بارداری

علت درد کمر در بارداری و 7 درمان طبیعی موثر

درد کمر در دوران بارداری یکی از عواملی است که باعث آزردگی خانم ها می شود بطوریکه آنها را از انجام بسیاری از کارهای شخصی باز می دارد. ادامه این مطلب را بخوانید تا با جدیدترین اطلاعات علمی معتبر در مورد درد کمر در بارداری، علل، پیشگیری و روشهای موثر درمان خانگی آشنا شوید.

بسیاری از زنان در طول دوران بارداری خود دچار احساس ناراحتی در ناحیه کمر می شوند. امکان این هست که کمر درد در هر دوره ای از بارداری تجربه شود. اما به طور معمول این درد در سه ماهه آخر شایعتر است. زیرا در این زمان جنین در حال رشد است و فشار بیشتری به بدن مادر وارد می کند.

در سال 2008 یک پژوهش نشان داد که در طول دوران بارداری امکان مبتلا شدن به کمر درد افزایش مییابد. این تحقیق خاطر نشان کرد که چطور تغییرات حرکتی، هورمونی و عروقی باعث کمر درد می شوند. در پژوهش دیگری مشخص شد که کمر درد یکی از معمولترین شکایات زنان باردار است. در برخی از زنان این درد در ناحیه پایین و برای برخی دیگر این درد در دوران بارداری و پس از آن تا مدتی آنان را ناتوان می کند.

حتماً بخوانید: تشخیص راحت علائم دیسک کمر و جدیدترین روشهای درمان موثر

دلایل کمر درد در دوران بارداری

word image 265

کمر درد در دوران بارداری به مجموعه ای فاکتورها مانند عوامل حرکتی، هورمون و غیره مربوط می شود. دلایل احتمالی عبارتند از:

  • افزایش وزن – افزایش وزن زن باردار همراه با افزایش وزن نوزاد و رحم فشار خون را در رگ های خونی و اعصاب در لگن و عقب زیاد میکند.
  • تغییرات در حالت – تغییر در مرکز جاذبه به علت حاملگی منجر به ایجاد یک وضعیت و نحوه حرکت زنان باردار می شود و باعث ایجاد درد یا فشار روحی ایجاد می شود.
  • تغییرات هورمونی – هورمون و آرامبخش ها در دوران بارداری برای آماده سازی بدن برای فرآیند تولد است که با نرم شدن مفاصل و رباط ها در ناحیه لگن، باعث می شود که رباط ها در ستون فقرات رها شوند، که این خود باعث درد و بی ثباتی می شوند.
  • جداسازی عضلات – بزرگ شدن رحم منجر به جداسازی عضلات شکمی رکتوم موازی عضلات می شود که از قفس سینه به استخوان شکم رسیده است و درد را شدیدتر می کند.
  • استرس – استرس منجر به تنش عضلانی کمر و در نتیجه کمر درد می شود.
  • افزایش وزن پیش از بارداری– زنانیکه که پیش از حاملگی افزایش وزن دارند و یا کمر درد دارند در معرض ابتلا به کمر درد بارداری هستند.

پیشگیری از کمردرد حین بارداری

میتوان شدت کمر درد در طول بارداری با چند مراقبت ساده کاهش داد:

  • تمارین حرکتی مناسب انجام دهید. راست بایستید. بر فرم حرکت خود و چگونگی آن تمرکز کنید. (در هیچ حالتی قوز نکنید)
  • از پوشیدن کفش پاشنه بلند جلوگیری کنید. بجای استفاده از کفش پاشنه بلند از کفشهای راحت و نرم استفاده کنید تا فشاری به پاهایتان نیاورد.
  • با دقت وسایل را حمل کنید. اگر نیاز به برداشتن چیزهای کوچک دارید به آرامی خم شده و آرام به فرم قبل بازگردید. فشار وارد نیاورید و در صورت نیاز کمک بگیرید.
  • به خود فشار وارد نکنید. از ایستادن طولانی مدت در یک حالت خودداری نمایید.
  • از سوتینهای بارداری و کمربند استفاده کنید. از سوتین های بارداری محافظ و سایز مناسب استفاده کنید. از کمربند بارداری برای نگه داشتن شکم خود و دور کردن فشار از کمرتان استفاده کنید.
  • از بالش برای تکیه کردن در هنگام خواب استفاده نمایید. از تشک محکم برای خواب استفاده کنید تا از کمردرد جلوگیری کند و درد را تسکین دهد.
  • به پهلو بخوابید. برای جلوگیری از تولد جنین مرده در طول سه ماهه بارداری آخر به پهلو بخوابید.
  • با احتیاط از تخت بلند شوید. برای این کار به یک سمت متمایل شوید و خودتان را بالا بکشید تا به موقعیت نشستن نزدیک شوید. پاهایتان را به یک طرف بچرخانید و به آرامی بلند شوید.
  • مدیتیشن کنید. این ورزش تحمل درد را افزایش میدهد و در زمان بارداری و حین تولد مفید است. این حرکات را انجام دهید (کلیک کنید)

مطلب مهم: آمپول روگام در بارداری، پاسخ به همه سوالات مهم و نکات مهم دیگر

چه زمان برای ملاقات با دکتر مناسب است؟

کمردرد حادی که بیش از 2 هفته تداوم دارد به مراقبت پزشکی فوری نیاز دارد. در صورت وقوع علائم زیر باید کمک پزشکی بگیرید:

  1. خونریزی واژن
  2. تب
  3. سوزش هنگام ادرار

کمردرد می تواند زندگی روزانه را دچار اختلال کرده و در خواب شبانه مشکل ایجاد کند. چندین راهکار برای کمک به تحمل کمردرد بارداری وجود دارد:

  1. تمارین ورزشی
  2. فرم بدن
  3. طب سوزنی
  4. کیسه یخ
  5. یوگای پیش از تولد
  6. گرمای رطوبتی
  7. ماساژ پیش از تولد

درمانهای جایگزین کمر درد در طول بارداری

در اینجا برخی از بهترین روشهای درمان کمردرد در حین بارداری معرفی شده است:

1- تمرین های ورزشی

برای درمان این کمردردهای بارداری تمارین ورزشی بهترین کار است. تمارین منظم عضلات را تقویت می کند و بدن را برای تحمل دردهای بارداری آماده می کند. در سال 2012 یک پژوهش پی به این برد که تمرینات ورزشی در اواسط بارداری می تواند فراوانی فتق کمر و درد لگن و افسردگی را پایین آورد. فتق کمر در بارداری با تمارین ورزشی تقویتی و تحکیمی قابل کنترل است.

در طی دوران بارداری پیاده روی بهترین ورزش است. میتوان شنا کردن را نیز امتحان کرد. ایروبیک و دوچرخه سواری نیز با مشورت پزشک میتواند مفید باشد.

همچنین بخوانید: علت های درد دور ناف در زنان و مردان چیست و چطور آن را درمان کنیم؟

2-ماساژ پیش از تولد

گرفتن ماساژ از افراد حرفهای میتواند کمردرد را بهبود دهد. به خصوص کمر دردهایی که در نتیجه گره عضلانی است و اعصاب را درگیر میکند و سیگنالهایی درد را به مغز می فرستد به این روش سودمند است. در پژوهشی که در سال 1999 منتشر شد به این نتیجه دست یافت که زنان بارداری که از ماساژ درمانی بهره میبرند نگرانی کمتر، اخلاق بهتر و خواب بهتر و کمر درد کمتری را تجربه می کنند.

در پژوهش دیگری که در سال 2008 انجام شد کشف شد که ماساژ به بهبود درد پا، کمر درد، افسردگی و نگرانی و کاهش عصبانیت کمک می کند. همینطور بهبود روابط هم در مواردی که ماساژ توسط شریک زندگی این افراد انجام میگرفت گزارش شد.

نکته مهم: با پزشک مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که ماساژ پیش از تولد امن است و برای اینکار تنها به مراکز تایید شده مراجعه نمایید.

3- یوگای پیش از تولد

یوگا تمارینی ذهنی و جسمی است که در فلسفه هندیان راهی برای بهبود کمردرد در طول بارداری است. یوگا به بهبود فرم بدن کمک می کند و در نهایت به بهبود درد یاری میرساند. این تمارین می تواند موجب بهبود خواب و استراحت ذهن و عضلات شود و همچنین انجام تمارین یوگا به آمادگی در تولد نوزاد کمک می کند.

پژوهشی در سال 2012 انجام شد که در آن دیده شد که عنصری فعال برنامه یوگا یعنی ذهنیت در کاهش علائم و بهبود عمومی در شرایط مختلفی که مربوط به بارداری هستند مانند اضطراب، افسردگی، کمر درد و استرس موثر است. در دوران بارداری توصیه می شود که به جای تنهایی انجام دادن یوگا به کلاس های یوگای قبل از زایمان بروید.

4- وضع

  • برای مقابله با کمر درد در دوران بارداری، باید در تلاش باشید که وضعیت خوبی داشته باشید. اول از همه، باید از نشستن تمام مدت روی صندلی جلوگیری کنید، زیرا در واقع فشار بیشتری بر ستون فقرات شما ایجاد می کند و موجب درد بیشتر کمر می گردد.
  • هنگام نشستن، از یک صندلی با کیفیت استفاده کنید که تکیه گاه خوبی داشته باشد، ترجیحا یک بالشتک سفت هم در پشت استفاده نمایید. همچنین از پایه استفاده کنید تا پای خودتان را کمی بالا بیاورید. از روی هم گذاشتن پاهای خود جلوگیری کنید. همچنین می توانید یک حوله تا شده را برای تکیه دادن پشت خود قرار دهید.
  • هنگام خواب، سعی کنید با یک بالش بین زانوها بخوابید تا استرس کمر را از خود دور کنید. در موقعیت طاق باز نخوابید، زیرا اینکار فشار مضاعفی بر عروق گردش خون بین مادر و نوزاد وارد می کند. این می تواند خطر ابتلا به تولد نوزاد مرده را افزایش دهد، به ویژه هنگامی که رشد کودک در حال حاضر محدود شده است.
  • همواره به صورت راست بلند شوید و شانه های خود را به عقب نگه دارید. به طوریکه گویا میخواهید با سر سقف را لمس کنید.

5-طب سوزنی

طب سوزنی نوعی درمان چینی است که در آن سوزنهایی وارد پوست می شود و برای رفع کمردرد مفید میتواند باشد. در یکی از پژوهش ها در سال 2004 مشخص شد که طب سوزنی موجب بهبود کمر درد در طول بارداری و بهبود درد لگن می شود. و ظرفیت فرد برای انجام کارهای فیزیکی را بالا می برد و نیاز به دارو را در وی کاهش می دهد. در پژوهشی که درسال 2001 انجام گرفت مشخص شد که طب سوزنی ایمن است و در درمان فتق کمر و یا لگن و یا هر دو در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری موثر است. یکی از پژوهش ها نتایج مثبت استفاده از این طب در درمان درد ناحیه فتق و لگن را نشان داد.

همچنین بخوانید: جدیدترین روش تشخیص بارداری از روی چشم (نظر فوق تخصص)

6- پک های یخ

کمپرسهای یخ می تواند در کاهش درد کمر در طول بارداری و در زمان تولد مفید باشد. دمای پایین التهاب را کاهش می دهد که به بهبود درد کمک می کند. برای اینکار مقداری یخ خرد شده را درون یک کیسه فریزر بریزید و با حوله آن را بپیچید. این کمپرس را در حدود 5 تا 10 دقیقه بر روی ناحیه پشت قرار دهید. اینکار را متناوباً انجام دهید و در حدود 30 دقیقه بین هر بار استفاده منتظر بمانید. اگر یخ موجود نیست بجایش می توانید از کیسه سبزیجات یخ زده استفاده کنید. اطمینان حاصل نمایید که یخ را مستقیماً بر روی ناحیه مورد نظر قرار ندهید. حتما با حوله آن را بپوشانید و سپس بر روی ناحیه درد قرار دهید.

7- استفاده از گرمای رطوبتی

استفاده از این تکنیک مانند استفاده از قطعات یخ می تواند کمر درد را تسکین دهد. گرما گردش خون را در آن ناحیه افزایش می دهد و عضلات را گرم می کند تا درد و التهاب را خوب کند.

حوله ای را درآب گرم قرار داده و آب اضافی آن را خارج کنید. این حوله را برای مدت 10 دقیقه بر کمر خود قرار دهید و اینکار را چندین بار برای 2 تا 3 روز تکرار کنید. هم چنین می توان از دوش سر برای ماساژ کمر استفاده کرد.

ویدیوی زیر را حتما تماشا کنید

دانلود ویدیو


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
علایم بارداریکمردردنکات بارداری

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up