سرطان دهان

علایم اولیه و ثانویه سرطان دهان، پیشگیری، روشهای درمان و نکات

به گفته موسسه ملی تحقیقات دندانپزشکی آمریکا، بیش از نیمی از افرادیکه در ایالات متحده از سرطان دهان رنج می برند، پس از پنج سال زنده میمانند. اگر این بیماری پیشرفت زیادی نکرده باشد، شانس موفقیت درمان بالا است. دندانپزشکان به دنبال علائم اولیه سرطان دهان میگردند چون تشخیص زودهنگام این سرطان اهمیت زیادی دارد.

نکات مهم

سرطان دهان می تواند در هر نقطه از دهان، از جمله لب ها، زبان و گلو و همچنین غدد بزاقی، حنجره، گلو و سینوس ها رخ دهد. از آنجا که تشخیص زود هنگام در غلبه بر این بیماری بسیار مهم است، در صورت تداوم علایم زیر بیش از 2 هفته، سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • زخم ها، ورم، توده ها و یا ضایعات ضخیم در هر نقطه در داخل یا اطراف دهان یا گلو
  • زخمهای قرمز یا سفید در دهان یا لب ها
  • احساس وجود یک توده یا جسم سفت در گلو
  • ورمی که موجب مشکل در دندان مصنوعی میشود
  • بیحسی، درد یا حساسیت به لمس در هر نقطه از دهان، از جمله زبان
  • درد گوش بدون از دست دادن شنوایی
  • مشکل در حرکت دادن فک یا زبان، یا مشکل در جویدن، بلعیدن یا صحبت کردن
  • شل شدن دندان ها بدون مشکل دندانپزشکی
  • گلو درد طولانی یا ناگهانی

word image 113

علت

گرچه علت دقیق سرطان دهان معلوم نیست اما عوامل خاصی می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. هر نوع تنباکو، سیگار، پیپ و تنباکو بدون دود – خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می دهد. در واقع، بنیاد سرطان دهان اعلام کرد، 90 درصد افرادیکه سرطان دهان دارند، تنباکو مصرف می کنند. استفاده زیاد الکل نیز باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان می شود و NIDCR می گوید خطر ابتلا به این بیماری حتی در هنگام استفاده تنباکو و الکل نیز بیشتر است.

حتما بخوانید: آفت دهان نشانه چیست؟ هشدارها و بهترین روشهای درمان خانگی

علاوه بر تنباکو و الکل، عادت های غذایی و سن نیز می توانند احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهند. اکثر سرطان های دهان در افراد بالای 40 سال رخ می دهد و رژیم غذایی فاقد میوه ها و سبزیجات میتوانند احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهد. به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن زیاد در معرض آفتاب هم باعث ایجاد سرطان لب می شود.

غربالگری و درمان

معاینه سرطان دهان توسط دندانپزشک سریع و بدون درد انجام میشود و شناسایی آن در مراحل اولیه بسیار مهم است. انجمن دندانپزشکی آمریکایی (ADA) توضیح می دهد که در طی چکاپ روتین دندان و لثه ها، دندانپزشک باید وضعیت دهان و لبها را هم بررسی کند. او همچنین ممکن است ناحیه گردن و فک را لمس و هر دو قسمت بالا و پایین زبان را بررسی کند. این معاینات دهانی باید هر شش ماه انجام شود.

word image 114

طبق گفته ی آکادمی دندانپزشکی عمومی (AGD) دندانپزشکی که مظنون به سرطان است، باید بیوپسی (بافت برداری) را توصیه کند. با تشخیص درست، ممکن است جراحی برای درمان ناحیه آسیب دیده مورد نیاز باشد و اغلب این جراحی با شیمی درمانی همراه است. ویدیویی از جراحی سرطان دهان:

 

پیشگیری

برای پیشگیری از سرطان دهان باید بهداشت دهان را رعایت کنید و از پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه جلوگیری نمایید. دندانها را مرتبا با خمیردندانهای حاوی فلوراید مسواک بزنید و مصرف شیرینی جات را محدود کنید. سبک زندگی سالم برای پیشگیری از سرطان اهمیت زیادی دارد. اجتناب از مصرف الکل و سیگار و همچنین قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در پیشگیری از سرطان دهان اهمیت زیادی دارد. بطور کلی روشهای پیشگیری از سرطان دهان عبارتنداز:

  • تنباکو و الکل، بزرگترین عوامل خطر ابتلا به سرطان دهان هستند. بهترین راه پیشگیری، عدم مصرف الکل و سیگار است. سعی کنید مصرف تنباکو و الکل را به حداقل برسانید.
  • برای پیشگیری از سرطان لبها، سعی کنید که اواسط روز در خانه یا سایه قرار بگیرید. با پوشیدن کلاههای لبه دار و استفاده از کرمهای ضدآفتاب باکیفیت، احتمال خطر را کاهش دهید.
  • حداقل پنج وعده میوه و سبزی و شش تا 11 وعده نان، غلات، دانه ها، برنج، ماکارونی یا لوبیا در روز بخورید. مصرف گوشت، لبنیات و غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید.
  • حداقل سالی یکبار برای معاینه ی دهان، دندان، زبان و گلو به دندانپزشک مراجعه کنید.

تشخیص سرطان دهان در مراحل اولیه ی بیماری اهمیت زیادی دارد و از ایجاد مشکلات جدی جلوگیری میکند.

سرطان دهان چگونه ایجاد می شود؟

ما می دانیم که تمام سرطان ها (تحولات نئوپلاستی) ناشی از تغییرات (جهش ها) در ژن هایی هستند که رفتارهای سلولی را کنترل می کنند. ژنهای تغییر یافته ممکن است باعث ایجاد سلولهایی شوند که رشد و تکثیر غیر قابل کنترلی دارند و قادر به ترمیم آسیب DNA نیستند. برای تبدیل شدن به سلولهای سرطانی بیش از یک جهش لازم است. هنگامی که در یک سلول جهش ایجاد می شود، این جهش به تمام سلولهای ناشی از تقسیم سلولی گسترش میابد.

حتما بخوانید: علت خشک شدن دهان، روش‌های ساده درمان خانگی و همه نکات مهم

علاوه بر این جهش ها، خطاهای ژنتیکی می توانند به ارث برده شوند، از طریق ویروس ها ایجاد شوند یا در نتیجه قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا اشعه ایجاد شوند. بدن ما معمولا مکانیسم هایی دارد که این سلول های غیر طبیعی را از بین می برد؛ اما گاهی اوقات بدن قادر به مقابله با این سلولها نخواهد بود و درنتیجه سرطان ایجاد میشود.

ویدیوی زیر را از دست ندهید

 


اپ چرب زبان

با اپلیکیشن چرب زبان، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


link
بیماری دهاندرمان سرطانسرطان دهان

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up