آملودیپین به تنهایی یا همراه با سایر دارو ها برای درمان فشار خون بالا در بزرگسالان و کودکان 6 سال و بالاتر تجویز می شود. همچنین برای درمان انواع خاصی از درد های قفسه سینه (آنژین) و بیماری عروق کرونر (تنگ شدن رگ های خونی که به قلب خون می رسانند) استفاده می شود. آملودیپین در دستهای از دارو ها به نام مسدودکننده های کانال کلسیم قرار دارد. با شل کردن رگ های خونی، فشار خون را کاهش می دهد، بنابراین قلب مجبور نیست با زحمت پمپاژ کند.
آملودیپین با افزایش خون رسانی به قلب، درد قفسه سینه را کنترل می کند. این دارو اگر به طور منظم مصرف شود، درد قفسه سینه را کنترل می کند، اما بعد از شروع درد، قادر به متوقف کردن آن نیست. پزشک ممکن است در صورت داشتن درد قفسه سینه داروی دیگری را برای مصرف تجویز کند.
در حقیقت فشار خون بالا یک بیماری شایع است و در صورت عدم درمان می تواند باعث آسیب به مغز، قلب، رگ های خونی، کلیه ها و سایر قسمت های بدن شود. آسیب به این اندام ها ممکن است باعث بیماری قلبی، حمله قلبی ، نارسایی قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیوی ، از دست دادن بینایی و سایر مشکلات شود. علاوه بر مصرف دارو، ایجاد تغییر در سبک زندگی به کنترل فشار خون هم کمک می کند. این تغییرات شامل کم کردن چربی و نمک در رژیم غذایی، حفظ وزن مناسب ، حداقل 30 دقیقه ورزش در روز و سیگار نکشیدن است.
این دارو چگونه باید مصرف شود؟
آملودیپین به صورت قرص و شربت (مایع) عرضه می شود. معمولا هم یک بار در روز باید مصرف شود. برای این که زمان مصرف آملودیپین یادتان بماند، آن را هر روز راس زمان مشخصی مصرف کنید. دستورالعمل های روی برچسب دارو را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروسازتان بخواهید هر قسمتی که متوجه نمی شوید را برای تان توضیح دهد. آملودیپین را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. از مصرف آن بیشتر یا کم تر از آنچه پزشک تجویز کرده است، خودداری کنید. (منبع)
قبل از هر بار مصرف شربت، آن را به خوبی تکان دهید تا دارو به طور یک نواخت مخلوط شود.
انواع داروهای فشار خون (20 داروی رایج و موثر)
احتمالا پزشک درمان تان را با دوز کم آملودیپین شروع می کند و به تدریج دوز دارو را افزایش می دهد.
آملودیپین به کنترل فشار خون بالا، آنژین و بیماری عروق کرونر کمک می کند، اما آن ها را درمان نمی کند. حتی اگر حس کردید حال تان بهتر شده است هم به مصرف آملودیپین ادامه دهید. مصرف آملودیپین را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.
سایر کاربرد های این دارو
این دارو ممکن است برای مشکلات دیگری تجویز شود. از پزشک و یا داروسازتان اطلاعات بیشتری بگیرید.
چه اقدامات احتیاطی خاصی را حین مصرف این دارو باید انجام کنم؟
قبل از مصرف آملودیپین:
- اگر به خود آملودیپین، هر داروی دیگری یا هر ماده موجود در قرص یا شربت آملودیپین حساسیت دارید، به پزشک و داروسازتان اطلاع دهید. از داروساز بخواهید لیست مواد تشکیل دهنده آن را به شما بدهد.
- به پزشک و داروسازتان بگویید که چه دارو ها، ویتامین ها، مکمل های غذایی و محصولات گیاهی مصرف می کنید یا قصد دارید، مصرف کنید. در صورت مصرف هر یک از موارد زیر حتما به پزشک تان اطلاع بدهید: دارو های خاص مخصوص تشنج مثل کاربامازپین (کارباترول، اکوترو، تگرتول) ، فنی توئین (دیلانتین، فنی تک) و فنوباربیتال ، کلاریترومایسین (بیاکسین)، سیکلوسپورین (جنگراف، نئورال، ساندیمون)، افاویرنز (سوستیوا)، ایندیناویر (کریکسیوان)، ایتراکونازول (اونمل، اسپورانوکس)، کتوکونازول (نیزورال )، لوواستاتین (آلتوپرو) ، نفازودون، نلفیناویر (ویراسپت)، نویراپین (ویرامون)، ریفابوتین (میکویوتین)، ریفامپین (ریفادین، ریماکتان)، ریتوناویر (نورویر)، سیمواستاتین (زوکور) و تاکرولیموس (آستراگراف، پروگراف). ممکن است پزشک تان دوز دارو را تغییر دهد و از شما بخواهد برای بررسی عوارض جانبی تحت نظرش باشید.
- اگر نارسایی قلبی یا بیماری قلبی یا کبدی دارید یا قبلا داشتهاید، به پزشک تان اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید به پزشک تان اطلاع دهید.
- اگر در حین مصرف آملودیپین باردار شدید هم با پزشک تان مشورت کنید.
حین مصرف این دارو، چه دستورات غذایی خاصی را باید رعایت کنم؟
اگر پزشک رژیم غذایی کم نمک یا کم سدیم برایتان تجویز کرد، حتما به آن پایبند باشید.
اگر یک نوبت را فراموش کردم، چه باید بکنم؟
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. با این حال، اگر زمان مصرف نوبت بعدی نزدیک است، از خوردن دوز فراموش شده صرف نظر کنید و طبق برنامه پیش بروید. برای جبران نوبت فراموش شده دو دوز مصرف نکنید.
حتما بخوانید: 8 خوراکی عالی که شریان های قلبی و رگ ها را باز می کنند
این دارو می تواند چه عوارض جانبی داشته باشد؟ این دارو چه عوارض جانبی دارد؟
آملودیپین ممکن است عوارض جانبی برایتان به وجود بیاورد. اگر تازه دچار هر یک از این علائم شدید یا قبلا به وجود آمده اند و از بین نمی روند، به پزشک تان اطلاع دهید:
- تورم دست ها، پاها، مچ پا یا ساق پا
- سر درد
- ناراحتی معده
- حالت تهوع
- دل درد
- سرگیجه یا سبکی سر
- خوابآلودگی
- خستگی مفرط
- گر گرفتگی
برخی از عوارض جانبی می تواند جدی باشد. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، فورا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید:
- ادامه دار یا شدیدتر شدن درد قفسه سینه
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- غش کردن
نحوه نگهداری از این دارو به چه صورت است؟
این دارو را در ظرف خودش نگه دارید و از دسترس کودکان خارج کنید. قرص ها را در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت اضافی نگهداری کنید. شربت را در یخچال نگهداری کنید و نگذارید یخ بزند. از قرار دادن این دارو در معرض نور خورشید هم خودداری کنید.
شما باید تمام دارو ها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از ظروف مثل قرص های هفتگی و قطره های چشمی، کرم ها، چسب ها و اسپری های تنفسی از دست کودکان در امان نیستند و آن ها می توانند به راحتی درشان را باز کنند. برای محافظت از کودکان خردسال در برابر مسمومیت، همیشه دارو را در مکانی امن قرار دهید.
حتما بخوانید: 14 تا از بهترین روشهای گیاهی برای درمان فشارخون
دارو های غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی توانند از آن ها استفاده کنند. با این حال، نباید این دارو را داخل توالت بریزید. بهترین راه برای دور انداختن دارو ها این است که با داروسازتان صحبت کنید یا با سرویس بازیافت محلی تان تماس بگیرید تا آن ها راهنمایی تان کنند.
هشدار در مورد مصرف بیش از حد این دارو
در صورت مصرف بیش از حد، با 115 تماس بگیرید.
علائم مصرف بیش از حد این دارو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه
- غش کردن
- ضربان قلب سریع
در مدت مصرف این دارو چه کار های دیگری باید انجام دهم؟
سعی کنید طبق تمام قرار ملاقات هایی که با پزشک تان هماهنگ کرده اید، در مطب حاضر شوید. فشار خون تان باید به طور مرتب چک شود تا واکنش شما به آملودیپین بررسی شود.
از دادن قرص تان به افرادی با مشکلی مشابه شما دارند، پرهیز کنید.
بهتر است فهرستی از تمام دارو های تجویزی و بدون نسخهای که مصرف می کنید و همین طور محصولاتی مثل ویتامین ها، مواد معدنی یا سایر مکمل های غذایی را یادداشت کنید. هر بار که به پزشک مراجعه می کنید یا در بیمارستان بستری می شوید، باید این لیست را همراه تان داشته باشید.
نام های تجاری آملودیپین
- آمواز
- کاترزیا
- نورواسک
تاثیر آملودیپین بر فشار خون+ عوارض مصرف طولانی مدت آملودیپین
نام های تجاری محصولات ترکیبی
- آزور (حاوی آملودیپین، اولمسارتان)
- کادوت (حاوی آملودیپین، آتورواستاتین)
- کونسنسی (آملودیپین ، سلکوکسیب )
- اکسفورژ (حاوی آملودیپین ، والزارتان)
- اکسفورژ اِچ سی تی (حاوی آملودیپین ، هیدروکلروتیازید، والزارتان)
- پرستالیا (حاوی آملودیپین ، پریندوپریل)
- تریبنزور (حاوی آملودیپین، هیدروکلروتیازید، اولمزارتان)
- Twynsta (حاوی آملودیپین ، تلمیسارتان)