دوره های طبیعی قاعدگی بین 21 تا 35 روز متغیر است. با این حال تغییرات ماهانه در چرخه قاعدگی امری غیرمعمول و دور از انتظار نیست. برخی از چرخه ها ممکن است کوتاه تر و برخی دیگر طولانی تر باشند حتی ممکن است در یک ماه، دو یا چند بار پریود شوید.
در بیشتر موارد، دو بار پریود شدن در ماه به دلایل ساده ای رخ می دهد و جای نگرانی ندارد. اما اگر به طور مکرر اتفاق می افتد، مهم است که به علائم و نشانه های خود توجه کنید و این مسئله را با پزشک درمیان بگذارید. با خواندن این مطلب متوجه می شوید که چرا ممکن است در یک ماه، دو بار پریود شوید.
دو بار پریود شدن در یک ماه برای اولین بار
خانم هایی که دوره های قاعدگی کوتاهی دارند در اغلب مواقع ممکن است هم در ابتدا و هم در انتهای یک ماه پریود شوند. اما برای خانم هایی که چرخه قاعدگی منظم و معمولی دارند (معمولاً حدود 28 روز یا بیشتر)، پریود شدن دو بار در ماه ممکن است کمی عجیب و غیر معمول به نظر برسد. به خاطر داشته باشید که خونریزی های نامنظمی که به طور مداوم اتفاق می افتد، می تواند دلایل خاصی داشته باشد و باید با پزشک در میان گذاشته شود. در برخی موارد، خونریزی می تواند نشاندهنده ی یکی از موارد زیر باشد:
- بارداری (رحمی یا خارج رحمی): خونریزی واژینال می تواند در دوران بارداری رخ دهد بنابرنی اگر فکر می کنید که ممکن است باردار باشید، حتما به پزشک مراجعه نمایید.
- عفونت های منتقله جنسی (STI): بیماری های مقاربتی می توانند باعث خونریزی خفیف یا لکه بینی و همچنین ترشحات غیرطبیعی واژن شوند.
- سقط جنین: سقط جنین اغلب با خونریزی شدید واژن همراه است. در صورت بروز خونریزی واژینال در دوران بارداری، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
- تغییرات هورمونی: عدم تعادل هورمونی یا مشکلات تخمک گذاری ناشی از اختلال عملکرد تیروئید، هیپرپرولاکتینمی (تولید مفرط هورمون پرولاکتین) و سندرم تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان) می توانند باعث خونریزی نامنظم واژن شوند.
- تغییر وزن: استرس، ورزش زیاد و تغییرات وزن هم می تواند باعث دو بار پریود شدن در یک ماه شود.
- استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری هورمونی: در چند ماه اول مصرف قرص های ضد بارداری، خونریزی بین پریودها امری شایع است. اگر خونریزی طولانی شد با بطور مکرر اتفاق افتاد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- پولیپ رحم یا آندومتر: منظور از آندومتر، رشد بیش از حد سلول ها در دیواره ی داخلی رحم است که می تواند باعث قاعدگی های مکرر در طول یک ماه شوند.
- هرگونه تغییر در دهانه رحم: اکتروپیون سرویکس (بیرون زدگی دهانه ی رحم)، نئوپلازی داخل اپی تلیالی دهانه رحم (یک عارضه ی پیش سرطانی شایع دهانه رحم ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی) و سرطان دهانه رحم همگی می توانند باعث خونریزی بین دوره ها شوند.
- ناهنجاری های رحمی: فیبروم رحمی (رشد غیر سرطانی بافت رحم)، آدنومیوز (رشد سلول های بافت داخلی رحم) و تغییر در آندومتر (پوشش داخلی رحم) هم از جمله عواملی هستند که ممکن است باعث قاعدگی های مکرر در یک ماه شوند.
تفاوت لکه بینی و قاعدگی را بدانید…
دانستن نکات زیر ممکن است به شما کمک کند که آیا خونریزی خارج از دوره قاعدگی ناشی از قاعدگی نامنظم، تخمک گذاری یا مشکلات باروری است یا خیر:
- در قاعدگی های معمول، حجم خونریزی به اندازه ای ست که باید چند ساعت یکبار پد بهداشتی خود را تعویض کنید. در این وضعیت خون معمولاً قرمز روشن، تیره، قهوه ای یا صورتی رنگ است.
- اما در لکه بینی، خونریزی به اندازه ای نیست که نیاز به تعویض مداوم پد بهداشتی داشته باشید. رنگ خون معمولاً قهوه ای، صورتی یا قرمز تیره است و معمولاً بیش از یک تا دو روز دوام نمی آورد.
علل اصلی چرخه قاعدگی کوتاه و دوره های پریودی متعدد در یک ماه
اما سوال اینجاست که چه چیزی موجب قاعدگی های مکرر در یک ماه می شود. این وضعیت ممکن است به دلیل کوتاه شدن چرخه قاعدگی یا یک بیماری باشد که منجر به خونریزی واژن می شود.
برخی از مواردی که می تواند باعث شود در یک ماه دو بار پریود شوید عبارتند از:
1- پری منوپوز (حوالی یائسگی): پری مونوپوز مرحله ای ست که بدن زن به طور طبیعی به سمت یائسگی سوق پیدا می کند. در طی این دوران هورمون های بدن شروع به تغییر می کنند و می توانند منجر به چند قاعدگی در طول یک ماه شود. مدت زمان پری مونوپوز در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است تا ده سال ادامه پیدا کند. چرخه های قاعدگی در طول این سال ها می توانند کوتاه تر یا طولانی تر و خفیف تر یا شدیدتر باشند یا حتی هیچ دوره ی قاعدگی در طول یک ماه مشاهده نشود. دوران یائسگی زمانی آغاز می شود که زن بمدت 12 ماه، هیچ پریودی نداشته باشد.
2- فیبروم رحم: منظور از فیبروم رحم، رشد بیش از حد بافت رحم می باشد. اگرچه فیبروم ها معمولاً بدخیم یا سرطانی نیستند اما ممکن است باعث خونریزی شدید یا نامنظم شوند. دیگر علائم فیبروم رحم عبارتند از:
- تکرر ادرار
- احساس فشار یا پر بودن ناحیه لگن
- درد در قسمت پایین کمر
- درد هنگام رابطه جنسی
پزشک می تواند با انجام معاینه لگن یا سونوگرافی، فیبروم رحم را تشخیص دهد.
3- مشکلات تیروئید: مشکلات تیروئید مانند پرکاری و کم کاری تیروئید هم ممکن است باعث شود در یک ماه، دو بار پریود شوید. بطور کلی مشکلات تیروئید می توانند باعث چرخه های نامنظم شوند. در کم کاری تیروئید، غده تیروئید نمی تواند به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید کند. علائم و نشانه های کم کاری تیروئید عبارتند از:
- احساس دائمی سرما
- یبوست
- احساس خستگی مداوم
- دوره های سنگین قاعدگی
- رنگ پریده شدن پوست
- کند شدن ضربان قلب
- پف کردن صورت
- افزایش وزن
در پرکاری تیروئید، غده تیروئید بیش از حد فعال است و به میزان زیادی هورمون تیروئید تولید می کند. علائم و نشانه های پرکاری تیروئید عبارتند از:
- احساس دائمی گرما
- اسهال
- تحریک پذیری
- مشکل در خوابیدن
- کاهش وزن
- ضربان قلب سریع
در صورت بروز علائم مشکلات تیروئید، به پزشک مراجعه کنید زیرا هر دوی آنها (پرکاری و کم کاری تیروئید) قابل درمان هستند.
عواملی دیگری همچون استرس، استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، افزایش یا کاهش شدید وزن و اختلالات خونریزی هم می تواند باعث شود که چرخه های قاعدگی ناگهان کوتاه تر شوند و در نتیجه 2 دوره ی قاعدگی در یک ماه رخ دهد.
بهترین و بدترین غذاها برای دوران پریودی (همراه با برنامه ی غذایی 7 روزه)
عوامل خطر و عوارض
افرادی که سابقه خانوادگی یائسگی زودرس یا فیبروم رحمی دارند ممکن است بیشتر مستعد قاعدگی های مکرر در یک ماه باشند. یکی از عوارض ناشی از خونریزی مکرر واژینال، کم خونی است که یک مشکل شایع در زنان است و موجب کمبود آهن بدن می شود. برخی از علائم و نشانه های کم خونی عبارتند از:
- خستگی
- ضعف
- رنگ پریده شدن پوست
- سردرد
- سرگیجه
- ضربان قلب نامنظم
- تنگی نفس
آیا پریودی های مکرر در یک ماه، نیاز به درمان دارد؟
اگر این مشکل دائمی نیست و فقط گاهی اوقات اتفاق می افتد، نیازی به نگرانی نیست. با این وجود در صورت داشتن هر یک از علائم زیر توصیه می شود که به پزشک مراجعه کنید:
- 2 بار پریود شدن در یک ماه در 2 تا 3 ماه متوالی
- پریودی های سنگین
- مشاهده ی لخته های بزرگ خون در طول دوره
- درد در قسمت تحتانی شکم به ویژه اگر در عرض یک تا دو روز بهبود پیدا نکند
- گرفتگی شدید قاعدگی
- خونریزی خفیف یا لکه بینی بین پریودها که ممکن است با 2 بار پریود شدن در یک ماه اشتباه گرفته شود و ماه به ماه تکرار شود
- درد هنگام رابطه جنسی
روش های درمان قاعدگی های مکرر در یک ماه
درمان این وضعیت به علت ایجاد کننده ی آن بستگی دارد. افرادی که چرخه قاعدگی کوتاهی دارند یا در مراحل اولیه بلوغ هستند معمولاً نیازی به درمان ندارند.
پزشک ممکن است برای درمان پریودی های مکرر در یک ماه، مصرف قرص های ضد بارداری هورمونی را پیشنهاد کند زیرا مصرف این قرص ها می تواند به تنظیم قاعدگی و رفع کم خونی ناشی از خونریزی های زیاد و مکرر کمک کند. اگر در حال حاضر از داروهای ضد بارداری هورمونی استفاده می کنید و باز هم دو بار در یک ماه پریود می شوید، حتما با پزشک صحبت کنید.
برای درمان کم کاری تیروئید، پزشک ممکن است داروهای جایگزینی هورمون تیروئید را تجویز کند. برای پرکاری تیروئید نیز گزینه های درمانی متعددی در دسترس است و پزشکان بهترین گزینه را برای هر بیماری پیشنهاد می کنند.
در دوران پری مونوپوز، پزشک ممکن است هورمون درمانی یائسگی را برای تنظیم قاعدگی تا زمان پایان یائسگی پیشنهاد کند.
برای درمان فیبروم رحم پزشک ممکن است درمان های متفاوتی از جمله وسایل داخل رحمی (آی یو دی)، آمبولیزاسیون (بستن شریان) رحم یا جراحی را توصیه کنند.
اعمال برخی تغییرات در شیوه زندگی نیز می تواند به کاهش استرس که قطعاً بر چرخه قاعدگی تأثیر می گذارد، کمک کند. تغییرات احتمالی شامل ورزش منظم، تمرین مدیتیشن، کاهش مصرف کافئین و گوش دادن به موسیقی آرامش بخش هستند و می توانند به تنظیم چرخه ی قاعدگی کمک کنند.
نتیجه گیری
اگرچه دوبار پریود شدن در یک ماه ممکن است برای افرادی که دارای چرخه های قاعدگی کوتاهی هستند تا حدودی طبیعی باشد اما برای کسانی که چرخه طولانی تری دارند، عجیب و غیرمعمول است.
قاعدگی های مکرر در یک ماه در بسیاری از موارد جای نگرانی ندارد اما اگر بطور مداوم اتفاق بیفتد، می تواند نشان دهنده یک مشکل پزشکی باشد.
از آنجا که پریودی های مکرر در یک ماه دلایل مختلفی دارد، توصیه می شود که به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند با انجام معاینات و آزمایشات مربوطه، دلیل این وضعیت را تشخیص دهد و راه درمانی مناسبی در پیش بگیرد.