آتورواستاتین 20 (Atorvastatin) داروییست که از آن در کنار رژیم غذایی مناسب برای کاهش چربی بد خون یا LDL و تری گلیسیرید و افزایش چربی خوب خون یا HDL استفاده می شود. این دارو به دسته داروهایی به نام “استاتین” تعلق دارد و میزان کلسترول ساخته شده توسط کبد در بدن را کاهش می دهد. با کاهش چربی بد و افزایش چربی خوب خون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در فرد کاهش پیدا می کند و از سکته مغزی و حملات قلبی جلوگیری می شود.
سبک زندگی سالم، ورزش کردن، رسیدن به وزن متناسب و ترک سیگار از جمله مواردی هستند که باعث می شوند آتورواستاتین 20 و سایر داروهای کاهنده چربی خون تاثیر و عملکرد بهتری در بدن داشته باشند.
نحوه مصرف قرص آتورواستاتین
آتورواستاتین به صورت قرص 10، 20، 40 و 80 میلی گرمی موجود است. این دارو و هر داروی دیگری را باید دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید. آتورواستاتین را می توانید در هر زمانی از روز همراه غذا یا بعد از آن مصرف نمایید.
قبل از شروع درمان با آتورواستاتین باید پزشکتان را در جریان تمام داروهای با نسخه و بدون نسخه، داروهای گیاهی، مکملها و ویتامینهای مصرفیتان قرار بدهید تا از بروز هر نوع تداخل دارویی جلوگیری شود. در طول مصرف آتورواستاتین از خوردن گریپ فروت یا آب این میوه خودداری کنید، چون گریپ فروت احتمال بروز عوارض جانبی آتورواستاتین را بالا می برد.
بلد باشید: تفاوت تری گلیسیرید بالا و کلسترول+ بهترین داروهای تری گلیسیرید بالا
اگر به جز آتورواستاتین از داروهای کاهنده کلسترول دیگری هم استفاده می کنید حداقل 1 ساعت قبل یا حداقل 4 ساعت بعد از مصرف این داروها آتورواستاتین را مصرف کنید، چون این داروها با آتورواستاتین واکنش نشان می دهند و از جذب کامل آن جلوگیری می کنند.
توصیه می کنیم آتورواستاتین را هر روز سر یک ساعت مشخص و به طور منظم مصرف کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. هیچ وقت خودسرانه مصرف دارو را قطع نکنید؛ حتی اگر احساس سلامتی و تندرستی کامل داشته باشید. اکثر افراد مبتلا به کلسترول یا تری گلیسیرید بالا با وجود اینکه بیمار هستند اما احساس بیماری و کسالت نمی کنند.
بسیار مهم است که در کنار مصرف آتورواستاتین به توصیه های پزشک درباره رژیم غذایی و ورزش هم عمل کنید. حدود 4 هفته طول می کشد تا بدن شما به طور کامل از مزایای داروی آتورواستاتین بهره مند شود.
عوارض جانبی آتورواستاتین 20
اگر در طول مصرف آتورواستاتین 20 دچار علائم واکنش آلرژیک مثل کهیر، سخت نفس کشیدن، ورم صورت، زبان یا گلو و یا واکنش شدید پوستی مثل تب، سوزش چشم، گلودرد، درد پوست، بثورات پوستی قرمز یا بنفش، تاول و یا پوسته پوسته شدن شدید فورا به پزشک مراجعه کنید یا با اورژانس (115) تماس بگیرید.
گاهی اوقات مصرف آتورواستاتین 20 باعث تجزیه بافت عضلانی می شود که نتیجه اش نارسایی کلیه است. بنابراین اگر دچار درد، حساسیت یا ضعف عضلانی بی دلیل شدید، مخصوصا اگر علائمی مثل تب، خستگی غیر عادی یا ادرار تیره داشتید فورا باید به پزشک مراجعه کنید.
حتما بخوانید: برای کاهش چربی خون چه بخوریم و چه کنیم؟
احتمال بروز مشکلات عضلانی ناشی از مصرف آتورواستاتین 20 در افراد مسن تر، کسانی که داروهای خاص مصرف می کنند و همینطور مبتلایان به مشکلات کلیوی و تیروئید بیشتر است.
علاوه بر این در صورت بروز عوارض جانبی زیر فورا باید به پزشک مراجعه کنید:
- ضعف عضلانی در باسن، شانه ها، گردن و پشت
- مشکل در بلند کردن دستها، ایستادن یا بالا رفتن
- مشکلات کبدی که با علائمی مثل بی اشتهایی، درد معده (سمت راست بالا)، خارش، خستگی، مدفوع کمرنگ، ادرار تیره، یرقان و زردی چشم یا پوست بروز می کند.
- مشکلات کلیوی که با علائمی مثل کم شدن ادرار، تورم، احساس خستگی یا تنگی نفس ظاهر می شود.
- قند خون بالا که علائمی مثل افزایش تشنگی، افزایش ادرار، خشکی دهان و بوی میوه ای نفس دارد.
عوارض جانبی رایج آتورواستاتین 20
عوارض جانبی شایع این دارو عبارتند از:
- درد استخوانها، ستون فقرات، مفاصل یا عضلات
- درد و سوزش موقع تخلیه ادرار
- گرفتگی عضلات
- ناراحتی معده
- مشکل خواب
- گلودرد، آبریزش بینی، گرفتگی بینی
- اسهال، حالت تهوع
- درد دستها یا پاها
این موارد همه عوارض جانبی آتورواستاتین 20 نیستند؛ بنابراین در صورت بروز هر نوع عارضه جانبی به پزشک مراجعه کنید. (منبع1 منبع2)