعد از غذا میباشد. برای اکثر افراد درد شکم در قسمت فوقانی شکم رخ میدهد. در حالی که دردی که در قسمت پایین شکم دستگاه گوارش رخ میدهد نادر است. به طور معمول، در اغلب موارد سوء هاضمه خفیف است. نشانه های سوءهاضمه عبارتند از:
- احساس سوزش
- درد یا ناراحتی جزئی
- سوزش معده، التهاب و یا گاز
8- زونا
زونا ویروسی که سبب ایجاد تورم میشود. هنگامی که فردی مبتلا به آبله مرغان شده است، این ویروس در تمام طول عمر در بدنتان خاموش باقی میماند. گاهی ویروس دوباره ظاهر و باعث درد و دانه یا جوش میشود که در اطراف شکم قرار دارد. واکسن هایی برای کمک به کاهش خطر ابتلا به این بیماری در دسترس میباشد. علائم زونا عبارتند از:
- درد هنگام لمس کردن
- خارش
- حساسیت پوستی
- جوش یا دانه روی پوست
- تاولهایی که ممکن است باز و زخمی شوند
قبل از جوش زدن، فرد ممکن است در یک ناحیه از پوست حساسیت و خارش داشته باشد، تب و یا ناراحتی عمومی را تجربه کنند. هنگامی که جوش ظاهر میشود، درد شدیدتر میشود.
9- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک بیماری مزمن دستگاه گوارش است که پزشک وقتی علائم احتمالی دیگر را در فرد رد میکند تشخیص این بیماری آسانتر میشود. علائم IBS ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شکمی
- فشار
- یبوست یا اسهال
- گاز
- نفخ
10- فتق
فتق زمانی اتفاق میافتد که یک عضو یا قسمت دیگر بدن به دیواره شکم فشار می آورد. گاهی اوقات ممکن است یک توده در قسمت وسط یا نزدیک کشاله ران ظاهر شود. انواع مختلف فتق رخ میدهد و با توجه به علت ایجاد متفاوت میباشند. از آنجایی که فتق ممکن است باعث مشکلات بیشتری شود، ضروری است که در اسرع وقت پزشک را مطلع کنیم. علائم فرعی فتق عبارتند از:
- درد هنگام بلند کردن جسم
- فشار
- افزایش درد
- افزایش برآمدگی
- احساس پریشانی
11- یبوست
یبوست ممکن است ناشی از عدم ورزش و رژیم غذایی نامناسب باشد. یبوست زمانی که فرد نمیتواند مدفوع دفع کند، رخ میدهد. اغلب به علت رژیم غذایی نامناسب و عدم انجام ورزش است. بهبود رژیم غذایی و افزایش ورزش، دو روش موثر برای رفع یبوست میباشد. علائم یبوست عبارتند از:
- فشار هنگام دفع مدفوع
- فشار بر روی شکم برای کمک به دفع مدفوع
- مدفوع ناصاف یا بسیار سفت
- رکتوم مسدود شده
- احساس میکند تمام مدفوع دفع نشده است.
- کار کردن روده کمتر از 3 مرتبه در هفته
12-سنگ کلیه
اکثر سنگها از کلسیم تشکیل شده و میتوانند در کلیه راست یا چپ شکل بگیرند. فردی ممکن است دارای سنگ باشد اما متوجه نشود تا زمانی که سنگ باعث مشکلاتی، مانند مسدود کردن بخشی از کلیه و یا درد در هنگام عبور شود. علائم عمومی سنگ کلیه عبارتند از:
- درد شکمی
- درد هنگام ادرار کردن
- تهوع یا استفراغ
- خون در ادرار
- تب
- تکرر ادرار
13- انسداد روده
هنگامی که انسدادی در روده رخ میدهد، غذا نمیتواند از طریق دستگاه گوارش عبور کند. این امر باعث دردی در پشت میشود که اقدامات پزشکی فوری نیاز دارد. انسداد روده در افراد مسن شایعتر است و معمولا به دلیل شرایط دیگری مانند دیورتیکولیت یا سرطان روده بزرگ ایجاد میشود. نشانه های رایج انسداد روده عبارتند از:
- درد شکمی
- ناتوانی در دفع مدفوع
- استفراغ
- یبوست
افزایش سلامت روده ها
1- تغییر سبک زندگی
1- کمبود خواب منجر به استرس و سطوح کورتیزول بیشتر میشود که با دستگاه گوارش در ارتباط است. خواب کمتر از ۷ یا ۸ ساعت در شب همچنین ما را از چرخه خواب آرامش بخش یا پاراسمپاتیک محروم می نماید که برای بازیابی انرژی بافت روده بطور کامل می باشد. بنابراین با کاهش استرس و تنظیم ساعت خواب، سلامت روده را افزایش بدهید.
2- استرس مزمن باعث میشود که بدن شما ترشح IgA کمتری داشته باشد که یکی از اولین خطوط دفاع ایمنی بدن است. این ماده همچنین تولید DHEA که یک ویتامین و هورمون ضد استرس آدرنال است را تسهیل مینماید. با انجام مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی و انجام یوگا استرس خود را کنترل کنید.
3- زمانی که آنتی بیوتیک ها وارد دستگاه گوارش شما می شوند، اغلب “میکروب های مفید” در روده شما را میکشند که بیش از حد به سیستم ایمنی بدن و سلامت روده شما آسیب وارد میکنند. بنابراین از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها خودداری کنید.
4- مصرف داروهای غیراستروئیدی (NSAID) مانند آدویل، آسپرین و موترین بطور منظم به دیواره روده آسیب میزند و امکان میدهد که میکروب ها و ذرات جزئی غذا هضم شوند و سموم را وارد جریان خون میکند (این به عنوان سوراخ شدن (نشست) دستگاه گوارش شناخته میشود(. بنابراین از مصرف بیش از حد این داروها بپرهیزید.
2- اصلاح رژیم غذایی
1- مصرف همزمان برخی لبنیات مانند ماست، شیر و پنیر برای سلامت روده مضر است.
2- مصرف تخم مرغ و ماهی به طور همزمان بسیار مضر است.
3- نوشیدن آب به یکباره و یک نفس باعث شوک دستگاه گوارش و آسیب به روده خواهد شد، بنابراین باید آب را جرعه جرعه نوشید.
4- نوشیدن آب نیم ساعت قبل از غذا، در هنگام غذا خوردن و تا یک ساعت بعد از اتمام غذا مضر است .
5- انواع گوشت را با بکدیگر مصرف نکنید.
6- مصرف همزمان میوه با ماست یا دوغ بسیار مضر خواهد بود.
7- هرگز نباید بعد از غذای شور از آب گرم یا هر نوع دمنوش دیگری استفاده کرد.
8- نباید در هنگام عصبانیت و استرس، غذا خورد چرا که آنزیم های دستگاه گوارش از جمله آنزیم های ترشح شده از پانکراس و غدد موجود در روده کوچک به خوبی ترشح نمی شوند و از طرف دیگراسترس واضطراب باعث اسپاسم معده و روده خواهد شد.
9- مصرف همزمان میوه هایی که طبع سرد دارند، در دراز مدت باعث تضعیف دستگاه گوارش شده و اسپاسم های دردناک روده ای را ایجاد خواهد کرد.
10- زمانی باید غذا خورد که در ناحیه زیر سینه تا ناف احساس سبکی داشته باشیم و کمی در قسمت زیر ناف احساس سنگینی کنیم و یا حس شامه ، بینایی و شنواییمان تیز تر شود و آب دهان کم باشد که در غیر اینصورت غذا خوردن باعث آسیب به دستگاه گوارش و روده خواهد شد.
11- قند و دیگر کربوهیدراتها ساده ارگانیسمهای مخمری را تغذیه میکنند که رشد بیش از اندازه آنها در روده شما میتواند روند گوارش را مختل کرده و به دیوارههای روده آسیب وارد و هرچه بیشتر آنها را نشتپذیر کند. بنابراین مواد قندی را حذف کنید.
12- غلات فرآوری شده گروهی از پروتئینها به نام مهارکنندههای آمیلاز تریپسین (ATIs) ممکن هستند به اندازه گلوتن در زمینه تحریک التهاب، مشکلات گوارشی و بیماریهای مزمن بد باشند. این مهارکنندهها و گلوتن در محصولات تهیه شده از گندم، آرد سفید، نان سفید، شیرینیها و کیکها، یافت میشوند.
13- چربیهای ناسالم و روغنهای بیکیفیت گلرنگ، سویا، ذرت، پنبه دانه، بادام زمینی، سبوس برنج، روغن نباتی، روغن کانولا، و تمام انواع مارگارین به طور مشخص، اسیدهای چرب امگا-6 موجب التهاب میشوند. بنابراین از رژیم غذایی خود حذف کنید.
14- غذاهای سرخ شده، فست فودها، محصولات پخته شده به صورت تجاری و اقلامی که با روغن نیمه هیدروژنه، مارگارین و روغن نباتی تهیه شدهاند دستگاه گوارش به ویژه روده ها را تحریک میکند.
15- شیرینکنندههای مصنوعی، افزودنیهای غذایی و نگهدارندهها موجب تحریک و التهاب روده ها میشوند.
16- آب گوشت حاوی اسید آمینهها و کلاژن است، که به بهبود بخشهای آسیبدیده دیواره داخلی روده کمک میکند.
17- سبزیجات برگدار سبز دارای مقدار فراوان از مواد مغذی، آنزیمها و ترکیباتی است که به کاهش التهاب و بهبودی سریعتر کمک میکنند را در اختیارتان میگذارند.
18- غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش، ماست و سرکه سیب غذاهای پروبیوتیک قدرتمندی هستند که افزایش جمعیت باکتریهای خوب را تشویق و به تولید اسیدهای چرب زنجیره کوتاه در روده بزرگ کمک میکنند.
19- دانههای جوانهزده سرشار از فیبر هستند که به افزایش جمعیت باکتریهای خوب روده کمک میکنند.
20- اسیدهای چرب امگا-3 به تسکین التهاب و بازسازی دیواره روده کمک میکنند. از جمله بهترین منابع برای چربیهای امگا-3 میتوان به دانههای چیا، دانههای کتان، سالمون، ساردین، تن، و گردو اشاره کرد.
3- توصیه های طب سنتی
1- یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه، یک عددسیب خرد شده و دانه های آن، یک فنجان آب هویج، یک عدداسفناج و یک لیوان آب تصفیه شده را با هم ترکیب کنید، خوب هم بزنید و هر روز بنوشید.
2- 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب، 2 قاشق غذاخوری عسل و یک لیوان آب تصفیه شده را با هم ترکیب نمایید و سه بار در روز به مدت یک هفته بنوشید. توصیه می شود این مخلوط را بلافاصله بعد از بیدار شدن و قبل از صبحانه استفاده کنید.
3- مقداری آب لیمو، مقداری عسل و کمی نمک دریا را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و هر روز صبح قبل از صبحانه آن را بنوشید.
4- دو قاشق چای خوری نمک دریایی و یک لیتر آب تصفیه شده گرم را ترکیب کنید و کمی آب لیمو به آن اضافه کنید و صبح ها از آن بنوشید.
5- در یک لیوان آب ، یک قاشق غذاخوری بذر کتان را بریزید و آن ها را به خوبی به هم بزنید. این مخلوط را 30 دقیقه قبل از صرف صبحانه و 30 دقیقه قبل از خواب بخورید.
6- یک عدد چای کیسه ای سنا و یا گیاه سنا را خرد کنید. آب را کمی قبل از ریختن روی گیاه بجوشانید. 10 دقیقه صبر کنید و سپس صافش کنید. روزانه این کار را انجام دهید. یا می توانید آن را در آب سرد به مدت 10 تا 12 ساعت قرار دهید، به اندازه کافی فشارش دهید چون رزین این گیاه ممکن است منجر به درد شکم شود.
7- مقداری گلاب و مقداری آب کشمش را در یک بطری باهم مخلوط کنید. مایعات را فیلتر کنید و آن ها را در یک بطری بریزید. قبل از گلاب، آب جوشیده را اضافه کنید.
8- سیر را خرد کنید و آن ها را باعسل مخلوط کنید، سپس روزانه آن ها را مصرف کنید، این می تواند التهاب روده را کاهش داده و کولون را تصفیه کند.
9- برگ های رازیانه را در آب بجوشانید و این مخلوط را 2 تا 3 بار در روز برای از بین بردن مواد زائد اضافی از روده خود مصرف کنید.
10- 1 قاشق چای خوری دانه زیره سبز و یک قاشق چای خوری پودر آسافتیدا را درست کنید و آن ها را به طور منظم مصرف کنید تا سموم را از دستگاه گوارش پاک کنید.
11- دانه چیا و آب را به صورت نسبت 1:9 مخلوط کنید. مخلوط را به مدت 2 هفته بخورید. این کار را تا زمانی تکرار کنید، که می خواهید پاکسازی روده را اجرا کنید.
نتیجه
دردهای شکم و روده میتواند موجب ناراحتی شما شود. توصیه ما به شما این است یک بطری آب گرم یا کیسه گندم گرم بر روی شکم خود قرار دهید یا خودتان را در آب گرم فرو ببرید، مراقب باشید که نسوزید. متخصص گوارش در درمان دردهای شکمی به شما کمک زیادی میکند، حفظ سلامت روده با اصلاح سبک زندگی و تغییر در رژیم غذایی میتواند از بروز مشکلاتی مانند افسردگی و ضعف سیستم ایمنی پیشگیری کند.
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
عالی بود ممنون
خیلی خوب بود