ایمولوژی 1

ایمونولوژی چیست؟ وظیفه پزشک آن، آزمایشات و همه نکات مهم دیگر

متخصص ایمونولوژی یک پزشک متخصص آموزش دیده در مدیریت مشکلات مربوط به سیستم ایمنی بدن مانند آلرژی و بیماری های خود ایمنی است. اگر پزشکان در زمینه های دیگر پزشکی، مشکوک به مشکلات سیستم ایمنی باشند، بیماران خود را به ایمونولوژیست ارجاع میدهند. ایمونولوژیست برای درک بهتر از عملکرد سیستم ایمنی، مطالعاتی انجام میدهد. آنها همچنین تحقیقاتی درمورد مشخص کردن پیامدهای عدم کارایی سیستم ایمنی و پیدا کردن بهترین روش درمان انجام میدهند.

ایمونولوژیست چه کاری انجام میدهد؟

بسیاری از ارگانیسم های مضر مانند ویروس ها، باکتری ها و انگل ها دائما در تلاش برای به دست آوردن دسترسی به بدن هستند و درصورت موفقیت، می توانند منجر به بیماری های جدی شوند. کار ایمونولوژی در بسیاری از زمینه های مختلف تحقیقات زیست پزشکی و همچنین بهداشت و درمان، کشاورزی و نظارت بر محیط زیست است.

حتما بخوانید: سیستم ایمنی بدن خود را با این 9 غذا تقویت کنید (بهمراه دستور پخت)

متخصصین ایمونولوژی در کشورهای توسعه یافته، در حال کار با کشورهای در حال توسعه هستند تا به پیشگیری و درمان مشکلات عمده مرتبط با سلامت جهانی کمک کنند. این خدمات عبارتند از بیماری های قابل پیشگیری با واکسن، بیماری های عفونی نو ظهور، اچ آی وی/ایدز، مالاریا، بیماری های منتقله ی جنسی، سل، سرطان و سایر بیماری های عفونی نادیده گرفته شده. کار و وظایف ایمونولوژیست به نوع سازمانی که در آن خدمت میکنند بستگی دارد:

  • متخصصین ایمنی استخدام شده توسط خدمات سلامت در مطالعه بیماری ها (پاتولوژی) و یا مطالعه آلرژی نقش دارند. آنها همچنین می توانند دانشمندان با تخصص در آزمایشگاه بالینی باشند.
  • ایمونولوژیستهای صنعت داروسازی و بیو تکنولوژی به توسعه محصولات پزشکی و درمان های جدید کمک میکنند. آنها به طور کلی با دانشمندان دیگر برای تولید محصولات جدید و یا ارتقای محصولات موجود کار می کنند.
  • ایمونولوژیستهایی که در دانشگاه ها کار میکنند، برای افزایش فهم و درک ما از سیستم ایمنی تلاش میکنند. آنها همچنین می توانند در حال انجام تحقیقات، به عوان استاتید دانشگاه و سخنرانان، به آموزش بپردازند.
  • ایمونولوژیستهای استخدام شده در علوم دامپزشکی، بعنوان ایمونولوژیستهای دامپزشک با درمان حیواناتی که از عفونت یا دیگر بیماریهای خودایمنی رنج میبرند، به بهبود سلامت حیوانات و پیشگیری از بیماریها کمک میکنند.

حتما بخوانید: نورولوژی (عصب شناسی) چیست؟ همه نکات مهمی که باید بدانید

بسیاری از بیماری ها زمانی ایجاد می شوند که سیستم ایمنی بدن عملکرد نادرستی داشته باشد. ایمونولوژیستها سعی میکنند به درک ناکارامدی سیستم ایمنی و ایجاد بیماریها بپردازند. این بیماری ها را می توان بطور گسترده به سه دسته زیر تقسیم بندی کرد:

  • نقص ایمنی: زمانی رخ می دهد که بخش هایی از سیستم ایمنی بدن در مقابل ماده مضر خارجی یا ارگانیسمهای مضر، عملکرد مناسبی نداشته باشد.
  • خود ایمنی: زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن قادر به تشخیص بافتها و اندامهای خود نیست و بنابراین به آنها حمله میکند. از جمله این بیماریها لوپوس اريتماتوز سیستمی (SLE)، دیابت بارداری وابسته به انسولین (IDDM)، میاستنی گراویس، آرتریت روماتوئید، مولتیپل اسکلروز و آنمی همولیتیک میباشد.
  • حساسیت: رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن پاسخ نامناسب (گاهی اوقات پاسخ شدیدی) به ترکیبات بی ضرر نشان میدهد.

چند تعریف مهم

ایمنی ایمنی شرایطی است که بدن قادر به مقاومت بیماریها از طریق جلوگیری رشد میکروارگانیسم های بیماریزا یا مقابله با اثرات محصولات آن است.

سیستم ایمنی سیستم ایمنی بدن شبکه ای از سلول ها و اندام هایی است که با هم کار می کنند تا بدن را از موجودات عفونی محافظت کند. بسیاری از انواع مختلف موجودات زنده مانند باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و انگل ها قادر به ورود به بدن انسان هستند و باعث بیماری می شوند. وظیفه ی سیستم ایمنی بدن این است که این عوامل را به عنوان مواد خارجی شناسایی و از بین ببرد.

ایمنی ذاتی چیزی است که از قبل در بدن وجود داشته است. ایمنی ذاتی اولین خط دفاعی در برابر مهاجمین است.

ایمنی انطباقی در واکنش به قرار گرفتن یک ماده خارجی و خاص ایجاد می شود. این پاسخ ایمنی ​​توسط سلول های ایمنی شناخته شده به عنوان لنفوسیت ها ایجاد می شود.

آنتی بادیها و آنتی ژنها  آنتی بادی ها یا ایمونوگلوبولین های Y شکل، پروتئینهای موجود در خون هستند که به مبارزه با مواد خارجی بنام آنتی ژن کمک می کنند. آنتی ژن ها که معمولا پروتئین یا پلی ساکارید هستند، سیستم ایمنی بدن را تحریک می کنند تا آنتی بادی تولید کند. پنج نوع آنتی بادی مختلف وجود دارد که هر کدام دارای پیکربندی Y و عملکرد متفاوت هستند. آنها آنتی بادی IgG، A، M، D و E هستند.

word image 13

سلول های B (لنفوسیت B)  لنفوسیت B، سلول هایی هستند که در سلولهای بنیادین مغز استخوان بوجود می آیند و در آنجا بالغ میشوند؛ بنابراین، لنفوسیت های B به لنفوسیت های حاصل از مغز استخوان اشاره دارد.

حتما بخوانید: فارمکولوژی چیست؟ 101 نکته ای که هر دانشجوی این رشته باید بداند!

سلولهای T (لنفوسیت T)  لنفوسیت T همانند لنفوسیت B در مغز استخوان ساخته می ‌شود ولی همانند لنفوسیت B در مغز استخوان بالغ نمی ‌شود بلکه از طریق خون به تیموس (پشت جناغ و جلوی نای) می‌ رود و در آنجا بالغ می‌ شود.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
ایمونولوژیسیستم ایمنی

مطالب مشابه

9 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • سلام
    میشه توضیح بدین ایمنولوژی به عنوان تخصص چند سال در ایران برای یک پزشک عمومی دورش طول میکشه و فوق تخصص یا فلوشیپ خاصی داری یانه؟

    پاسخ
  • سلام
    ممنون ک وقت میذارین من سالهاس بصورت پراکنده به بیماری سوریازیس دچار هستم
    و نقاط مختلف بدنم رو درگیر کرده
    گاهی موقت خوب میشه و مجدد برمیگرده
    چند وقت یکبار هم هم زمان سوریازیس و قارچ به پوستم حمله میکنه باتوجه به وسواس شدید
    و مراجعه ب پزشک پوست و مصرف داروهای مختلف همچنان درگیرم و کلافه
    بمن پیشنهاد دادن به پزشک ایمنولوژیست مراجعه کنم
    آیا این کار فایده داره

    پاسخ
  • سلام دختر دارم ۷ ساله که از ۳ سالگی تبهای بی دلیل سه روزه معمولا داشته اون زمان میگفتن اگر علامت دیگه ای نداره طبیعیه وفقط استا مینوفن وروغن برای کاهش تب تجویز میشد کم کم به استامینوفن بی اثر بور وتنها بروفن وشیاف دیکلوفناک استفاده می‌شد تب گاها تا۴۰،۵ بالا رفته ورشد دختر را مختل کرده اوایل با فاصله ۴۰ تا۵۰ روز و کم کم فاصله ها بیشتر شد گفتن تا ۶ سالگی ادامه داره ولی همچنان در گیره پیشنهاد یکی از پزشکان مراجعه به دکتر ایمونولوژی بود شما میتونید کمکم کنید علت ودرمان اصلی رو پیگیری کنم

    پاسخ
    • سلام مشکل دختر شما بیماری تب دوره ای هست که به دکتر روماتولوژی مربوط میشه بعضی از این بیماریها تا سن نوجوانی خود به خود خوب میشن ولی بعضیها مثل تب مدیترانه ای تا آخر عمر همراه انسان هستند

      پاسخ
  • سلام
    آیا میتوانید راه درمانی برای بیماری ویتیلیگو معرفی کنید

    پاسخ
  • من مدرک کارشناسی رشته بیولوژی (زیست شناسی عمومی) رو دارم
    میخام ارشد پزشکی شرکت کنم
    بین سه رشته ژنتیک و ایمونولوژی و هماتولوژی میخام ببینم از چند نظر کدوم بهتره
    راحت تر قبول شدن و پذیرش بهتر
    و اینکه با توجه به اینکه کارشناسی من رشته دیگه ایی بوده کدوم برای اشتغال برای من بهتره

    پاسخ
  • سلام خانمی ۳۸ ساله هستم از ۴ سال پیش رو دستم زگیل دراورد دوبار فریز انجام دادم موقت از بین میروند اما دوباره روی دستم زگیل میزنه الان هر دو دستم درآورده وهمیشه یکیشون به مرور بزرگ میشه میخاستم بدونم برای درمان پیش چه دکتری بروم و آیا راه درمان دیگه ای غیر از فریز و لیزر وجود دارد یا خیر؟
    آیا زگیل که روی دست میزنه احتمال انتقال به اندام تناسلی هم داردیا فرق میکند

    پاسخ
    • عبدالبصیر
      12 اکتبر 2022 5:52 ق.ظ

      سلام من عبدالبصیر تاج زاده هستم فعلاً در یکی از دانشگاههای روسیه در مصروف تحصیل هستم . مشکل چشم دارم . طرف راست چشمم همیشه رنگ سرخ را به خود میگیرد و باعث ریختن آب چشم میشود به بسیاری از بیمارستان یکترینبورک روسیه رفتم به ایمونولوژییست میگوید بروید. وقتی از کامپیوتر و یا تلیفون استفاده میکنم مدتی چشم ضعیف میشود و بعداز دوساعت دو باره میبینم یعنی مشکل بر طرف میشود. خلاصه مطلب چه باید کرد داکتر صاحب بسیار به تکلیف هستم درد به کلی ندارد چشم.

      پاسخ
      • زهراموسوی
        29 ژوئن 2023 7:30 ب.ظ

        سلام میشه جواب بدین خیلی نگرانم
        من متوجه شدم بیماری خودایمنی هاشیموتو دارم ایا این درمان داره؟

        پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up