درد ناف

علت درد ناف در دوران بارداری چیست؟ پاسخ به 8 سوال رایج

بسیاری از زنان باردار در سه ماهه دوم و سوم حاملگی، درد شکمی را تجربه می کنند. اغلب این دردها بی ضرر هستند و زمانی که نوزاد متولد می شوند، ناپدید می شوند. این مقاله که بر اساس جدیدترین پژوهش های پزشکان تهیه شده است، علت های درد ناف در دوران بارداری را به همراه روش های درمان ساده برایتان بیان می کند.

فرورفتگی ناف نشانه ی این است که قسمتی در نزدیکی سوراخ ناف رطوبت خود را از دست داده است. در دوران حاملگی شاهد تغییرات فیزیکی زیادی به دلیل رشد جنین در داخل رحم هستیم. بیشتر این تغییرات مربوط به شکم بوده همان جایی که ناف تغییر شکل میدهد.

درد ناف در زمان حاملگی

بدن زنان در زمان حاملگی دستخوش تغییرات زیادی شده که این تغییرات تا زمان زایمان ادامه دارد.برخی از زنان از درد و ناراحتی در ناحیه ناف شکایت دارند در صورتی که برخی دیگر اصلا نمی دانند درد ناف یعنی چه. به طور مشابه برخی زنان ممکن است این درد را در یک حاملگی تجربه نکنند ولی در حاملگی بعدی به این اندازه خوش شانس نباشند. آیا شما ناراحتی،درد و یا خارش در اطراف ناف خود احساس میکنید؟ وحشت زده نشوید این یک چیز طبیعی است و در سه ماهه دوم و سوم بیشتر آنرا تجربه خواهید کرد.

حتماً بخوانید: علت های درد دور ناف در زنان و مردان چیست و چطور آن را درمان کنیم؟

دلایل درد ناف در دوران حاملگی

درد ناف در دوران حاملگی به عامل های مختلفی از جمله شکل فیزیکی بدن،نحوه حاملگی و میزان کشسانی پوستتان بستگی دارد. عامل های دیگر ویا مشکلات پزشکی دیگری میتواند باعث ایجاد درد شده باشد. معمولا درد ناف خطرناک نبوده و به مرور زمان و یا بعد از زایمان از بین میرود.

در زیر چند نمونه از علل درد ناف را مشاهده میکنید:

1-کشیدگی بیش از حد:رحم شما همزمان که جنین در داخل آن درحال رشد و بزرگ شدن است شروع به بزرگ شدن میکند که در نتیجه آن پوست شکم شما کشیده میشود. در اواخر دوران حاملگی پوست و عضلات شکم به نهایت حد کشیدگی خودشان میرسند که در هرلحظه این کشیدگی شکم با علامات کشیدگی،خارش و یا درد همراه بوده و مدامی که شکم بزرگتر میشود این علائم نیز بدتر میشوند.

2- پرسینگ ناف: امروزه پرسینگ ناف (سوراخ کردن) یک عمل مدگرایی محسوب میشود. معولا داشتن پیرسینگ ناف هیچگونه ضرر و ناراحتی به همراه ندارد اما در صورتی که شما باردار هستید و اخیرا پرسینگ ناف انجام داده اید باید مراقب باشید. پیرسینگ ناف نیز ممکن است دلیل درد ناف در زمان بارداری باشد چراکه در این زمان پوست کیشده تر میشود. پرسینگ میتواند عامل ایجاد درد باشد چراکه پوست اطراف ناف در زمان بارداری حساس تر میشود.

3- فشار از داخل رحم:در زمان حاملگی مدامی که جنین در داخل رحم شما در حال رشد است رحم نیز بزرگتر میشود در سه ماه اول رحم هنوز کوچک بوده و از استخوان شرمگاهی بزرگتر نمیشود.حال دقیقا چه اتفاقی می افتد؟ بچه شما در طول دوره حاملگی شروع به ذخیره سازی مقدار زیادی مایع آمنیوتیک کرده که فشار ناشی از وزن مایع آمنیوتیک و بچه به ناف باعث میشود تا ناف بیرون بزند(ویا به صورت محاوره ای ) از درونی به بیرونی تغییر شکل میدهد.اگرچه که تمام خانم های دارای ناف درونی این بیرون زدگی را تجربه نمیکنند. گاهی اوقات این فشار از داخل رحم میتواند باعث ایجاد درد و ناراحتی در ناحیه سوراخ ناف شود.

نشانه های درد ناف ناشی از فتق ناف

فتق ناف زمانی اتفاق می افتد که روده و یا یک بافت چربی به قسمتی در نزدیکی ناف از داخل فشار وارد کرده که به شکل یک برامدگی یا ورم خود را نشان میدهد.در برخی موارد نادر ممکن است منجر به مشکل حاد شود.

حال چگونه فتق ناف را تشخیص دهیم؟شناسایی نشانه های فتق ناف در زمان حاملگی بسیار راحت است. در زیر چند نمونه از نشانه های درد ناف ناشی از فتق ناف آورده شده است.

  • اگر برآمدگی کشیده و یا گرد در نزدیکی محل ناف خود دارید احتمال اینکه فتق ناف داشته باشید بالا است .
  • درد داشتن در محل ناف به هنگام سرفه،عطسه و یا خم شدن.
  • سخت شدن حرکت در انتهای دوران بارداری

سوراخ ناف “بیرون زده”یعنی چه

بیرون زده” یک اصطلاح برای سوراخ نافی است که برآمدگی دارد. همانگونه که به سوراخ نافی که حفره دارد ناف “داخلی” گفته میشود.در اکثراً خانمها بیرون زدگی سوراخ ناف را در زمان حاملگی تجربه میکنند. اگر ناف شما (بیرونی) است،بیرون زدگی آن در زمان حاملگی بیشتر میشود. جای هیچگونه نگرانی نیست بیرون زدگی ناف در دوران بارداری نشانه هیچگونه خطری نیست و این یک علامت عادی بوده که اکثر خانم ها آنرا تجربه میکنند. برای آرامش خاطر شما تغییر شکل ناف هیچگونه درد و ناراحتی به همراه ندارد.

چه چیزی باعث ایجاد ناف (بیرون زده) میشود؟

بدن شما در طول مدت بارداری (همچنان که فرزندتان در حال رشد است)دستخوش تغییرات فیزیکی از جمله اضافه وزن و بزرگ شدن رحم میشود. در راس تمام این موارد بدن شما شروع به جمع آوری مایع آمینوتیک کرده که باعث میشود تا رحم شما به ناف فشار وارد کند بنابراین ناف شما بیرون زده یا به شکل بیرونی در می آید.

آیا میتوان از بیرون زدگی ناف جلوگیری کرد؟

شما نمیتوانید از تغییرات هورمونی که در بدن ایجاد میشود جلوگیری کنید چراکه این تغییرات برای کمک به شکل گیری زندگی جدید است که در درون شما در حال انجام است. به همین ترتیب بیرون زدگی ناف نیز توسط همین تغییرات هرومونی ایجاد شده که اجتناب ناپذیر است. گذشته از این تمام افراد که سوراخ ناف داخلی ندارند و به طور مشابه برخی افراد از بچگی سوراخ ناف بیرونی دارند. بیرون زدگی سوارخ ناف برای هر شخص متفاوت بوده و نمیتوان پیش بینی کرد که آیا کسی این بیرون زدگی را دارد؟ و یا تا چه اندازه ناف بیرون خواهد آمد؟

این احتمال وجود دارد که بیرون زدگی ناف را در اولین حاملگی نداشته و در حاملگی های بعدی داشته باشید و یا به طور کل اصلا نداشته باشید. در هرصورت این اتفاق به هرشکل که باشد تاثیری بر حاملگی ندارد.

همچنین بخوانید: باقلا در بارداری؟ غذاهای فوق العاده مقوی جایگزین (تحقیقات جدید)

مشکلات فیزیکی که میتواند ناشی از بیرون زدگی ناف باشد

معمولا بیرون زدگی ناف هیچگونه مشکلاتی را ایجاد نمیکند ولی در برخی موارد نادر ممکن است مشکلات زیر را داشته باشد:

1-درد: در زمان حاملگی پوست شکم کشیده میشود که احتمالا دلیل درد همین امر است. همچنین دلیل آن میتواند مشکلات عضلانی باشد. برای اکثر خانم ها این درد لحظه ای بوده و زمانی که انبساط شکم به حد موردنظر میرسد از بین میرود. به هر حال درصورتی که دردی طاقت فرسا را برای مدت بیش از چند دقیقه دارید با دکتر خود مشورت کنید.

2-احساس خارش: دو دلیل احتمالی برای احساس خارش در ناحیه ناف وجود دارد. یکی خارش به علت کشیده شدن پوست در این ناحیه و دوم اینکه شما مبتلا به نوعی عفونت شده اید. برای جلوگیری از این چنین مشکلاتی همواره به آرامی ناحیه بیرون زده ناف را بعد از استحمام خشک کنید. و درصورتی که احساس خارش دارید،روی سطح ناف را پانسمان کرده تا از مالیده شدن آن با لباس جلوگیری شود. همچنین میتوانید از لباس های گشاد و آزاد استفاده کنید.

آیا اگر ناف پیرسینگ شده دارید باید آن را بردارید؟

داشتن پرسینگ ناف به تنهایی مدامی که حامله نیستید نمیتواند مشکلی داشته باشد. اما نگهداری آن در زمان حاملگی و موقعی که شکم شروع به کشیده شدن میکند ممکن است مشکل ساز شود. این مسئله همچنین برای نواحی اطراف ناف نیز صادق است و ممکن است باعث ایجاد خارش و یا درد شده و همچنین ممکن است باعث عفونت شود.

این مسئله بازهم به این شرایط بستگی دارد که شکم شما تا چه اندازه بزرگ شده و آیا پرسینگ میتواند کشش شکم را تحمل کند یا خیر. در هر صورت دکتر به شما میگویید که تا قبل از وضع حمل آنرا بردارید. اما درصورتی که میخواهید تا لحظه آخر پرسینگ را نگه دارید نکاتی درباره مراقبت از آن وجود دارد که برعهده شماست. در زیر چند نکته قرار دارد تا به شما در این فرایند کمک کند:

  • مطمئن شوید که اطراف ناحیه پیرسینگ شده تمیز و ضدعفونی شده تا از هرگونه عفونت در این ناحیه جلوگیری شود. خیلی مهم است که به طور مستمر و بدون وقفه پرسینگ خود را خارج کرده و با آب گرم و صابون شستشو دهید.
  • در کنار اینکه بعد از استحمام ناف خود را تمیز میکنید باید در طول روز نیز آنرا تمیز و پاکیزه نگه داشته تا از هرگونه تولید باکتری که منجبر به عفونت میشود جلوگیری کنید.
  • در زمان حاملگی پوست شکم شما نازک و حساس میشود بنابراین از نصب هرگونه پرسینگ که موجب ایجاد ناراحتی در سطح پوست شما میشود خودداری کنید.
  • اجازه ندهید کسی به محل پرسینگ شما دست بزند چراکه وجود باکتری در این ناحیه احتمال وجود عفونت را افزایش میدهد

بعد از زایمان چه اتفاقی بر سر بیرون زدگی ناف می افتد

معمولا بعد از زایمان سوراخ ناف به حالت اولیه و طبیعی خودش باز میگردد. اما شرایطی وجود دارد که ناف به حالت طبیعی خود باز نمیگردد این شرایط عبارتند از:

  • پوست اطراف ناف بیرون زده شل شده باشد. این شل شدگی ناشی از کشیدگی شکم در زمان حاملگی بوده و براحتی با عمل جراحی پلاستیک رفع میشود.
  • فتق سوراخ ناف نشان دهنده وجود یک بافت چربی در داخل شکم است که از داخل به سوراخ ناف فشار می آورد. متاسفانه اگر مبتلا به فتق ناف باشید احساس ناراحتی و درد در ناحیه ای که فتق اتفاق افتاده خواهید داشت. در صورتی که مشکل شما این است و درد شدیدی را حول ناف خود احساس میکنید سریعا برای رفع این مشکل از دکتر خود کمک بگیرید.

همچنین بخوانید: عمل جراحی فتق ناف در بزرگسالان و همه نکات مهم دیگری که باید بدانید

چگونه درد خود را تسکین دهیم؟

درد ناف نشانه هیچگونه خطری برای یک زن حامله نیست. شما شاید الان و یا یعدا در طول فرایند حاملگی آنرا تجربه کنید. برخی از زنان به آن عادت کرده و برای برخی دیگر همانند کابوس است. این اتفاق خواهد افتاد مخصوصا در سه ماه پایانی که ناف به حداکثر کشیدگی خود میرسد. حال یک سوال باقی میماند: چگونه این درد را کاهش دهیم؟ یا چه راهکار هایی برای مقابله با این درد وجود دارد؟ نکات زیر به شما کمک خواهد کرد:

  • خوابیدن روی یک پهلو میتواند درد شما را تا حدی کاهش دهد همچنین استفاده از یک بالشت روی ناف میتواند موثر باشد
  • کمربند حامی مادر نیز میتواند درد شکم و کمر را به هنگام ایستادن کاهش دهد.
  • برای کاهش درد و یا سوزش در ناف و یا نواحی اطراف آن میتوانید از لوسیون های آرام کننده مجاز بارداری استفاده کنید و همچنین میتوانید از کره کاکائو که به عنوان تسکین دهنده خارش و سوزش پوست شناخته میشود استفاده کنید.
  • پوشیدن لباس گشاد نیز میتواند از خارش ناشی از مالیده شدن پوست با لباس جلوگیری کند.
  • میتوانید از روغن درخت چای برای تسکین درد استفاده کنید. روغن درخت چای دارای خواص آنتی باکتریال و ضد التهاب است که میتواند در کاهش و یا محدود کردن عفونت موثر واقع شود و مهمتر از همه این است که یک خنک کننده طبیعی بوده و تاثیری همانند آرامبخش را بر ناحیه مورد نظر خواهد داشت. چند قطره از آن را براری تسکین درد امتحان کنید.

میتوان از درد ناف پیشگیری کرد؟

معمولا کار خاصی نمیتوان انجام داد تا از درد ناف پیشگیری شود. در اکثر مواقع علت درد ناچیزی که در اطراف ناف خود احساس میکنید حاملگی بوده که اجتناب ناپذیر است. همین علت برای فتق ناف نیز صادق است. نگران نباشید تنها کاری که باید بکنید این است که در هنگام سرفه یا عطسه فشار کمی به محل برآمدگی وارد کرده تا از درد و ناراحتی جلوگیری شود.

درد ناف ناشی از فتق میتواند به بچه صدمه بزند؟

به طور کلی بچه شما در داخل رحم از خطر هرگونه فتق در امان است و هیچ چیز نمیتوان به آن اسیب برساند. اما رشد بچه شما نیازمند استفاده از مواد مغذی است پس در صورتی که به دلیل فتق نمیتوانید چیزی بخورید این یک مشکل حیاتی بوده و باید سریعا با دکتر خود درمیان بگذارید تا برطرف شود.

آیا باید نگران این درد بود؟

در زمان حاملگی به دلیل تغییرات زیادی و سریعی که در بدن شما اتفاق می افتد درد هایی را در ناحیه ناف تجربه خواهید کرد. البته که میزان درد بستگی به این دارد که چه اندازه شکم شما بزرگ میشود و یا کشسانی پوست شما چقدر است. هنوز هم جای هیچگونه ترس نیست چراکه درد ناف یک نشانه شایع در هنگام بارداری است. معمولا شما این درد را در انتهای دوره بارداری زمانی که شکم شما به حداکثر اندازه کشسانی خود رسیده است تجربه خواهید کرد.

مطلب مشابه: درد کمر در بارداری، علل، پیشگیری و روشهای موثر درمان خانگی

میگوییند که اگر ناراحتی شما با حالت تهوع،اسفراغ،تب و یا خونریزی همراه است سریعا به پزشک مراجعه کنید تجربه ثابت کرده در صورتی که شرایط غیر عادی پیش آمد باید به دکتر مراجعه کرد. او تنها فردی است که میتواند شرایط را به درستی ارزیابی کرده و درمانی مناسبی برای نوزاد و مادر ارائه دهد.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
علایم باردارینکات بارداری

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up