تلخی دهان

تلخی دهان خطرناک است؟ نشانه چیست؟

تلخی دهان می تواند به دلایل مختلفی از مشکلات ساده مثل بهداشت ضعیف دهان گرفته تا مشکلات جدی تری مانند عفونت قارچی یا ریفلاکس اسید معده اتفاق بیفتد. کشیدن سیگار هم می تواند باعث تلخی دهان برای چند دقیقه تا چند ساعت شود. معمولا تلخی دهان بعد از خوردن غذاهای دیگر، نوشیدن آب و یا مسواک زدن برطرف می شود.

اما اگر اغلب اوقات دهانتان تلخ است یا خیلی وقت است که به این عارضه دچار شده اید، توصیه می کنیم که به یک پزشک عمومی یا متخصص گوارش مراجعه کنید تا ببینید آیا به بیماری خاصی مبتلا شده اید که باعث این اتفاق شده است یا نه، و در صورت لزوم شروع به درمان آن کنید.

چه عواملی باعث تلخی دهان می شوند؟

1- بهداشت ضعیف دهان

این مورد شایع ترین علت احساس طعم تلخ در دهان به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب است. تلخی دهان بعد از بیدار شدن از خواب به دلیل تجمع بزاق و باکتری ها روی زبان، دندان ها و لثه ها ایجاد می شود که بوی بد دهان را هم به همراه می آورد.

برای حل این مشکل چه باید کرد: حداقل دو بار در روز، یک بار بعد از بیدار شدن و یک بار قبل از خواب مسواک بزنید. مسواک کشیدن روی زبان هم بسیار مهم است چون باکتری ها و سلول های مرده روی زبان تجمع می کنند و تشکیل یک لایه می دهند.

2- آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضدافسردگی

برخی داروها بعد از اینکه مصرف و توسط بدن جذب می شوند در بزاق دهان آزاد می شوند و طعم دهان را تلخ می کنند. آنتی بیوتیک هایی مثل تتراسایکلین ها یا داروهای نقرس مثل آلوپورینول (allopurinol) و لیتیوم (lithium) و یا بعضی از داروهای مخصوص بیماری های قلبی از جمله مواردی هستند که باعث تلخی دهان می شوند.

افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنند هم ممکن است دهانشان بیشتر از همیشه خشک شود که همین مساله باعث تغییر طعم دهانشان می شود.

برای حل این مشکل چه باید کرد: معمولا تلخی دهان ناشی از مصرف این داروها بعد از چند روز از بین می رود؛ اما اگر این مشکل ادامه پیدا کرد یا برایتان ناخوشایند بود توصیه می شود با پزشک متخصصتان صحبت کنید تا در صورت امکان داروهای دیگری جایگزین این داروها کند که باعث تلخی دهان نمی شوند.

word image 10

3- بارداری

دیسگوزیا (Dysgeusia) که با عنوان احساس طعم فلز در دهان هم شناخته می شود یکی از علائم بسیار شایع در سه ماهه اول بارداری بسیاری از خانمها است که به دلیل تغییرات هورمونی رخ می دهد. این تغییر معمولا چند روز طول می کشد و بعد از آن به طور طبیعی برطرف می شود.

برای همین خانم های باردار ممکن است احساس کنند که دهانشان مزه سکه می دهد یا بعد از نوشیدن آب طعم فلز در دهانشان احساس کنند.

برای حل این مشکل چه باید کرد: یک از راه های عالی برای از بین بردن طعم تلخ دهان، نوشیدن لیموناد یا مکیدن بستنی لیمویی است.

علایم اولیه و ثانویه سرطان دهان، پیشگیری، روشهای درمان و نکات

4- مکمل های ویتامین

مصرف بعضی از مکمل های ویتامین که حاوی مقادیر بالایی از مواد فلزی مثل روی، مس، آهن یا کروم هستند هم می تواند باعث ایجاد طعم تلخ یا فلزی در دهان بشود. این عارضه جانبی بسیار شایع است و معمولاً وقتی اتفاق می افتد که مکمل به طور کامل توسط بدن جذب می شود.

برای حل این مشکل چه باید کرد: توصیه می شود چند دقیقه منتظر بمانید تا بدن بتواند مکمل را جذب کند. اگر تلخی دهانتان خیلی شدید است یا زیاد اتفاق می افتد باید به پزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم دوز مکمل هایتان را کم کند یا آنها را تغییر بدهد.

5- ریفلاکس معده

ریفلاکس معده زمانی اتفاق می افتد که محتوای معده به مری برمی گردد. در این حالت، وقتی معده شروع به هضم غذا می کند، اسید معده به دهان می آید و باعث تلخی آن می شود.

برای حل این مشکل چه باید کرد: از خوردن غذاهای خیلی چرب یا غذاهایی که هضمشان سخت است خودداری کنید، چون این موارد باعث افزایش اسید معده می شوند. علاوه بر این پرهیز از پرخوری نیز بسیار مهم است چون این کار روند هضم غذا در معده را با مشکل روبرو می کند.

6- مشکلات کبدی

وقتی کبد به درستی عمل نمی کند، مقدار زیادی آمونیاک در بدن جمع می شود. آمونیاک ماده ای سمّی است که معمولاً توسط کبد به اوره تبدیل و از طریق ادرار از بدن دفع می شود. این افزایش میزان آمونیاک به خاطر عملکرد ضعیف کبد باعث تغییر طعم دهان و ایجاد مزه ای مثل طعم ماهی یا پیاز در دهان می شود.

برای حل این مشکل چه باید کرد: مشکلات کبدی معمولا با علائم دیگری مثل احساس بیماری یا خستگی همراهند. بنابراین در صورتی که به وجود مشکلات کبدی مشکوک هستید، در صورت لزوم توصیه می شود از یک متخصص کبدی برای تأیید تشخیص و شروع درمان کمک بگیرید.

بهداشت دهان و دندان: نکات مهم که باید بدانید

7- عفونت های تنفسی

عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مثل سرماخوردگی، رینیت، سینوزیت یا لوزه هم به خاطر مواد تولید شده توسط باکتری های ایجاد کننده این عفونت ها باعث تلخی دهان می شوند.

برای حل این مشکل چه باید کرد: نوشیدن حداقل 2 لیتر آب در روز مهم است، چون این کار به کاهش مزه تلخ دهان و بهبودی سریعتر کمک می کند. با این حال توصیه می شود به پزشک عمومی مراجعه کنید تا علت دقیق را مشخص و درمان مناسب را برای شما شروع کند.


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

link
بوی دهانبیماری دهان

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up