لرز به معنای احساس سرما است که معمولاً به خاطر تب اتفاق می افتد اما همیشه هم دلیل آن تب نیست. افراد ممکن است لرز بدون تب را به هر دلیلی تجربه کنند.
علت های این اتفاق شامل موارد زیر است:
- سرمای هوا
- ابتلا به وضعیتی به نام کم کاری تیروئید که باعث حساسیت به سرما می شود
- عفونت
- انجام ورزش های سنگین در سرما
- کم خونی
در این مقاله دلایل این موضوع را بررسی می کنیم و اینکه یک فرد چگونه می تواند این مشکل را برطرف کند و چه زمانی باید به پزشک مراجعه نماید را به شما توضیح خواهیم داد. (منبع کمکی)
1-هوای سرد
رایجترین علتی که فرد بدون تب احساس لرز در بدن دارد، به خاطر هوای سرد است. اگر شما به اندازه کافی لباس نپوشید و دمای هوا هم پایین باشد، لرز را تجربه می کنید.
اگر لباس خیس بپوشید، احساس سرما سریعاً در شما ایجاد می شود. به خاطر اینکه آب لباس تبخیر شده و این بخار از انرژی گرمایی بدن استفاده می کند.
قرار گرفتن در محیط هایی که وزش باد سنگین دارد، باعث ایجاد حس سرما می شود.
زمانی که باد سرد بوزد، گرمای حبس شده اطراف پوست یا زیر لباس از بین می رود.
خطرات
طبق اطلاعات به دست آمده از سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها، اگر دمای بدن انسان خیلی پایین بیاید، باعث وضعیتی به نام هیپوترمی یا سرمازدگی می شود و این می تواند یک وضعیت خطرناک باشد و فرد را از حالت هوشیاری خارج کرده و احساس خستگی و بی حالی به او بدهد.
اگر فردی برای مدت زمان طولانی احساس سرما در بدن داشته باشد، سطح هوشیاری اش افت می کند و حتی ممکن است منجر به مرگ هم بشود.
درمان های خانگی
با پوشیدن لباس به اندازه کافی، می توانید حس سرما را در خودتان کم کرده و یک مانع بین بدن و وزش باد سرد به وجود بیاورید.
عوض کردن لباس های خیس با لباس های خشک هم یک راهکار کمک کننده است.
2- تیروئید کم کار
تیروئید کم کار زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تنظیم کننده متابولیسم را ترشح نمی کند و این می تواند باعث حساسیت زیاد به سرما بشود و لرز بدن را به وجود بیاورد.
علائم
طبق اطلاعات موجود، علائم کم کاری تیروئید شامل موارد زیر است:
- خستگی
- اضافه وزن
- پف کردن صورت
- درد مفصل یا ماهیچه
- یبوست
- خشکی پوست
- نازک شدن موی سر
- عرق نکردن به اندازه کافی
- پریود سنگین یا نامنظم
- مشکلات باروری
- افسردگی
- تپش قلب خیلی کند یا آهسته
- بزرگ شدن غده تیروئید
اگر این علائم را داشتید، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص و درمان
پزشک می تواند از طریق آزمایش خون متوجه شود که شما تیروئید کم کار دارید یا خیر؛ که اگر چنین باشد، برای شما دارو تجویز می شود تا کمبود هورمون جبران گردد.
3- عفونت یا مالاریا
افراد معمولاً ممکن است تب و لرز بدن را به طور هم زمان تجربه کنند. گاهی اوقات تجربه لرز میتواند قبل از ابتلا به تب باشد و بدن در پاسخ به هر نوع عفونتی ممکن است که این اتفاق را رقم بزند. گاهی اوقات هم لرز بدون تب می تواند از علائم مالاریا باشد.
دیگر علائم مالاریا
طبق اطلاعات سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها، مالاریا سه مرحله دارد که شامل موارد زیر است:
- مرحله سرد، زمانی که فرد احساس لرز در بدن می کند.
- مرحله داغ زمانی که دمای بدن بالا است.
- مرحله عرق.
اگر فرد مشکوک به مالاریا باشد، نمی تواند از کشور خارج شود تا بیماری اش برطرف گردد و حتماً باید به سرعت تحت نظر پزشک قرار بگیرد.
درمان برای عفونت ها
طبق اطلاعات سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها بدن انسان معمولاً به عفونت هایی مثل آنفولانزا شبیه به یکدیگر پاسخ می دهد و خودش مشکل را برطرف می کند.
اما اگر علائم بهتر نشدند و یا حتی بدتر هم شدند، ممکن است به سختی های بعد از این بیماری دچار شود که حتماً باید تحت نظر پزشک متخصص باشد.
حتما انجام دهید: سیستم ایمنی بدن خود را با این 9 غذا تقویت کنید
4- تمرین ورزشی شدید در هوای سرد
اگر فرد در هوای سرد تمرین ورزشی شدید داشته باشد، بعد از اینکه فعالیت بدنی او به اتمام می رسد، احساس لرز شدیدی را خواهد داشت. چون بدن انسان هنگام ورزش، گرمای زیادی را تولید می کند.
ورزش چگونه روی دمای بدن تاثیر می گذارد؟
وقتی که فرد ورزش را متوقف می کند، سریعاً احساس سرما خواهد کرد؛ مخصوصاً اگر به اندازه کافی لباس نپوشیده باشد تا از سرمای بدن جلوگیری کند.
انجام تمرینات شدید ورزشی ممکن است توانایی تنظیم دمای بدن را به هم بریزد و باعث شود که فرد بیشتر از حالت طبیعی احساس لرز در بدن داشته باشد.
پیشگیری از این اتفاق
برای جلوگیری از لرز شدید بعد از انجام تمرینات ورزشی سنگین، باید به سرعت لباس خیس را با لباس خشک جایگزین کند و تا زمانی که احساس گرما نکرده، لایه های لباس خود را کم نکند.
5- کم خونی
کم خونی وضعیتی است که در آن، فرد به اندازه کافی آهن در بدن ندارد. رایج ترین علائم کم خونی بیدار شدن از خواب با حالت خستگی؛ رنگ پریدگی و احساس سرما و لرز در بدن است. روش ساده تشخیص کم خونی در منزل
ممکن است رژیم غذایی ضعیف، سن و سال، بیماری مزمن یا مصرف بعضی از دارو ها باعث کم خونی شده باشد. خانم ها بیشتر از آقایان در معرض کم خونی هستند. برای این که متوجه شوید کم خونی دارید یا خیر، حتماً باید آزمایش خون بدهید.
درمان
اگر فرد کم خونی داشته باشد، ممکن است پزشک پیشنهاد کند که حتماً مکمل آهن استفاده کرده یا در موارد شدیدتر نیاز به انتقال خون پیدا کند.
پیشگیری
مصرف رژیم غذایی حاوی آهن می تواند با کم خونی مبارزه کند. رژیم غذایی سرشار از آهن شامل موارد زیر است:
- اسفناج _ یک عدد میوه مرکبات مثل لیمو را برداشته و آب آن را روی اسفناج بچکانید تا آهن آن بیشتر آزاد شود.
- گوشت قرمز
- کره بادام زمینی
- دانه اسکواش یا کدو تنبل
- لوبیا و عدس
- میوه های خشک