شیاف سیکلوژست 400 میلی گرم برای درمان سندرم پیش از قاعدگی و همین طور بسیاری از بیماری های زنانه استفاده می شود. اما برای این که دارو بیشترین تاثیر را داشته باشد، بیمار باید به چه نکاتی توجه کند؟ این شیاف چه تاثیری دارد؟ برای فهمیدن جواب تمام این سوالات در ادامه با ما همراه باشید. (منبع)
1-شیاف سیکلوژست 400 میلی گرم چه تاثیری دارد؟
شیاف سیکلوژست 400 میلی گرم دارای ماده فعال پروژسترون یا همان هورمون طبیعی زنانه است. این دارو برای درمان سندرم پیش از قاعدگی (نوسانات خلقی، حساس شدن سینه ها، اشتها، خستگی، زودرنجی، افسردگی)، درمان افسردگی پس از زایمان و استفاده در شیوه های درمانی کمک باروری استفاده می شود. پروژسترون هورمونی است که برای حفظ عملکرد طبیعی اندام های تناسلی لازم است و سطح آن به طور طبیعی در طول چرخه قاعدگی تغییر می کند.
پس از تخمک گذاری، در صورت عدم لقاح، سطح پروژسترون در خون قبل از شروع قاعدگی کاهش می یابد. پروژسترون 12 تا 14 روز قبل از قاعدگی به تسکین علائم ناراحت کننده قاعدگی کمک می کند. با این حال، این مکانیسم هنوز به طور کامل شناخته نشده است، زیرا از نظر علمی ثابت نشده است که سندروم پیش از قاعدگی ناشی از کمبود پروژسترون در خون است.
حتما بلد باشید: دیدروژسترون و تخمک گذاری+ دیدروژسترون در اوایل بارداری
پروژسترون می تواند برای درمان افسردگی پس از زایمان استفاده شود. جفت در طول بارداری پروژسترون تولید می کند و کاهش سطح پروژسترون پس از زایمان می تواند یکی از دلایل افسردگی پس از زایمان باشد.
پروژسترون همچنین برای حفظ بارداری اولیه در زنان تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF) استفاده می شود. در این مورد شیاف سیکلوژست 400 میلی گرم در روز برداشت تخمک تجویز می شود. پروژسترون بر روی پوشش داخلی رحم تاثیر می گذارد و باعث ضخیم شدن آن برای آمادهسازی لانه گزینی تخمک بارور شده خواهد شد. مصرف این دارو تا زمانی ادامه می یابد که بارداری تایید شود و جفت به طور کامل رشد کند و تولید پروژسترون را بر عهده بگیرد.
2- چگونه از سیکلوژست استفاده کنیم؟
شیاف سیکلوژست 400 میلی گرمی را می توان در واژن یا مقعد قرار داد. در هر دو مورد، قرص ذوب می شود و پروژسترون از قرص توسط رگ های خونی این نواحی، جذب گردش خون عمومی می شود. اگر سیکلوژست قرار است برای کمک باروری استفاده شود، باید به صورت وریدی تزریق شود.
برای درمان سندرم پیش از قاعدگی یا افسردگی پس از زایمان، بسته به نظر هر فرد، می توان شیاف را در واژن یا مقعد گذاشت. با این حال، اگر از کاندوم های لاتکس یا کلاهک های ضد بارداری استفاده می کنید، باید به روش مقعدی شیاف گذاری کنید تا از تأثیر دارو بر وسایل پیشگیری از بارداری پیشگیری شود. به طور مشابه، در صورتی که دچار عفونت واژن یا عفونت ادراری هستید یا اخیرا زایمان داشته اید، باید از شیاف مقعدی استفاده شود. برعکس، اگر بیماری التهابی روده (کولیت) یا هر مشکل دیگری در کنترل حرکات روده دارید، باید از شیاف واژینال استفاده کنید.
علت چند بار پریود شدن در ماه (چه زمانی خطرناک است)
3- چه زمانی نباید از سیکلوژست استفاده کرد؟ کدام افراد نباید از این دارو استفاده کنند؟
این افراد نباید از این دارو مصرف کنند:
- زنان مبتلا به خون ریزی غیر طبیعی واژینال که علت خاصی در موردش ذکر نشده است.
- زنان مبتلا به یک اختلال خونی ارثی نادر به نام پورفیری
- افرادی که بیماری شدید کبدی دارند.
- افرادی که یک تومور شناخته شده یا حساس به پروژسترون دارند، مثلا افراد مبتلا به سرطان سینه یا سرطان دستگاه تناسلی
- زنان مبتلا به فلبیت ناشی از لخته شدن خون در پاها (ترومبوز ورید عمقی) یا ریه ها (آمبولی ریه)
- زنانی که تا به حال دچار حمله قلبی یا سکته شده اند.
مواردی که از سیکلوژست باید با احتیاط مصرف شود هم شامل موارد زیر است:
- زنانی که در معرض خطر بالای لخته شدن خون در رگ های خونی، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، نارسایی کبد /کلیه، صرع، آسم، میگرن هستند.
مادران شیرده هم نباید در دوران شیردهی از این دارو استفاده کنند زیرا پروژسترون وارد شیر مادر می شود.
حتما بخوانید: بهترین و بدترین غذاها برای دوران پریودی (و برنامه غذایی 7 روزه)
4- سیکلوژست چه عوارضی دارد؟
برخی از عوارض جانبی رایج و شناخته شده مرتبط با سیکلوژست موارد زیر هستند (البته این بدان معنا نیست که همه افرادی که از این دارو استفاده می کنند آن ها را تجربه خواهند کرد):
- خواب آلودگی
- ناراحتی معده یا ناراحتی در هضم قند
- حساس شدن سینه ها به لمس
- گرگرفتگی
- یبوست
- خستگی
عوارض جانبی احتمالی:
- اختلال در چرخه قاعدگی
- افزایش ترشح مخاط از واژن یا مقعد
- درد واژن
- درد محل گذاشتن شیاف
- اسهال و نفخ در مسیر آنورکتال
5- سیکلوژست با چه دارو هایی ناسازگار است؟
برخی از دارو هایی که می توانند اثر پروژسترون را تحت تاثیر قرار دهند، عبارتند از: کاربامازپین ، فسفنیتوئین، اُکسکاربازپین، فنوباربیتال، فنیتوئین، پریمیدون ، ریفامپیسین حتما به پزشک تان بگویید که این دارو ها را مصرف می کنید.
شیاف سیکلوژست 400 برای درمان سندرم پیش از قاعدگی و همین طور بسیاری از مشکلات زنان استفاده می شود. برای این که این دارو تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند، باید توسط پزشک و با دوز مورد صلاح او تجویز و مصرف شود. در صورت بروز مشکل در هنگام مصرف این دارو، بیمار باید برای معاینه و درمان به مراکز پزشکی مراجعه کند.